Хто заб’є останні цвяхи в труну українського парламентаризму?

 

Найколоритнішими подіями  перших двох днів роботи нового скликання українського парламенту були: зрізання паркану навколо будинку під куполом,  «вибивання» із залу засідань перебіжчиків від Фронту Змін колегами по опозиції від ВО «Свобода» та видовищні бійки біля президії єдиного законодавчого органу держави.

 

Символічним став діаметрально протилежний погляд на ці перші два дні роботи Верховної ради, з рівнем довіри в межах статистичної похибки, в державах із столітніми традиціями парламентаризму, і тут, в Україні. Для громади та великої кількості, здавалося б, поважних експертів та аналітиків нові функціональні обов’язки народного депутата із зарплатою у 15 тисяч гривень такі як: розрізання парканів, ламання дверей та вибивання зубів колег стають не просто нормою, а говорять про високий «професіоналізм» новообраного нардепа.  Чи гідна така поведінка європейського депутата та державного службовця найвищого рівня?Чи дійсно це є обов’язком депутата? Мабуть, ці питання — риторичні. Але через секунду у головах читачів з’являються запитання: «Як же ж так: демократію можна й кулаками відновлювати? Вони ж української мови не розуміють!».

 

Так, звичайно, влада цього й чекає – що її суперники будуть грати за її ж правилами. Зокрема, чудові відео-ряди, які бачать європейські очільники яскраво додають певного відтінку опозиції («Вони такі ж, як і влада, виявляється!» - вигукують європейські бюрократи) і тим самим повільно, але впевнено на наших очах тане легітимний інструмент тиску на владу через Брюссель.

 

450 обранців мали б бути  прикладом для тисяч людей,  які дивляться телебачення. Натомість  молодь, зокрема, у період формування цінностей, бачить як «еліти нації» гамселять одна одну у, колись, святому залі де мають ухвалювати норми та правила життя для мільйонів українців. Тому не дивно, що багато політиків колись були просто пересічними бандитами, створивши міф статусності та обраності нині, стають обраними рейдерами при владі. Адже суспільство завжди вибирає собі подібних. Звідси і «тушки», з якими так натхненно бореться керівництво опозиції – правда забуває, що всього лише декілька місяців тому клялось про відданість ідеям майбутніх перебіжчиків.

 

Дивують заяви політичних лідерів опозиції про перемоги, а  експертів про неймовірну спроможність та унікальну якість новообраних  депутатів. Перші видають бажане за дійсне, а другі, здається, є «мисливцями  за успіхом». Влада занадто добре знає, що політика це про результат, а не про процес.

 

Тому, не зважаючи на пафосні  бійки та вигнання «тушок», це явище  немає жодного юридичного наслідку окрім красивої картинки (адже вони і так вже є народними депутатами), і будуть працювати в залі поряд з іншими, які нарекли себе єдино посвяченими опозиціонерами чи самопроголошеними на безмежну владу регіоналами.

 

Реальним результатом  перших двох днів роботи ВРУ є спікер Рибак, перший віце-спікер Калетник від де-факто Партії Регіонів та «новий-старий» прем’єр-міністр Азаров. І досвідчені апаратні партійні функціонери чудово розуміють, що кадри на телеекрані забудуться, проте вплив на процеси через найвищі посади в країні залишаються. Тому парламентом насправді будуть керувати регіонали, створюючи міф про нібито перемоги своїх суперників з опозиції, заганятимуть останніх в пастку задзеркалля та медійних звершень.

 

Для влади парламент перетворився на ще один підконтрольний шоу-майданчик, де можна вправно провокувати опозицію. Для останньої це - шанс отримати трибуну та визначитись, хто ж вкотре піде у «другий-останній» бій проти Януковича. При цьому ще й спиляти щось можна на камеру – так, щоб шоу було ефектне. А для громадян це просто продовження чергового телешоу, яке вже ніхто всерйоз не сприймає. Тому про обов’язки людей, які мають честь заходити під купол величної будівлі вже всі давно забули.

 

Саме своєю байдужістю, возвеличенням методів задля  цілей та власного самозадоволення  кожного пленарного засідання забиваються  цвяхи у труну українського парламентаризму. Тому вони, народні обранці, грають не гімн а реквієм по українському парламентаризму, а труну понесуть громадяни, бо будинки з куполом на відміну від людей можна відбудувати.

 

 

Спеціально для «Фіртки»
Політолог, громадський активіст Тарас Случик


17.12.2012 Тарас Случик 757 2
Коментарі (2)

нло 2012.12.17, 23:14
Який ви "Політолог",якщо не помітили, що парламентаризм в Україні давно згинув. Чи може законодавча влада - це гра піаністів-кнопкодавів, чи може це благородні кидали-перебіжчики, чи артисти. самбісти які взагалі не розуміють що таке гілки влади і яку саме вони представляють. Це продовжується не одне скликання і кінця цьому не видно. Терпіти, чекати що люди одумаються? Ви ж знаєте, що цього не станеться. Добровільно вони не захочуть змінити стан речей, бо їм так зручно. Значить треба заставити. А Європа цей шлях теж пройшла. Ми ж відстали не тільки економічно.
Спокій 2012.12.17, 23:36
Пан Случик - лише один із ряду молодих єврофантастів, котрі на місці комуно-гомо-муслімської, підсвіченої палаючими автівками периферії нового глобалістичного орднунгу створили собі уявний образ оселі демократії, свободи особистості та ще якихось міфічних цінностей, об які люцифер завтра спокійно витре кривавого ятагана.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

505
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10990 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1038

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

669
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2085 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074