Лікування недостатності аортального клапана: діагностика та протезування

Лікування недостатності аортального клапана

На недостатність аортального клапана припадає близько 10% від всіх клапанних вад серця. За поширеністю він займає третє місце після аортального стенозу і мітральної недостатності.

Для лікування захворювання потрібно протезування клапана. Рідше виконується його реконструкція (відновлення). Ви можете пройти лікування недостатності аортального клапана за кордоном, щоб отримати кращі результати при мінімальному ризику ускладнень.


Діагностика

Основний метод діагностики недостатності аортального клапана - ЕхоКГ (УЗД) з доплерографією. Дослідження дозволяє не тільки констатувати наявність захворювання, але і визначити його тяжкість.

Її оцінюють за:
- довжиною струменя крові, який повертається в лівий шлуночок;
- кількістю крові, що повернулася у відсотках.

При першому ступені недостатності повертається менше ніж 15% крові, а довжина струменя не перевищує 4 мм. При другому ступені регургітація складає до 30%, довжина струменя - 5-10 мм. Важкою вважається регургітація понад 30% крові з довжиною струменя більше ніж 1 см.


Кому потрібне лікування

Всім пацієнтам потрібне лікування. Недостатність аортального клапана завжди прогресує, призводить до ішемії міокарда і лівошлуночкової недостатності.

В середньому без операції пацієнти живуть 4 роки після виникнення перших нападів стенокардії (загрудинного болю) і 2 роки - після появи ознак серцевої недостатності.


Реконструкція

По можливості перевагу віддають клапанозберігающим операціями. Але такі хірургічні втручання використовуються рідше, ніж протезування. Відновлення власного клапана можливо, якщо немає значної кальцифікації, збережені стулки клапана, не порушена їх рухливість.

Зазвичай пластика має сенс, якщо клапан має нормальну структуру, а недостатність розвинулася через розширення отвору, який він закриває. Для його звуження і зміцнення лікар встановлює еластичне опорне кільце.

Переваги в порівнянні з протезуванням:

- не вимагається постійний прийом антикоагулянтів;
- лікування обходиться дешевше;
- немає ризиків, характерних для операції з протезування клапана: тромбоемболії, кровотечі, ендокардиту.

Але у реконструкції є один великий недолік. Навіть якщо пацієнт підходить для цієї операції, її результати зазвичай недовговічні. Більшості хворих після реконструкції буде потрібно протезування клапана через 5-10 років.


Протезування

Встановлення штучного аортального клапана - основна хірургічна операція при розвитку його недостатності, яка виконується у більшості пацієнтів.

В ході хірургічного втручання лікар видаляє власний клапан пацієнта, а замість нього встановлює штучний протез. Він може бути біологічним або механічним.

У літніх пацієнтів перевагу віддають біологічним протезам, оскільки після їх установки немає потреби в довічному прийомі антикоагулянтів.

Але з часом вони деградують, тому може виникнути потреба в повторній операції.

Для молодих пацієнтів з великою очікуваною тривалістю життя краще обирати механічні штучні клапани. Вони можуть служити довше. Більшості пацієнтів після установки таких протезів не буде потрібно повторне хірургічне втручання навіть через десятки років.


Куди звернутися

Ви можете пройти діагностику і зробити операцію при недостатності аортального клапана за кордоном.

Фахівці компанії Booking Health підберуть для вас відповідну клініку для лікування серцево-судинних захворювань у дітей або дорослих, і організовують поїздку.

На нашому порталі можна порівняти ціни та вигідно забронювати медичну програму. Користуючись послугами Booking Health, ви не тільки можете отримати допомогу найвищого рівня, але й заощаджуєте до 50% - вартість операції знижується внаслідок відсутності коефіцієнтів для іноземних пацієнтів.

Партнерський матеріал


28.04.2021 1239
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1289
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2588
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2143
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2208
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6630 58
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2488 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

379

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1190

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1319

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1449
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

314
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

187
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

612
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

93
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26551
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

577
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10493 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

94
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

121
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

434
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

578
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

651