Люди вже сміються або «Сірі миші» йдуть у наступ

 

 

Недорозвинуте у громадянському плані суспільство нагадує дитину. Як дитина тягнеться до яскраво розмальованих іграшок, так і нерозвинуте, загальмоване «совковою» інерцією українське суспільство тягнеться до яскравих політиків, до виражених харизматів. Ця особливість електорального поля в Україні добре відома політтехнологам, які намагаються «прикрасити» кожний новий політичний бренд такою «яскравою іграшкою» - здоровилом Кличко, «симпатяшкою» Королевською тощо.


Але рано чи пізно суспільство стомлюється від харизматів. Особливо, якщо ті займають собою весь телевізійний прайм-тайм, чільні сторінки газет та сайтів. В останні тижні, зокрема, спостерігається втома від Юлії Тимошенко. Різноманітні соціологічні опитування, як загальнонаціональні, так і місцеві фіксують нову тенденцію – кількість електорату, стурбованого перипетіями лідерки БЮТу-«Батьківщини», невпинно зменшується.


І це не дивно. Безкінечна істерія навколо ув’язненого політика перетворилась на відвертий «політичний кітч». ЗМІ тижнями обговорюють подробиці життя в камері Качанівської колонії, тиражують кожну нову примху «ВІП-в'язня». То Юлія Володимирівна погоджується лікуватись в Україні, то не погоджується, то гіперкатегорично не погоджується, то знову дає свою «ясновельможну» згоду. Все це транслюється з екранів через різноманітних напружених речників з постійно перекошеними чи то від злоби чи то від безнадії обличчями.


Електорат стомлюється від цього невмотивованого напруження, замість колишніх співчутливих реплік про «бідолашну Юлю» в автобусах тепер розповідають анекдоти про «тризіркову» камеру. Народ потроху почав підсміюватись над багатосерійним політично-кримінальним «милом», у яке невправні піарники перетворили історію Юлі. Трагедія, яку прокручують на штиб каруселі, це вже не трагедія, а комедія. А там де сміються, там вже не вірять. Владні політтехнологи це розуміють.


І це лише найпомітніший приклад «втоми від харизматів». Напередодні виборів політтехнологи, що працюють в мажоритарних округах, зауважили тенденцію електоральної переваги «сірих мишей». Закриті локальні праймеріз, які в перші дні квітня організувала низка аналітичних агенцій на Львівщині та Івано-Франківщині, показали, що признані лідери харизматичного типу починають поступатися за показниками довіри та електоральних симпатій господарникам, чиновникам та «робочим конячкам» від бізнесу.


Цьому явищу дають кілька пояснень. Дехто вважає, що цей феномен має регіональну природу і пов’язаний із так званим «синдромом петеушників». Коли ВО «Свобода» восени 2010 року привела до влади цілу плеяду «українських хунвейбінів», це було наслідком прагнення людей побачити свіжі, незіпсовані владою обличчя. При тому ці «обличчя» за браком досвіду і компетентності обрали тактику галасливого натиску.


Така «карикатура на харизматичність» задовільняла виборців до того часу, коли стала очевидна неспроможність «нового призову» давати собі раду з поточними господарськими проблемами. Можливо звідси і ностальгія за «твердими господарниками».

 

Друге пояснення лежить у площині очікуваного «дорослішання» електорату. 20 років «наперсточного розведення» простих людей все ж таки не пройшли надарма. Навіть дрімучі люди починають розуміти, що за приємними «обличчями» стоять не янголи, послані небом, а товсті гамани різнокалібрових олігархів. І коли Кличко на телешоу запевнює своїх потенційних виборців, що він «буде вчитися», то виборці вже хапаються за кишені і підраховують, в які збитки вони втраплять, маючі на чолі такого «владного практиканта».


Зараз у Івано-Франківську ефект актуалізації «сірих мишей», зокрема, працює на Олександра Сича. Якщо головна інтрига в мажоритарному окрузі розгорнеться поміж ним і Юрієм Солов’єм (Віктора Анушкевичуса, який у випадку участі в виборах грав би на одному полі із Сичем, кажуть, Свобода вже майже «переконала», що в мерському кріслі для нього буде хоч і не так цікаво, то точно певніше), тоді, скоріше за все, виборці віддадуть голоси не відомому всім у місті «соціальному прожектеру» і вічному критику чинного мера новоспеченому ударів цю Юрію Солов’ю, а нехаризматичному чиновнику, який будує свій імідж переважно на промовах при відкритті пам’ятників.


«Сірі миші» йдуть у наступ. Все більше компліментів (і не завжди невиправданих) чуємо на адресу «зашитого на всі іміджеві ґудзики» Романа Онуфрієва, в той час, коли яскравий і прикольний «головний перформанс’єр» області Руслан Коцаба отримує від колег зі ЗМІ здебільшого кпини.


В районах праймеріз також показують ситуативну перевагу «господарників» над  «професійними патріотами». Й це в той час, коли намагання політиків, політтехнологів, ноуменів і т.п. утвердити в свідомості людей «чорно-білу» схему життя досягли максимуму. Високочолі інтелектуали переконують нас, що народ повсюдно «святить» ножі і гострить вила, а соціологічні опитування показують стурбованість того таки народу розповзлими дорогами і засміченими дворами.


Можливо політичні сили тепер почнуть повертатись від опусів Табачника і сусідок Юлі по камері до «господарського реалу»? І ставити на «сірих мишей»?

 

Аналітична група "Фіртка-Магус"

 


Коментарі (4)

так 2012.04.09, 21:10
а нікому не здалося, шо фото у заголовку подібне на соловейка-голохвастова??? такі ж ....... очі має тота ........ ...
Трафилол 2012.04.09, 12:05
Електорат побачив, як мордаті і стомлені багатством бютівці "борються" за свою лідерку, і забив на туту справу
проблем... 2012.04.10, 22:11
Ось коли б, крім 10 речень було 100 про нашу ВОНО ні ВОНА,тоді може людям і очі відкрились би.З людьми потрібно говорити,а не брехати.Скажіть на милість,хто насаджував і продовжує атакувати,розказуючи ВСЕ,як проводить своє дозвілля засудженна Юлька,чому влада дозволяє робити з Юльки ідола,хто дав таку команду?Не думаю,що це вказівка Президента,значить хтось підставляє і досить активно.Юлія Володимирівна громадянка України і згідно законів має відбувати покарання як і всі інші засуджені,що за бардак і кому він вигідний.Хіба нам не має бути соромно,що нікому не відома донька ЖУжа,сьогодні виходить на політичний олімп.З якими знаннями, з якими баченнями і поглядами.людина не може два слова зліпити до купи,а ми роззявили рота і слухаємо блеяння.А хто платить гроші і де вони беруться в бездомної Юльки-шмульки.Тому ми і бідні,що завжди даємо себе дурити і возити на своїх горбах.Невже ми дожилися,що на екран телевізора виходить лідер Турчинов і своєю брехнею просто насміхається над єлекторатом,та діти плачуть і просять виключити телевізор коли Турчинова показують,пожалійте дітей!Турчинову у фільмах жахів зніматися,а не йти в депутати,це буде повний капец!!!
рома 2012.04.11, 13:46
найсмішніше те, що сірі миші кращі за півнів і скунсів яких більшість в нашій політиці. що з того що курка королевьска зирить на нас з кожного бігаборда? питав друзів: ти за неї голосуватимеш? сміються. за кого? за дєвашку, яку створили під певне політичне завданя? юлька відпрацьована але вона прпинаймні була похожою на політика а не на ляльку з вмонтованим брехунцем
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1005
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2409
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2053
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2085
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6335 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2379 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

244

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1068

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1051

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1317
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

192
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

533
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1991
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26434
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

490
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10394 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7934
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

479
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

338
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

485
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

563
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1506