Хто такий священник?

Безперечно, довгі роки священники були й залишаються важливою складовою суспільства, маючи  авторитет та суттєвий вплив на суспільну думку. 

Враховуючи, що Україна переважно християнська держава, де християнство представлене здебільшого традиційними конфесіями: православ’я та католицизм, то мова йтиме саме про їхнє духовенство.

У всі часи у різних релігіях були люди, яких в радянських підручниках називали – «служителями культу».

Називалися вони по-різному, але їхнє основне завдання було відігравати роль посередника між богом та людьми, жертвоприношення для задобрення богів та інші ритуали.

Цілком зрозуміла теорія наукового атеїзму, яка нещадно боролася з християнством. Хоча у цьому відношенні православне та католицьке духовенство ніякого відношення до язичницьких жерців не має. 

Свою спорідненість священство має зі священством старозавітного Ізраїля. Священство Старого Завіту з’явилось 1500 років  до Р. Х. Коли єврейський народ виходив із єгипетського рабства тоді Мойсею на горі Синай були дані скрижалі із заповідями, а також інші закони, які окреслювали релігійне життя ізраїльського народу.

Була побудована скинія, храм – шатро та призначено служителів  храму із коліна – Леві, які отримали назву левити  (1Цр 8:4; 1Хр 23:2; Езд 1:5).

Священницькі обов’язки були покладені лише на чоловіків з Ааронового роду, а левіти — решта племені — їм допомагали (Чс 3:3, 6—10). Такий порядок був запроваджений з появою святого намету.

Враховуючи, що основна робота левитів полягала у жертвопринесеннях Богу, то вони були більше схожі з тодішніми жерцями з сусідніх народів, аніж сучасним духовенством.

Сучасне духовенство бере свій початок з  приходом Ісуса Христа та апостольських часів, коли апостоли розходилися проповідувати християнство за велінням Христа:

«Тож ідіть, і навчіть всі народи, хрестячи їх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа» (Мт.28:19)

Виявилось, що для такої місії дванадцять людей було замало, тоді Христос обирає ще 70 апостолів, даючи їм такі ж настанови як і дванадцятьом (Лк 10:1-2).

Оскільки апостоли не могли довго залишатися на одному місці в одній християнській громаді, то вони рукопокладали (висвячували) єпископів, пресвітерів та дияконів, які опікувалися ранньохристиянськими громадами. В їхні обов'язки входило: священнодіяти (звершення Євхаристії, таїнства хрещення та ін.), навчати (проповідувати) та керувати (організаційні, господарчі та фінансові питання).

Отож, з'явилося поняття - Апостольське приємство – це збереження благодаті Святого Духа, що невидимо передається при видимому рукоположенні православного духовенства. Благодать, отримана апостолами в День П'ятдесятниці та передана їх наступникам. Вона протягом двох тисячоліть безперервно передається з покоління в покоління, тим самим засвідчує постійну присутність Святого Духа у Святих Таїнствах Православної Христової Церкви.

Першим, хто сформував думку апостольського приємства, був Святий Климент Римський, який у посланні до Коринфян писав:

«Апостоли поставили служителів, щоб коли вони почиють (апостоли), інші випробувані мужі могли прийняти на себе їх служіння».

Отож і зараз сучасні священники продовжують справу служіння Богу, Церкві та людям проповідуючи, священнодіючи кожен по своїх можливостях та обдарованості.

У складний час гедонізму та секуляризованого світу священники іноді  стають  винуватцями багатьох скандальних історій, пов'язаних з грошима чи п'янством, що частково підриває довіру вірян.

Ми згадуємо  прислів'я, що ложка дьогтю псує бочку меду. Так, "священник" не означає святий. Він також, як людина, може впадати в гріх. Існує думка, що Господь допускає священнику згрішити для того, щоб він краще зрозумів гріх і знав шляхи його подолання, вмів краще з ними боротися.

Через негідну поведінку одного тінь падає на багатьох достойних, які безперестанно трудяться на парафіях різного достатку, намагаючись бути помічником  для людини у різних життєвих ситуаціях.

Не слід забувати, що ми живемо в країні, в якій протягом 70 років панувала атеїстична влада, яка переслідувала духовенство різними способами. Якщо у 20-30 роках розстрілювали їх  сотнями або вивозили  в Сибір, то в 60-70-х методи їхнього знищення стали витонченішими: на КДБ працювали відверто аморальні особи, які після семінарії отримували найкращі парафії у великих містах видавали себе за священників на парафіях з метою  безчестити священство своєю поведінкою (п'янство, гуляння з жінками та т. п.).

Послідовна антирелігійна політика радянської влади  призвела до часткового підриву авторитету духовенства, яке відчувається і зараз.

Розчарування у священнику не повинно спонукати до розчарування в Церкві. Це базова та принципова помилка вірян.

Священники – різні: одні можуть бути відкритими та харизматичними, а інші більш закритими молитвениками зануреними у роздуми, адже в Церкві ми приходимо до Бога і священник повинен допомогти стояти впевнено на цьому шляху.

Іноді можна почути закиди, мовляв, навіщо мені посередник між Богом? А навіщо дитині батько чи мати, хіба вона не може виховати себе сама? Відповідь очевидна. Священник - це провідник людини у духовному світі, завдання якого є, оминувши всі спокуси на шляху, привести людину до Бога.


19.11.2023 Роман Тадра 2556
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5196 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20289 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

273

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18374
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

972
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

289
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

985 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492