Івано-Франківські маршрутки не вийшли на страйк

 

 

Як писала "Фіртка", сьогодні водії івано-франківських маршруток не будуть перевозити пасажирів.

 

Таким попереджувальним страйком перевізники мають на меті привернути увагу міської влади та добитися підвищення ціни на проїзд.

 

Проте, як повідомляє кореспондент "Фіртки", наразі в місті жодних проблем із рухом громадського транспорту немає. Всі маршрути працюють згідно розкладу.

 

Причиною цьому могла стати вчорашня обіцянка начальника Департаменту ЖКГ Івано-Франківського виконкому Михайла Смушак на засіданні Ради підприємців. Чиновник пообіцяв прискорити процедуру підняття тарифів.


16.04.2014 650 25
Коментарі (25)

АРАТТА 2014.04.16, 10:35
Розміри Івано-Франківська дозволяють ходити і пішки. Одразу декілька позитивів в цьому буде. Люди займуться фізкультурою , економетимуть гроші , повітря в місті стане чистішим , заторів стане менше. А перевізники нікуди не дінуться. Це їх хліб. ТОМУ НЕ ЇМ ДИКТУВАТИ УМОВИ.Кому не підходить перевозити пасажирів , нехай займається іншим бізнесом.
Алік 2014.04.16, 10:44
Пітримую
Руся 2014.04.16, 10:56
Ситуація з нашими доходами не дозволяє підвищувати тариф-зменшувати потрібно витрати.Усунути з маршруту аварійні авто-вже економія палива.Влітку люди і пішки трохи походять.Кожен має право на те,користуватись послугою,чи ні.Пенсіонери можуть платити 50коп і не принижуватись.В декого пенсії більші ніж середня зарплата
777 2014.04.16, 10:57
Нема чого тарифи піднімати, обнагліли, дешевше купити китайський чері чи ланос з невеликим пробігом та їздити на власному автомобілі , з такою вартістю проїзду це швидко окупиться. Перевізники ви не таксі щоб вам переплачувати. А пан Смушак певно не за безплатно такими обітцянками розкидається, точно "в долі" з перевізниками, майдан його нічого не навчив, зовсім не боїться народного гніву.
Вест 2014.04.16, 11:01
Я не тільки підтримую, але й пропонував би зменшити тарифи до 1,5 грн., таким чином менше буде відкатів від перевізників посадовцям міської ради,чого ми всі і добивалися на Майдані!
дід Опанас 2014.04.16, 11:09
Страйкарі..блін хренові ! Зробіть для перевезення людей відповідні умови (хоча б помийте від болота своє аварійне корито) Взимку включайте обігрів салону, щоб не їхати як в холодильнику, видавайте людям квитки за проїзд, їздіть згідно графіку... і тільки тоді можете щось там тихенько заявити про підняття тарифів.
Катерина 2014.04.16, 11:34
Підтримую мешканців міста, які висловили тут свою позицію. Чому перевізники нам диктують умови? Їдучи в маршрутному автобусі, стаєш повністю залежним від звичок,смаків та манери водіння водіїв. До професіоналізму багатьом далеко. Потрібно вводити тарифи на покілометровий проїзд, квитки, а також проїзні для різних верств населення. Перевезенням пасажирів повинні займатись підготовлені люди, місто має мати свій автобусний парк, або заключати договір з професійною фірмою-перевізником, а не з людьми, які повкладали гроші в незручні дешеві автобуси (якими самі не користуються) і хочуть мати з цього за любих обставин свій прорахований прибуток.
старий пень 2014.04.16, 12:14
А чому я маю платити 2 гривні а не наприклад 1 гривню, мені ж квиток ніхто не дає ! Куди йдуть мої гроші !?
Олександр 2014.04.16, 13:19
Якби завтра я йшов у мери, я би запропонував наступне. 1. Оголосити, що до кінця 2014 року в Івано-Франківську буде створено муніципальне транспортне підприємство. 2. Оголосити, що муніципальне транспортне підприємство буде працювати на маршрутах міста одночасно із приватними перевізниками. 3. Розробити нову схему маршрутів. Схема повинна передбачати 3-4 вузлових зупинки із можливістю пересадки мешканців міста. Наприклад - "Ринок", "Пошта", "Вокзал", "Готель Надія" і т.п. Скасувати маршрути, що ведуть з кінця в кінець міста. Маршрути проектувати короткі, під'їздні - 2 маршрута з Пасічної до Ринку, 3-4 маршрута з Позитрону (по Вовчинецькій і по Миру)й Хоткевича до Вокзалу, 4-5 маршрута з Опришівців, БАМу, від школи-інтернату №1 до готелю Надія чи Пошти. І один кільцевий маршрут - Вокзал - Готель Надія - Пошта - Новгородська - Ринок - Вокзал з інтервалом руху маршруток до 3 хвилин у години пік. 4. Ввести єдиний квиток для поїздок з двома пересадками. Квитки продавати на зупинках, в магазинах, як СМС і т.п. На квитку зробити три поля для механічного компостера. Завдання водія - пробити дірку в відповідному полі. Виїхав з Пасічної - водій вдарив першу дірочку, біля Ринку пересів на кільцевий - водій вдарив другу дірку, доїхав до Готелю Надія, пересів на Опришівський маршрут - третя дірка й їдеш до аеропорту. 4. Закріпити усі основні маршрути за муніціпальним транспортним підприємством. 5. Створити різного роду короткі під'їздні маршрути на напрямках, де пасажиропотік обмежений, віддати їх приватним перевізникмам і дозволити на них встановлювати вільну ціну. Маршрути розподіляти на конкурсній основі. 6. Відкрити конкурс на залучення приватного автобусного транспорту до муніціпального транспортного підприємства шляхом його оренди, в т.ч. у приватних перевізників. Плата за оренду - фіксована із індексацією відповідно до показників інфляції. Тех. обслуговування - проблема орендодавця, бензин, водії - проблема муніципального транспортного підприємства. 7. Створити єдиний автобусний парк. Його завдання - диспетчерські послуги, миття, прибирання, перевірка водіїв перед виходом на маршрут. Тут же - тех.обслуговування, але на підставі окремих договорів із орендодавцями. Таким чином приватний перевізник має вибір - або віддати свій транспорт в оренду й отримувати з того фіксовану суму грошей, або самостійно експлуатувати його на коротких і малоприбуткових маршрутах (наприклад, вокзал - інфекційна лікарня). Там він може ставити будь яку ціну - хоч гривня - хоч п'ять. На таких відстанях ціна збалансується сама-собою, бо при надто великій люди перестануть їздити, а при надто малій перевізник не отримає прибутку. Плюс, на короткому маршруті люди самі вирішать - чи за п'ятку доїхати, чи дійти пішки. Як ідея? Коментуємо.
Марія із Затемного 2014.04.16, 14:29
Видно що в Івано-Франківську як і в Україні в цілому проблем крім транспорту немає. Прийшла на базар і що бачу: капуста врожаю 2013 р. - 10-12 грн за кг., капуста свіжа врожаю 2014 р.- 18- 22 грн. за кг. , цибуля стара- 10-12 грн. за кг., картопля врожаю 2013 року 8-12 грн за кг., нового врожаю -25 грн. за кг, лимони-25 грн за кг, апельсини чи мандарини 28-32 грн за кг. А скоро Пасха і мясо і ковбаси і сир і масло будуть коштувати набагато більше ніж 100 грн за кг. То ті ціни не є проблема для жителів міста.А ось 3 грн за проїзд то вже проблема. Напевно найбільше кричать ті що на базарі які вартість цибулі з 1.50 грн підняли до 10-12, капусти з 2 грн до 10-12 грн, лимонів з 5 грн до 30 грн. То хто кого обдирає?
пенсіонер 2014.04.16, 14:47
Погоджуюсь з Марією.Та звертаюсь до діда Панаса.Якщо подорожчали молокопродукти то це не означає що покращилась якість Як виробляли молоко з порошку а маслі 90% хімії так і дальше.Те сама можна сказати і про ковбасні вироби.Ціни здорожчали а м'ясом там і не пахне.От де надприбутки і в яких галузях.А тобі Олександре, раджу порахувати рентабельність транспортних засобів, а потім пропонувати та рахувати.
До олесандра 2014.04.16, 14:53
Виходячи із запропонованої Вами схеми руху, а до речі вона колись обговорювалась,вона можлива коли буде обслуговувати маршрути тільки один перевізник і плата за запропоновані Вами квитки буде іти на його рахунки. А коли буде обслуговувати маршрути декілька перевізників то така система не зможе діяти, про що на початку року показав Львів, і вартість проїзду зросте в двічі, а то й в більше раз так як пасажиру якому необхідно буде їхати з одного кінця міста в другий і назад необхідно буде робити 2-3 пересадки і платити.Система погодинного єдиного квитка (автобус-тролейбус-трамвай-метро) діє в Європі, але там весь транспорт муніцепальний і кошти ідуть в загальну казну бюджету із якого потім дотуються підприємства.
Микола до Олександра 2014.04.16, 16:40
Ідея до дупи. Чому? Довго пояснювати.
пасажир 2014.04.16, 17:00
Ціни в даний час ростуть на все. Особливо на газ, і це відчує кожен українець, хоча кількість видобутого газу в Україні перевищує кількість використаного газу населенням. Але ніхто це питання не обговорював і не протестував. А щодо підняття плати за проїзд то здійнявся такий галас. Що таке плата за проїзд 2 грн. сьогодні(фактично за неї майже нічого не купити)- коли вартість пального та запчастин зростає щодня. Треба зрозуміти і перевізників і подякувати за то, що перевозять безкоштовно пенсіонерів, багатодітні сім"ї і ще багато пільговиків і не отримують з бюджету ні копійки дотацій.
До старого пня 2014.04.16, 17:08
Купи собі самокат і їзди, а за зекономлену за проїзд 1 грн(2 грн) купи все що хочеш і нічого собі не жалій. А ще краще ходити пішки, ніхто нікого силоміць в автобус не тягне.
матрос з веслом 2014.04.16, 17:32
А чому ніхто не піднімає питання про доцільність введення проїзних квитків....?! чи ця тема не обговорюється !?
Асоціація перевізників 2014.04.16, 17:33
Асоціація перевізників Шановні мешканці Івано-Франківська просимо з розумінням поставитися до нагального питання щодо підняття ціни на проїзд. Адже процес перегляду тарифів розпочався ще літом 2013р. Вже тоді тариф у 2грн. був нерентабельним. Багато маршрутів перестало функціонувати, інші виїзжали тільки в часи пік, на плаву залишались тільки окремі маршрути. Наразі, у зв'язку з стрімким підвищенням витрат паливно-мастильних матеріалів на 150%, інших витрат з операційної діяльності та фінансових витрат на 50% Івано-Франківське транспортне господарство з перевезення пасажирів опинилося на межі банкрутства, незалежно від більшої чи меншої виручки різних маршрутів. Економічно необгрунтований тариф є основною причиною аварійного стану автобусів, незадовільного санітарного стану, недотримання графіку руху та непередбачуваного з'їзду транспорту з лінії. Згідно розрахунків перевізників, які обчислювались дотримуючись нормативів законодавства України, в даний час економічно обгрунтованим тарифом в м. Івано-Франківськ є ціна близько 3грн. 50коп. Розуміючи всю складність фінансової ситуації громадян та в Україні загалом, ми дійшли компромісу з місцевою владою про підняття тарифу до 3 грн. 00коп. та обмеження безоплатного пільгового перевезення пасажирів з 11 до 14год. В свою чергу зберігається умова безоплатного проїзду пільгових категорій громадян в кількості 3 чол. весь день. Причиною перегляду тарифів на перевезення пасажирів в першу чергу є значне зростання витрат на обслуговування транспорту та дизпалива, але аж ніяк не збагачення перевізників за рахунок пасажирів у скрутний для всіх нас час.
Олександр 2014.04.16, 18:04
Ще раз поясню свою думку. Автобуси на кільцевому маршруті та під'їздних до нього маршрутах з мікрорайонів мають бути муніципальними з єдиним проїздним квитком на весь маршрут від, приміром, Пасічної, через центр до аеропорту чи в Угорники з двома пересадками. Що дає така схема? Все дуже просто. Сьогодні є маршрути, які їдуть, приміром, з Пасічної у всі сторони міста - на Позитрон, в Угорники, до Кишені, до Сільпо. Так само й з Позитрону - до Кишені, до Сільпо, до Пасічної. Всі вони пересікаються в центральній частині міста й, як наслідок, центр забитий автобусами вщент. Треба відходити від схеми, за якою всі маршрути пересікають місто в різних напрямках практично в одній точці.
вася 2014.04.16, 18:15
не треба нам твого комунально-муніципального транспорту, я пам'ятаю як при союзі штурмували ікаруси і ліази на зупинках, видовище не для слабонервових.Це таке саме.Маршрутки найкраще.Нехай подавляться своїми 3 грн.
Олександр 2014.04.16, 18:19
Приватникам можна віддати короткі під'їздні маршрути, які й зараз не заповнені. Приміром, від Набережної попри газконтору, далі по Короля Данила, на Гординського й по Чорновола на Січових Стрільців, Пилипа Орлика й назад до Набережної. Інший маршрут - з вокзалу до інфекційної лікарні, далі по Об'їздній на Богдана Хмельницького й назад на вокзал. Ще один - від Сільпо до Кишені і назад. На таких маршрутах квиток не вводити і дозволити вільне ціноутворення.
Олександр до Василя 2014.04.16, 18:26
Приклад не коректний. В радянські часи працювали заводи й пасажиропотоки були значно массовішими й спрямованими. Крім того було в десятки разів менше громадського транспорту. І ще... Варто перенести зупинку "Пошта" метрів на 150 далі по Січових Стрільців - в район магазину "Чумацький шлях", бо на теперішньому місці вона просто захлинається. І заборонити автобусам зупинятись на зупинці тролейбуса між ринком і Фокстротом на Дністровській.
до Асоціації перевізників 2014.04.16, 18:31
Значить порушення графіку руху та незадовільний санітарний, згідно вашої логіки напряму пов'язаний із низькою ціною у 2 гривні..!? Тобто воділа не може зранку або ввечері промити свій салон тряпкою з хлоркою (я вже не кажу помити свій автобус ззовні та про грязні вікна) бо це для нього задорого...??? Так само із графіком руху на кінцевих зупинках треба сраку менше шкрібати та курити. Правильно тут кажуть, введіть талони і тоді всі побачать хто скільки заробляє, а поки не буде талонів я платити буду по старому.
вася 2014.04.16, 18:43
немає там нічого доброго, каторжна праця.Я чув, як шофер розмовляв з своїм власником по телефону, що не вийде на маршрут бо 4 день підряд возить, а підміни немає.Сильно він намиє.
Перевізник 2014.04.16, 18:59
Звичайно що може, і миє і не тільки в салоні але й зовні. Але це не його прямий обов'язок і миє так-сяк. Тому і виходить в цьому виді бізнесу, що постійні компроміси. Тариф ще ніколи не був економічно обгрунтований, щоб включав всі витрати які б покривали послуги згідно законодавства. Затвердили, а ти собі потім перевізнику масти рік голову, коли він вже витрати не покриває. Нехай водій миє, нехай безоплатно перевозить пільговиків, якщо дизпаливо росте заливай воду, якщо шини вже стерті шукай б/у і т.д. Люди, в нас ринкова економіка за все треба платити А квитки завжди можете вимагати у водія, це ваше право
справедливий до перевізник 2014.04.16, 22:04
Мені 57років і намагаюсь не користуватись вашими послугами,пробую ходити пішкі,але маю статус інваліда війни і деколи доводиться ...по необхідності..доїзджати..В мене вже немає слів-куда вас всіх таких добрих послати...Буваю часто у Львові ,в минулому році бував в Киеві і Одесі..Чому там все чітко і зрозуміло,а у Франківську повна ду...па??Хто не хоче на цьому ринку працювати- нехай іде..торгувати зернятами..Є певні ,законом визначені категорії громадян-які мають право їздити безкоштовно-без обмеженної кількості на одиницю транспорту та маршруту-кожен водій повинен це знати..Хоче Мер возити безкоштовно пенсіонерів, дітею з певних сімей...і тп-нехай виділяє їм на це конкретні гроші -чи компенсує перевізникам ці затрати.чи вірішує це у якийсь інший,законний спосіб...Але це повинно бути оговорено під час конкурсу на використання маршрутів..А то як конкурс-страшна сила претендентів і спроби зазадалегідь забити вдповідні дохідні маршрути..Там же ,напевне і повинно бути оговоренно питання регулювання тарифіф у всіляких форсмажорних випадках...А тут-ка ,після конкурсів(тендерів) якісь погрози страйків,наїзди на...сварки з пільговиками на маршрутах,нечесані(немиті)бусіки,аварійно непридатні до експлуатації,гроші беремо-талони(квітки не даємо)???Взяв маршрут і графік-виконуй,не можеж,не хочеш(не рентабельно)-не бери..Я вже стільки нафоткав ціх жахів,просто не маю часу це обробити і кинути на загальний огляд,що по тех стану,що по сан стану,що по ввічливості керманичів,з номерами датами та часом..Що ще ...????Може би і зайнявся цим,але якось зателефонував у відділ транспотру та звязку міськвіикомкому,що вже дуже зламаний був 31 -й бусік з Хоткевича на маршруті(ні зчеплення ні гальм),а мені таку процедуру загнули, що я повинен зробити-після чого вони почнуть щось робити-що просто плюнув..тай годі..здається той бусік на щастя в той день нікого не задавив і аварію не зчинив..Але так не може продовжуватись вічно..
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

3320 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1500
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1367
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2408
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4062
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2951

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

746

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1168

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1085

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

2085
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1438
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1175
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

968
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

383
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1606
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1307 4
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

749
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20089
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

413 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

483
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

825
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

757