Гоніння на православних в Україні: маніпуляції РПЦ

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ».

Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

Згідно з ним, вони мають припинити свою діяльність в Україні.

Ні для кого не секрет, що росія тримала Україну у своїй орбіті через московську церкву. УПЦ(МП) як частина РПЦ  роками розповсюджувала російські наративи та поширювала ідеї «руського міра».

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну, священники цієї церкви активно співпрацювали з російськими загарбниками. Патріарх кіріл, голова РПЦ  та УПЦ фактично благословляє цю війну називаючи її «священною».

Ми бачимо до яких брудних маніпуляцій вдається керівництво РПЦ, мовляв, в Україні відбувається гоніння на християн, заборона церкви й таке інше в цьому руслі.

Саме ця маніпуляція активно використовується для російської пропаганди серед світової  спільноти, аби  виставити Україну в негативному світлі.

Погодьтеся, це справді  дивно, коли на другий рік війни в Україні існує церква, яка керується в центрі державою агресора та називає цю війну священною для росіян.

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, що здійснює агресію проти України, тобто — росією.

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з російською православною церквою, будуть перевірятися відповідною експертною комісією. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення — ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.

Слід  розуміти, що закон не забороняє ніяку церкву, а контролює її діяльність.

Але ми бачимо, що росія так просто не здає своїх позицій і готова чинити страшні злочинства, аби втримати контроль над Україною.

Тут потрібно розуміти, що українське православ’я було окуповане московською церквою і вони навіть в час незалежності України почували себе панами й господарями.

Так зневажливо і зверхньо  ставившись до християн інших конфесій: УГКЦ називали схизматиками, УПЦКП – розкольниками. Згадаємо основні маніпуляції УПЦ-РПЦ останніх років, які знову ширяться в мережі:

  1. «Ми українська церква і ніде не пише, що вони не московський патріархат»

Протягом років аж  до початку війни на храмах  УПЦ(МП)  вказувалася їхня конфесійна приналежність до московського патріархату, але з початком вторгнення росії  таблички замінювалися і «украинская православная церковь» замінювали просто на «київська митрополія», акцентуючи  свою приналежність до Києва.

По суті, ця маніпуляція розрахована на не надто обізнаних людей, хоча на офіційних бланках завжди згадувалась приналежність до моспатріархату.

І тільки у  травні 2022 року УПЦ(МП) відмовились від приставки «московський патріархат, а також запевняють про розрив стосунків з РПЦ, наголошуючи на оновлені власного статуту оновленим статутом.  

Свій статут УПЦМП  не опублікувала на офіційних сайтах.

А РПЦ  на своєму офіційному сайті та церковному календарі вказує архиєреїв УПЦ як своїх.

Релігієзнавча  експертиза, яку провели у січні 2023-го, знайшла у статуті УПЦ (МП) посилання на грамоту колишнього патріарха РПЦ Олексія ІІ. В ній ВКАЗАНО, що УПЦ (МП) є частиною РПЦ.

"Розриву між УПЦ (МП) і РПЦ не відбулось. Це структурний підрозділ цієї церкви, тому він виконує завдання, які ставляться із московського центру, — говорить релігієзнавець Олександр Саган — “Маємо деполітизувати цю церкву, забезпечити, щоб люди ходили не в політичну, а в релігійну організацію".

Закон про регулювання діяльності релігійних організацій має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України, тобто — росією.

Варто згадати,  що після отримання томоса та об’єднання православних церков в Україні є Українська Православна Церква — Православна Церква України (ПЦУ). 

Тому поширення московською патріархією своєї юрисдикції в Україні є канонічним порушенням і аномалією.

Отож,  якщо УПЦ не частина РПЦ, то  повинна про це чітко засвідчити,  бо в іншому випадку виходить так, що  це складова РПЦ,  яка здійснює  підтримку геноциду українців у цій війні, стаючи мовчазним співучасником злочину,  ми бачимо, як на усіх медійних майданчиках формується образ «гонимої та страждальної» церкви, і ми повинні розуміти, що це частина гібридної війни росії проти України, яку ми не можемо програти.


03.10.2024 Роман Тадра 87
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

1205
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

1356
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

2469
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

2238
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

2168
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

6202

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

87

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1383

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2118

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2879
28.09.2024

Чи дозволені банани після видалення жовчного міхура? Дієтологи дають поради про особливості харчування після операції.

494
23.09.2024

Зелений чай — найпопулярніший напій, попит на який щороку зростає у всьому світі. Його виготовляють з листочків чайного дерева Камелія, які готують на пару, або обсмажують, потім пресують і сушать.

566
20.09.2024

У серпні приріст споживчих цін до попереднього місяця на 0,2–1,2% зафіксували у всіх регіонах України.  

1034
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

395
25.09.2024

Гошівський монастир — греко-католицький монастир Чину святого Василія Великого у селі Гошеві, що на Івано-Франківщині.  

15845
20.09.2024

Одним з ключових принципів християнського шлюбу є вірність. Адже саме вірність — ознака зрілих та відповідальних стосунків.   

2757
16.09.2024

Перший такий фестиваль на Міжнародному рівні відбувся вперше в Україні в Гошеві у 2015 році.  

1033
25.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

26511 1
30.09.2024

Оксана Савчук заявила, що йдеться про постанову Центральної виборчої комісії України від 20 вересня щодо впорядкування та зміни виборчих дільниць.  

878
27.09.2024

Пропозиції Асоціації міст України до проєкту Держбюджету-2025 підтримав Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування 26 вересня 2024 року.  

695 2
24.09.2024

Національна рада Швейцарії визнала Голодомор 1932–1933 років в Україні актом геноциду. Про це повідомила пресслужба Музею Голодомору, пише Фіртка. Відповідну декларацію було схвалено у вівторок, 24 вересня, 123 голосами «за».

571
21.09.2024

"За" звернення проголосували 56 депутатів, один — утримався, семеро — не голосували.  

1061