Ігор ЦЕПЕНДА: «Університет - як людський організм»

 

Виконувач обов'язків ректора Прикарпатського університету професор, доктор політичних наук Ігор Цепенда - один із головних претендентів на ректорське крісло. Його призначення в.о. оглядачі інтерпретували як недвозначний сигнал колективу, що влада, зокрема і сам міністр Дмитро Табачник, визначилася з фаворитом. Втім, навіть конкуренти Ігоря Цепенди претензій до юридичної чистоти процедури його призначення тимчасовим керівником не мають. Зрештою, якщо пан Ігор і справді ставленик влади, це навряд чи зашкодить йому здобути солідний результат під час таємного голосування на конференції трудового колективу ПНУ. Академічне середовище досить конформістське, особливо в провінції, і звикло тримати ніс за вітром.

 

У спілкуванні Ігор Цепенда стриманий і обережний, уникає гострих оцінок і обіцянок - дається взнаки досвід дипломатичної служби.

 

- Перед тим, як відважитися на участь у змаганні за ректорську посаду, ви, очевидно, провели для себе якийсь аудит закладу. Які висновки ви зробили? В якому стані сьогодні ПНУ?


Щоб точно оцінити реальний стан університету, треба володіти усією інформацією. Для однієї людини це надзвичайно складно. Можна сказати, що ПНУ сьогодні - це найбільший вищий навчальний заклад на Прикарпатті як за кількістю студентів і професорсько- викладацьким складом, так і за кількістю дисциплін, що, власне, і робить його класичним університетом.

 

 

 

Заклад такого масштабу вимагає серйозних управлінських зусиль, широкого і точного делегування керівних повноважень. Отже, потрібно вкрай ретельно підходити до формування команди. З іншого боку, сама університетська структура - а вона сформована не нами, а багатосотлітньою традицією - є найкращим свідченням того, що університети вижили завдяки дуже розумно побудованій управлінській ситемі.

 

- Це зрозуміло. Не зрозуміло тільки, як ви все ж оцінюєте спадщину, яку залишає по собі попередній ректор - Богдан Остафійчук, і що ви будете з нею робити у разі перемоги на виборах?


Проблеми університету загалом відомі усім його працівникам. Є питання до матеріально-технічної бази, є потреба в підвищенні якості знань, якості професорсько-викладацького складу. Це речі зрозумілі і характерні сьогодні для всіх вітчизняних університетів. Не можна сказати, що Прикарпатський є якимсь особливим.

Передовсім ми повинні оцінити виклики, які стоять перед університетом. Бо в рутині, яка панує сьогодні в практично усіх вишах, не передбачає сценаріїв розвитку. Мова йде в першу чергу про фінансування. Візьмемо бюджет нашого університету, який інколи називають захмарним. З 160 млн. грн. лише 8 млн. грн. за рік ПНУ може використати на розвиток. Решта грошей йде на заробітну плату, стипендії, комунальні послуги тощо. Тобто можливості - обмежені, а виклики - серйозні.

І головний виклик - це те, що ми почали працювати в щільному конкурентному освітньому полі. Це вимагає від нас перебудувати свою роботу. Окрім внутрішньоукраїнської конкуренції, яка дуже відчутна, вже з'являється й зовнішня. Ось проблеми, над якими повинні зосереджувати свою роботу професорсько-викладацький склад і керівництво університету. Бо якщо нам не вдасться переконати наших абітупієнтів, що ми можемо забезпечити їм належне навчання, що ми зможемо забезпечити їм систему подвійних дипломів з престижними університетами, ми будемо втрачати студентів.

 

- З іншого боку, гонитва за грошима студентів-платників аж ніяк не сприяє якості освіти. Чесно кажучи, платники вже сідають на голову викладачам, їх практично заборонено відраховувати за неуспішність. Як в університеті, на вашу думку, треба поєднувати заробіток грошей з вимогою якісної освіти?


Гроші і якість освіти - це дуже непроста дилема. Зустрічаючись з керівниками структурних підрозділів, викладачами, я передовсім звертаю увагу на те, що потрібно підвищувати вже якість абітурієнтів, які приходять у наш університет. Кілька тижнів тому я відвідав Івано-Франківську гімназію №1, що, до речі, стало великим здивуванням для керівництва гімназії, аби зустрітися з випускниками 11 класів гімназії. Зрозуміло, що вони вже визначилися, куди поступати. Я поїхав для того, щоб ініціювати програму, яка б переконала найкращих випускників вступати саме до нас.

 

 

Ми сьогодні виходимо на систему подвійних дипломів з найбільш престижними університетами Центральної Європи. Це дає шанс молодій людині закінчити наш університет, а паралельно - здобути диплом європейського університету.

До речі, що стосується оплати за навчання, після обговорення проблеми з керівництвом структурних підрозділів ПНУ, я запропонував цього року заморозити вартість навчання в ПНУ на рівні минулого року.

 

- Гарний піар-хід кандидата в ректори.


Як політолог, дещо розумію в піарі, але тут питання не лише в ньому. Просто потрібно реально оцінювати ринок. Економічна ситуація, на жаль, не дозволяє багатьом нашим краянам утримувати своїх дітей в університетах. Крім того, ми ж національний університет, а не приватний, і на відміну від «приватників», ми відкриваємо напрямки, які для нас є збитковими. Ніхто ж з приватних університетів не підтримує теоретичну фізику, хімію, біологію...

 

- Хіба такі спеціальності не субсидуються державою?


Якщо б вони повністю підтримувалися державою, ми би не мали збитків на цих напрямках. Звичайно, держава забезпечує бюджетні місця, заробітну плату і стипендію. Однак, такі спеціальності потребують ще й серйозної і дорогої матеріальної бази. Лабораторні заняття не проведеш на пальцях. Вихід з ситуації ми намагаємося знайти, залучаючи грантові кошти.

Загалом, в ПНУ є напрями , які треба виводити бодай на нульову рентабельність, щоб викладачі й науковці мали можливість формувати в майбутньому наукові школи.

 

- Як людині прагматичній, вам не спадало на думку, а чи не краще рішуче відсікти нерентабельні й обтяжливі для закладу напрямки і зосередити всі сили й ресурси на тому, що університет вже робить непогано? Який сенс мордуватися і вдавати, що у Франківську можна підготувати висококласних фахівців з теоретичної фізики?

Класичний університет - як людський організм. Уявіть собі, що можна обійтися без лівої руки, мовляв, вистачить і правої. Невже б відрізали? Класичний університет - це цілісність. Цілісність, яка була не нами створена, а сформована століттями традиції. І не нам її ламати.

Крім того, хочу звернути увагу на дуже відрадний для мене момент. А саме - що наші фундаментальні дисципліни не обмежилися викладачами покоління, скажімо, 60-70-х років, що росте нове талановите покоління. Скажімо, грант Посольства США в Україні на 300 тис. дол. з нанотехнологій, який виграв ПНУ, - це перемога передусім наших молодих науковців, які вже через кілька місяців стануть докторами наук у віці 33-34 років.

 

- Університет в останні роки публічно не пропонував якихось яскравих іміджевих проектів. У вас на стіні - фото Білого слона. Відомо, що відновлення обсерваторії на горі Піп-Іван - це ваша давня «фішка». Як і міжнародний навчально-науковий центр в Микуличині. Але в умовах браку коштів - наскілько доцільно братися за такі дорогі проекти?


Ці проекти фінансуватимуться виключно коштами Європейського Союзу, бо університету не під силу у наближчі роки витратити на них 5 млн. євро.

Нам вдалося захопити цими ідеями не тільки колектив університету, але керівництво двох держав - України і Польщі. Сьогодні ці проекти вже під пильним контролем Президентів України і Республіки Польща, оскільки ввійшли - єдині від Прикарпаття! - до дорожньої карти українсько-польських відносин на 2011-2012 роки.

Отже, ці об'єкти - не піар-фішки. Вони здатні вивести університет на якісно вищий рівень не тільки в українському освітньому просторі, але й у європейському.

Створення міжнародного Центру зустрічей забезпечить майданчик для спілкування не тільки між українськими і польськими студентами і науковцями. Це буде майданчик для контакту молоді Європи і країн пострадянського простору, унікальне місце для дискусій.

А що стосується Попа-Івана, цей проект дасть можливість формувати надзвичайно цікаву наукову базу для нашого університету, і не тільки нашого. Тому що Євросоюз, який вже почав виділяти кошти на проект, і не дозволить просто звузити його лише для наших потреб.

На сьогодні вже зроблена документація для консервації об'єкта, цього року боремося за грантові кошти, щоб почати роботи. Є скептики, які кажуть, що Піп-Іван не запрацює. Я б теж, певно, був таким скептиком і не брався б за цю справу, якби не мав успішних прикладів. А приклад є: аналогічний об'єкт вже функціонує в Польщі на горі Каспровий Верх (1987 м). Його, до речі, зводила та сама група архітекторів, приблизно в той же час, що й обсерваторію на Попі-Івані. Але наш проект - набагато гарнший і яскравіший.

 

- Привабливі проекти, але конкуренція і репутація - зовсім не єдині проблеми, які стоять перед університетом сьогодні. Є такий виклик - як корупція. У вас є ідеї, як її зменшити?


Корупція - це проблема не тільки нашого університету, це пролема всього суспільства. Потрібні механізми не стільки подолання, скільки упередження й запобігання корупції. В освіті досить добрим таким механізмом є зовнішнє незлежне оцінювання. Перспективним є переведення в електронний режим оцінювання якості знань студентів. Але які б новації ми не пропонували, завжди паралельно треба шукати шляхи підвищення заробітної плати для викладачів.

І не хочу порівнювати ПНУ з іншими закладами, але всі добре знають, що наш університет не є лідером в такому ганебному явищі, як корупція.

 

- Ще такий виклик - кадрова політика. Вона в університеті будувалася на засадах особистої відданості ректору, а не фаховості. Є в університету шанс виключити в принципі навіть можливість самодурства і свавілля керівництва?


Коли мене призначили 10 лютого на посаду виконувача обов'язків, я оразу чітко показав, як буде виглядати кадрова вертикаль в університеті. До цього часу зводилася до лінії «ректор-відділ кадрів. А відтепер кадрова вертикаль буде така - «зав кафедри, декан, проректор і вже тоді ректор». Тобто всі кадрові ініціативи, які стосуються професорсько-викладацького складу, починатимуться від рівня завідувача кафедрою.

І за два місяці перебування на посаді виконувача обов'язки я не підписав жодного кадрового наказу без візи завідувача кафедри, декана і проректора.

 

- Цікаво так виходить: ви ж самі потрапили на посаду проректора за, скажімо так, старою моделлю. За лояльність чи все-таки за фаховість, як самі думаєте?


Мені важко оцінювати себе...

 

- Ви уникаєте прямо критикувати свого попередника і патрона, але, очевидно, претензій до нього у вас чимало, якщо вирішили конкурувати з ним за посаду. Та донедавна вас не помічали з такими пропозиціями й ідеями. А чому?


Моя сильна сторона в тому, що я нічого радикально нового і не пропоную, я беруся реалізувати те, що вже розпочав. За 5 років на посаді проректора з міжнародного співробітництва я заклав ті напрямки, які сьогодні вже дають свої результати. Тобто на відміну від інших кандидатів, я відсотків на 70 лише продовжую те, що вже робив з питань, які для університету є справді важливими.

Я абсолютно переконаний, що університету потрібно прориватися в європейське освітнє поле. Я прихильних підписання угод і розвитку контактів з університетами, які є сильнішими від нашого. Якщо ти працюєш з сильними - ти тягнешся до сильних і сам стаєш сильнішим. Якщо ж буде себе тішити, що ми найкращі на Прикарпатті - далеко не зайдемо.

 

- Ваш акцент на міжнародні зв'язки зрозумілий: як колишній дипломат в цьому ви маєте абсолютну перевагу. Втім, є чимало пікантних чуток про причини завершення вашої дипломатичної кар'єри. Може, ви б нарешті розповіли про них і поставили в цьому питанні крапку?


Я двічі працював на дипломатичній службі: спершу в 1996-99 роках, пізніше в 2002-2006-му. При цьому в своєму професійному житті я зажди тримався двох напрямків - це університет і дипломатична робота. До речі, чимало дипломатів повертаються до університетів.

У 1999-2002 роках я був в докторатурі Інституту політичних досліджень, після чого мене повернули на дипломатичну роботу, не давши закінчити докторантуру.
В 2006-му я закінчив дипломатичну роботу в зв'язку із завершенням довгострокового дипломатичного відрядження. А щоб не було сумнівів стосовно того, чи до мене має якісь претензії польська сторона чи українське МЗС, зазначу, що в 2009 році я був нагороджений почесною відзнакою міністра закордонних справ Польщі Радислава Сікорського «Bene Merito». Я отримав відзнаку за номером 28. Першим з українських громадян, який її отримав, став колишній міністр закордонних справ України Борис Тарасюк. Я був другим. До цього її отримували посол США в Польщі, посол Ізраїлю та інші високопоставлені дипломати. Тобто якщо б в мене були якісь проблеми під час дипломатичної служби в Польщі, то, повірте, я б ніколи не отримав нагороду з рук польського міністра закордонних справ.

 

- Небагато відомо також про ваше політичне минуле. Вас вважають близьким до середовища партії Демократичний Союз. Такі члени цієї вже майже забутої структури, як ваші колеги-історики Василь Марчук, Сергій Дерев'янко, чимало зробили в області для перемоги Леоніда Кучми на президентських виборах 1999 року. Сьогодні ваш колега-історик, екс-голова Демсоюзу Олег Рафальський працює заступником глави адміністрації Президента Сергія Льовчкіна. Тим часом ваш головний конкурент колега-історик Володимир Великочий до 2006 року перебував в СДПУ(о) Віктора Медведчука. Може скластися враження, що сьогодні за Прикарпатский університет змагаються команди колишнього Демсоюзу і СДПУ(о). Як вам така інтерпретація?


Інтерпретацій може бути багато, це я як історик кажу. Що стосується мого політичного минулого, то я позапартійний починаючи з 1991 року. Я не був членом Демократичного союзу, хоча був кандидатом від нього за партійним списком у 2002 році - десь під 170 номером. Це був час, коли Демократичний союз очолювала людина, яку я поважав і поважаю до сьогодні, - Володимир Горбулін. Один з найкращих секретарів Ради національної безпеки за всю історію України.

Що стосується виборів Кучми, я тоді щойно повертався з дипломатичної роботи, тому не можу собі приписати лаврів політтехнолога, який допоміг Леоніду Даниловичу стати президентом (сміється). Колеги, про яких ви говорите, - і Василь Марчук, і Сергій Дерев'янко, - мої чудові приятелі, ми роками знаємося і відповідно зараз працюємо в університеті.

Власне, сама дипломатична кар'єра вимагає залишатися позапартійним. Єдиний момент, який був у моєму житті пов'язаний якось з політикою, а точніше - з визначенням політичної позиції, - це 2004 рік. Я тоді підписав лист в числі перших дипломатів на підтримку демократичних змін в країні.

 

- Носили помаранчевий шалик?


Я ніколи себе не ототожнював з «помаранчевими». І завжди віддавав перевагу краваткам синього кольору, він просто мені більше подобається. (сміється)

 

- Якби сьогодні Рафальський не працював заступником голови адміністрації президента, вас би призначили в.о., як думаєте? Як самі прокоментуєте, що ваше призначення оцінили як вибір влади?


Давайте говорити мовою фактів, а не інтерпретацій. Якщо повернутися до самої процедураи призначення, то вона базуєтьсявалася виключно на юридичній основі. Нагадую: мене призначили, використовуючи кадровий резерв. Після того, як Богдан Остафійчук отримав догану за результатами міністерської перевірки, призначення в.о. стало питанням для міністерства номер 1. В таких випадках робиться чіткий і прозорий крок - використовуютьання кадровийого резерву. Кадровий резерв був підготовлений самим колишнім ректором Богданом Остафійчуком. В цей резерв увійшли я, як проректор з міжнародного співробітництва, проректор з наукової роботи Іван Миронюк, і директор інституту туризму Володимир Великочий.

Можливо, до уваги було взято, що в 2007-08 роках, коли якраз були проблеми з Юридичним інститутом, я вже виконував обов'язки ректора. Доказом того, що міністерство діє відкрито і прозоро, є рішення про оголошення конкурсу і вибори. Усі законодавчі вимоги дотримані.

 

- Нинішній міністр освіти - також історик, ваш колега. Щоправда, він відомий специфічним ставленням до історії України, до галичан, до речі, також. Ризикнете оцінити погляди Табачника і його ініціативи з переписування історії?


Сьогодні я говорю як в.о. ректора, а він - як міністр. Ці дві позиції є визначальними в таких питаннях. Якщо б ми зустрілися на форумі істориків, то б могли говорити, як історик з істориком.

А мої оцінки є в моїх працях, які чітко визначають мої позиції, як історика, при чому в найбільш складних періодах українсько-польських відносин 40-50 років ХХ століття. Мою позицію знають фахівці як в Україні, так і в Польщі. Вона є чіткою і однозначною.

 

Розмовляв Сергій БОРИС,

Галицький кореспондент


09.04.2012 Сергій Борис 1573 19
Коментарі (19)

Сумний 2012.04.09, 10:12
прочитавши відповіді Великочія та Цепенди про теперішнього міністра освіти(не називаю прізвище у Страсний тиждень), робимо висновок - обидва освічені, розумні... пристосуванці. При таких ректорах громадян із мужньою громадянською позицією не виховаєш. Шкода, що інтелектуал і мужній у даному випадку не синоніми...
Марта 2012.04.09, 10:27
Цікаво стало. Також перечитав що обоє казали про табачуру. Все таки не однаково. Великочий дозволяє собі більше. Великочий взагалі щиріший і відвертіший, тому і віра до нього більша. отак-то.
дядя Петя 2012.04.09, 10:38
Я би вибрав Великочія, але університетські пристосуванці виберуть того кого скаже дядя Діма)))))))))))). Свободу в коаіції з Ригами - не спинити!!!!!!!!!!
ХХХХХ 2012.04.09, 11:05
А этот Цепенда такой холеный типок... Настоящий ректор. )))))))))))))))
Степанович 2012.04.09, 12:03
ІГОР ЦЕПЕНДА - ЄДИНИЙ ВАРІНТ ДЛЯ ЗМІН НА КРАЩЕ В УНІВЕРСИТЕТІ!
до "Степановича" 2012.04.09, 12:30
Будьте обережні зі словом "ЄДИНИЙ", а варіант пишіть без помилок, бо навіщо п.Цепенді неграмотний прихильник?
вася 2012.04.09, 16:26
а що !? в магазині знань мають назначити нового директора.
ідіть....................................! 2012.04.09, 19:57
Марта то хлоп чи баба,бо пише прочитав,а назвавсі марта?сильно!А з приводу висновків Сумного!Чи бачив ти чоловіче на Західній Україні не пристосуванців?З віків далеких і до нинішнього дня!!!Хто кращий,нехай сам Валикочій скаже,яку услуженьку робила СДПУ(о)для нас з Вами,і з якими побажаннями розлетілася ця партія,але залишилися її членики,то що перемалювалися і стали ліпшими?..Не дуріть себе люди!Переступали по людях і били лежачих!!!А тепер намастіть його маслом ......єлейним і зробіть файним,просипайтеся,бо ранок,а ви все в тяжкому сні..........
гість 2012.04.09, 22:45
Обидва кандидати далеко не найкращі. Отже - знову - вибиратимемо менше зло. Сумно, що обидва претенденти - гуманітарії - це нонсенс. На відміну від Великочія, Цепенда трохи побував по далеких світах, бачив Європу і які бувають університети на лишень у книжках і кіно, щось серйозне розпочав робити аби притягнути додаткові гроші до університету. До того ж Цепенда знає якісь іноземні мови, а то дуже гірко дивитись на німих професорів. Той же ректор Ягелонського університету з Кракова проф. Мусьол (доречі - фізик за фахом) окрім рідної й російської, наскільки мені відомо, вільно спілкується щонайменше ще й англійською та французькою. До того ж 5 років проректорства і деколи в.о. ректора теж чогось навчили Цепенду, бо робота дійсно дуже складна. А те, що обидва пристосуванці - яких маємо таких і мусимо любити. Бо інших не маємо - у нас всі погані, а самі ми з кущів підгавкуємо. І скажемо чесно - бояться наші люди сильних керівників, бо зі слабкими все спокійніше. Якось пристосовуються. А сильний керівник відрахував би гучно кількох хабарників, а решту заставив працювати, а не чекати, поки в кишеню хтось щось покладе. Вибираймо з думою про майбутнє!
Студент, а якого курсу неск 2012.04.10, 17:16
Не знаю який там з нього руководітель.Тільки одне можу сказати про Ігора Євгеновіча.Що за вже майже два роки мого навчання він ше ні разу не відповів мені "добрий день". Як розчехлили старшаки - він до студентів не вітається або дуже рідко.
EXP 2012.04.10, 23:39
Думаю, що більшість обере Остафійчука
Прозорий 2012.04.10, 23:53
Мабуть...потенційний кандидат хіба що до Коломийського інституту!
ігор 2012.04.11, 00:18
а ому саме вибирати із цих претендентів???можна когось з іншого ВУзу призначити , и запросити. варта кандидатура не буде так нагло пхатися...вона десь тихо собі сидить, і її інтелентність не дозволяє цього робити. оце справжня кандидатура.
Тютюнник 2012.04.11, 14:58
Застерігаю Цепенду,щоб його підлеглі не пресували людей.Чобанюк,Москаленко цинічно обробляють людей на користь Цепенди.Так не можна.
Сумний 2012.04.11, 15:03
Скажіть,кадидати, чи Валентина Васильева мае право керувати.Хабарниця, яка при Цепенді буде стригти наліво і направо.Чи такоі в новоі влади м хочемо
Справедливий 2012.04.11, 18:35
Люди схаменіться бо...... . Хто хоче продовження закостенілості,самодурства,самолюбства,байдужості до долі колег,товаришів,самозвеличення чи трибунного "патріотизму" =назад до старого,хто хоче нового віяння=ВПЕРЕД! Правда,хай НОВІ докажуть це,як теоретично,так і практично!
Петро 2012.04.12, 16:23
ЗА ЦЕПЕНДУ!!!!! ЗА ЯНИКА!!!!!! ЗА ПУТІНА!!!!! Отступать некуда - за нами Моска!!!! Ура ТОВАРИЩИ!!!!!
До Степановича 2012.04.14, 13:10
Сумному – на тобі шапка горить! Видно, що передвиборчі аргументи закінчились… А по суті їх і не було…
Пророк 2012.04.19, 22:15
Професор Цепенда - ректор! Вітаємо!
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1206
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2521
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2110
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2168
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6543 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2452 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

335

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1146

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1281

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1400
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

277
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

584
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2059
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26511
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

553
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10463 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8010
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

533
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

402
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

544
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

622
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1583