Як рятуватися від спеки: поради дерматокосметолога

Сонце – це благо, але не завжди. Влітку більшість наших краян намагаються не проґавити можливість отримати омріяну засмагу. Та слід пам’ятати, що за останні роки сонце стало значно активнішим та небезпечнішим. Тому до прийому сонячних ванн  слід ставитися в міру, зі знанням справи та розумінням процесів.

З дитинства нам відомо, що на сонці виробляється вітамін Д, що приймає участь в безлічі життєвоважливих процесів. Так саме цей вітамін великою мірою відповідає за настрій, самопочуття, здоровий сон, імунітет. Та маємо розуміти, що неправильне відношення до сонця може спричинити нашому організму, особливо шкірі велику шкоду.


Що потрібно знати про поведінку на сонці в спекотні дні

Насамперед, слід уникати дій, які можуть спричинити тепловий удар. Щоб уникнути термоефекту і волога вільно могла випаровуватись з поверхні тіла, тим самим понижаючи його температуру в одязі, слід віддавати перевагу легким не облягаючим речам з натуральних тканин.

Зверніть увагу і на кольорову гаму свого гардеробу. Закони фізики працюють і тут - світлі речі будуть відбивати більше світлових хвиль, а чорні навпаки їх поглинатимуть. Однак більша частина тепла, яке поглинула тканина, розсіюється, не встигнувши дістатися до шкіри.

Пам’ятайте за водний баланс. Його слід поповнювати, щоб не зупинявся процес терморегуляції. Пити потрібно тим більше, чим спекотніше (орієнтовно 2-3 літри). При пересуванні містом намагайтесь ходити по тіньовій стороні. В особливо спекотні дні не виходьте з дому без парасольки чи накриття на голову.

Потрібно пам'ятати, що зловживання активним сонцем - це завжди запалення в шкірі, яке не минає безслідно.

Дерматологи б'ють на сполох і намагаються привернути увагу до росту онкозахворюваності шкіри, яка пов'язана з надмірною інсоляцією. Збільшилась статистика захворювань меланомою шкіри, плоскоклітинним раком, базаліомою.

Існує кореляція між кількістю сонячних опіків шкіри та відсотком виникнення меланоми – злоякісної пухлини, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що продукують меланіни). За даними ВООЗ, щорічно у всьому світі реєструється приблизно 48 000 смертей, пов'язаних з меланомою.

Зі зловживанням сонячними променями пов'язаний і ряд естетичних дефектів шкіри.

В першу чергу, це фотостаріння. А воно своєю чергою на кожній шкірі має свої ознаки, наприклад, розладами пігментів - хвороби, яка характеризується локальною гіперпігментацією, що проявляється у вигляді веснянок або темних плям. Тривале перебування на сонці може спричинити виникнення такого рідкісного захворювання як еластаз (атрофія шкіри), що характеризується поломкою структур колагенових та еластинових волокон. Також надмірна інсоляція загострює юнацькі та рожеві вугрі.


Що ж слід знати, щоб убезпечити себе від проблем

Слід визначитись і зрозуміти до якого фототипу належите ви та ваші близькі, особливо діти.  В нашому регіоні переважає 1-3 тип по Фіцпатрику. Фототип дасть розуміння взаємодії з сонцем. Чим нижчий фототип, тим менше можна одноразово перебувати на сонці.

Також залежно від вашого фототипу слід обирати SPF фактор (сонцезахисні креми), що повинен наноситись на шкіру для захисту.

1 тип: дуже світла чутлива шкіра, блакитні або зелені очі, світле або руде волосся, ластовиння (веснянки). Категорично заборонено такій шкірі перебувати під прямим сонячним промінням. Миттєві опіки гарантовані! Для захисту бажано застосовувати сонцезахисні засоби з приміткою «для чутливої шкіри»: в перші дні приймання сонячних ванн SPF 40+, потім SPF 30.

2 тип: світла шкіра, блакитні або карі очі, світле або руде волосся, ластовиння (веснянки). Шкіру такого типу необхідно поступово «привчати» до сонця, починаючи з мінімальних доз в кілька хвилин і до максимально можливих для неї. Водостійкі засоби захисту – ось ваш правильний вибір! В перші дні перебування на сонці – SPF 30, наступні – SPF 15.

3 тип: досить світлий відтінок шкіри, темні очі, каштанове або русяве волосся. Це найбільш розповсюджений тип в помірному поясі. Представники такого типу шкіри засмагають досить швидко, інколи навіть без початкової стадії почервоніння шкіри. Вона не боїться сонця в середній широті, але південне сонце для неї є згубним. Фактор захисту 15 є бажаним для неї в перші дні прийняття сонячних ванн, наступні дні SPF 8-10.

4 тип: смаглява шкіра, темне або чорне волосся, темно-карі очі. Представники такого фототипу засмагають без особливих проблем: досить швидко, ніколи не опікаються на сонці. І хоча опіки та почервоніння не загрожують власнику такої шкіри, але доглядати та захищати її теж потрібно, хоча б від фотостаріння. Для цього підійдуть креми, спреї та емульсії з позначкою «для смаглявої шкіри» зі ступенем захисту 6-8.


Загальні правила взаємодії з сонцем

До активної інсоляції слід готуватись заздалегідь. Привчайте шкіру до сонячних променів – починайте з кількох хвилин перебування на відкритому сонці.

Засмагати найбезпечніше у ранкові до 11.00-12.00 та вечірні 16.00-18.00 години.

Слід користуватись сонцезахисними засобами не лише під час перебування на курортах. Обирайте крем згідно зі своїм фототипом.

Пам’ятайте, що сонцезахисні засоби наносяться повторно після купання (якщо ваш крем не водостійкий).

Зверніть увагу на цифру біля SPF на упакуванні, вона вказує на час, за який приблизно слід нанести засіб повторно. До прикладу: SPF50 - повторити нанесення через 5 годин;  SPF30 через 3 години; SPF15 відповідно за півтори години.

Відомо, що перебування під парасолею та у воді не захищає на 100% від ультрафіолету. Тому обмежуйте доступ сонячних променів до відкритих ділянок свого тіла та будьте обережними.


16.07.2021 Алла Латинська 14880
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6462 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

10885 6
25.01.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

12157 25
18.01.2024
Тіна Любчик

У п'ятницю, 19 січня, в Івано-Франківському національному медичному університеті відбудуться вибори ректора. На посаду претендують троє працівників вишу: доктор медичних наук Микола Островський, доктор медичних наук Роман Яцишин та кандидат медичних наук Руслан Савчук.  

5800
18.01.2024

Каркасні будинки відрізняються високою міцністю, надійністю і довговічністю, а також відносно недорогі в будівництві. Втім, у 2024 році ціни на будівництво каркасних будинків в Україні, як і на все інше, продовжують зростати.  

3729
16.01.2024

Всі наші бюджети – від територіальних громад і до обласного та державного, повинні стати «бюджетами перемоги».

2960

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

493

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

757

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

746

У вівторок, 20 лютого, під час зустрічі з виборцями Дональд Трамп зробив комплімент на адресу росії: «Вони перемогли Гітлера. Вони перемогли Наполеона. Це воєнна машина». Розглянемо, що за цим стоїть.

1058
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

408
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

456
08.03.2024

Фізіологічно їжа потрібна людині для підтримки життєдіяльності, проте у декого ці межі стерті, тому ці люди їдять не лише, коли голоді, а й коли знервовані, засмучені або перезбуджені.  

540
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4084
10.03.2024

Дитина приходить до місця, якого не знає і не розуміє. Чому мама каже мовчати? Чому тато не дозволяє бігати? Чому світять свічки та багато квітів?

11622
05.03.2024

Два досвідчених і дуже майстерних шахових гравців сіли за дошку з чорно-білими клітинами і розставили на ній свої війська.

6647
01.03.2024

"Чернецтво завжди є віддзеркаленням суспільства. Люди хочуть, щоб були добрі монахи, гарно поводилися. Але середовище теж формує людину", - ділиться монах. 

1149
19.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18044
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

295
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

403
07.03.2024

На думку комісії, президент має виконувати свої повноваження до вступу на посаду наступника. А вибори президента мають бути призначені упродовж 30 днів після завершення воєнного стану.   

691
04.03.2024

Серед тих, хто довіряє президенту Володимиру Зеленському, підтримують зовнішню політику влади 82%, тоді як серед тих, хто не довіряє — 41%.

811