Як підібрати ідеальні контактні лінзи: поради та рекомендації

Контактні лінзи — це чудовий винахід людства, адже вони не звужують поля зору, дозволяють мати природний вигляд та не обмежують свободу руху. У них можна активно відпочивати, займатися спортом, улюбленим хобі та всім, чим завгодно. Проте як обрати такі аксесуари? Сучасні виробники пропонують безліч різних лінз, серед яких виділяються лінзи Air Optix, що поєднують в собі комфорт та якість. Як серед них знайти ідеальні? Спробуємо віднайти відповідь на таке питання.

Без лікаря не обійтись: важливість медичної консультації

Якщо ви збираєтеся замовити свої перші лінзи, обов'язково запишіться до лікаря на консультацію. Без професійної діагностики зору купувати такий товар не варто. Адже навіть якщо до цього ви користувалися окулярами та, здавалося б, знаєте все про свої особливості зору, вибір лінз має свої певні особливості. Зокрема, тільки лікар може підібрати оптимальний тип контактних лінз, який саме буде вам потрібен. Це можуть бути сферичні, торичні, мультифокальні, м'які або жорсткі лінзи. Також при замовленні потрібно враховувати оптимальний діаметр такого засобу корекції зору.

До того ж не варто забувати, що існують деякі стани за яких використання лінз може бути взагалі не рекомендованим. І зазвичай люди навіть не підозрюють про це до консультації з лікарем. Тому не варто ігнорувати візит у поліклініку.

На що ж треба звернути увагу?

Якщо рецепт на лінзи вже в вас на руках, можна переходити вже до безпосереднього вибору. І перше, що треба оцінити — це наявність на ринку товарів з різним терміном використання. Це можуть бути лінзи на один день або одноденні лінзи, а також моделі на 2 тижні, місяць, три місяці, квартал, пів року та навіть рік. В чому ж між ними принципова різниця?

Лінзи на один день

Вкрай популярний різновид лінз. І їх поширеність пояснюється в першу чергу простотою використання та максимальним рівнем стерильності. Як зрозуміло з назви, такі засоби корекції зору є одноразовими. Вони призначені для надягання зранку та викидання ввечері. Зазвичай випускаються набором, який містить комплект з 30 лінз (15 пар) або більше.

Одноденні лінзи не треба очищати та правильно зберігати. Це робить їх відмінною знахідкою для:

  • підлітків, які можуть забувати про правила догляду за лінзами;
  • спортсменів;
  • людей, які часто подорожують;
  • осіб, що мають особливо чутливі очі.

Такі засоби корекції зору містять значну кількість води, через що вони є дуже комфортними для очей. В них рогівка практично ніколи не пересихає. Також в них просто не встигає накопичуватися пил, патогенні мікроорганізми та мінерали й білки зі сльози. Тому це дуже гігієнічний варіант. Проте їх загальна вартість є дещо більшою, ніж ціна лінз тривалого використання (за умови щоденного використання).

Лінзи на 2 тижні

Такий варіант можна розглянути як компроміс між одноденними лінзами та лінзами постійного використання. Лінзи на 2 тижні відрізняються гарною повітропроникністю та сприяють підтримці здорового зволоження рогівки очей. Вони будуть гарним варіантом для тих, хто значну частину часу перебуває у приміщенні з сухим повітрям (наприклад, в офісі чи на підприємстві) або у запилених місцях.

Окремим різновидом лінз на 2 тижні є моделі з силікон-гідрогелю, які можна не знімати на ніч. Деякі з них можна залишати на очах лише на пару днів, проте є й ті, які можна сміливо носити до 2 тижнів. Проте дуже важливо уникати більш тривалого використання, а за можливості все ж залишати очі без лінз, щоб вони відпочили.

Місячні лінзи

Такі моделі не передбачають постійного цілодобового використання. Проте вони відрізняються більш доступною ціною та є дуже популярними серед населення. Їх потрібно знімати щовечора, промивати та зберігати у спеціальному розчині для лінз. А зранку такі лінзи можна надіти знову.

Звикнути до всіх особливостей використання таких засобів для корекції зору можна досить швидко. Перші рази вдягати/знімати лінзи може бути трохи важкувато, але в інтернеті можна знайти безліч лайфхаків, які допоможуть спростити цей процес. І вкрай важливо не ігнорувати рекомендації по догляду за лінзами, адже якщо порушувати правила, можна зіткнутися з серйозними проблемами зі здоров'ям.

Лінзи тривалого використання

Сюди можна віднести лінзи на квартал, пів року та рік. Наразі їх не рекомендують використовувати початківцям. Проте у деяких випадках такі засоби корекції зору можуть все ж бути найкращим вибором. Загалом вони можуть стати відмінним вибором для тих, хто:

  • вже знайшов ідеальну модель лінз та не хоче від неї відмовлятися;
  • шукає найекономніший варіант;
  • не бажає витрачати час на покупку нових лінз.

Варто враховувати, що лінзи тривалого використання потребують не тільки щовечірнього промивання у спеціальному розчині. Їх потрібно періодично піддавати більш глибокому очищенню для видалення шару нальоту, який утворюється з продуктів життєдіяльності бактерій та деяких компонентів сльози людини. До того ж за використання таких лінз рекомендується завжди мати під рукою краплі типу “штучна сльоза” для зволоження очей та уникнення дискомфорту.

Отже, у пошуку ідеальних лінз варто пам'ятати про те, що для кожного з нас ідеальний варіант може бути різним. Тому необхідно враховувати власні потреби та, звісно, рекомендації офтальмолога.

Реклама


11.07.2024 217
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

862
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

934
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4752
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7080 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9874 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3941 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

276

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

961

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1724

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1860
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3283
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

435
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

716
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

362
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1500
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1477 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1408
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25438 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

472 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

905
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

608
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

525