Громадянство на продаж


У Верховній Раді України зареєстровано законопроект, який легалізує подвійне громадянство. Цю справу ініціював позафракційний народний депутат Лев Миримський.

 

У ньому пропонується дати громадянам України право на отримання іноземного громадянства з можливістю збереження українського паспорта. Іноземці, які отримали громадянство України, також зможуть зберегти паспорт своєї країни.

 

З якою метою це робиться? Щоб не втратити наших співгромадян, що перебувають на заробітках за кордоном, які змушені відмовлятися від українського громадянства, щоб там залишитися. Але чи не «розмиються» у такому випадку права самих громадян України.

 

Можливо, задля такої справи ватро було б поцікавитися думкою громадськості чи навіть ініціювати Всеукраїнський референдум із цього питання. Оскільки тут створюється пряма загроза національній безпеці України – в тому випадку, якщо урядовець матиме подвійне громадянство. А це відкритий доступ до секретної інформації та документів, які становлять державну таємницю.

 

А ще тут варто додати зобов’язання перед іншою державою – політичні, майнові, служби в армії тощо. Ці питання уже почали «вилізати на гора» у відносинах з Росією та з Румунією. У будь-який момент вони можуть виникнути з Угорщиною та з Польщею – саме ці країни уже видають своє громадянство нашим співвітчизникам.

 

Світовий досвід 

Взагалі то у світі це явище не є новим, у багатьох країнах практикується подвійне громадянство – воно є результатом взаємодії законів двох країн. Подекуди люди можуть отримати подвійне громадянство автоматично або після успішної натуралізації.

 

Власне, громадянство – це встановлені державою політико-правові умови належності особи до тієї частини населення країни, на яку поширюються державні гарантії виконання визначених законом прав людини.

 

У США діє Закон про громадянство, котрий обмежує права американських громадян, які беруть участь у політичних виборах іншої держави. При цьому чинна юридична практика дає можливість американському громадянину також залишати громадянство іншої країни: іноземець, котрий став громадянином США за допомогою натуралізації, може зберегти своє колишнє громадянство за умови, якщо його рідна країна не вимагає, щоб він відмовився від нього. Так само, громадянин США може стати громадянином іншої країни і при цьому зберегти своє американське громадянство, але лише в тому випадку, якщо інша країна не зобов'язує його відмовитися від громадянства США.

 

У Європейському Союзі немає чіткого підходу до питання про подвійне громадянство. Одні європейські країни відкидають його, натомість інші дозволяють. Ірландія визнає подвійне громадянство, а Австрія відкидає. У Німеччині необхідно виконати особливі умови, у Нідерландах та Італії – ні.

 

Європейськими лідерами з отримання другого громадянства є британці, французи, бельгійці, громадяни скандинавських країн та Іспанії, що пояснюється бажанням уникнути сплати податків. Пригадується нещодавній курйоз із відомим французьким актором Жераром Депардьє, який щоб не сплачувати великих податків на Батьківщині попросив громадянства у Російській Федерації. І навіть за таких умов у Європейському Союзі свідомі того, що підштовхує європейців обзаводитися подвійним громадянством і свої вимоги змінювати аж ніяк не поспішають.

 

Українські перспективи

Чітке «так» чи «ні» перспективі подвійного громадянств в Україні поки що відверто не наважується сказати ніхто. Однак, в нашій країні вже є непоодинокі випадки володіння відомими людьми двома паспортами. Тут і колишній прем’єр-міністр Павло Лазаренко наче б то мав панамський паспорт, і колись одіозний мер Києва Леонід Черновецький «згрішив» ізраїльським документом, відомий бізнесмен і політик Олександр Червоненко чи екс-мінстр внутрішніх справ Юрій Луценко свого часу відверто говорили про своє подвійне громадянство.

 

Втім, таких «подвійників», як розповідає політолог Кость Бондаренко, у нас є вдосталь і сьогодні. А тому і не вбачає у запровадженні інституту подвійного громадянства чогось загрозливого для України. Вважає, що нині в умовах глобалізованого світу така практика є цілком прийнятною і не може спровокувати жодного ускладненя суспільно-політичної ситуації у країні. «Зараз громадянство в умовах глобалізації перетворилося на дуже умовний інститут. Дуже велика кількість країн, у тому числі і наші сусіди, попереходили на подвійне громадянство і це не шкодить їхньому внутрішньому укладу. Навіть у Росії подвійне громадянство не призвело до якихось сепаратистських тенденцій, а навпаки зумовлює більшу централізацію влади. Тим більше, що навіть 90% громадян не матимуть подвійного громадянства в Україні», – говорить Бондаренко.

 

Вимогою часу легалізацію права на подвійне громадянство для України називає політолог Андрій Круглашов, який нині навчається і проживає у США. «В ХХІ столітті все ж люди – основний потенціал країни. То чому потрібно позбуватися тих, хто прославляє Україну за її межами і може вплинути на процеси в ній, як альтернатива режиму? А розбудовувати власного гетто не допоможе нам, – припускає політолог. – Тому, чи буде подвійне громадянство, чи ні, РФ і Румунія як видавали, так і видаватимуть паспорти, і заборонений плід буде солодким. Просто у першому випадку ми матимемо право сказати: «це – наші громадяни», і будемо в праві ставати на захист інтересів своїх громадян, так і наших національних інтересів.

 

Однак, якщо підійти до питання дещо з іншої сторони, то подвійне громадянство має гарантувати захищеність румунської, угорської чи російської національних меншин в Україні. Ці особи можуть відвідувати свою другу батьківщину в будь-який час, що створює кращі для них умови. Проте вони можуть будь-коли перетнути державний український кордон, а це вже становить небезпеку, адже в такому разі вони можуть заробляти і сплачувати податки в казну інших держав і, відповідно, стати об’єктом пильної зацікавленості спецслужб цих держав.

 

Це ніби, коли одна людина має одночасно дві батьківщини, одна з яких для неї, як тягар, і вона не любить тієї країни, але з якихось причин поки що не бажає залишати її територію. А насправді прихильна до тієї віддаленої батьківщини, яка є об’єктом її духовного поклоніння.

 

Тому «носії» подвійного громадянства становлять загрозу для країни свого перебування тим, що для них українські національні інтереси зовсім не є пріоритетними, вони просто не зацікавлені у її розвитку.

 

Саме приналежність до українського громадянства цементує українське суспільство, надаючи йому можливість об'єднатися, створити певну спільноту і захистити її. А чи захочуть «носії» подвійного громадянства ідентифікувати своє майбутнє з Україною? Чи буде брати участь в українському державотворенні людина, котра обирає подвійну національність і робить свій усвідомлений вибір на користь іншої?

 

Варто не забути і про зовнішні загрози, котрі з часом легко можуть перетворитися на територіальні претензії та бажання відколоти частину українських територій, наприклад, нашими сусідами.

 

Такої думки притримується юрист і депутат Івано-Франківської міської ради Володимир Чорноус. Можливе запровадження права на подвійне громадянство в Україні він розцінює виключно як загрозу територіальній цілісності і безпеці України. Тут у приклад він приводить Грузію 2008 року, коли росіяни здійснили агресію проти неї під приводом захисту своїх громадян, що проживають на території Південної Осетії.

 

«Реально зараз вже в Севастополі від 15 до 20 тисяч людей вже мають подвійне громадянство. Закон дозволяє Президенту України стосовно таких осіб приймати рішення про втрату громадянства України. Однак, це не той президент який дбатиме про репутацію статусу громадянина України. Тим більше така ситуація викликає ряд юридичних колізій. Якщо у Європі і є присутня така практика, то вона є тільки у тих країнах, у яких питання безпеки є не настільки актуальним як у нас. Запровадження інституту подвійного громадянства – це пряма загроза територіальній цілісності і безпеці України», – говорить Володимир Чорноус.

 

Однак, юрист прогнозує, що 300 голосів підтримки у стінах ВРУ цей законопроект не знайде. А тому він розцінює його як черговий популістський крок влади, – щось на кшталт минулорічного «мовного закону» і посилається на Конституції, в якій чітко записано, що Україні існує єдине громадянство – українське.

 

Тому за сучасних геополітичних умов масове надання другого громадянства громадянам України може сприйматися як акт агресії проти Української держави сусідніх країн. Адже й досі ситуація залишається вибухонебезпечною в українському Криму і по всій Східній Україні, коли Росія провокує отримання жителями цих регіонів російських паспортів. А заплановане перевантаження Севастополя кораблями російського Чорноморського флоту зовсім не додає позитивних емоцій до ситуації, яка складається навколо України.

 

Про деструктивний характер такої ініціативи в умовах суспільно-політичної ситуації в Україні говорить і народний депутат Роман Чернега і знову ж таки апелює до Конституції. «По-перше, це суперечить статті 4 Конституції України, яка передбачає, що в Україні існує єдине громадянство. По-друге, це суперечить віковим бажанням українців жити в єдиній неподільній соборній Україні. Внесення таких законопроектів носить неконструктивної характер і можливо, власне, направлена на провокування антиукраїнських настроїв», – зазначає нардеп.

 

Ніщо інше як сепаратистські тенденції даний законопроект розцінюють у ВО «Свобода». Народний депутат Руслан Марцінків також вибудовує логічний ланцюжок, прослідковуючи його від дискусії про «мовний» закон.  «Сьогодні в Криму йде масове отримання російського громадянства, на Буковині – румунського, на Волині та Галичині – польського, в Закарпатті – угорського, – говрить  «свободівець». – Добавте до цього закон про мови Колесніченка-Ківалова. А тоді виникає запитання: а хто ж розколює, знищує Україну?».

 

Так звані «паспортні війни» у сучасному світі є елементом і шантажу, і тиску, і впливу. Тому в цьому питанні слід добре зважити усі «за» і «проти», щоб не створити ще одне джерело неспокою в країні. Бо наступним кроком можуть бути територіальні претензії тих країн, «подвійники» яких компактно проживають в Україні. А це у перспктиві можуть бути і Буковина, і Закарпаття, і Галичина і області Східної України, не кажучи вже про Крим. А це вже питання терторіальної цілісності України і питання її державності, адже під виглядом захисту своїх співгромадян інші країни можуть просто задовільняти свої територіальні чи інші апетити.  


20.02.2013 Марія Лутчин 1225 8
Коментарі (8)

Jee_Loo 2013.02.20, 22:28
Капець із цим подвійним громадянством! Та всі захочуть виїхати звідси, будуть шукати якусь прапрапрабабцю, щоб довести, що вона була чи полька, чи угорка чи єврейка і втекти звідси... Сумно, бо сюди наїдуть чурки і китайці а самі українці можуть опинитися в конгломераціях, як індіни в США. І буде тільки і радість, що титульний етнос.
друг 2013.02.20, 22:42
та не то слово) будемо тоді націоналізовувати чурок і китайців) можна вже починати цим займатися, а то їх у нас і так багацько розвелося вже...
funny 2013.02.20, 22:42
і посіялася смута у градах руських, одвіку древніх і могутніх. Бо бояре нетямущі (з нетутешніх) люд праведний до лихого стали раяти - рід свій славний зміняти на сусідські грамоти непевні. І замислили бояре нетямущі руські землі (одвіку древні) розділити. І люд стали примовляти, дари обіцяючи, а народ славний (голови прихиливший та приникший) думу думав, не знаючи, що подіяти...
gryc 2013.02.21, 12:46
сумно, що подвійного громадянства ще не узаконили. Уже давно потрібно! Так само, як легалізувати проституцію! А якби українці опинилися у "конгломераціях" то зовсім не погано для економіки, аби тільки не в резерваціях, як "індіни". Але якщо при цьому рівень життя буде, як у США, то ми не проти...
Грицик 2013.02.21, 14:47
І що, тоді нами будуть правити китайці??? Росія нічого не зробить - вона розпадеться до 2050 року на 20 малих країн, а сама РОсія буде навколо Петербурга як наша і Львівська область за площею!!! А а чурки заполонять Росію і до нас захочуть - у нас же ж краще! І що тоді? Ніякого подвійного громадянства нам аж ніяк не потрібно!!!
а може 2013.02.22, 08:48
а може дати заробити на громадянстві??? поставити ціну: ізраїльське - 100 000 грн, польське - 50 000 грн, угорське - 40 000 грн, румунське - 30 000 грн, словацьке - 20 000 грн, російське - 10 000 грн. Німці, французи, англійці і американці нас і так не приймуть. То хоч заробимо - бо й так повтікають...
шут 2013.02.22, 15:16
цікаво, як тоді буде писатисяу графі "громадянство": українець і молдаван? чи українець і єврей? може взагалі громадянство відмінять. як прописку! У нас усе відміняють: і зимовий час, і прописку і мову... Що далі?
А2 2013.02.24, 12:48
Подвійне громадянство - актуальна тема для глобалізованих та сильних держав, до яких Україна не належить. В нашій практиці - це не що інше як один із методів розколу держави, а тому до добра не доведе. Але не можна стримати того, що і так вже відбувається. Звичайною практикою для України стало незаконне отримання нашими громадянами паспортів сусідніх держав (Росії, Румунії, Угорщини, Польщі), які мають давні мрії про сильні імперські утворення, існування яких неможливе без ресурсів України. Люди, що ви робите? Не ганьбіть себе та державу! Бережімо Україну!
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

966
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

782
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1898
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3247
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2556
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2545

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

239

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

735

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

689

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1607
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

358
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

697
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

617
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

343
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

383
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27040
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

843
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19678
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

429
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

400
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

733
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1334 3