Інвестиції у курортну нерухомість Карпат під час війни - перспективна ніша!

Чи можливе зростання вартості курортної нерухомості в Україні у 2023-2024 роках та які об'єкти можуть становити основу інвестиційного портфеля?

Закономірно, що у короткостроковій та середньостроковій перспективі західна частина України перетвориться на потужний центр внутрішнього туризму. Галичина, Прикарпаття, Закарпаття, Буковина та інші регіони вже зараз залучають багатьох інвесторів. На жаль, частина морських курортів перебувають у тимчасовій окупації. Масштабне мінірування водних площ та прибережних зон остаточно поставило на паузу розвиток та діяльність майже всіх курортів півдня України.

Попит на відпочинок впав на всій території нашої держави. Але позитивні прогнози все ж таки зберігаються для західного регіону. Отже, спробуємо з'ясувати, як грамотно інвестувати в курортну нерухомість, і на що насамперед звертати увагу при виборі об'єкту.

Що буде з вартістю курортної нерухомості на заході України у найближчі роки?

Люди готові платити за безпеку. Отже, є всі підстави припустити, що у найближчі три-п'ять років вартість рекреаційної нерухомості у західному регіоні зросте щонайменше у кілька разів.

Такі фактори, як можливий вступ до ЄС та НАТО у найближчому майбутньому, також сприятимуть підвищенню вартості земельних ділянок та нерухомості будь-якого типу.

Вартість будівництва зростає через обмеженість земельного ресурсу та введення жорсткіших норм забудови. Вчорашні 300-400 доларів за квадрат сьогодні вже перетворилися на 700-900 доларів, а собівартість внутрішнього оздоблення взагалі знаходиться в межах 700-1000 доларів на ту саму одиницю площі.

Настрій покупців та стан ринку землі під час війни.

Бізнес починає приходити до тями від торішнього шоку повномасштабного вторгнення. Вже зараз ціна квадратного метра в котеджних містечках зростає зі швидкістю 10-15% на рік.

Лише п'ять, максимум сім років тому вартість на 100% укомплектованих апартаментів у курортному Буковелі була 1 000 — 1 500 доларів за квадрат, тоді як зараз ця сума знаходиться в межах 2 500 — 5 000 доларів.

Перспективи інвестицій у західні регіони

Після аналізу кількох десятків об'єктів ми дійшли висновку, що далеко не всі забудовники дають конкретні прогнози щодо прибутковості об'єктів у найближчій перспективі. Навіть незважаючи на те, що курортна нерухомість західного регіону України сьогодні передбачає високу завантаженість за замовчуванням.

Традиційно привабливішими для інвесторів вважаються об'єкти з розвиненою інфраструктурою. Наявність лазні, сауни, зони відпочинку, SPA, ресторану, дитячого майданчика, пункту прокату спорядження та інших додаткових опцій значно підвищує інтерес потенційних покупців, орендарів тощо.

Найбільш перспективними у цьому плані вважаються об'єкти, які співпрацюють із готельними операторами. У цьому випадку все буде зроблено згідно з заздалегідь затвердженими технічними вимогами індустрії, а економічна частина і прибутковість будуть прораховані за найбільш реалістичним сценарієм.

Важливо звернути увагу, що готельний оператор працює лише з тими об'єктами, які мають реальні перспективи інвестиційної привабливості та комерційного розвитку, принаймні протягом 5-10 років.

Два підходи до інвестування в курортну нерухомість 

Пасивна тактика інвестування  — спочатку інвестор вкладається в об'єкт або частку, а потім у наступні роки повертає свої кошти в грошовій формі частинами, наприклад протягом п'яти років. Зазвичай це дохід від оренди, що пропорційно розподіляється між інвесторами за підсумками року.

Це стабільна тактика з низьким порогом входу від $10 000. Для додаткової надійності рекомендуємо вибирати об'єкти під контролем керуючих компаній.

Перепродаж тактика інвестування  — тактика швидкого прибутку через продаж раніше купленого об'єкта, наприклад, на стадії часткової готовності, вже у вигляді готового бізнесу.

Поки що темпи зростання вартості апарт-готелів значно випереджають аналогічні показники комерційної нерухомості та житлових будинків. Завдяки цьому тактика перепродажу може дати непогані фінансові результати в найближчому майбутньому.

На що звертати увагу при виборі об'єкта для інвестицій в курортній зоні?

Насамперед експерти радять дивитися на такі показники та фактори:

  • середньорічне завантаження, наприклад, навіть у найпопулярнішому Буковелі воно становить 55-60% на рік;
  • середній чек, добре, якщо він буде $50 або вище за збереження високого рівня завантаження;
  • розвинена власна інфраструктура – це козир, завдяки якому ваш об'єкт заповнюватиметься насамперед у порівнянні з готелями конкурентів;
  • юридична чистота всієї документації на землю та споруду;
  • стан під'їзду до локації та хто відповідає за його утримання;
  • видові локації дорожчі, але й мають попит серед туристів, отже, гірські об'єкти важче будувати, але набагато легше заповнювати гостями;
  • при виборі фінансової моделі переконайтеся, що частина прибутку, яку інвестор віддає на утримання, входять витрати на господарську діяльність, догляд за номером і маркетинг;
  • обов'язково подивіться на об'єкт інвестування як гість, поставте собі запитання, чи зупинилися б ви самі в такому комплексі;
  • мінімальна прибутковість має зберігатися на рівні 10%;
  • ще одна ознака надійного та стабільно працюючого об'єкта – чітко прописані правила користування нерухомістю.

Котеджі – найперспективніша ніша для інвестування в курорнту нерухомість Карпат. 

Останні 12 місяців власники котеджів біля відомих курортів Карпат збільшили свій капітал мінімум на 20% і ціни продовжать зростати. Найбільш привабливою в сегменті традиційно вважається нерухомість у Буковелі. Об'єкти в цій місцевості підходять для отримання місячного пасивного доходу від оренди, а також щодо швидкого і вигідного перепродажу.

Оптимальний варіант - вибрати об'єкт під крилом компанії, що керує, яка вирішує всі організаційні питання. Приблизний середній прибуток від одного такого об'єкта досягає $25 000 на рік.

Яскравим прикладом місця концентрації подібних об'єктів, який можна брати за умовний орієнтир для інвестора — котеджі TrueVille, побудовані в центрі Поляниці. Саме в цій місцевості ідеальна екологія поєднується із добре розвиненою інфраструктурою курортного Буковеля. А відстань до найближчого витягу всього 1.3 км.

Містечко Трувіль - сучасні котеджі біля Буковеля

Проект будується за канадською технологією та спочатку планувався з урахуванням кліматичних особливостей Карпат. Екстер'єр у стилі барнхауса доповнюють оригінальні інтер'єрні рішення, новітні інженерні системи, бездоганне оздоблення зсередини, ергономічне та функціональне планування внутрішнього простору.

Враховуючи ситуацію в країні, особливо важливо, що кожен будинок у TrueVille повністю автономен, з власним джерелом живлення, а також системами водовідведення та водопостачання.

На території прокладено високошвидкісний оптоволоконний інтернет. Безперебійний доступ передбачено завдяки роботі терміналу StarLink.

З вікон котеджів відкриваються панорамні краєвиди на гори. На території працює ресторан, з вікон якого також відкриваються чарівні панорами.

У котеджному містечку є затишний басейн з підігрівом, доступ до просторих терас для занять йогою, відпочинку та барбекю. У кроковій доступності ТРЦ, аптеки, магазини.

На об'єкті в режимі 24/7 працює охорона та ведеться відеоспостереження. Усі будинки обладнані централізованою пожежною системою із гідрантом. Кожен об'єкт застрахований у надійного страхувальника.

Купівля котеджу біля Буковеля на території містечка TrueVille дозволяє включити до інвестиційного портфеля прибуткову нерухомість у перспективному та безпечному курортному регіоні України.

Партнерський матеріал


15.09.2023 1561
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

936
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

750
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1862
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3204
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2532
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2522

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

206

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

712

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

669

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1570
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

337
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

667
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

596
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

311
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

368
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27008
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

820
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19659
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

407
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

382
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

710
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1267 2