Франківський фотограф Сергій Горічок про життя через об'єктив, дитячі мрії та впевнених людей

Як це бути фотографом-портретистом, чи немає конкуренції від гаджетів, чи приносить це заробіток.

UaModna поспілкувалася з франківським фотографом-портретистом Сергієм Горічком.


Як Ви вирішили стати фотографом?

Фотографом я вирішив стати випадково, працюючи завідувачем фотолабораторії криміналістичного центру юридичного інституту. У мене виникло бажання спробувати себе в такому амплуа, тому купив свій перший фотоапарат і почав фотографувати.

Ви задоволені заробітком, який приносить ця робота?

Був час, коли я фотографував безкоштовно, не думаючи про фінанси. Потім зрозумів, що варто сфокусуватися саме на тому, що ти робиш, а все решта прийде. Людина, яка хоче працювати, не буде сидіти без грошей.

Чому саме портрет?

Мені цікаві обличчя людей. Пригадую, коли ще взагалі не мав відношення до фотографування, в класі 10-11-му, жив тоді на Каскаді (спальний район Івано-Франківська — прим. ред.), учився в школі-інтернаті і мені доводилось часто їздити маршрутками на довгі відстані, я розглядав обличчя людей. Мені це було дуже цікавим, та й виникали такі прикольні моменти, коли з кимось зустрічаєшся очима і граєш у такі переглядки, —хто кого передивиться.

За яких обставин люди замовляють фотосесії зазвичай? Значна подія чи просто дозвілля?

Якихось певних обставин не потрібно, щоб прийти фотографуватися, тому що це може бути звичайний день, і людина матиме або гарний настрій, або навпаки — поганий; комусь не вистачає емоцій чи взагалі треба світлин для контенту. Певних причин немає, оскільки їх може бути безліч.

Як думаєте, чому люди бояться, соромляться фотографуватись, не можуть відкритись перед фотографом?

Тому що це взагалі свого роду інтимна процедура. Наприклад, якщо ти приходиш до незнайомого фотографа, тобі йому потрібно розкритися, а для того, щоб розкритися, потрібно зрозуміти чи можна довіряти цій людині. Та й це складно, особливо якщо у тебе ще якісь комплекси, невпевненість у собі. Взагалі розвиваюся в жанрі фототерапії, допомагаю змінити боязкість фотографуватися на любов.

Зараз новим айфоном нікого не здивуєш, а якість фотографій, зроблених на нові ґаджети, просто вражає. Чи створюють вони вам конкуренцію, можливо, думали перейти на фотографування на телефон? Взагалі, чи користуються попитом класичні портретні фотосесії в епоху селфі?

Щоб повністю, — ні, хіба додатково. У плані конкуренції: тут питання не техніки, а особистості, адже повертаються до людини. Значно комфортніше, коли є інша людина, яка допоможе тобі налаштуватися на зйомку, підкаже як і що робити. Це не питання конкуренції взагалі, техніка — це другорядне питання. Якщо фотограф знає що і як робити, вміє це робити добре, то немає різниці, чи він буде телефоном фотографувати, чи фотоапаратом. На відпочинку фотографую телефоном: він дає непогані можливості. Звичайно, чим дорожча техніка, тим більше можливостей працювати в складних умовах, але головне — бажання.

Яка Ваша найбільша дитяча мрія і чи здійснили її?

Так, декілька днів тому я купив собі велосипед. Тішуся, як маленька дитина, і просто не розумію, чому не зробив цього раніше. Це сталося випадково: я зайшов у магазин за кросівками, навіть не купляти, а просто подивитися, які є варіанти і ціни, а в результаті купив собі велосипед.  

Чи думали коли-небудь про еміграцію?

Так, але не про еміграцію як таку, а щоб частіше бувати за кордоном. Не зовсім подорожі, а переїзди на декілька місяців, щоб спробувати пожити, попрацювати. Мені хочеться поїхати в Іспанію і дуже подобається Італія.

Чи хотіли би бути відомою публічною особистістю?

У мене немає такої цілі, але хочу розвинути свій Інстаґрам. Я не приділяв цьому достатньо уваги, бо не дуже хочеться витрачати своє життя на телефон, але зараз у мене є ідея, як це правильно зробити.

Переглянути роботи Серігія або написати йому можна тут.

Читаєте або дивитеся наші медіа?

Люблю різні психологічні підбірки. Не читаю ЗМІ, бо наспрадві не маю ні часу, ні бажання. Я весь в роботі. Деколи слухаю мотиваційні аудіоматеріали по роботі або, коли працюю, слухаю інформативні відео з тих сфер, які мене цікавлять.

Яке Ваше гасло по життю?

“Go, Rich, Ok”.

Це моє прізвище, яке я тільки декілька років тому розібрав на 3 слова і зрозумів, що це і є моє гасло. Треба йти для того, щоб бути успішним, треба рухатися і завжди бути в якійсь динаміці, розвиватися — і тоді все в тебе в житті буде О’Кей. Прізвище у мене від народження, але ніхто з рідних цього не розумів раніше, я сам до цього дійшов. Мені колись дуже не подобалось ні своє прізвище, ні ім’я, але я змінив своє ставлення до цього після перегляду одного українського фільму про козаків. В одного козака було смішне прізвисько, та він впевнено казав, що не прізвисько прикрашає козака, а козак — прізвисько. Неважливо, як тебе звати — важливо, яка ти людина. Так будь-яке ім’я чи прізвище зможе стати таким, на яке захочуть рівнятися чи просто поважатимуть. Важливо не те, як тебе називають, а як ти себе почуваєш.

Чого би побажали кожному українцеві?

Я хочу, щоб кожен українець відчував себе приналежним до створення нашого майбутнього, був на своєму місці, знаходив своє покликання і працював за ним. Я як українець і як людина, яка знайшла своє покликання в фотографії допомагаю людям змінювати свої страхи, ставати впевненішими. щасливішими і в такий спосіб намагаюся вплинути на позитивні зміни в нашій країні. Вважаю, що невпевнені люди, люди, які не вміють себе презентувати і висловлювати власну думку через боязкість, не можуть будувати сильну та впевнену країну. Я бажаю, щоб кожен знаходив своє місце і призначення, ставав сміливішим, щасливішим і долав свої страхи.


21.01.2019 4945
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

559
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1741 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1087 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

522
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6869 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11322 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

298

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1029

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1085

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1075
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

237
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1044
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

809
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

671
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

645
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2906
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4406
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18402
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

255
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

323
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

632
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

734