Люблю вдихати запах шоколаду: франківська шоколатьє про солодке мистецтво

Сьомого липня у Європі, а 11 у світі, відзначають День шоколаду. Це свято виникло у Франції у 1995 році.

Ще древні ацтеки  називали його "їжею богів". Іспанські конкістадори охрестили ласощі "чорним золотом" і їли їх для зміцнення витривалості. У середньовіччі в Європі споживати шоколад мали можливість тільки аристократи.

У наш час виробництво шоколаду перетворилося на справжнє мистецтво. Його творців гордо називають шоколатьє, а без цього смаколика не обходяться жодні посиденьки за філіжанкою кави.

Еталоном вишуканості та смаку заведено вважати бельгійський шоколад. Та популярності зараз набувають різноманітні веганські інтерпретації крафтового шоколаду.

Фіртка знайшла "шоколадну фею" і в Івано-Франківську.

Шоколатьє Інна виготовляє крафтовий шоколад вже два роки. Рік тому разом з чоловіком та сином переїхали в Івано-Франківськ з Білої Церкви. Знання черпала з Інтернету та відеоуроків. Готує шоколад без цукру, за власною рецептурою, бо, стверджує, що довіряє тільки власним смакам.

Хобі стало професією

За професією я економіст. Шоколатьє я стала близько двох років тому. Син пішов у садочок і тоді почала цікавитися шоколадом та виробами з нього.

Почалося все з цукерок із сухофруктів. Я завжди була прихильницею здорового способу життя, займалася та продовжую займатися у залі, був час, коли худнула. Тому завжди намагалася поєднати корисне з приємним – не відмовлятися від солодощів, а мати вибір, щоб все було максимально нешкідливими для здоров’я та фігури. Тому і вирішила зайнятися апробацією власних рецептів.

Більшість кондитерів та майстрів шоколаду надає перевагу роботі із традиційним бельгійським шоколадом, в який додають цукор. А я вирішила шукати свою нішу – взялася розвивати веганський варіант.

Люблю вдихати запах шоколаду

Ніколи особливо не цікавилася кондитеркою, ніколи не стояла годинами біля плити.

А щодо шоколаду, то мене надихали дописи та фото в інстаграмі футблогерів. Вирішила пробувати й сама. Багато читала, дивилася відеоуроки, навіть придбала декілька рецептів. Відразу поставила за мету, що працюватиму виключно за апробованими на свій смак рецептами – розроблятиму свою рецептуру.

Вирішила зробити шоколад з нуля – взяти какао і какао-масло, а далі була фантазія.

Ось так все і почалося. Але це зараз виглядає все так легко – насправді, це багато днів апробацій та пошуків, щоб знайти ідеальний смак цукерки. Постійно вчуся сама на своїх помилках.

Коли з'явилися перші клієнти, то прислухалася до їхніх побажань.

А загалом, запах шоколаду, коли з ним працюєш, дуже надихає. Мені це подобається. 

Руйную міфи

Пригадую, як почала робити свої перші цукерки – вони були із сухофруктів. Поставила чоловікові на тарілку і попросила, щоб скуштував. А він у відповідь сказав, що таке не буде їсти. Я навіть трішки образилася і подумала, що вже більше не буду готувати. Але потім вирішила таки розвиватися далі.

Почала покривати натуральні цукерки шоколадною глазур’ю, робила різні комбінації смаків. Пізніше з’явилися перші плитки шоколаду, батончики.

Всі мої вироби - без цукру. Як підсолоджувач, використовую мед, а також готую шоколад на кокосовому цукрі. Його, до речі, можна і діабетикам, бо він має досить низький глікемічний індекс.

Уся продукція безглютенова, безлактозна, не використовую молочку – тільки кокосове молоко і масло. Тому мої цукерки сміливо можна і діткам.

Найкориснішим вважається саме чорний гіркий шоколад, до складу якого входять какао терте та какао-масло. Додаю меду - тільки 10-15%. Тобто мій шоколад гіркий, але гірчинка не так сильно виражена.

За класикою жанру, шоколад не може бути з рідким підсолоджувачем. Я руйную ці міфи.

В нас в Україні цей напрямок поки що мало розвинутий. Є різниця, коли ти працюєш із шоколадом з цукром та з чорним натуральним шоколадом. Технологія виробництва зовсім інша.

Зараз почала проводити свої майстер-класи, працюю над відеоуроками. Ще до карантину з Польщі до мене дівчинка приїжджала - ми два дні з нею вчилися робити цукерки. Це гарний досвід.

Шоколад – наче наркотик

Цукерочки виготовляю різні. Стараюся постійно корегувати рецептуру. Зараз в асортименті арахісове праліне, баунті, трюфель на молочному шоколаді, трюфель-апельсин, чорний шоколад з гірчинкою та медом, класичний чорний гіркий шоколад на кокосовому цукрі, малиновий та молочний шоколади та багато іншого.

Працюю тільки з натуральними та якісними продуктами, тому розумію, що не кожен може дозволити собі віддати, скажімо, 100 гривень за плитку шоколаду. Але тим не менше дуже багато людей замовляють - і собі, і на подарунок.

Термін придатності таких цукерок 10-12 днів.

Якщо говорити про шоколад на полицях у супермаркетах, тобто промисловий, то там про користь і мови не може бути. Це пусті калорії.

Натуральний шоколад – він калорійний, але це корисні калорії – жири та білки. З’їдаєш 1-2 цукерки й ти наситився.

Я особисто з’їдаю до 20 грамів у день і мені цього вистачає. "Підсадила" на своє і всю сім’ю – сина та чоловіка. Також рідним відправляю поштою, бо живемо зараз далеко. Навіть моя мама, яка раніше говорила, що їй таке не смакує, зараз вже не може уявити філіжанки кави без шматочка моєї шоколадки чи батончика.

Калораж своїх виробів ніколи не рахувала. Мене про це часто запитують. Приблизно у цукерці 60-70 кілокалорій. Так, скажете, що це багато, але це ж корисні калорії.

У мене є подруга, яка вміст всієї коробочки з’їдає за один раз! Але, зрештою, у кожного своя міра і смаки. Ну і на здоров’я! Я тільки рада, що те, чим займаюся, має попит і приносить задоволення не тільки мені.


Декілька цікавих фактів про шоколад:

  • Наукою встановлено той факт, що в шоколаді є елементи, які сприяють як відпочинку, так і психологічному відновленню.
  • Темні сорти шоколаду сприяють викиду ендорфінів - так званих гормонів щастя, які впливають на центри задоволення, покращуючи настрій і підтримуючи тонус організму.
  • Так само існує гіпотеза, що шоколад володіє «протираковим» ефектом і здатний сповільнювати процеси старіння.
  • Якщо ви хочете отримувати від шоколаду користь – краще вживати тільки темний, де в складі мінімум 70% какао. Доведено, що саме він покращує зір при погодних умовах, швидкість реакції, знижує ризик розвитку інфаркту у чоловіків на 17%, а також покращує роботу мозку. Крім того, у людей, які регулярно вживають шоколад, ризик хвороб серця скорочується на 37%.
  • Темний шоколад допомагає при високому тиску, однак якщо ви тут же зап’єте його молоком, усі корисні властивості зійдуть нанівець.
  • Першу шоколадну плитку у світі випустила англійська фабрика Cadbury у 1842 році. Шоколадка цієї ж шоколадної фабрики вважається і найціннішою у світі. Вона належала досліднику Роберту Скотту і була з ним під час його першої експедиції до Антарктики. У 2001 році її продали на аукціоні в Лондоні за 687 доларів.
  • Найбільше шоколаду їдять у Швейцарії. Кожен житель цієї країни з’їдає в середньому 11,8 кг шоколаду в рік. А ось американці опинилися аж на 15 місці з 5,4 кг в рік на людину.
  • У цивілізації Майя какао-боби були основною торговою валютою. Наприклад, раба продавали за 100 бобів, а індичку - за 20.
  • Вживання шоколаду раніше засуджувалося католицькою церквою. У дії шоколаду вбачали чаклунство, а всіх, хто його вживав, називали єретиками та богохульниками.


07.07.2020 Марія Лутчин 16287
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6439 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10879 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12151 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5798
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3724
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2957

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

480

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

754

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

742

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1053
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

384
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

452
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

535
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4080
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11615
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6644
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1146
12.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18041
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

399
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

688
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

809
29.02.2024

Вибори в Україні мають бути справді вільним вибором українців.

758