Малі і великі форми тиранократії або Роздуми перед черговими виборами

 

 

 

Незабутній популяризатор мексиканської магії Карлос Кастанеда першим оспівав позитив, що йде від тих дрібних тиранів, які переслідують людину не у масштабі держави чи краю, а на тому побутовому рівні, де пересічні люди звикли реалізовувати свої нездійснені мрії. Мільйони нереалізованих наполеончиків і адольфиків влаштовують тюрми і концтабори за місцем мешкання, а на увязнених перетворюють своїх рідних і решту нещасних, котрі потрапляють до них у залежність.


Кастанеда запропонував розрізняти «простих дрібних тиранів», іспанською - «пінчес тиранос», крихітних тиранчиків – «пінчес тиранітос чікититос» й решту тиранисьок – «репінчес тиранітос». Останні лише набридають і роззлощують, у той час, коли прості дрібні тирани можуть загрожувати життю людини, що потрапила під домашню, родинну або ж службову владу такого представника деспотійної фауни.


Від ранку до вечора дрібний тиран не втомлюється переслідувати свою жертву, доводячи її до нервового зриву, істерики і самогубства. Техніка тиранства відома кожному: спочатку залякування, потім зомбування на негатив (мовляв, нікуди ти від мене не дінешся, с падводной лодкі свала нєт), потім «добивання» жертви, яка, до сліз жаліючи себе, чіпляє до гака мотузку, залазить на стілець і додає роботи правоохоронцям, котрим доводиться виймати небораку з зашморгу, заправляти розпухлого язика назад до рота і тому подібне.


Мексиканські маги, за свідченням Кастанеди, вважали дрібних тиранів надзвичайно корисними для виховання справжніх воїнів. Адже перша вимога до воїна – досконале володіння своїми емоціями. Перебуваючи під психологічним тиском дрібного тирана, людина-воїн навчається не жаліти себе, плачучи в подушку, а з холодною рішучістю готувати тираниськові несподіваний карачун. Адже дрібні тирани швидко нахабніють, переконують себе у повній безпорадності жертви і втрачають пильність. Тут воїнові відкривається можливість для нанесення удару у відповідь. Історики Мезоамерикивважають, що за цим принципом несподіваної помсти були підготовлені й здійснені усі індіанські повстання проти іспанців і французів у вісімнадцятому і девятнадцятому століттях.


Тактика «холодного очікування» стала тепер актуальною для борців з політичним тиранством ХХІ століття. Адже технічна перевага правлячих груп епохиглобалізму робить тиранію присутньою на найдрібніших життєвих рівнях. Владу олігархів ми зустрічаємо не на площах, а в магазині і ресторані, де неспляче око відеокамери охороняє право власності тих кількох тисяч уродів, що за копійки приватизували Україну в першій половині девяностих років. З того часу дрібні (за способом перечікування світу) тирани України вже достатньо обросли тупою впевненістю і являють собою зручну здобич для людей-воїнів, які очікують у темряві часу «Х».


А цей час наближається. Деградація правлячого класу досягла вражаючих показників. Міністри-хулігани, судді-колядники, верескливі радикали з бандитськими пиками, офіційні бордель ні моралісти, бридкі гібриди з політики і бізнесу та їм подібні покручі вже дозріли до жнив. І ніхто не здивується, якщо з надр країни, просякнутої всіма видами дрібного тиранства, вийде верства воїнів-жерців, метою котрих стане не черговий переділ власності, а здійснення помсти як мистецтва. З під пресу дрібного тиранства може зявитися неочікувана форма спротиву, невразлива для теперішніх систем суспільної безпеки. Адже той, хто звик кожного дня дурити всюдисущого домашнього тирана, легко обійде технопсів і просто собацюр, котрих поставлено стерегти майно та спокій українських «крутеликів».


В Галичині дрібне тиранство буйно квітне з часів незапамятних. Кожна друга сільська родин, за свідченнями соціологічних досліджень, що проводились у 2002-2003 роках, має свого домашнього тирана. Не виключено, що тут криється одне із потужних джерел того специфічного «непрямого» спротиву владі (як окупаційній, так і рідній), яким так славиться наш край. «Дуля в кишені» є ефективною зброєю проти домашніх тиранів. Та ж зброя діє і в атмосфері суспільної тиранократії, особливо там, де електорату хочеться і «кульочок з гречкою» на халяву отримати і «прокатати» на виборах того, хто йому цю гречку дає. У 2004 році виборці в Галичині охоче брали все, що давала влада, але вперто голосували за опозицію. Ця «дуля в кишені», судячи з усього вже скручена виборцями на Прикарпатті і 28 жовтня ми побачимо Велику Різніцю. Але не ту, яку ведуть узомбоящику Цекало з Ургантом, а ту, яка раз-у-раз пускає котові під хвіст дані передвиборних рейтингових опитувань.


Адже навіть побіжний погляд на обличчя, які погрожують нам з біл-бордів, породжує у людей давні дитячі фобії про грізного домашнього тирана з ременем. Не треба бути Ломброзо, щоби зрозуміти, хто йде до влади. З одного боку, як постійно гундосять політологи, народ хоче «грізного батька», який буцімто може навести у країні порядок. На «високому рівні» ці бажання вже знайшли свою реалізацію навесні 2010 року. З іншого боку, кожному другому сняться нічні кошмари з перекошеним обличчям п’яногодомашнього тиранчика. Якщо в дистанційному форматі асоціація з «міцною батьківською рукою» ще породжує якусь надію на стабільність, то на рівні місцевих кадрів ця рука ні з чим іншим, окрім синців на задньому місці не асоціюється.


Зрозуміло, що на жодному біл-борді ми не побачимо передвиборного гасла «Тирани повертаються!», або «Тирани завжди з нами!». Проте,нагадування зайві. Електоральна більшість про це знає не з реклами, а  міцним «заднім знанням». І внутрішньо готова до спротиву. Звичного, тихого, буркотливого, з відведеними від обличчя тирана очима. Не брюси вілліси, само собою. Але іншого електорату, здатного плечем підпирати засохлий на мумію труп вольності, в нас не спостерігається.  


Кажуть, що передбачливі американці вже створили спеціальний підрозділ для дослідження такого явища, як «мікротерористична ризома». Подейкують, що ця «ризома» вже існує, непомітно сточуючи підпорки несправедливого світу. Не виключено, що ера її розквіту не за горами, а значно ближче. Тому варто заводити біля себе дрібного тирана. Для тренування. Й про всяк випадок.


 

Володимир ЄШКІЛЄВ


Коментарі (3)

НИК 2012.06.29, 22:37
НУ ТИ, ВАС.ІВАНОВІЧ, ПРЯМ КАК ДЖАВАХАРЛАЛ НЕРУ, ТОБТО КОРЧИНСКИЙ, БУРЕВІСНИК! ПРАВДА, ІДЕЙ МЕНЧЕ, АЛЕ ЗАТО СТИЛЬ КЛАДЕ КОРЧА НА 2 ЛОПАТКИ! МЕНЕ В СВОЄ БРАТСТВО ПРИЙМЕШ?
₴₴₴ 2012.06.29, 23:54
Красівий тєкст, браво маєстро!
Вітер 2012.07.04, 14:53
***ИЕРОФАНТ*** Принадлежат читающему знаки - ключи от четырех замков и жребий с рук Трикстера под карнавальной маской "Бог".
19.10.2024
Микола Сторожовий

600 мільйонів гривень — саме стільки Івано-Франківська громада спрямувала на підтримку захисників у 2024 році. На що насправді спрямували ці 600 мільйонів і яку допомогу можуть отримати військовослужбовці, ветерани та їхні родини в Івано-Франківську?

565
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

2794 12
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

2527
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6678 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2975
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2558

Привиди стали  головними героями книжок та фільмів. Враховуючи, що привидом вважають душу померлої людини, то цікаво дізнатись  християнське бачення цього феномену  і знайти згадки про це у Біблії.

370

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

1176

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

2277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

3085
23.10.2024

Харчування під час війни немає відрізнятись від звичного раціону, який був у мирний час, та обов'язково повинне бути збалансованим. 

17027
17.10.2024

Інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 року порівняно із серпнем, як на Прикарпатті, так і в Україні становила 1,5%, з початку року — 7,2% та 6,5% відповідно.  

637
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

911
23.10.2024

Після початку повномасштабної війни з росією капеланська служба стала невіддільною частиною Збройних Сил України.  

253
18.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

685
15.10.2024

Більшість українців — 61% — підтримують ідею, щоб в Україні існувала лише одна Православна церква.  

2035
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34568
21.10.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

27346 1
25.10.2024

У Східному регіоні частки тих, хто з цим хоче, і тих, хто не хоче перемовин, статистично значуще не відрізняються від інших регіонів (відповідно 39% і 43%).  

140
22.10.2024

В органах прокуратури може бути в три рази більше осіб з інвалідністю, ніж в середньому серед населення, а серед начальників – 38%.

365
19.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

456
16.10.2024

Президент Володимир Зеленський у Верховній Раді представив план перемоги.  

2195