ЛГБТ-стосунки в книжках. Що відбувається навколо книги “Принцеса + принцеса: довго і щасливо”?

Останні декілька тижнів в Івано-Франківську обговорюють скандал навколо коміксу “Принцеса+принцеса: довго і щасливо” Кейті О’Нілл.

Його забороняють і вилучають з бібліотек, потім кажуть, що заборони немає і вилучати не будуть. Дивна ситуація навколо видання змусила журналіста Фіртки дослідити цю тему.


Про комікс

Його закупівлю провели ще на початку року за держкошт. Усього Міністерство культури України та Український інститут книги придбали 1240 примірників. У книжці описані стосунки між двома дівчатами, які завершуються їхнім весіллям.

У видавництві “Рідна мова”, яке видало комікс, раніше вже наголошували, що комікс — про важливість власного вибору, про усвідомлення того, що люди різні та про терпимість до цього.

“Комікс дуже обережно торкається тем романтичних стосунків і терпимості різних моделей гендерної поведінки. Жодних відвертих сцен там немає й бути не може”, — наголошує видавець і додає, що вікова категорія, на яку розраховано видання, — 10-12 років.

У лютому скандал через книгу виник у Луцьку. Там депутати міської ради звернулися до прем’єр-міністра з вимогою негайно вилучити книгу з бібліотек.

У червні хвиля обурення накрила й Івано-Франківськ.


Що взагалі сталося?

Рішення про вилучення цієї книжки прийняла Івано-Франківська облдержадміністрація після звернення представників християнських спільнот міста та обласної організації об’єднання «Просвіта».

Першою, хто заговорив про вилучення даної книги з бібліотек, стала заступниця начальника управління культури Івано-Франківської ОДА Мирослава Корнелюк.

“Нам надійшов лист щодо книги «Принцеса+принцеса». Ми вже знаємо, скільки примірників є в наших бібліотеках. Ми справді їх розповсюдили по всіх бібліотеках, не багато – по одній, по дві в кожній [бібліотеці]. Зараз ми вилучаємо ці книги. Ми відреагували на лист”, – повідомила Мирослава Корнелюк.

Підставою для вилучення книжок, за її словами, стали звернення від представників християнських спільнот Івано-Франківська та від заступника голови обласного об’єднання «Просвіта» Михайла Січки. В обох зверненнях вказувалося, що книжка «Принцеса + принцеса» підриває інститут сім’ї в Україні.

Ось як Михайло Січка  коментує свою ініціативу:

“Книжку закуповують не через те, що вона має велику художню цінність, а якраз пропагує щось нетрадиційне. Тому ми проти того, щоб таку книжку за державний кошт розповсюджували у бібліотеках. Такі книжки провокують конфлікт у суспільстві. Я проти того, щоб за державні кошти провокувати конфлікт. На мою думку, держава інше мала б пропагувати, і коли купують такі книжки, мають порадитись із громадськістю”, – каже Січка.

Ситуація зрозуміла і книжки будуть вилученні з всіх бібліотек Івано-Франківська. Однак, Фіртка зв’язалася із Мирославою Корнелюк. Вона заявила, що наразі не має жодних коментарів на цю тему, тому що чекає на рішення із Києва.

Здавалося, що нічого важливого не повідомила заступниця начальника управління культури, але можна зробити висновок, що ніяких офіційних підтверджень ще немає. І це так.

“Станом на 9 липня жодна книга не вилучена з бібліотек області, розпорядчих документів з даного питання не приймалося”, - про це повідомив начальник управління культури та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак.


Що думають професійні психологи

Повернемося до змісту даної книги та причини, чому її хочуть заборонити та не допустити розповсюдження. Основним є те, що сюжет коміксу підриває інститут сім’ї в Україні та має поганий вплив на дітей.

Ми зв’язалися із професійним дитячим психологом, Оленою Богос, яка працює в гімназії міста Городенка.

“Я вважаю, що в сучасному світі, діти й так багато знають, з дітьми треба говорити про все. Тому що, в них формується світогляд. Я не кажу, що це нормально, коли дівчинка зустрічається та одружується із дівчинкою, але так трапляється, і колись, і зараз”, - говорить Олена.

Також, психологиня каже, що не читала б, цю книжку своїй дитині, але пояснила б, що так буває. Дітям потрібно все пояснювати. Також, вона вважає, що важливо враховувати вік дитини.

“Із самого малку діти бачать, як все формується і відбувається: мама з татом, хлопчик з дівчинкою, принц з принцесою. І якщо дитині в малому віці дати цю книгу, то вона може не зрозуміти, як так і що взагалі відбувається”, - каже психолог.

З часом, коли діти дорослішають, їм потрібно більше розповідати та, навіть, каже психологиня, вводити спеціальний предмет у школах, щоб уникнути непотрібних і неприємних ситуацій.

Також, ми поцікавилися думкою в іншого дитячого психолога, Марії Білінчук

"Мені здається, що історія навколо книги більше схожа на хороший піар-хід. Варто шукати, кому вигідна дана ситуація. Можливо, хтось хоче заявити про себе за допомогою книги – що ось ми такі є, засуджуємо подібні речі. Можливо, це спроба видавництва підняти інтерес до свого видання.

Насправді, психологи щодня стикаються з великою кількістю серйозніших проблем, що стосуються дітей: питання дитячої депресії, дитячі суїциди, пережиття горя, соціальне сирітство. Практикуючі психологи стикаються з такими кричущими випадками, які особливо ніде не обговорюються", - ділиться психологиня.

Вона думає, що ця книга є дуже "лайтова" і не можна сказати, що в ній йдеться про відверту пропаганду. Психологиня стверджує, що наші  діти, починаючи з 10 років можуть знайти набагато "тяжчі" речі в інтернеті. В цій книзі, кожен бачить, що хоче.

Однак, на її думку, книга не може виховати ті чи інші погляди:

"Також слід розуміти, що виховати гомосексуальність через дитячу книгу неможливо. Вона або присутня в особистості, або відсутня", - додала Марія Білінчук.


Яка ситуація щодо коміксу в бібліотеках та книжкових магазинах?

Журналіст Фіртки відвідав три бібліотеки в області та побував у декількох книжкових магазинах. І тут все по-різному.

Ось як коментують ситуацію в обласній бібліотеці імені Івана Франка:

“Принцеса+принцеса" ми отримали з Інституту книги, на область відправили 41 книгу. В нас вона видана і ми не можемо її зараз вилучити. Тим більше читач взяв одну книгу додому для прочитання”, - повідомили в обласній бібліотеці.

В Івано-Франківській обласній бібліотеці для юнацтва все набагато простіше. Вони заявили, що цієї книги в них не було, немає і не буде.

Також, ми зв’язалися із центральною бібліотекою міста Городенка, Івано-Франківської області. Там нам повідомили, що в них тільки одна така книжка і вони вже заховали її та нікому не видають "на руки". Однак, жодних наказів про це не було - це їхня ініціатива і що робити далі, ніхто не знає.

В магазинах ситуація інша. У вільному продажі книгу в обласному центрі знайти неможливо - її немає. На книжкових розкладках біля дитячої стоматології у продавців книги немає і не було. Більшість з них навіть не розуміють про яку книгу йдеться.

Хоча, якщо хтось захоче купити книгу для дітей на тему сексуального виховання з традиційним баченням, то знайдеться тут і не одна. Як кажуть продавці:

"Лесбійська література у Франківську не має попиту".

Певною мірою, підтверджує відсутність попиту і відсутність книги на полицях букіністичних магазинів. Останній примірник в "Книгарні Є", продали минулого тижня. Чи будуть дозамовляти книгу ще, продавцям сказати важко. Знову таки, коли тема з вилученням лунала в ЗМІ книгу запитували швидше з цікавості. Сьогодні ажіотажу вже не спостерігається.

Опитані нами продавці інших книжкових магазинів повідомили, що в них книги в продажі не було і замовляти її не планують. Водночас книга не є забороненою, її легко можна придбати у численних книжкових інтернет-магазинах. Ціна коливається від 117 до 166 гривень.

Думки, як і ситуація, навколо книги “Принцеса + принцеса” різні. Що буде відбуватися далі, не може сказати ніхто. В бібліотеках і книгарнях чекають рішення з ОДА, а в місцевих органах всі чекають на відповідь з Києва.


16.07.2021 Іван Муканик 7047
Коментарі ()

24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6462 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10885 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12157 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5800
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2960

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

493

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

407
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4084
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18044
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

295
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811