"Галичина" спинила "Свободу" або Чому народні обранці не спромоглися висунути жодної претензії керівнику ТБ?

 

/data/blog/33825/22c23b81373f9e5d5071348892160e8a.jpg

ОТБ «Галичина» і його керівник Ольга Бабій за останні 20 років не раз ставали кісткою в горлі, як владі, так і опозиції. Але Бабій завжди була мудрою жінкою, уміла знаходити мову з усіма головами ОДА та облради, задовольняла колектив тощо.

 

Відтак навіть після того, як вийшла на пенсію, вона залишилася очолювати «Галичину». І мовчки так було би й далі. Жодних конфліктів чи суперечок би не виникало, якби одного разу на її місце не захотів хтось із колег. Шкода тільки, що вони навіть не спроможні показати свої обличчя.

 

Питання посунути Ольгу Бабій постало після того, як Олександр Сич пішов у Верховну раду. Адже самому йти на конфлікт із жінкою та колегою йому не хотілося. Зрештою, серед тих 114 депутатів, які є, ніхто не виявив відкритого бажання висувати звинувачення. І не справа в тому, що їх нема. Бо у 20-річній роботі кожного можна знайти безліч помилок чи прорахунків. Але про них треба говорити, якщо ти хочеш якісного телебачення. Якщо ж ти хочеш крісла, то про них слід мовчати…


Журнали «Дзвіночок», «Перевал», газета «Галичина» та ОТБ «Галичина» - ЗМІ, які отримують немалу підтримку з обласного бюджету. Разом це кілька мільйонів гривень. Найбільше отримує телебачення «Галичина» - приблизно три мільйони гривень. Відтак зовсім не дивно, що саме воно й отримало на сесії найбільше уваги.



Насправді якщо захотіти, то до кожного із ЗМІ можна висунути масу зауважень. Починаючи від ефективності витрачання коштів, закінчуючи промоцією, якістю, конкуренцією. Чи багато дітей знає про журнал «Дзвіночок»? Наскільки він ефективний?

На сесії Олександр Сич закликав депутатів передплатити це видання у своїх округах. Адже він передплатив і завдяки цьому поштарі його приносять у всі навчальні заклади Івано-Франківська. Щоправда, не сказав чомусь, що він є шеф-редактором цього журналу. А друкується він у «Місті-НВ» - друкарні, яка належить свободівцю Роману Онуфріїву. Відтак не здивувало, що «Дзвіночок» отримав виключно схвальні відгуки.



Газета «Галичина» обійшлася легким переляком. Претензії ніби й були, але змісту їх висловлювати та обговорювати не було. Адже колектив редакції є співзасновником видання. А отже має право обирати головного редактора із колективу. Оскільки приблизно півтори місяці тому два депутати (Василь Артим та Ярослав Ткачівський) мали розмову із колективом, у результаті якої переконалися в тому, що їх усе влаштовує. А воювати за керівну посаду було практично нереально. Тож, відклали на майбутнє.



А от Ольга Бабій, яка керує як «Перевалом», так і телебаченням «Галичина» отримала цього дня сповна. Правда, якщо керування її «Перевалом» депутати готові були критикувати, то керування «Галичиною» - ні.



Ярослав Ткачівський, який за чутками кілька останніх місяців не по-дитячому хоче посісти крісло Бабій, навів цифри. Так, згідно із його інформацією, у 2011 році журнал видавався 44 примірниками, у 2012 – було 11 примірників, а у 2013 році – «аж дев’ять». Він запевнив, що «Перевал» немає ані перспектив, ані спрямування. А головний редактор не займається роботою взагалі.



У цю ж секунду пані Ольга спростувала цифри. Згідно з її інформацією наклад журналу у 2011 році складав 145 примірників, у 2012 – 113 примірників, а у 2013 – 34.



Ткачівський заручився підтримкою голови спілки письменників Євгена Барана, який не побоявся на сесії заявити, що спілка прийняла рішення визнати роботу редактора журналу незадовільною. Сміливо. Головне, щоб тепер не довелося вибачатися. Бо кілька років тому вже була історія, коли Баран спершу висував до Бабій претензії, а потім за них вибачався.



Врешті вирішили, що 25 травня спілка письменників проведе загальні збори. Саме там вирішать долю Ольги Бабій у «Перевалі».



Значно гірше виглядала ситуація із оцінкою роботи керівника ОТБ «Галичина». До мікрофону вийшов Василь Артим, який вніс пропозицію проголосувати за незадовільну оцінку. Вже за мить Василь Попович прокричав у мікрофон, що просить таємного голосування. Одразу ж після нього Петро Шкутяк висунув протилежну пропозицію. Він просив поіменного голосування, і пояснив він це тим, що питання надто актуальне. Мовляв, громада має знати.



Як не дивно, але його пропозицію головуючий – Олександр Левицький (перший заступник голови облради) до уваги не взяв. Взагалі не поставив на голосування.



Далі уже почалося шоу. Два молодих нашоукраїнця Петро Шкутяк та Володимир Олійник почали блокувати трибуну, перекрикувати мікрофони і заважати продовженню сесії.

 

Вони, як кажуть у «Свободі», захищали свій ЗМІ та свого «нашоукраїнського» керівника. І з цими словами насправді можна було би погодитися, а із звинуваченнями змиритися, якби ця політична сила ще жила. Проте, оскільки від неї залишилася тільки назва, то говорити про заполітизованість «Нашою Україною» може тільки… «Свобода».



Навіть у поіменному режимі голосів не вистачило би. Щоб протягнути незадовільну оцінку Бабій мало бути мінімум 58 голосів. А три фракції: «Свобода», «Батьківщина» та «Фронт змін» заледве натягували 50. Голосів істотно бракувало. Навіть якщо припустити, що вони домовилися з кимось із «Української партії», Партії регіонів чи «УДАРу» чи можна було розраховувати на те, що вони у таємному голосуванні дадуть відповідну кількість голосів? І дадуть їх для чого? Для того, щоб уже завтра цей ЗМІ очолив свободівець? Вірилося слабо.



Поки депутати сварилися між собою Ольгу Бабій взявся захищати нардеп Юрій Дерев’янко. І робив правильно. Адже він став однією із найсуттєвіших неформальних претензій з боку депутатів. Як сказав у кулуарах Віктор Неміш, «Галичина» замість того щоб показувати лідерів опозиції на акції «Вставай, Україно!» показувала Юрія Дерев’янка. Звісно, що такі речі «тішити» їх не можуть. І правильно. Однак, Неміш мав це сказати в голос і в мікрофон. Йому це б аж ніяк не зашкодило, всі й так знають його позицію. Але говорити такі речі в голос є тим цінним, на що здатні в нашому суспільстві одиниці.



Так само повівся і новоспечений свободівський лідер Василь Попович (голова фракції). Штовхаючись біля трибуни, Попович говорив про те, що Бабій треба йти на пенсію, що вона своє віджила. Але у мікрофон молодий чоловік цього сказати не спромігся.



Як пояснили нам депутати від «Батьківщини» не змогли вони висунути їй претензію тому, що вона не просто підзвітний керівник ЗМІ. Вона – колега, жінка. Їм ще не раз доведеться спілкуватися з нею, обговорювати інші питання, голосувати. А отже зараз сваритися, не знаючи чи вдасться їм її посунути – неправильно.

До речі, всім хто ще не знає, хочемо повідомити про те, що підвищення прагнув не тільки Ярослав Ткачівський, а й Іван Харук, який нещодавно став для Ольги Бабій не тільки підлеглим, а й колегою. Бо нещодавно був обраний в обласну раду від ВО «Свобода». Йому, за чутками, обіцяли крісло випускового редактора. Коли питання стало наколюватися, він просто зник із зали. І зробив правильно. Адже весь колектив сидів, стояв, ходив у кількох кроках від Ольги Бабій. А вона, тишком-нишком, щоб ніхто, бува, не побачив, плакала.

Колектив, який тяжко сприймає її керування, часто бідкається через низькі зарплати та свариться між собою, цього разу був майже єдиним. Прийшов, щоб показати депутатам, що як би їм не було зле, вони все одно разом, і головне – проти наступу на свою незалежність.

 

Врешті «Наша Україна» оголосила, що брати у голосуванні участі не буде. За ними таку ж заяву виголосила Партія регіонів та Українська партія. «Свобода» і «Батьківщина» знову пошепки почала звинувачувати нашоукраїнців у змові з регіоналами. Однак їм довелося опустити руки і вивісити білий прапор. Питання залишилося не проголосованим. Як підсумував Олександр Левицький, наступного разу до нього повернуться у разі якщо хтось внесе його у порядок денний.

 

Тетяна Соболик, Версії

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:


Про Ольгу Бабій і депутатів


30.03.2013 Тетяна Соболик 1169 29
Коментарі (29)

Депутат 2013.03.30, 23:53
Справа не у Ользі Бабій. Тут значно глибше. Пропозиція більшості поставити на початок роботи сесії блок питань про звіт ЗМІ свідчить про намагання і "Свободи", і БЮТу (хай Бог простить Сашкові), і Фронту Змін тотально ними заволодіти. Батьки- наставники з ВР доручили молоді зробити брудну справу, а головуючий по молодості її завалив. Біда в тому, що під таким "чуйним" керівництвом обласна рада вже давно впевнено скочувалася до маргінесу - останні сесії під головуванням Сича тривали по три дні, бо наростав супротив і не було кворуму, груднева сесія перетворилася у цирк, у 29 березня більшості в обласній раді прийшов амінь. Раду свідомо чи несвідомо втягнули у якубінство, триумвірат тупо почав донищувати свого союзника - "Нашу Україну". Через те і супротив, думаючі депутати не дали розправитися з О. Бабій, яка дуже легко могла лягти під триумвірат, але, до її честі, цього не зробила. Прикро за тих, хто не думає про соціально-економічний розвиток області, а тільки про повноту влади. Такого позору ще за часів незалежності область не знала. Ганьба!
!---! 2013.03.30, 16:15
лу-зе-ри младотурки((((((((((((((((((( і парочка пі-ар-астів... - артим і той другий чудік((((((((((
Артем 2013.03.30, 16:28
Галичина нецікавий і застарілий канал, треба щось змінювати
Ткач 2013.03.30, 17:57
Ольгу Бабій треба залишити, бо інакше хто буде шкутякам псалми співати
Сергій Чирва 2013.03.30, 18:12
Страсті майже, як у верховній. Ще бійки не ставало. Невже працевлаштування молодиків варте хоч однієї сльози жінки, яка створила у ті буремні роки колектив, і досить таки пристойно веде свою справу? А де можно подивитись дописи претендентів, чи то їхні режисерські надбання, журналістські доробки? Бо тезу про "кухарок" що у руля ми вже десь чули, і на власній шкірі випробовували 70 років... Невже історія повторюється...
я патрiот 2013.03.30, 21:31
од галичини вже почало тхнути. оновляйтеся хлопцi та дiвчино
іван 2013.03.30, 21:41
не виділяти гроші на телебачення. Питання зніметься само по собі.
Місько 2013.03.31, 07:48
Навіть ПРяники вже допетрали,що таке поняття як комунальні ЗМІ має піти у небуття.Не буде корита ,не буде і хохлів які за це корито гризуться.Хто такий Ткачівський,хто такий Артим,хто така Бабій? Вони всі ягоди одного поля.Спекулюючи на патріотичній реториці позатесувалися у ті чи інші політичні бізнес-проектищоб доїти громаду.Бабій більше повезло,а їм меше.Але сутність їня однака.І саме головне,панове.Не переймайтися ними.Нехай гризуться так щоб піря летіло.Нехай здають один одного з усіма потрохами.Вони ж на наші гроші жирують.Тобто ми за цей цирк заплатили. То будемо його дивитися.Займайте зручніші місця.
Маруся 2013.03.31, 14:21
Якщо ви думаэте, що Свобода маэ на меті привести на Галичину щось "молоде і сучасне", то смішно це слухати. Це Артим з Ткачівським - сучасні??????????????????? Подивіться на "сучасність" газети "Рідна земля". Колись була така, і кажуть, що зараз виходить десь-колись в форматі леніської "Іскри". Оце вам і майбутнє Галичини із свободою.
Михайло 2013.03.31, 15:32
"Галичина" – це солодке, міщанське телебачення як і його пані керівник. Варто оглянути передачу «За філіжанкою кави», щоб визначити рівень такої журналістики. Банальний патріотизм так і пре з екрану своїм примітивом, я не устрів ні одної молодої людини яка би хотіла оглядати цей канал, бо це дійсно «канал». Надіюсь, що ця невдала сторінка з історії «Галичини» врешті закінчиться, а ще мене тішить, що за це взялись молоді люди. Маю надію, що це не приватні інтереси. Прикарпаття вимагає телепередачі не тільки для пенсіонерів. Пенсіонери – на пенсію!
Сергій Чирва 2013.03.31, 17:02
"Депутату" - мій респект, як модно зараз говорти. А дійсно, у що тепер перетворилась наша обласна рада? Якась пародія на верховіну...Демарші, сварки, блокування... А коли будуть вирішуватись питання важливі для виживання, підкреслюю, для виживання краян нашої області? Людей, а не кажанів, хоча і їх також жаль...
Коропецька 2013.03.31, 23:34
А виходить, що депутати-демократи нічим не відрізняються від депутатів-регіоналів! Ось де біда! А чи буде тел. "Галичина", чи не буде - це не суттєво взагалі
Свободу треба спинити! 2013.04.01, 00:31
"комсомольців" Артима з Ткачівським "свободівська" жаба давить. Ольга Бабій не лише на 2 десятки років "законсервувала" ОТБ "Галичина" щодо кадрової, інформаційної і фінанансової (бюджетної) політики. Вона від виборів до виборів монополізовувала для ОТБ величезні рекламно-агітаційні кошти. Згадайте, що ми бачили на тому телевізорі... Тамтешні журналісти кажуть, з того мали дулю. Інші телестудії теж. Де їм тягатися з коронованою "Галкою". Бо всім політикам, політштабам на "Галичині" було медом намазано... Пані Ольця вміли приласкати - задобрити...Тепер інші два пенсіонери (один про еротику пише, другий куняє в "Рідній землі») вирішили відсунути Бабій від ТЕЛЕкорита на 7-му поверсі. Біда в тому, що "Галичину" ламають під наступну "свободівську" маячню про націоналізм, націоналізм і ще раз про націоналізм (майже за Сичем), а не для кадрового чи програмного оновлення.
Vasil 2013.04.01, 08:17
Бабусю Олю вже давно пора відправити на пенсію. Вона вже не просто вчорашній день- вона вже минуле століття на телебаченні. Видно , що вона собі добре нагріла там місце- тому і тримається руками і ногами за посаду. Мабуть думала що завжди буде на посаді, може і рідню хотіла там свою влаштувати- а тут розумієш депутати сказали , що пора йти на пенсію. Взагалі ТБ Галичини зовсім не цікава. Треба нових людей з новими думками, з новим мисленням, з новими підходами.
Руслан 2013.04.01, 08:51
Врахуйте те, що п.О.Бабій була засновником ОТБ "Галичина". І вона заслуговує як мінімум на повагу, хоча мені також, чесно кажучи, на Галичині дивитись нічого.
до чирви 2013.04.01, 19:51
не співйте,бо дякуючи таким недолугим,ми і нині сидимо в глибокій д...і,робити з ольги,як з юльки, марію-терезу не треба.І про молодь не йде справа,питання про фахівців-професіоналів,як в сусідів,а ми топчемося на місці.Вже дописувачі окремі правильно говорили,що не звільняти ольгу,а кардинально змінювати роботу і лице ОТБ.Прикарпаття не глибоке село,і своїми приспівами монотонними,не впарювати примітивізм...
гість 2013.04.02, 08:42
я вважаю потрібно кардинально поміняти тб, якщо цю пані залишити, це буде ще гірший жах, який був до цього
Клекіт 2013.04.02, 09:27
Не треба плутати святе з грішним: яке відношення "Свобода" має до націоналізму?!
клекоту 2013.04.02, 16:12
А хто має, може Ви? Тоді назвіться, щоб було знаи, що за сила. Але ж Ви просто плутаєте клекіт з хлюпанням.
Педро 2013.04.03, 10:34
Як би назавтра керована Бабійкою телевізія не вийшла в ефір-90% пркарпатьців цього навіть не помітили би...Ось рівень цього каналу і її Г.ДИРЕКТОРА...Треба ,однозначно,щось міняти або просто закривати...щоб не викідити гроші на....
Сергій Чирва 2013.04.03, 11:27
Ну от і мене вже "недолугим" назвали... Не дякую. Я теж за те, аби і у нас були програми на шкалт ZIK "Правокатор", "А хто тут живе"... Але, якщо до редакцій зайдуть заполітизовані, то хіба можно буде чекати від них об"єктивного бачення реалій? Чогось я сумніваюсь у їх незаангажованості. Пудуть суцільні заказухи.
до чирви сергія... 2013.04.03, 21:31
а що значить сергію:ну от і мене назвали.......,якщо пишеш мудро і виважено-респект,а якщо блям,блюм,то мусиш бути в тому кошику,де отримують...Люди пишуть правильні речі і це не питання навіть обл.ради,і з цим треба рахуватися.До сусідів 140 км,то що так далеко?Оля сама має розуміти ,що світ йде вперед і на таких програмах вже .............,тобто,якщо взяти передачі національ-патріотичного напрямку наші і львівські-КРАПКА!!!!!!!!!!!!!!Тож вчімося,читаймо,шукаймо і тут виникає одне просте побажання-освіта,як операторів,що є архиважливо,так і режисерів,а де вони,хто є у франківську,що може професійно і гідно показати нашим молодим людям.думую ображатися не треба і впевнений,що ольга може зорганізувати і направити в русло роботу,(тільки нехай не грає артистки,за філіжанкою кави,бо артистка НІЯКА,а плачу повне відро.бажаю успіху,розуму і вчитися в мудрих людей!!!!!!!!!!!про молодих мова не йде бо там,тільки $$$$$$$$$$$$в голові!
Богдан 2013.04.04, 10:12
Чого це ви безіменні до п.Сергія Чірви вчепилися? Він якраз пише мудро і виважено. Йому-респект. Ніколи та нікому від нього хамства не було, також і не "тикає". як Ви. Він, здається єдиний, хто у коментарях не бїться себе називати.
Богдану! 2013.04.04, 17:22
Звертатися до людини на ТИ,це не ознака неповаги,це норма в світі.Це в нас привикли на дуже шановано називати.ну тут же на...й посилати,тому жадної не поваги не було сказано.де мова проте,щоС.ірва є мудрий чолові із правильним судженняма чомусь деколи хоче послужити.просто.щоб не образити.І я не проти льги.але мусить перевернути на 200% все так,щоб не було таких закидів-світ йде вперед.це є основа всьму вище вказаному.А тепер про те що,називатися чи ні в коментарях.....,в світі цивілізованому ТАК-в нашому серед бидлану НІ.Між іншим нікого не ображаю,хто як засіває,тому так і допомагаю і дійсно допомагаю,а не топлю,як це роблять наші побратими.ще й називаються націоналістами.Ліпше мати трьох ворогів,ніж одного(дурного псевдонаціоналіста)З ворогами можна боротися,з іншими ліше нікуди не йти.Результат на видному місці...Успіхів всім!
.................................................. 2013.04.04, 17:25
вибачайте читачі,за пропущені букви-копютер скиглить.бо старий!
eL 2013.04.05, 09:38
Коментарі-завжди цікавіші і вірніші, це важливо, бо можна бачити, що ми ще не всі деградовані.При всій повазі до ЗМІ "Галичина" = початок минулого століття.
Зенко 2013.04.05, 12:44
Пану Чирві і іншим апологетам пристосуванців (по народному хрунів:), присвячується: Як добре нам сидіти, кавусею впиватись і.... махрових хрунів споглядати. 1- це ж яким треба бути Єфективним менеджером, щоби аж 10 років будувати студію - і потім провести там 5-7 ефірів... а потім по кабакам знімати весільні, музичні та новорічні шову (якби не офіри чи афери Нікітіна - то й їх не було:) 2- йой, ну звичайно дуже Єфективний менеджер - щороку прогинається під свої політичні погляди і розкрує безмірно на своєму каналі свою улюблену політ-силу.... перетворивши обласне телебачення в політичну шлюндру з поганим смаком (бо де таке видано, що політ-силі, яка має 3-5 відсотки підтримки в області - надавати ефіру в 70%????) 3- Єфективному менеджеру та панові Чирві видно припали до смаку СМС-матюкальна стрічка - чудове нову-хау Галичини, до залучення молоді на свій канал:) 4- іще, згадалося, що у нашої Єфективної менеджерихи (яка покривала ефіром усю область і мала ефірний час майже круглодобовий) майже за 20 років НЕ вийшло жодного фахлового журналіста для ТВ-сфери (про блогера рибака та білявку не впоминайтеся - бо оді Прядченко-коханець - мегамонстр журналістики) 5- в додачу про журналістику - саме через нарцисизм і кумівство Єфективного менеджера - більшість журналістів, через свою Незреалізованість - тупо спилися!!! 6- саме цей Єфективний менеджер увів в Прикарпаття ганебну практику - "меценатів від Галичина ТВ", коли політ-сутенери замовили Гал-ТВ кататися за ними і висвітлювати їх ПІАР подарунки футбольних мячів та туалетного паперу ....... 115 - Прикро визнавати але в уяві своєї непогрішності пані Бабій залишилася десь у 90-х роках минулого століття і ті невеличкі просвіти з програмами Навзаєм, Кукурудзові молодіжні проети, Наталчині музичні, Галинчині дитячі фантазії й інтелект Собка - все кануло в лету (як сказав один з колись амбітних і молодих "галичанців" - от сиджу джинсу клепаю з Олею ділюся - а всі інше робити - "в падла" , й так заріжуть і всі косточкі перемиють) ....... а Ви все політика, політика ... кому та політика далаяс, коли тут примітивізм однієї особи - знищив у зародку потенціал сотні.
зенку 2013.04.05, 13:47
все правильно ви написали,в точку,це моя особиста думка, але монтаж ніякий,я вважаю,що людина яка знімає повинна змонтувати свою роботу так як це робиться на інший каналах,а то монтажеру напевно ліньки продивитися весь запис,а оператор при зйомці відчуває атмосфу,знає кадри які він зафільмував і сюжет буб би набагато цікавішим, глибшим а не поверхневим
Іван 2013.04.05, 21:56
Дуже мудро написав "Vasil" повністю підтримую,що Бабусю Олю вже давно пора відправити на пенсію. Вона вже не просто вчорашній день- вона вже минуле століття на телебаченні Взагалі ТБ Галичини зовсім не цікава. Треба нових людей з новими думками, з новим мисленням.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

984
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

796
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1916
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3267
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2565
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2556

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

258

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

745

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

700

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1628
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

373
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

710
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

630
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

363
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

394
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27054
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

854
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19689
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

443
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

407
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

742
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1373 4