Кава

 

/data/blog/77978/e21693c4a620de10c63b52e06418496a.jpg

 

І ще раз про каву... Кава - найпопулярніший напій українців. Каву на Україні п’ють вже більше трьох століть. Вперше цей напій з’явився в Києві в кінці сімнадцятого століття. Цю традицію в Київ привіз шотландець Патрік Гордон, який деякий час був комендантом Києва.За деякими оцінками, кавовий напій є другою за об'ємами споживання речовиною на Землі після води. Без неї неможливо уявити свій ранок.

 

Чи немає шкоди у вживанні кави? Та чим вона корисна? Ми розберемося далі. А почати варто з історії виникнення цього чудо-напою.Ка́ва-напій, що виготовляється зі смаженого насіння плодів — «бобів» кавового дерева. Кава культивується з давніх часів і займає важливе місце в кулінарних традиціях багатьох культур світу. Існує багато легенд і версій відкриття людьми кави як напою, але майже всі вони називають батьківщиною кави Ефіопію. Ще до 1 ст. РХ мешканці провінції Каффа знали про властивості ягід кавового дерева надавати сил і бадьорості. Щоправда, у той час кавові боби не заварювали, а споживали загорнутими у тваринний жир. Такі енергетичні «палички» були чи не єдиним джерелом харчування під час довгих та виснажливих походів у пустелі.

 

З арабських країн і прийшло до нас слово кава, арабською qahwa, буквально «те, що позбавляє сну». У єгипетських кав'ярнях розповідали арабську легенду про те, як в Ефіопії один пастух помітив, що кози, які поїли ягід з кавового куща, не сплять, а всю ніч граються, стрибають. Він розповів про це муллі, який вирішив на собі випробувати дію цих ягід, щоб не засипати в мечеті. Дослід вдався.

 

Недоліки кави: -У каві вміст кофеїну становить до 1500 мг/л. Пуринові алкалоїди (кофеїн, теобромін і теофілін) при систематичному вживанні їх на рівні 1000 мг на день викликають у людини постійну потребу в них, що нагадує алкогольну залежність -Споживання кави може призвести до залізодефіцитної анемії у матері і дитини. -Нефільтрована кава може викликати підвищення загального холестерину в плазмі крові -Лікарі не рекомендують її пити людям з ішемічною хворобою серця та атеросклерозом. Не рекомендується вона і при захворюваннях нирок, а також при підвищеній збудливості, безсонні, гіпертонії і глаукомі. -Якщо ви випиваєте в день більше 6 чашок кави, то ризик серцево-судинних захворювань збільшується у вас на 71% -Також існує думка, що надмірне вживання кави сприяє старінню шкіри. - Для жінок, у яких є болі під час менструації, каву також не рекомендують. Але, не зважаючи на недоліки , позитивних чинників більше :

 

Кава багатий антиоксидантами - завдяки високому вмісту кофеїну, кава є першокласним джерелом антиоксидантів, які запобігають раку і борються з ознаками старіння. -Більшість вчених сходяться на тому, що кава дійсно може підвищити працездатність, зняти втому і стимулювати розумову діяльність. За все це відповідає кофеїн, який покращує кровопостачання головного мозку. У чашці кави його зміст приблизно 90-150 мг. Покращує травлення - так як кава є сечогінним, воно допомагає очищенню організму. Підвищує опірність і продуктивність організму - нещодавно кави стало однією з обов'язкових складових дієти професійних спортсменів. Атлети, які готуються до Олімпійських ігор, повинні вживати певну кількість кави, яке, як виявилося, підвищує координацію і робить імунітет більш стійким до хвороб. Знижує шанси розвитку синдрому Паркінсона - 6 окремих досліджень, проведених ученими з різних країн, показали, що люди, які регулярно вживають 3-4 чашки кави в день, мають на 80% менше шансів захворювання Паркінсона, ніж люди, які відмовляються від кави. Знижує ризик раку товстої кишки - 2 чашки кави в день на 25% знижують можливість виникнення цього захворювання, відповідно вченим Прінстонського університету. Компенсує наслідки куріння - кава зменшує шкоду, що наноситься серця і печінки внаслідок куріння. Знижує ймовірність захворювань печінки - дослідження показали, що люди, які п'ють 2 чашки кави в день, мають на 80% менше вірогідності розвитку цирозу печінки. Кофеїн ефективний при головних болях мігренозного характеру. Вживання кави трохи знижує частоту закрепів Запах кави можна відновити апетит та відновити нюхові рецептори Існують дані про те, що кава може знизити ризик розвитку раку грудей у жінок. Багато досліджень показали, що помірне вживання кави знижує загальну смертність. Каву можна порівнювати з шоколадом. І кава, і шоколад збільшують рівень гормону щастя – серотоніну, який діє на центри задоволення в головному мозку. Кава допомагає жінкам сидіти на дієті. Вживання кави знижує апетит. Але ,якщо пити каву на голодний шлунок,то можна захворіти на гастрит.

 

У результаті ряду дослідів британські учені дійшли компромісного висновку. Виявляється, кофеїн діє як стимулятор лише на ледачих від природи людей. Для справжніх трудоголіків він не те щоб шкідливий, але може справити зворотний ефект, себто відчутно знизити працездатність.

 

Кава корисна не тільки внутрішньо, а й зовнішньо. Багато косметичних компаній використовують каву для своєї продукції. Великою популярністю користуються,також ,процедури з кавою у SPA-салонах. Ось кілька ефективних засобів для догляду за шкірою вдома :Скраб на основі кави допоможе позбутися "мертвої" шкіри на обличчі, зволожить і пом"якшить шкіру обличчя. Випийте заварну каву і нанесіть гущу на обличчя, масуючи 5 хв , змийте прохолодною водою. Одразу після першої процедури ви помітите позитивний результат. Процедуру слід проводити 2 рази на тиждень.

 

Позитивні зрушення спостерігаються і після масок на основі кави. Візьміть кавову гущу і додайте інгридієнт відповідно Вашому типу шкіри :

 

Якщо у Вас суха, чутлива шкіра,тоді додайте у кавову гущу столову ложку оливкової олії або жирної сметани. При жирній шкірі використовуйте ложку нежирного кефіру або натурального йогурту.

 

При нормальній або комбінованій шкірі підійде жирний сир, розмішаний у кавовій гущі до однорідної маси. Отриману суміш нанесіть на попередньо очищену шкіру обличчя й залишіть на 3-5 хвилин. Легкі масажні рухи при нанесенні маски покращать циркуляцію крові. Змивайте кавову маску прохолодною водою. Маска з кави для проблемної шкіри:

 

Для цієї маски столову ложку білої або блакитної глини перемішайте з чайною ложкою кави дрібного помолу. У кавомолці подрібніть на порошок кілька апельсинових кірок. Додайте чайну ложку отриманого апельсинового порошку. Розбавте суміш невеликою кількістю кип'яченої води до одержання густої однорідної маси. Щіпку соди на кінчику ложки погасіть яблучним оцтом і розмішайте в отриманій суміші. Маску нанесіть на обличчя на 5-8 хвилин. Для антивікового ефекту: візьміть какао з кавовою гущою. Після приготування виходить не тільки корисна, а й дуже ароматна суміш! Обидва продукти є відмінними джерелами антиоксидантів, тому таке поєднання дає сильний антивіковий ефект. Зробіть суміш з рівної кількості кожного продукту з додаванням молока або вершків. Можна включити в рецепт трохи меду. Змити після закінчення 15 хвилин. Освіжаюча маска: У кавову гущу додайте кілька ложок розтертого на порошок волоського горіха. Нанесіть круговими рухами, злегка попліскуючи по обличчі. Змийте через 8-12 хвилин. Ця маска моментально освіжить колір обличчя та сховає сліди втоми. Робіть цю маску перед важливим заходом або побаченням. Маска-ліфтинг: Із мімічними зморшками добре бореться кавово-бананова маска. Для цього розімни м'якоть одного невеликого банана, додай чайну ложку вершків і, звісно ж, кілька ложок кавової гущі. Тримай маску на обличчі 15-20 хвилин. Банан у складі кавової маски покращує колір обличчя та дозволяє скоротити кількість мімічних зморшок. Від мішків і кругів під очима :

 

Приготуйте пасту з нашого головного інгредієнта (1/2 ст. л.), кількох крапель кокосової або персикової олії і молока, яке додають, поки не вийде не надто густа суміш. Нанесіть на область під очима. Дайте висохнути і змийте водою. Кофеїн стимулює кровообіг і зменшує набряклість. Як тонік можна використовувати кубики льоду з кави. Щоденний ритуал протирання обличчя таким льодом суттєво знизить появу мімічних зморшок.

 

Готується все дуже просто : зваріть міцну каву, остудіть, розлийте її по формочках для льоду та заморозьте. Ці всі рецепти досить ефективні. Якщо у Вас світла шкіра і Ви боїтесь ,що кава зробить темнішою вашу шкіру - не переживайте. Кава не зробить вашу шкіру темнішою. Отже, пийте каву! Адже,вона дуже корисна,якщо вживати її у помірній кількості. Це смачно і корисно.

 

Лілія Левицька, ШПЖ


29.05.2015 Лілія Левицька 1822 1
Коментарі (1)

Денис Воскобойников 2015.06.03, 00:41
Після того, як пропрацював пів року у кавовій галузі, зовсім перестав пити розчинну каву, раджу тільки зернову або мелену. kavaif.etov.ua
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

4135 1
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1405
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1494
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2618
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2339
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

2268

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

239

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1475

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2223

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2965
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

526
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

682
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

668
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

511
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15964
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2857
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

1138
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26616 1
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

990
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

850 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

650