Кредитна історія та рейтинг: їх вплив на отримання позики

Кредитна історія та рейтинг зазвичай важливі при отриманні кредиту у банку. Зараз мікрофінансові компанії, наприклад Credit 7 , готові запропонувати клієнтам із хорошою репутацією вигідні відсотки, збільшені ліміти та терміни. Чим кредитна історія відрізняється від рейтингу?

Кредитна історія

Вона передбачає оцінку закритих та актуальних кредитів. Це своєрідне досьє на позичальника. Кредитна історія зберігається у спеціальних бюро. У ній можна знайти:

  • кількість прострочених платежів та їх особливості;
  • рішення суду про стягнення та банкрутство;
  • дані про дострокові погашення.

У закритій частині описано, хто видавав позику, чи були факти поступки заборгованості. У ній можна дізнатися і про те, хто запитував вашу КІ.

В інформаційній частині прописано, куди людина зверталася за грошима, коли і за якими заявами було отримано відмову. Якщо більше двох разів поспіль зазначалися ознаки невиконання зобов'язань, дані про це вносяться до цієї частини.

КІ цікава не лише МФО та банкам. Її можуть вивчати страхові компанії, послуги каршерингу, потенційним роботодавцям. Цей параметр дозволяє зрозуміти, наскільки відповідальна людина, яка звернулася за швидким кредитом в компінию, готова своєчасно виконувати взяті на себе зобов'язання.

Кредитний рейтинг

Цей показник дозволяє отримати повну картину про позичальника. Передбачає розрахунок балів з урахуванням:

  • кредитної історії;
  • боргового навантаження;
  • прострочених боргах;
  • борги, продані колекторам.

При оцінці важливим є вік кредитної історії, велика кількість запитів на неї. Цікавий факт: якщо ви жодного разу не брали позики чи кредити, інформація у БКІ про вас все одно буде. Спочатку бал буде відсутній або ставляться низькі показники, оскільки бюро не знає, як ви сплачуватимете свої борги.

Рейтинг передбачає оцінку благонадійності та кредитоспроможності. Чим вищий бал, тим більше шансів отримати кредит.

Значення скорингового балу:

  • До 640. Імовірність отримати позику за вигідними умовами мінімальна. Зазвичай, МФО готові видати особам з таким балом невеликі суми.
  • Від 721–960. Нормальна КВ, є всі шанси на схвалення, у фінансовій установі можуть вимагати надати додаткові документи
  • Від 961. Дуже високий рейтинг.

Перед отриманням мікропозики ви можете самостійно через Держпослуги дізнатися, в якому бюро зберігаються ваші дані. Після цього зробити запит на отримання інформації. Отримати інформацію можна двічі на рік безкоштовно, один раз на паперовому носії.

Чи можна виправити КІ та кредитний рейтинг?

Потрібно підвищити рівень своєї фінансової дисципліни. Оптимальний варіант - звернутися до МФО, взяти невеликий кредит без відмови, своєчасно виплатити за ним заборгованість. Добросовісне виконання обов'язків – запорука відновлення зіпсованої КІ та рейтингу. Будьте готові до того, що умови можуть виявитися не найвигіднішими, але за ретельного підходу можна знайти і позики під 0%. Такі пропозиції діють зазвичай нових клієнтів.

Якщо мікрокредит отримати просто так складно, знайдіть варіанти із наданням застави чи поручителя. Забезпечення передбачає, що за порушення кредитного договору банк чи МФО все одно зможуть повернути свої гроші та відсотки.

Якщо кредитна історія зіпсована через помилку, можете звернутися до фінансової установи, яка її припустилася. Воно має внести коригування протягом п'яти днів.

Часто виникають питання про те, чи можна обнулити КІ. Для цього спочатку доведеться погасити всі наявні заборгованості, а потім не отримувати кредити та позики, не брати офіційно нових боргових зобов'язань. Якщо в історії цього періоду не з'явиться нових записів, вона автоматично обнуляється.

Партнерський матеріал


18.03.2023 565
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5196 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20289 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

273

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18374
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

985 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492