Калуш: війна проти МАФів за зелену зону

Виконавчий комітет Калуської міської ради дозволив підприємиці встановити дві тимчасові споруди для ведення комерційної діяльності на вулиці Винниченка. Таке рішення обурило мешканців сусідніх будинків. Чим невдоволені люди та чи правильно вчинила місцева влада, дізнавалася журналістка Фіртки.

У вівторок, 27 квітня, під час засідання виконавчого комітету Калуської міської ради надали дозвіл підприємиці Зоряні Мандрик на встановлення двох тимчасових споруд для ведення комерційної діяльності на вулиці Винниченка, 1, 3, 5. Це буде продовжена лінія тимчасових споруд, які там уже стоять 20 років. Зазначимо, що проєкт рішення на засіданні виконкому чомусь розглядали як додаткове.

Обговорили це питання лаконічно: із зали надійшло два запитання. Перше: “Чому підприємці подають такі звернення, якщо є регуляторний акт рішення, який забороняє встановлення нових тимчасових споруд на центральних вулицях Калуша, до якої належить також і вулиця Винниченка”.

Начальник управління архітектури та містобудування Роман Кузик, який і доповідав по цьому питанню, відповів, що рішення про заборону встановлення тимчасових споруд у центральній частині міста - не затверджено. Тому і відмовити підприємцям у поданні звернень і не розглянути їх вони не можуть.

Друге питання стосувалося того, чому чинна влада не зробить прозорий конкурс для підприємців на встановлення тимчасових споруд. Члени виконкому пояснили, що такий досвід уже був у попередньої влади й він виявився негативним. Суми для підприємців були завеликими, тому потім їх ніхто не сплатив. Опісля, 23 депутати проголосували “за”.

Так підприємиця Зоряна Мандрик отримала дозвіл на встановлення двох тимчасових споруд по п'ять павільйонів терміном на три роки. Загальна площа споруд - 265,6 квадратних метрів (майже як невеликий супермаркет).

Окрім того, власниця може за два місяці до закінчення терміну дії рішення виконкому звернутись з заявою про продовження терміну експлуатації цих тимчасових споруд.

Калушанка Ірина Сулима показує світлини зеленої території поряд з її будинком на Винниченка, 1. Скоро тут мають розташувати тимчасові споруди. Жінка розповідає, що якщо павільйони таки встановлять, то прийдеться зрізати дерева.

“Там газон, ростуть дерева і щепи, посаджені нашими мешканцями. Це зелена зона біля будинку і нехай вона залишиться зеленою зоною. Ми стоїмо на позиції, щоб перед нашими будинками, нашими вікнами не ставили стіну. Краще хай поставлять лавочки, щоб люди мали де присісти й відпочити,” - пояснює калушанка Ірина Сулима.

Основна причина невдоволення калушан - це безпека. За словами мешканки Галини Цінявської, минулого року поряд із сусідніми тимчасовими спорудами стався смертельний наїзд на жінку. За кермом був власник павільйонів. А поряд розташований дитячий садок, бігають діти.

За сусідніми тимчасовими спорудами нагромаджується сміття, а дехто використовує цю територію як громадський туалет. Калушани занепокоєні, що таке саме відбуватиметься і з тими тимчасовими спорудами, які планують встановити. Тому жителі будинків об’єдналися та написали два колективні звернення (11 і 13 травня) до міського голови Калуша Андрія Найди. Підписи зібрали у 78 мешканців. Основна вимога - скасувати рішення виконавчого комітету.

У зверненні калушани навели такі аргументи проти встановлення тимчасових споруд: вони знищать зелену прибудинкову зону; встановлювати їх нема потреби, бо поряд уже є павільйони й ринок; споруди створюватимуть небезпеку для пішоходів та вихованців дитячого садочка “Журавлик”; негативно впливатимуть на благоустрій.

Відповіді від мера станом на 20 травня ще не отримали.

Ще одна із причин обурення мешканців те, що на сайті міськради 16 квітня оприлюднили регуляторний акт рішення “Про заборону розміщення нових тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на центральних вулицях, скверах, площах м. Калуша», який передбачає заборону встановлювати нові тимчасові споруди у центральній частині міста, зокрема й на вулиці Винниченка.

Виглядає й справді не логічно: влада має намір заборонити встановлювати павільйони на центральних вулицях міста, проте через менш ніж два тижні дає на це дозвіл.

“Такий регуляторний акт рішення справді є і 20 травня відбулося громадське обговорення. Ми почули думки підприємців та мешканців.

Документ ще допрацюємо і ймовірно рішення прийматиме виконком у червні. Тобто рішення ще не прийняте і не розглядати звернення від підприємців на встановлення тимчасових споруд для ведення комерційної діяльності на центральних вулицях міста ми не можемо,” - пояснює начальник управління архітектури та містобудування Калуської міської ради Роман Кузик.

Роман Кузик наголошує, що ситуація цілком законна і виконком діяв у межах протоколів. До міської ради звернулась підприємиця Зоряна Мандрик із заявою дозволити встановити дві тимчасові споруди. Всі документи були в порядку, тож проєкт рішення винесли на обговорення. Виконавчий комітет більшістю голосів проголосував «за».

Підтримує колегу й перший заступник міського голови Калуша Мирослав Тихий. Розповідає, що обурення людей розуміє, але й підприємцям потрібно вести свою комерційну діяльність. Крім того, тимчасові споруди, які встановлюють зараз - це не павільйони радянського зразка. Їх можуть зробити прозорими, оснастити камерами, вазонами й вони цілком пристойно виглядатимуть.

“Це дискусійне питання. Нехай підприємці спілкуються з громадою, обґрунтовують як вони це бачать, показують проєкт, бо у людей є побоювання. Я розумію і підтримую позицію громади, але й підприємцям треба працювати. Ми по Винниченка планували зібратися з підприємцями, які уже мають там тимчасові споруди, щоб навели лад, облаштували тротуари… ” - розповідає Мирослав Тихий.

Чому ж виконком прийняв рішення надати дозвіл на встановлення тимчасових споруд для ведення комерційної діяльності, Мирослав Тихий пояснює:

“Якщо взяти й зробити аналіз скільки рішень по МАФах виноситься на виконком, то це буде дуже багато. Ми багатьом відмовляємо через те, що розуміємо, це - центральна частина міста і воно десь буде мішати. Чому ж ми не перечили в ініціативі підприємиці Зоряни Мандрик? Бо це було б продовження ряду тимчасових споруд, які там уже стоять.”

Олег Нижник, депутат Калуської міської ради від округу, до якого належать будинки на вулиці Винниченка, 1-3 подав проєкт скасування рішення виконавчого комітету про встановлення двох тимчасових споруд. У четвер, 20 травня, відбулася зустріч із мешканцями. Сформована комісія із шести депутатів вислухала калушан. Проте, за словами Олега Нижника, підтримати проєкт скасування рішення готовий лише один депутат.

Питання про скасування рішення виконавчого комітету винесуть на сесію Калуської міської ради. Далі - слово за депутатами.

Калушани ж налаштовані рішуче і здаватися не збираються. Наступним кроком планують перекрити одну із вулиць міста. Робитимуть подібні акції протесту доти, поки влада їх не почує.


Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5199 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7959 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20292 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1168 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496