Манявський водоспад: маршрут, як доїхати та цікаві факти про природню пам'ятку

Манявський водоспад – це одна з найкрасивіших природних пам'яток Івано-Франківської області. Цей водоспад розташований серед Карпатських гір, біля села Манява.

Висота водоспаду становить 20 метрів.

Водоспад утворюється з річки Бистриця, що протікає в карпатському лісі. Манявський водоспад заслуговує на увагу туристів не тільки своєю красою, але й історією та значенням для розвитку туризму в області.

Історія Манявського водоспаду налічує понад 200 років. Вперше про водоспад згадують у літописах 1801 року. У 19 столітті водоспад став популярним серед відвідувачів, які приїздили з різних куточків України, щоб помилуватися його красою та спокоєм.

Сьогодні Манявський водоспад є одним з найвідоміших туристичних об'єктів області. Крім того, водоспад має велике значення для туристичного розвитку області, оскільки привертає багато туристів, що дозволяє розвивати інфраструктуру та залучати інвестиції в регіон.


Розташування та доступність Манявського водоспаду


Манявський водоспад розташований в Карпатських горах, на території Івано-Франківської області, біля села Манява. Відстань від обласного центру Івано-Франківська до Маняви становить близько 100 кілометрів.

Для доїзду до Манявського водоспаду можна скористатись різними видами транспорту. Зокрема, з Івано-Франківська можна дістатись до Маняви на автомобілі, автобусі або орендувати бус. Також можна скористатись залізничним транспортом та дістатись до найближчого залізничного вокзалу села Микитинці, а далі – на автобусі або таксі.

У Маняві є спеціальна стоянка, де можна залишити свій автомобіль. Вартість стоянки залежить від тривалості стоянки та розміру автомобіля. Для тих, хто прибуває на автобусі або іншому транспорті, вхід на територію водоспаду безплатний.


Детальніше про водоспад


Манявський водоспад є одним з найвищих в Україні. Висота водоспаду становить близько 20 метрів.

Водоспад розташований серед густого лісу, що створює особливу атмосферу. Вода стікає з великої висоти, утворюючи білу піну та створюючи мініатюрні дощові бризки.

Манявський водоспад утворюється з джерела Манявки. Вода, що стікає з гір, збирається в джерелі та потім падає з висоти 16 метрів, утворюючи Манявський водоспад. Вода Манявки має особливу чистоту та кришталеву прозорість, завдяки чому має світло-блакитний відтінок.

Фотографії Манявського водоспаду красиві та захоплюючі. На них можна побачити водоспад з різних кутів, в різних порах року та при різному освітленні.


Цікаві факти про Манявський водоспад


Окрім своєї вражаючої краси та історії, Манявський водоспад має кілька цікавих фактів:

  1. Він є найвищим водоспадом в Україні.
  2. Вода Манявки має дуже високу якість та прозорість. За даними досліджень, вода у джерелі Манявки має високу ступінь очищення та відповідає стандартам питної води.
  3. Манявський водоспад відкрили для відвідувачів у 1984 році. З того часу він став однією з найбільш популярних туристичних визначних пам'яток Івано-Франківської області.
  4. У 2011 році Манявський водоспад став одним з переможців відбору на нові сім чудес України. Це свідчить про велику популярність та значення водоспаду як туристичної визначної пам'ятки.
  5. У сезон туристичних подорожей до Манявського водоспаду можна побачити багато різних видів дикої природи, таких як олені, кабани, борсуки та інші. Водоспад також є домівкою для багатьох видів птахів, які можна побачити в період їхньої міграції.

Розваги та рекреаційні можливості


Манявський водоспад не тільки приваблює туристів своєю красою та історією, але й надає можливості для різних розваг та відпочинку. Деякі з них:

  1. Туристичні маршрути: В районі водоспаду є багато туристичних маршрутів різної складності та довжини. Так, наприклад, можна пройти маршрут "Водоспад Манява - гора Гимба - гора Магура", який має довжину більше 10 кілометрів.
  2. Прогулянки та піші походи: В районі водоспаду є багато мальовничих місць, де можна прогулятися або пройти піший похід. Наприклад, до водоспаду можна дійти пішки з села Манява, що займає близько 2-3 годин.
  3. Пікніки: На території водоспаду є спеціально обладнані майданчики для пікніків. Тут можна зупинитися, насолодитися красою природи та перекусити.
  4. Екскурсії: В районі водоспаду є багато інших туристичних пам'яток, які можна відвідати. Наприклад, церква св. Йоана Хрестителя в селі Манява, яка має більше 300-річну історію, або Гірський курорт "Буковель", який знаходиться у 30 кілометрах від водоспаду.

Всі ці розваги та рекреаційні можливості роблять Манявський водоспад прекрасним місцем для відпочинку та відпочинку на природі.


Рекомендації для туристів – як доїхати до водоспаду


Для доїзду до Манявського водоспаду можна використовувати різні види транспорту. Найбільш зручним варіантом буде власний автомобіль. Якщо ви не маєте свого транспорту, ви можете скористатися автобусом або замовити бус з Івано-Франківська до села Манява, далі пішки до водоспаду (близько 3 км).


Рекомендації щодо екскурсійного маршруту


Перш за все, рекомендується взяти з собою зручне взуття та одяг, що дозволяє вільно рухатися і не обмежує рухів. Якщо ви плануєте пішохідну екскурсію, то краще взяти з собою пляшку з водою та легку закуску. На місці можна придбати сувеніри та напої.


Інформація про безпеку в районі водоспаду


Будьте обережні під час підйому та спуску до водоспаду, оскільки стежки можуть бути складними та крутими. Не відхиляйтеся від означених маршрутів та не збирайте рослини, що ростуть на території заповідника. Не купайтеся у воді, оскільки це небезпечно через течію та змінність глибини.


Рекомендації щодо одягу та взуття


Рекомендується надягати зручне взуття з гарною амортизацією, щоб забезпечити стійкість та попередити травми. Одяг повинен бути легким та дихаючим, щоб не перегріватися на сонці.

Важливо дотримуватися правил безпеки в районі водоспаду, а також бути готовими до погодних умов та непередбачуваних ситуацій. Рекомендують одягатися та взуватися залежно від погодних умов та досвіду походів.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


03.03.2023 7764
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

571
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1764 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1092 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

525
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6873 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11328 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

302

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1033

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1088

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1078
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

242
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1049
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

814
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

686
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2912
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4413
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18406
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

263
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

326
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

635
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

737