Гопотократія і постмодернізм (включно з Тюремним тілом Тимошенко) <додані цікаві кольорові фото!>

 

 

Тема співіснування українського політичного постмодернізму з українською суспільною архаїкою стала майже модною. Давно минули ті волохаті часи, коли автора цих рядків гнівно і пафосно засуджували за введення в дискурсивний обіг таких понять, як «селянський синдром» або «тестаментарно-рустикальний дискурс».

 

1. Суверенні реальності

 

Фото: Українська Онлайн Спільнота

 

Тепер лише лінивий з культурологів-політологів не задає собі риторичних запитань про одночасне існування (якщо не співіснування на рівні такого собі «соціального біоценозу») на теренах Неньки і дрімучої архаїки (від тотальної гомофобії та ксенофобії до вузьколобих месіанських надій широких народних мас), і яскравого «постмодерного острова PlayingUkraine», мешканців якого ми щоденно бачимо у зомбоящику.

Скажімо, читаю у блозі Олесі Яхно (заявленої як політичний експерт) на УП:

"Постмодернізм тут (В Україні – В.Є.) – самодостатнє явище, яке не вибудовують на якихось модерністських позиціях. Не зворотна реакція на кризу традиційних цінностей, а повна їх підміна. Це не відповідь змісту на зміст або форми на форму. Це відповідь форми на повну відсутність змісту. Постмодерністська політика – це спосіб створення ілюзії того, що відбувається (партії, політики, інститути, реформи є, проте лише формально) коли ілюзія стає єдиною реальністю. Коли справжнє і несправжнє, серйозне і несерйозне – одне й теж".

Читаю й сльози навертаються. Невже?! Невже почало доходити?

А то ж було таке враження, що всі в Україні мислять старими-добрими картонними стереотипами, засвоєними ще у радянській школі.Про те, як більш прогресивне приходить на зміну менш прогресивному, фронтально і весело його долаючи. Типу, українська архаїка вже щасливо зіграла в ящик, прийшов їй на зміну світлий український модерн, а потім прийде (на вибір) або ще світліший постмодерн, або трансавангард, або громадянське суспільство, або ж органічна демократія, або ще якийсь чупа-чупс у шоколаді.

 

Фото: http://www.hurtom.com

 

А вони всі взяли і прийшли одночасно веселою гоп-компанією і не вигнали бабу-архаїку з української хати, а сказали їй: «Наливай, бабо, сто грам! Будемо дружити, разом слухати пісні Поплавського і читати Симону Вілар!» А баба-архаїка також не розгубилася і поставила на стіл перед отими всіма постмодернами і трансавангардами пляшку ріднесенької оковитої, приліпивши на неї (задля політкоректності, зрозуміло) етикеточку «Без ГМО». І почали вони всі разом жити-поживати, геморой наживати.

Отже, замість спадковості дискурсів ми в Україні отримали їх перемішування (міксерізацію). Один із дискурсів (постмодерністський) набув ознак «умовно регуляторного» або «модеруючого», а решта – включно з архаїчними (рустикальними та постсовковими) – ознак інструментальних дискурсів. Така-от політично-культурницька кулінарія.

Тепер стає весело, тому що за визначенням будь-які суспільно-політичні «дискурсивні салатики» пахнуть пригодами і війнами. Гасло «доби салатів» : «Кожний має право на суверенну реальність!» У постскриптумі – дрібним шрифтом: «Але таке право треба відстоювати!»

От вони й відстоюють.

Першими в Україні, як відомо, створили свою суверенну реальність так звані «червоні директори». У цій їхній реальності радянські заводи, фабрики, держрезерви і т.п. перетворилися із загальнонародної (общєлоховской) власності у їхню приватну. Перетворення було казковим і блискавичним, на рівні найкращих взірців світового фентезі. Але от біда: з цією реальністю не погодилися цеховики та їхні «криши». Шляхом напруженої боротьби (у Толкієна це виглядає як наступ гірських орків на зажерливих гномів) вони створили власну суверенну реальність, яку можна назвати «гопотократією»(гопократією). Тому що гопота в ній реально рулить, а терпіли реально смокчуть… чупа-чупс.

 

Фото: http://censor.net.ua/

 

Невисловленим гаслом гопотократії стало: «Реалізм – нам, а постмодернізм – їм!»

Дивно, але так звані «українські демократичні сили» з цим гаслом погодилися. Напевне, тому, що нічого, окрім постмодернізму, не вчили, не знали і не вміли. Тим більше, що старші брати з Заходу також радили робити ставку на постмодернізм. «Тому що за ним майбутнє!» – тихо але впевнено казали старші брати, а їх місцеві адепти думали, що це, мабуть, вища мудрість. Потім виявилося, що старші брати продають молодшим лише те, що тієї миті є на складі.

Реалізм для гопотократії вимірюється у грошах. Але насправді гопотократія лише однією ногою стоїть на баблі, а другою – на речах, актуалізованих постмодерною ситуацією. Цими речами переймаються не лише модератори гопотократії, а навіть реальні гопи «на районах». Назвемо ці речі умовно «іграшками» і «темами» (хоча в середовищах гопів і політтехнологів побутують інші дефініції). У темах та іграшках гопотократія солідарна з ризомною та ігровою природою ХХІ століття. Себто, з постмодернізмом. Тому їй, в принципі, комфортно у світі, де всім притомним представникам роду гомо сапієнс сапієнтіс запропоновано реалізувати себе через успішну тему життя та улюблені іграшки.

З іншого боку, вороги гопотократії спочатку не сприйняли її всерйоз, бачачи у гопоті лише нахабних дітей, стурбованих пацанськими понтами, моральними імперативами «качалок» та кримінальною романтикою. Вороги прорахувалися. Їхні старосвітські «стрижневі теми» ‒ такі як Прогрес, Державність, Виробництво, Наука ‒ програли в актуальності «ризомним темам» та іграшкам гопотокоратії. Народу також більше сподобалися останні. Війна була недовгою і закінчилася ще за доби баби Параски. Тепер замість космодромів і прокатних станів в Україні будують стадіони і торгово-розважальні центри. А за досягнення мають не розробку нового літака, а перемогу співачки на Євробаченні. Ще один урок для культурологів: щоби бути носієм постмодерної парадигми, не обов’язково бути ані свідомим постмодерністом, ані повноцінним гравцем постмодерної світової гри. Ситуація, продукована «болваном у китайському преферансі», також підходить.

І от, ситуація «від болвана» тепер стабілізувалася. Гопотократія послідовно і спрямовано (керована, серед іншого, розвинутою інтуїцією) робить свою суверенну реальність дедалі залізобетоннішою, а решта крізь чупа-чупс у роті мурчить постмодерні пісні, котрі Віктор Пєлєвін свого часу не без літературної грації назвав ППППП – прощальні пісні політичних пігмеїв піндостану.

 

Фото: http://poplavskiy.mow.fm/

2. ТТТ або «Тюремне тіло Тимошенко»

 Одну з цих ППППП можна назвати піснею про ТТТ – «тюремне тіло Тимошенко». Це чисто постмодерністська фішка, яка не стосується реального тіла Леді Ю. Основним у ТТТ є слово «тюремне». Адже у суверенній реальності гопотократії тюрма має безліч значень і відтінків. Перерахуємо:

1) Тюрма – «рідний дім»;

2) Тюрма – початок і кінець біографії (тобто один із варіантів постмодерного символічного змія, що кусає себе за хвіст – «уроборуса долі»);

3) Тюрма – «у кума», місце, де відбувається одна з найритуальніших і найпотаємніших містерій гопотократії – злиття криміналу з владою, «синіх» з «погонами»;

4) Тюрма – «місце справедливості» (справедливість є, і за неї треба відсидіти!), де неправильних опускають, а гідних коронують;

5) Тюрма – комплекс понять, протилежних «волі».

 

 

воры в  местах лишения свободы

 

воры в  местах лишения свободы

Фото: Servitutis.Ru

 

Отже, ТТТ – це не просто «розміщене в особливому топосі», це ще й містичне тіло, навколо якого модератори суверенних реальностей розгортають позиційні постмодерні ігри.

Один із варіантів такої гри називається «ув’язнити демона». Він знайомий усім, хто дивився мультфільм «Панда Кунг-Фу». Головна інтрига гри: «Що відбувається з демоном в ув’язненні? Слабшає демон у замкнутому просторі чи навпаки, набирає силу?» У грі можуть перебувати одночасно сотні політологів, експертів, аналітиків, ворожок, демонознавців та працівників правоохоронних органів. Усі отримують свої бонуси.

Пересічній електоральній одиниці пропонується уважно стежити за взаємовідносинами «тіла» (універсального об’єкту сподівання) і «тюрми» (універсального простору безнадії). Час від часу електоральні одиниці отримують ретельно дозовані модераторами гри «картинки з тюрми», а також інформацію, що все прогресивне людство також уважно спостерігає за цими взаємовідносинами.

Водночас будь-яка (позитивна або негативна) причетність до «суспільно значущого тіла» перетворюється на аналог «громадянства першої категорії», а непричетність – на громадянський відстій. Формується ніби віртуальна «держава в державі», де столицею є тюремна камера в Качанівці, бюджетом – сукупність символічної причетності до ТТТ, а горизонт майбутнього визначається виключно терміном ув’язнення означеного тіла.

Фото: dt.ua

Другий варіант гри називається «Врятувати ув’язнену королеву (богиню)». Тут відкривається ціле ельдорадо для цілеспрямованого виникнення різноманітних героїв. Героїчні чоловіки мужньо рятують свою королеву (богиню) натисканням чарівних кнопок, героїчні жінки вперто не виходять з містичного кола (лікарняної палати), де «політгобліни» тримають королеву (богиню). Навіть іноземці приїжджають на цю дивовижну «фабрику героїв», щоби, попри власну чиновницьку сірість, набути героїчних відтінків перед своїми майбутніми виборцями.

Якби пасивна частина постмодерної розкладки (електорат) не мала багаторічного досвіду серіальних зомбі, вона, радше за все, вже давно втомилася б  і переключилась на інші постмодерні ігри («Х-фактори», екологічні битви, захист історичних пам’ятників, порятунок мови тощо). Але виховані тристасерійним телевізійним милом «маленькі українці» не втомлюються залишатися пасивом у героїчному дійстві з нескінченними дежавю. Чим й надають усім належним до нього симулякрам суверенного змісту.

Символізм тюрми тим часом міцнішає та набуває вселенського масштабу. Тюрма перетворюється на суспільно суперзначуще вмістилище суспільно суперзначущого. Так у свідомості воленс-ноленс закріплюється та універсалізується один з наріжних архетипів гопотократії. Й ми всі непомітно перетворюємося на союзників або опонентів сукупного тюремного наглядача.

 

3. Пригоди євроінтеграції

Ще цікавіші трансформації відбуваються з синтетичним гаслом «євроінтеграції», яке в українських реаліях увібрало до свого символічного контенту такі поняття, як «демократичний вибір», «євроатлантичний вектор», «соціокультурна орієнтація на Захід», «протистояння Москві» тощо. Якщо в умовно-символічному переліку цінностей гопотократії ТТТ належить до «іграшок», то євроінтеграцію можна сміливо зарахувати до «тем».

Євроінтеграція в суверенній реальності гопотократії з процесу перетворилася на тотем. Відповідно, виникли команди «синіх» і «червоних» ‒ захисників і ворогів тотему. Модератори гопотократії сказали відразу і чітко: «люді панятій» захищатимуть тотем, а «бєзпрєдєльщікі» (комуністи, націонал-радикали, рустикали та інші «-кали») на нього нападатимуть.

«Поділилися і почали!» ‒ було дано команду, після чого ми й досі дивимося на індіансько-ковбойське шоу, де червоні і червоно-чорні племена українських політичних прерій намагаються захитати тотем, а правильні пацани його правильно захищають. В принципі, тема розрахована не так для внутрішнього споживача продукції зомбоящика, як на політиків у Брюсселі та Вашингтоні. Але наші люди – азартні, і ведуться навіть на експортні варіанти політичної «лабуди».

Тим часом тотемний вимір у своєрідний спосіб трансформує євроінтеграцію. Вона втрачає стартові раціональні формати, зате набуває несподіваних ірраціональних. Так, у просторі української масової свідомості (й «масового несвідомого також) Європа стає своєрідним колективним «месією», коли у межах постмодерністської реальності зміщуються пласти суспільних міфів і євроінтеграційний тотем зрощується з архаїчними месіанськими прагненнями українців. Одночасно, як це часто-густо буває з ірраціональними та міфічними парадигмами, у масовій свідомості виникає протилежний (конкурентний) образ такої собі «Європи-антимесії», зловорожого простору, населеного збоченцями та мутантами.

Новітній український образ Європи далекий від споживацького прагматизму 1980-1990-х років, коли землі за західним кордоном уявлялися українцям велетенським супермаркетом.  Постмодерна гра у тотем дозволила модераторам гопократичної реальності зробити євроінтеграцію операбельним міфом одного рівня уможливлення з «Русскім міром» ‒ ще одним тотемічним символом.

Тотемічне мислення надає необмежені можливості для конструкторів різноманітних чорно-білих схем, на яких базується опорна ментальність «гопократичної нації». Вже простежуються мутації означених тотемів у дихотомічні культурно-сексуальні символи. У цьому форматі євроінтеграція, звісно, ототожнюватиметься з «унісексом» та мультисексуальними практиками, а «Русскій мір» ‒ з традиційною сексуальністю благословенних православними ієрархами «натуралів». Недарма політико-сексуальний проект FEMENзмінив топос перебування з Києва на європейські столиці.

Невдовзі, як виглядає, українці вибиратимуть поміж двох «картинок» ‒ Європи, як «картинки» тотального гей-параду, і Русского міра, як «картинки» не менш тотальної православної літургії. Найважчим такий вибір стане для українців з архаїчно-націоналістичним мисленням. Їм доведеться обирати поміж двох бід. Обирати, як завжди не розуміючи, що насправді обирають вони поміж симулякрами.

 

Фото: http://tengrinews.kz/

 

 

Фото: Дурдом

 

Під туманами постмодерних ілюзій лежить все та ж архаїка. Вже не така монолітна та цілинна, як сто років тому, але й без видимих тріщин і перелазів, достатніх для оптимізму реформаторів та модернізаторів. Вона, ця архаїка, системно неворожа постмодернізмові. І конфлікту між ними не передбачається. Постмодерністи навчилися бавитися архаїкою, зробили з неї чергову «ризомну тему». Цю архаїку набагато легше зробити несвідомим інструментом геополітичної гри (скажімо, вмонтувати у тіло нової імперії або впевнити у престижності ролі глобального смітника), аніж перекодувати на сучасні способи перебування в реалі.

Вітаємо усіх з прибуттям в Країну ПГ. Себто «постмодерної гопотократії», а не того, про що ви подумали.

 

Володимир Єшкілєв,

 
 
 


Коментарі (8)

--- 2013.02.22, 20:29
НАЗВА ДЛЯ МУДРАГЕЛІВ, ДЛЯ НАРОДУ ТРА БУЛ НАПИСАТИ: "БАНДИТСЬКА ВЛАДА І САТАНІЗМ"
НИК 2013.02.22, 22:36
ІДЕАЛЬНИЙ НАРОД І МАЄ БУТИ АРХАЇЧНИМ. А ПАСТУХИ МАЮТ БУТИ В РЕАЛІ. БУДУВАТИ РАКЕТИ З ЛЮБОВИ ДО СВОГО СТАДА. І НЕ МИ ВИННІ, ЩО У ПРОВІД ВИТЄГАЮТ ЛИШ БАРАНІВ, А ПАСТУХІВ ДОБРИХ ПРЕСУЮТ, АБИ СТАДО ЛЕКШЕ СТРИГТИ. п.МАЙСТЕР, НЕ ПРИНИЖУЙТЕСІ, БОРІТСЯ З БОРОВИЧЕМ, ВОВКАМИ В ШКІРАХ ОВЕЧИХ, А НЕ З ВУЙКОМ З ПАЦИКОВА.
Ого 2013.02.24, 01:09
Кааапєєєц..... Навалив....
Ого 2013.02.24, 01:12
в смислі - круто....)
---?--- 2013.02.24, 11:36
то тіпа постмоднрнізм (з автором включно) служить гопоті? чи що?
Рідновір 2013.02.24, 13:54
Під усіма масками диявола ховається одна й та сама цапина рогата морда. Що нам з назв типу "постмодернізм" якщо за нею нема нічого окрім несамовитого бажання влади над людьми, бажання перетворити кожну людину в засіб для задоволення жадібності, хіті та садистичних насолод купки збоченців. Гаслом постмодерністів є: "Ми вам дозволимо все, якщови нам дозволите все". Але якщо ми не маємо грошей, то щоби нам не дозволяли, ми все одно зможемо зробити лише те, на що у нас стане грошей. А якщо ми дозволимо їм (правителям світу) робити все, то вони дійсно отримають право на будь-що, бо ж мають можливості творити будь-що, в тому рахунку і з нами. Отже, вони нам дозволять пити горілку й безкарно займатися побутовими збоченнями, а ми їм дозволимо стати земними богами на місце прадідівських богів. Оце і є суттю постмодернізму.
так-так 2013.02.24, 17:49
Якщо б не підпис автора, то б назвав це літературознавче стібалово. А так беручи до уваги поїздки Єшкілєва до Ізраїлю, Франції, Італії, США, Єгипту, Індії, Тибету, США, Абхазії, Хорватії, текст виглядає порівняльним аналізом.
Муха Книш 2013.02.24, 18:42
О! Вуйцьо Рідновірик й тута замельдувавсі!. І негайно подарував читацькій громаді глибокодумний висер. Як не маєте грошей, добродію, то не врятують вас і заборони на все. Моліться ревно Даждьбогові, Ра, Мокоші й мавкам.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

953
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

766
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1888
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3231
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2546
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2536

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

231

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

728

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

682

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1589
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

350
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

687
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

608
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

324
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

378
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27028
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

837
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19668
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

421
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

393
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

726
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1311 3