Майдан роздає посади

 

Сьогодні влада на Прикарпатті належить не голові ОДА, не радам різних рівнів - влада належить люстраторам. Нехай, звісно, не вся повнота влади, але на призначення нових керівників різних рівнів так звана Координаційна рада, до якої увійшли представники франківського Майдану, впливає помітно - без жодних на те законних повноважень. Її прихильності вже другий тиждень завзято домагаються претенденти на керівні крісла. При цьому не обходиться без закулісних домовленостей, кумівства-побратимства, партійних квот тощо. На жаль, чітких критеріїв до кандидатів «народні люстратори сформувати не спромоглися. І далеко не кожен, хто зараз роздає посади, відзначився на Майдані чи й сам пройшов би люстрацію...

 

 

Хто ділить крісла?

 

Після призначення голів облдержадміністрацій прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав їм два тижні на формування команд - подання кандидатур на заступників, начальників департаментів, голів РДА тощо, тобто на відновлення системи управління в цілому.

Очоливши ІФОДА, Андрій Троценко пообіцяв, що всі призначення буде узгоджувати з громадськістю. Однак вже через два дні прикарпатці збагнули, що основні посади між собою ділять вчорашні партійні опозиціонери.

На віче 5 березня новопризначений голова облдержадміністрації озвучив, що першим його заступником стане депутат обласної ради від ВО «Свобода» Володимир Семко. Одним із заступників Троценко запропонував призначити екс-заступника міського голови Івано-Франківська Любомира Слободяна від ВО «Батьківщина», а кандидатуру третього заступника губернатор залишив на розсуд громадськості. Вочевидь, під «узгодженням з громадськістю» слід було розуміти, що Майдан затверджує кандидатури, які узгодили між собою партійні боси «Свободи» і «Батьківщини».

Такі розклади обурили інших учасників місцевого Євромайдану - Правий сектор, Самооборону, Молодіжний штаб. Тож відразу після віче губернатора разом з народними депутатами, які висловили йому підтримку, попросили обговорити кадрові зміни з громадськістю у залі засідань ОДА.

Керівник обласного штабу національного спротиву Василь Попович запропонував всі кандидатури узгоджувати з Координаційною радою, до якої увійшли представники Правого сектору, Народної самооборони, Штабу національного спротиву, Молодіжного штабу спротиву, Ради Майдану тощо.

Присутні також прийняли за основу критерії очищення влади, які запропонував Молодіжний штаб спротиву.

Зокрема, вирішили, що не повинні претендувати на будь-які посади всі, хто з 2011 до 2013 р. займав посади голів чи державних адміністрацій або їхніх заступників; керував структурними підрозділами ОДА, територіальними відділеннями центральних органів виконавчої влади; очолював суди та підрозділи прокуратури; члени Партії регіонів, Комуністичної партії України, Комуністичної партії Радянського союзу, ВМГО «Молоді регіони» та ВГО «Український вибір». Основними критеріями оновлення влади затвердили професійність, відсутність корупційної історії, прозорість статків, підзвітність та «нові обличчя». Резолюцію вирішили прийняти за основу та доопрацювати.

Як і обіцяв Попович, наступного дня, 6 березня, справді зібралася новостворена Координаційна рада, на яку прийшли всі охочі. Втім, право підпису рішень від імені ради отримали лише по одному представнику від Правого сектору, Самооборони, Штабу національного спротиву, Молодіжного штабу, Ради Майдану. Критерії так званої люстрації так і не погодили. До слова,  деякі люстратори навіть не бували на столичному Майдані.

Засідання розпочалося з «розбору польотів». Зокрема, депутат обласної ради Ярослав Ткачівський звинуватив голову ОДА Андрія Троценка в тому, що він «підставив «Свободу», озвучивши кандидатуру Семка на віче. «Стежте за своїми висловленнями. Не будьте, як російські окупанти в Криму», - закликав його Ткачівський.

Троценко пояснив, що озвучив прізвище за погодженням з Семком. «Я питав Володимира Семка, чи можна розкривати карти. Він дав ствердну відповідь. Другий заступник - Любомир Слободян. Я наполягаю, щоби ця людина по моїй квоті, яка близька до вашого середовища, була призначена. Ви йому довіряєте - я йому довіряю», - зазначив Троценко.

Голова ОДА також закликав Координаційну раду поквапитися з пропозиціями. «Ми повинні розуміти, що формуємо суто технічно тимчасову команду керівників. Це тримісячна команда, яка, швидше за все, не зможе проявити себе в якийсь особливий спосіб, - зазначив Троценко. - Не треба виставляти вимог і до голів райдержадміністрацій - це люди, які прийдуть на три місяці. Якщо ми місяць будемо формувати РДА, ми нашу область втопимо. Я нічого не зможу зробити: ви прийдете і спитаєте, де стипендії, де соціальний захист. Райони не управляються, в області повний безлад, силовиків нема, прокурора нема, заступників нема. Ну як в такій ситуації працювати?»

Так Троценко дав представникам громадськості час до 18 години 12 березня, аби подати погоджені кандидатури. А до кінця тижня голова ОДА ознайомиться з ними і запропонує на узгодження в Київ.

 

 

Кастинг пройшли

Першим з потенційних кандидатів співбесіду в Координаційній раді пройшов Володимир Семко, який претендує на посаду першого заступника губернатора. Розповів, що народився 1958 року в селищі Перегінську Рожнятівського району. Після школи закінчив Дрогобицький нафтовий технікум, потім - Львівський державний університет ім. Івана Франка за спеціальністю "інженера-геолог". Довго працював за спеціальністю. З 2007 року - директор пастового табору-музею «Сокіл». З 1994 до 2010 року - депутат Рожнятівської районної ради. За цей час тричі її очолював. З 2010 року - депутат обласної ради від партії «Свобода». Після того, як Семко розповів про участь у Майдані та нажите майно, Координаційна рада вирішила: кандидатура прийнятна.

На посаду заступника з гуманітарних питань керівник Штабу національного спротиву Василь Повович від імені Майдану запропонував аж три кандидатури: ведучого щоденних віче у Франківську Ростислава Микитюка, начальника відділу внутрішньої політики МВК Івано-Франківська Ігоря Кінаша та депутата облради від «Свободи» Сергія Адамовича. Цим кандидатам жартома запропонували домовитися між собою в окремому кабінеті, доки «не піде білий дим». До кінця дня з'ясувалося, що крісло заступника голови ОДА з гуманітарних питань отримає Адамович. За кілька днів Ростислава Микитюка «громадськість» рекомендувала на посаду начальника обласного управління молоді і спорту, а Кінашу запропонували очолити апарат ОДА. Штаб нацспротиву також запропонував кандидатуру Ігоря Дебенка (донедавна помічника нардепа Олександра Сича) на посаду начальника департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА, а Ростислава Стаська висунув на заступника керівника апарату ОДА.

Попри те, що в кожному районі були свої Майдани, Координаційна рада області вирішила люструвати і голів районних адміністрацій.

Найменш конфліктною стала кандидатура на посаду голови Богородчанської РДА. На це крісло затвердили депутата обласної ради від ВО «Батьківщина», приватного підприємця Ярославу Гоголь. Члени «Батьківщини» також пройшли співбесіди на посади Галицької та Городенківської райдержадміністрацій.

Тисменицьку райдержадміністрацію запропонували очолити депутату обласної ради Миколі Зелінському, який став депутатом від «Батьківщини», але під час парламентських виборів у 2010 році написав заяву про вихід з партії.

Надвірнянську РДА Координаційна рада рекомендувала очолити голові місцевого осередку партії «Свобода» Ярославу Іваночку.

Кандидата на посаду Калуської РДА довелося вибирати між членом районної організації НРУ Дмитром Жекалом та помічником-консультантом народного депутата від ВО «Батьківщина» Ольги Сікори Миколою Жовніром. На підтримку останнього приїхало сім сільських голів з Калущини, які назвали Жекала самозванцем. Сам Жекало на співбесіду не з'явився. Микола Жовнір свого часу очолював Калуський міськрайвідділ УМВС.

За квотою Майдану співбесіду пройшли безпартійні кандидати Василь Рибчак на Рожнятівщині та Ярослав Скуматчук на Верховинщині. До слова, другим кандидатом, який бажав очолити Верховинську райдержадміністрацію, був депутат обласної ради Іван Шкіндюк, який лише нещодавно вийшов з Партії регіонів.

Також співбесіди пройшли кандидати на посаду Долинської РДА - Руслан Франків та Коломийської - Михайло Бойко. 

 

 

Уступили «силовикам»

Громадськість не залишилася осторонь і призначень керівників місцевих управлінь прокуратури, СБУ і УМВС. Одноголосно вирішили, що місцевий Майдан проти призначень на ці посади «чужих», тобто мешканців інших областей.

Координаційна рада одноголосно виступила проти призначення керівником УМВС в області Володимира Сміха. Основним аргументом стала його причетність до нинішнього керівництва УМВС - він є заступником начальника обласної міліції.

Координатор Правого сектору в області Василь Абрамів запропонував на головного міліціонера області адвоката Володимира Бандуру, який раніше працював слідчим Управління боротьби з організованою злочинністю. Втім, відставні міліціонери висунули свої кандидатури.

Також громадськість відхилила кандидатуру Сергія Цідила на посаду очільника управління СБУ в області. Натомість на це крісло рекомендувала полковника запасу Романа Бубну. Прокурором області Координаційна рада запропонувала призначити Володимира Торованина.

Доки представники прикарпатського Майдану роздавали посади «своїм», з генпрокуратури прийшло повідомлення про призначення прокурором області адвоката зі Львова Ігоря Настасяка.

Перед призначенням представники Самооборони привели і його на співбесіду. Той пояснив, що народився в Болехові, до 2009 року працював в органах прокуратури, а відтак став адвокатом. Василь Попович, який досі був проти «чужих», раптом змінив свою думку і запропонував підтримати подання генеральної прокуратури, яку очолює однопартієць Поповича Олег Махніцький. Мовляв, чекати нового призначення доведеться довго - приблизно місяць. Попередньо затверджений Володимир Торованин погодився стати першим заступником обласного прокурора.

Не прислухалися до думки люстраторів і в міліції й СБУ.

Та в кожному разі - попри курйози, проколи, сварки й наступання на традиційні українські граблі - громадськість принаймні спробувала взяти участь у формуванні нової влади. Наскільки це вдалося, дуже швидко доведеться перевірити на власній шкірі.

 

Марія ГАВРИЛЮК,

Галицький кореспондент


13.03.2014 Марія ГАВРИЛЮК 942 18
Коментарі (18)

Гість 2014.03.14, 08:13
Шановні люстратори! А чи не здається Вам, що у державі наданий момент є більш важливіші проблеми? А "хоробрим орлам" із самооборони та правого сектору - хлопці а чому Ви не на кордонах де стоїть москаль, а ходити по місту зі зброєю?
Гість 2014.03.14, 09:18
Дуже цікаві списки. А в людей Снятина питались чи вони хочуть п. Дякура? Людина яка очолює місцевий автодор, гіршої дороги як у нас немає ніде, зате п. Дякур нівчому собі не відказує. І взагалі, чому купка людей вирішує питання за всю область.
Lv 2014.03.14, 12:43
Шановний гостю, нова влада, прикриваючись окупацією, часто безсовісно краде і призначає на посади корупціонерів. Тому до них треба ставитись за законами військового часу.
Галина 2014.03.14, 13:43
Шановні люстратори,самооборона ,правий сектор і інші ! Перестаньте ділити портфелі.Хто Вам дозволив проводити люстрацію та принижувати фахівців своєї справи.Де є Закон про люстрацію? Дозвольте медичним працівникам самим вирішувати,хто буде директором департаменту, а не вулиця має вирішувати це питання.Наведіть краще порядок в місті, щоб по вулицях міста не ходили зі зброєю, не грабували людей.А чого Ви не наводили порядок при колишній владі, бо самі були при портфелях і страшно було.Не за це загинула Небесна сотня, не за безлад в державі, а за порядок.
Дмитро 2014.03.14, 14:28
Дуже цікава стаття! В ній правдиво розказано,як групка людей приватизувала собі право говорити від імені всієї громади області та дєрєбанити посади, особливо для своїх друзів та рідних, при цьому не маючи на це жодних законних прав та повноважень! Дєрєбан цих посад повністю дискредитує і самооборону і правий сектор, як і всіх хто це там робить!
Люстратор 2014.03.14, 16:49
Коли вже схаменеться наша "громада"(так званий правий сектор і вся та шаражкіна гоп компанія), давно пора цих бєздєльників пролюструвати, бо загралася сволота в царів-повелителів,зараз весна і загострення у хворих на голову людей- от і пожинаємо плоди!!!
Містянин 2014.03.14, 19:46
Купка придурків формують керівництво нашої області від імені громади. Хто надавав їм ці повноваження? Дожились до того , що гідних і розумних людей принижують всякі "Хіміки", "Фізики" і їм подібні. Куди дивиться наша влада?
патріот 2014.03.15, 09:29
шановні коментатори я розумію що відтягнути вас від кормушки це позбавити вас повітря.але молодець правий сектор який подушить вас,бо влада належить людям і майте честь і гідність піти з посад самостійно, щоб вас копняками не гнали.
франківчанка 2014.03.15, 09:36
які порядні люди.хто їх принижує.гнати то бидло з посад.нехай йдуть люди з громади а не з партій. потрібно починати наводити порядок а не давати їм далі красти. мало того потрібно звернутись в прокуратуру щоб перевірила порядність владних хабарників які прикриваються бізнесами з бюджетних грошей.
Марія 2014.03.15, 17:51
А хто працюватиме в Коломийській адміністрації ? Чому не запросили П.Михайла Негрича? Для такої посади є необхідна і достатня умови (як в математиці при доведенні теореми). Такі мотивації є у п. Негрича : Патріот і господар.
фізик 2014.03.15, 19:55
"хіміки" і інші подібні недоумки не мають морального права вирішувати кадрові питання державної ваги. Це чмо буде сидіти. На все свій час.
попенгаген 2014.03.16, 11:56
дивлячисьна зміни у владі міняють шило на мило не справа правому секторі а у ницій моралі претендентів на влау а люстрація обовязкова так у цілому світі
Гість 2014.03.16, 17:05
А що панове,в освіті змін не має?Ті ж Будзаки та Гаврилюки дальше залишаються?Вони вміють пристосуватися до любої влади,основне щоб ні чого не робити.Панове це освіта, тут люди повинні бути розумні а не хапуги.А ці так набралися що їм уже стане.
Рогатинець 2014.03.16, 17:45
А чому не запитали у Рогатинців пр со претиндента на посаду голови РДА Кліща М.М.Люди схаменіться,невже гроші від реалізації фальсифікованих ліків головніші за світлі душі небесної сотні.
воля 2014.03.17, 20:25
Скажіть будь - ласка ,звідки самооборона у ІВано-Франківську може знати ,кого хоче народ на місцях. Може це і гарні хлопці ,які мають очолоти РДА,але це не значить ,що вони уміють так само гарно керувати громадами,Треба обирати голів РДА на Майданах у районах,а там народ знає хто чим дихає. Людина може бути патріотом,стояти весь час на Майдані,але це не означає ,що вона може керувати районом....
майдан 2014.03.19, 16:43
а ви думаєте що в городенківчан хтось питав кого вони хочуть,просуває сврго кандидата бувші регіонали на чолі голови районної ради
Володимир 2014.03.20, 09:57
Панове люстратори у вас дуже вибіркове бачення правосуддя, а корупціонери як були в державних службах так там і залишаються!!! Поясніть для чого тоді гинули люди на майдані??????
косинка 2014.03.21, 14:37
Точно порядку в освіті годі чекати - як брали так і будуть брати хто брав той і букде брати то вже апетити
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

785
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1902
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3255
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2558
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2548

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

251

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

737

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

695

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1618
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

366
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

700
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

620
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

355
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

386
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27045
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

847
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19683
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

436
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

402
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

735
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1343 3