Лист до феміністки

 

 

 

 

Сестро! Якби ти почитала що-небудь, окрім Інтернету, ти би здивувалася.

Ти би зрозуміла, що не треба доводити виключне становище жінки та її виключну роль у суспільстві. Тому що дві найважливіші події в історії людства сталися через жінок. За їх безпосередньої участі. І всі про це знають. Абсолютна більшість із цим не сперечається. Збереглися навіть імена цих, без перебільшення, найвидатніших смертних в історії. Їх звали Єва та Марія.

Ти би дізналася, що про третю найважливішу, найвидатнішу, найбільш дивну та радісну подію в історії першими довідалися жінки. Тому що виявилися більш достойними, ніж чоловіки. І про це також усі знають.

Ти би дізналася, що боротися за права жінок запізно. Адже наші права зрівняні із правами чоловіків Тим, Хто створив і нас, і їх. Він сказав: «немає ані чоловічого роду, ані жіночого», маючи на увазі рівність наших душ, а значить – здібностей та можливостей. Тим паче дивно боротися за якісь там соціальні, економічні, політичні права у той час, коли наше найбільше право – право на безсмертя душі – залишається нереалізованим. Про те, як його реалізувати, написано в одній древній збірці. Якщо захочеш, я тобі скину посиланнячко.

Ти б не обурювалася через відмінність жінок та чоловіків, а зрозуміла, чому ми різні. Адже ми не нерівні. Ми просто різні. Ти б зрозуміла, для чого насправді це потрібно. Адже справа не лише у народженні дітей. Тим паче, сьогодні, у час розвинених медичних технологій. Ти б зрозуміла, що стирання граней між жінками та чоловіками робить неможливим єднання різного в одному, тобто – любов. Увінчану шлюбом.

Ти б дізналася: боротися за право на аборти, запліднення без чоловіка, гомосексуальні стосунки, і все інше, що стосується статевої сфери, тебе змушує не почуття власної гідності чи справедливості. А одна безстатева істота, що ненавидить людину як таку, будь то жінка чи чоловік. І безмірно радіє моральним аномаліям, що відбуваються у суспільстві. І злобі, що їх супроводжує. І робить усе для того, аби їх поглибити. Звільнися від його впливу, тобі стане легше. «Пізнай істину, і істина зробить тебе вільною». Що є істина, написано у тій же древній збірочці.

Нарешті, ти би зрозуміла: крайні форми фемінізму, до яких рано чи пізно неодмінно дійде будь-яка ідейна феміністка, порушують права інших людей. Право батьків називати свою доньку «донькою», а не як-небудь інакше, «необразливо». Право дитини називати свою маму «мамою», а не «особою, що народила, 1». Право чоловіків бачити у жінці – жінку, а не безстатеву істоту. Більш того, вони порушують права звичайних жінок. Коли жінки перестають бути вповні жінками, чоловіки перестають бути вповні чоловіками. І де нам, звичайним жінкам, тоді шукати нормальних чоловіків? Виникає проблема. Що призводить до душевних переживань, навіть страждань. І хто у цьому винен?..

Сестро! Я знаю, що з тобою відбувається. Хоча ти сама цього не розумієш. Чи, може, просто боїшся собі у цьому зізнатися. Тобі бракує Любові. У найкращому, найвищому розумінні цього слова. Ти мучишся. Сердишся. Мечешся. Не знаючи, чим втамувати спрагу своєї душі. Ти знайшла собі справу, але це – не жива вода, що може заспокоїти твоє серце. Це сурогат, замінник, підробка. Котра не живить, але ще більше роз’ятрює внутрішні рани. Але – нічого. Коли з’явиться чоловік, що полюбить тебе; коли його любов зцілить тебе – усе стане на свої місця.

Мабуть, ти не вмієш молитися. Але я всеодно скажу: молися про Любов. Колись давно мені – допомогло.

 

Надія Моклюк

Братство

 


08.03.2012 Надія Моклюк 854 1
Коментарі (1)

Вітер 2012.03.09, 08:54
*** А жінка не залишивши слідів, в речах означених любовю, у мені будуватиме собори, щоб я знаходив формулу Собору, в якому Вічність снить на брамі точкою роси. Відмова від любові - лише претензії на ненароджені собори.*** До А.Екзюпері "Цитадель"
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

808
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

618
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1691
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3028
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2466
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2444

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

38

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

601

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

605

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1463
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

572
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

429
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

803
30.04.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

208
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

299
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26934
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

758
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

327
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

323
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

649
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1074 1
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

846