Кінець Івано-Франківських ЖЕО – злазьте, приїхали!

Друге пленарне засідання V сесій Івано-Франківської міськради ввійде в історію як переломний момент у можливому "реформуванні" комунальної сфери міста. Міська влада знову підняла питання доцільності існування ЖЕО.

 

Борговий зашморг ось-ось затягне шию ЖЕО. Житлово-експлуатаційні організації міста мають кілька мільйонні борги перед Пенсійним фондом України (ПФУ) та державною податковою адміністрацією. Чи не єдиний вихід із ситуації – оголошення про банкрутство та реструктуризація. Провести процедуру банкрутства буде не так легко, майно комунальної власності є обмежене щодо відчуження законодавством України. Однак часу на обдумування проблеми обмаль – вже наприкінці лютого податкова адміністрація згідно Податкового кодексу України має право подати до суду за несплату боргів. Рахунки ЖЕО відразу ж «заморозять», а це означає невиплату заробітної плати працівникам та неможливість надання послуг – прибирання вулиць, вивіз сміття і т.д.

 

Борги комунальних підприємств нарощувалися практично протягом п’яти останніх років, стримувати ситуацію вдавалось завдяки державній дотації. Тільки перед ПФУ штрафних санкцій нараховано на 7 млн. гривень, а борг ЖЕО по несплаті страхових внесків складає близько 3,5 млн. гривень. Заборгованості перед ПФУ у місті не має тільки ЖЕО № 9. У пенсійний фонд зі скаргами постійно звертаються працівники ЖЕО, яким не зарахований пенсійний стаж останніх 2-3 років. Трудовий стаж зараховується при повній сплаті страхових внесків. На кожну недоплачену суму у ПФУ нараховують штрафну санкцію у розмірі 10%.

 

Критичний фінансовий стан ЖЕО міста – наслідок не­ефективного менеджменту, що притаманно всім державним підприємствам. ЖЕО не витримує конкуренції з приватними підприємствами, які б значно ефективніше, а головне дешевше могли надавати аналогічні послуги.

 

Наростання заборгованості перш за все пов’язують із економічно необґрунтованими тарифами на послуги. Заступник міського голови Івано-Франківська з питань ЖКГ Микола Саєвич, наводить приклада незначного підняття тарифів у Львові, що нібито дало можливість тамтешній комуналці вийти із кризової ситуації. Проте підняття тарифів – непопулярний крок, що потягне за собою неабияке обурення громадськості. Та й міська влада побоюючись за власну голову, ні за що не підтримала б таке рішення. Рятівним колом для житлово-експлуатаційних організацій стала можливість створення ОСББ.

 

Мешканці, створюючи об’єднання співвласників отримали б змогу керувати і обирати підприємця, який би надав послуги по обслуговуванню будинку та прибудинкових територій.

 

«З 2006 року борги ЖЕО в місті зростали. Єдиний фактор, який загнав у такі борги – структура адміністративних витрат. В Івано-Франківську 186 будинків відійшли в так-звані об’єднання співвласників будинкових комітетів, натомість кількість ЖЕКів не скоротилась», – зазначив Саєвич. Чому пан Саєвич «помітив» ситуацію, що склалася, тільки зараз, коли «когут вже дзьобнув», а не рік-два-три тому, «історія замовчує»...

 

Зрушення в комунальній галузі будуть лише тоді, коли у ЖЕО з’явиться альтернатива та конкуренція. Для цього мешканцям треба розраховувати точні витрати на кожен будинок, а не працювати за середніми для усього міста тарифами. Необхідно прибрати комунальні організації як посередника між постачальником і споживачем, неодноразово наголошував міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. Як один із прикладів виходу із критичної ситуації – об’єднання кількох ЖЕО в одне підприємство. Якщо піти таким шляхом міському бюджетові вдасться зекономити 400 тис. гривень протягом року.

 

Депутати Івано-Франківської міської ради, розворушуючи болісне питання комуналки,  заговорили про персональну відповідальність міського голови за стан ЖКГ в місті. Під час сесії на цю тему сміливо виступив голова фракції ВО «Свобода» в міськраді Роман Онуфріїв. Його «спіч» міг свідчити тільки про те, що меру може і не вдасться «приручити свободівців», які складають більшість у раді.

 

«Будемо просити міського голову, щоб він особисто готував програму реформування житлово-комунальної сфери в місті Івано-Франківську, особисто доповідати і переконувати нас у процедурі санації, банкрутства чи створення комунальних підприємств. Щоб ми персоніфікували відповідальність за стан житлово-комунальної сфери. Управлінські рішення добре приймаються тоді, коли є персональна відповідальність, – наголосив Роман Онуфріїв. – Начальники ЖЕО вами призначені і довели до такого стану речей, а ми зараз маємо приймати управлінські рішення».

 

Сподіватимемось, що історія минулої каденції Івано-Франківської міськради таки чомусь навчила мера та депутатів, і вони не блокуватимуть роботу ради вдаючись у політичні дискусії.

 

Наразі, через ситуацію, що склалася, Івано-Франківська міська рада має намір на позачерговій сесії 15 лютого 2011 р. дати дозвіл на введення судом процедури банкрутства щодо дев’яти житлово-експлуатаційних організацій та двох комунальних підприємств – «Івано-Франківськліфт» і комбінату побутового обслуговування «Спецкомбінат». Одним словом, «дохазяйнувалися».


Відповідне рішення про це депутати ухвалили у четвер, 3 лютого, після обговорення питання про внесення змін до рішення сесії міськради від 6 червня 2000 року «Про деякі питання застосування законодавства про банкрутство підприємств комунальної власності територіальної громади міста».

 

 

 

Довідково:

 

ЖКГ

Капітальний ремонт не проводився з часів СРСР.
Галузь споживає 40% усіх енергоресурсів країни.
Попередній уряд передбачив на реформування ЖКГ в 2008 році близько 3 млрд грн. натомість новий Кабінет Міністрів відмовився від такої програми.
Динаміка зростання кількості аварій 15% на рік.

 

 

Каналізації

 

З 38, 62 тис.км комунальних каналізаційних мереж 325 аварійні.
100 - 400 випадків аварій за рік на 100 км, що в 5 -40 більше, ніж у Європі.

 

 

Житловий фонд

Житловий фонд - 10, 1 млн будинків; загальна площа - 1046,2 млн кв.м.
9,3% цієї площі - у комунальній власності.
70% житла побудовано до 70-х років минулого сторіччя.
Близько 3,9 % багатоквартирних будинків є старими або аварійними.
Кожен 4-й міський житель мешкає у приміщеннях, що мають незадовільний технічний стан.
Витрати на капремонт становить менше 20% потреби.
50 років нинішніх темпів будівництва потрібно, щоб задовольнити потребу в житлі.

 

Вода

 

Витрати питної води в середньому по Україні - 36,9%.
Споживання - 320 л на добу на 1 людину (вдвічі - втричі більше ніж у Європі).
1/4 очисних споруд потребує оновлення.
1/5 насосів уже амортизовано.
У 56,3% міст водопостачання не цілодобове. а за графіком.
130 тис км комунальних водогінних мереж, 38" з яких є аварійні.

 

 

Опалення

 

26 000 котелень в аварійному стані.
4900 км теплових мереж в аварійному стані (13%).
Втрати енергії в мережах - 11%, або 2,1 млрд куб.м. спаленого газу (їхня вартість 357 млн $).

 

 

Ліфти 

 

86.2 тис. ліфтів, 30% з них працює понад 25 років.


07.02.2011 Марія Петрів 1473 3
Коментарі (3)

Вася 2011.02.07, 15:44
Ануш мав можливість виправити ситуацію у ЖКГ ще до того, як Саєвич став його заступником. Зараз мер в своєму стилі звалює всі свої помилки на чужі плечі. Хіба не він призначає керівників комунальних підприємств? Хіба він не бачив, що КП залазять у боргову яму?
Jozef 2011.02.07, 17:33
Анушкевичус негідний того щоб займати цю посаду голови,бо брехун і корупціонер.Його тре гнати як облізлого кота.Але перед тим посадити за той стан речей до буцегарні десь на місяців 6. Може пройметься хоч трохи.
vasya 2011.02.07, 18:55
все вірно...все правильно... А що саме мав він робити? А де цифра рівня оплат населенням за надані ЖЕКами послуги? Свобода просто намагається уникнути відповідальності, бо так само нічого путнього не зробить - не з прапорами на мітинги ходити...За відсутності в країні довгострокового постійно фінансованого плану реконструкції ЖКГ мер може лише "гасити" ситуацію, запозичаючи кошти на покриття різниці між спожитим та оплаченим. Або плюнути, і тоді всім сидіти без води і тепла, по вуха у смітті.. Балакати легко...
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

685
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1967 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

563
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6910 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11409 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

345

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1098

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1121

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1116
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

84
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

293
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1096
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

659
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

764
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2959
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4455
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18449
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

90
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

330
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

361
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

670