Майбутні пожежні-рятувальники Прикарпаття вчаться кваліфіковано надавати першу медичну допомогу

 

Специфіка пожежно-рятувальної служби полягає в тому, що її працівники, як ніхто інші знають цінність кожної хвилини, бо саме від неї дуже часто залежить порятунок людини, яка потребує допомоги.

 

Особливо це важливо у випадках, коли йдеться про надання  невідкладної медичної допомоги  потерпілим під час пожеж, аварій, стихійних лих.

 

Специфічні та непрості реалії професії рятувальника добре ус­ві­домлює і профільне Міністерство. Отож з метою удосконалення  підготовки особового складу служби цивільного захисту МНС з надання першої медичної допомоги згідно наказу Міністра МНС Віктора Балоги з 1 вересня цього року слухачі курсів первинної професійної підготовки за робітничою професією «пожежний-рятувальник» навчально-методичного центру ЦЗ та БЖД області проходять навчання за 120-годинною оновленою програмою  з предмету «Медична підготовка. Професійна підтримка життя».  

 

За словами начальника навчально-методичного центру полковника служби цивільного захисту Романа Борисюка, програма складається з 28 теоретичних та 92 практичних годин, які проводяться з залученням фахівців-практиків нещодавно створеного обласного центру  екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

 

Головний лікар цього центру Володимир Сидорак каже, що одним з основних напрямків роботи навчально-тренувального відділу центру екстреної медицини є тісна співпраця з навчально-методичним центром  ЦЗ та БЖД області у плані підготовки пожежних-рятувальників щодо вміння надавати  першу медичну допомогу. Заняття відбуваються у цікавій формі, яка включає в себе як виклад теоретичного матеріалу з залученням мульмедійних  технологій та наочних засобів, так і формування необхідних практичних навичок. Майбутні рятувальники вчаться бути рятівниками у всеохопному сенсі своєї благородної професії, адже мало винести людину з вогню, чи витягти її з понівеченого авто, важливо до прибуття медиків правильно визначити стан потерпілого та надати йому необхідну  кваліфіковану допомогу.  

 

За словами  Володимира Петровича, такий  практичний курс занять з надання першої медичної невідкладної допомоги згодом буде проведено з відповідними категоріями немедичних працівників всіх екстрених служб області, а служба МНС започаткувала цю потрібну справу. 

 

У необхідності таких навиків переконаний і інструктор-викладач центру Юрій Ковтун, чия медична практика переконливо свідчить, що у багатьох випадках життя  постраждалої людини залежить саме від першочергових правильних дій. Отож майбутні рятувальники на тренажерах-муляжах вчаться проводити серцево-легеневу реанімацію, визначати тип кровотечі та зупиняти її, накладати пов’язку на опіки і рани,  фіксувати переломи з допомогою шин та накладати косинку. Важливість цих навичок добре розуміють і самі слухачі курсів, тому уважно сприймають поданий матеріал та вчаться практично його застосовувати, доводячи свої рухи до автоматизму, бо в реальних умовах, як правило, часу на роздуми, фактично не буває.

 

Задоволена своїми підопічними і лікар невідкладних станів Тетяна Сіянчук, вона певна, що після таких занять слухачі курсів  матимуть потрібні навики, щоб зробити все можливе для порятунку людського життя. Переконаний в цьому і слухач  курсів первинної підготовки Віталій Куцло, який вважає, що теоретичні знання та практичні навички надання  медичної допомоги мають бути невід’ємною частиною знань пожежника-рятувальника, бо саме від них у багатьох випадках залежить життя кожного потерпілого.


06.11.2011 2227 0
Коментарі (0)

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

452
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1552
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1597
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1583
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5528
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8087 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

839

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1544

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2308

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2317
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

456
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2476
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3871
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2114
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

427
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2346
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3361
20.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25911 1
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

738
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

968 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

680
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2242 6