Франківськ?! А що там цікавого?

Мета даних роздумів - спонукати небайдужих людей до формування Івано-Франківська як туристичного міста.

 

Що таке туризм та турист для Івано-Франківська? І що таке Франківськ для туриста? Наразі ці двоє перетинаються мало, а якщо й зустрічаються – то ненадовго та не залишаючи помітного сліду один для одного (місто не тратить багато часу та грошей для принади зайд; турист, відповідно, не тратить своїх грошей та часу).

Ключовим у цій проблемі постає питання: що знає житель Тернополя, Львова, Любліна чи Жешува (не беручи вже дальні міста та краї) про Івано-Франківськ? Відповідь ви знаєте – мало що або й нічого.

А хто ж тоді несе відповідальність за донесення знань про місто (іншими словами, промоцію)? Класична відповідь – міська влада. Безперечно, її роль при цьому є провідною. Але не тільки вона, а й підприємництво та активне громадянське середовище. Це теж вагомі, і, на мою думку, визначальні складові. Чому? Бо в умовах браку коштів, людських ресурсів, часу, а подекуди й бажання, з традиційним поглядом на туризм, Івано-Франківська мерія не в змозі зараз самотужки опанувати роботу з промоцією міста. Мало того, і не повинна! Адже в «розкрутці» міста напряму зацікавлені і підприємці – власники готелів, кнайп та ресторанів, сувенірних і мистецьких крамниць, галерей. А також продавці та екскурсоводи, турагенства й музеї тощо. А за ними рекламісти і медійники, будівельники й дизайнери – всі вище перелічені отримують пряму вигоду від збільшення потоку відвідувачів міста. Не забуваймо про активне громадське середовище – молодіжні, мистецькі, освітні, краєзнавчі, туристичні організації – всім цікаво мешкати в місті, де вирує творче життя, відбуваються перфоменси й атракції тощо.

Як от, приміром, наш сусіда – Львів, - де найвідвідуванішими туристичними атракціями стали відкриті протягом останніх 3-ох років заклади, про які ви теж чули, - Криївка, Гасова Лямпа, Дім Легенд, оглядовий майданчик Ратуші, Чудо-поїзд. Кожен везе додому фото з Мазохом, смакоголики з Львівської шоколадні, магнітики з Вернісажу… Чудовий приклад креативного підприємництва. Вирує багате мистецьке та культурне життя, яке дійсно насичене завдяки мистецьким і культурним спілкам, особистостям. А влада промотує Львів через місцеві та всеукраїнські ЗМІ, інтернет, виставки, використовуючи всі можливості. До створення культурно-туристичного середовища залучена активна громада, влада, бізнес, експертні організації з-за кордону, іноземні партнери та фонди. Наслідок – кількість відвідувачів виросла втричі за останніх п’ять років! Туризм – пріоритетна галузь міста. Обличчя центру змінилось – оновились заклади, що тепер працюють на культуру та на туриста. Львів визнано найбільш жаданим містом для відвідування в Україні.

 

Отже, успішним є співпраця міської влади, підприємців та громадських активістів, де мерія створює сприяння, громадянське середовище – креативні ідеї, а підприємці втілюють їх в життя, платячи податки першій та працевлаштовуючи других. Слід зазначити, що певна співпраця ведеться, але вона має швидше ситуативний, випадковий характер. І саме тому ми - громада та бізнес - повинні бути проактивними.

Як же ж посилити цей діалог та співпрацю? Давайте поміркуємо: мерія має певне бачення розвитку туристичного Івано-Франківська (як приклад - mvk.if.ua/news/7552). Але це бачення є, на мою думку, традиційним та загальним. Відсутні родзинки в атракціях Станіславова, які відрізняють місто з поміж інших та про які туристи переповідають один одному (як ото ві Львові)).  Саме тут і потрібна громадська та бізнесова ініціатива. Спочатку - для обговорення образу міста (про це детальніше в наступній статті), який доноситиметься потенційним відвідувачам, на штальтах ЗМІ, пізніше – на круглих столах, ініціативних зустрічах, моделюючих іграх (наприклад - creativecities.org.ua/uk/project). Результатом буде концепція промоції Івано-Франківська, яка включатиме також – а що саме і який саме Франківськ просуватиметься на туристичному ринку. Наступний крок – спільне насичення даної концепції творчими закладами й формами, визначними місцями, несподіваними атракціями тощо. Тут вже простір для підприємництва. А громадські організації та громада долучаться до спільного з владою відновлення пам’ятних закутків, прибирання території, очистки підземельних ходів тощо.

Важливим також є громадський тиск на міську та обласну ради, їх адміністрації, по відновленню та використанню історичних пам’яток. Адже оглядовий майданчик на ратуші не можуть відкрити досі, бо будівля ратуші – то власність області, і не вирішено, хто виділить кошти і як їх провести через казначейство. Відкритим залишається питання реконструкції Палацу Потоцьких – дивними та варварськими видаються думки зрівняти один з найстаріших комплексів міста та побудувати черговий базар. Адже туризм та культура дадуть для міста більше, в тому числі і грошей. Саме тому потрібна наша активна позиція та громадський тиск на обрану нами ж владу через обговорення та акцентацію уваги на важливі для міста речі.

 

Отже, небайдужим:

-         Активно висловлюймо свої ідеї щодо бачення Івано-Франківська туристичного;

-         Продукуймо думки по наповненню творчого життя Івано-Франківська;

-         Обговорюймо їх в ЗМІ.

 

Наступним нашим кроком буде діалог з владою та бізнесом. І дасть Бог, створимо місто, в першу чергу для себе, куди хочеться повернутись!

 

Далі буде…


Коментарі (29)

Правдолюбе 2011.03.09, 10:30
Всі вперлися у туристичне майбутнє Франківська. Чому туристичне? Франківськ занадто далеко від Карпат, щоби бути туристичною базою рекреаційного туризму. А власного потенціалу цікавинок місто не має. Де туристичний потенціал?
турист 2011.03.09, 10:57
А навіщо порівнювати Львів з Івано-Франківськом, адже ці міста мають різні можливості? Стосовно творчого потенціалу, що притаманний Станіславову, то требе змінювати концепцію туризму. Не думаю, що це завдання міської влади
правдо_пох 2011.03.09, 11:47
Туристичний потенціал в голові, в приватній ініціативі, до якої владу допускати не можна (бо все зіпсує). Львівську "фішку" зробили кілька осіб, що мали вдаду в носі )))
правдо_пох 2011.03.09, 12:02
ось вам приклад "підтримки" влади: Львів може втратити фестиваль "Форум видавців" Щорічний весняний Львівський міжнародний дитячий фестиваль читання опинився під загрозою зриву через недофінансування з боку Львівської міськради
Автор 2011.03.09, 12:40
Якщо нема історичної та архітектурної спадщини, то потрібно зробити родзинкої щось інше! Для прикладу, місто в глубинці США - Луївіль, Кентуккі, яке відвідував по програмі "Відкритий Світ", де знайомився з місцевим самоуправлінням і в т.ч. як там працюють з туристами та інвесторами. Так от, місто без довгої історії, без визначної архітектури, значно програє Франківську в історичній та культурній спадщині (а між іншим, мільйон жителів) - але тут народився Мохамед Алі. То прошу - Центр слави боксу і Алі. Є фабрика по виробництву бейсбольних біт - на центральній вулиці створена алея бронзових биток-копій, якими грали видатні бейсболісти. І так з найменшою дрібницею, що є потенційно цікаваю для гостя. А візьмемо той же Львів (наводжу як приклад, бо поряд, в нашій же країні, в такому ж політичному та економічному середовищі, як і Франківськ). Тут працює середовище креативних людей, що творять творчий образ міста. І
Автор 2011.03.09, 12:44
(продовження) І тіж Криївка, Мазох... - то справа таких людей. І відвідувачі там весь час - бо цікаво, бо такого ніде нема, бо є біля чого пофотографуватись. А поряд звичайні, акуратні, чисті кафе, але туристів там менше - бо нема родзинки.
Квітка 2011.03.09, 13:01
Люди добрі, до прикладу крамниця Оле-Тур. Захоплює подих, коли проходиш повз це місце, ніби ступаєш ногою у дивовижну казку і стаєш героєм цієї феєрії. А скількома такими крамничками може похвастатись Франківськ? Га? А давайте не зупинятись у прагненні зробити привабливим наше місто, а давайте вдихнемо в нього трохи казки, щоб хотілось приїхати сюди й знову це все пережити...
правдо_пох 2011.03.09, 13:15
Рейтинг туристической конкурентоспособности: Украина опустилась до уровня Намибии korrespondent.net Украина существенно опустилась в рейтинге туристической конкурентоспособности, составленном Всемирным экономическим форумом.
Ігор 2011.03.09, 13:17
Оле-тур - то сила, місто має бути все в сувенірних, антикварних крамницях та художніх салонах
Кака 2011.03.09, 13:23
Проблема, що в Оле-турі все китайського і турецького виробництва, а місцевого - 0. Але все-рівно дуже позитивний заклад. От всю б таку стометрівку зробити з галерей, салонів, сувенірних магазинів. І щоб музика грала... жива.
Ігор 2011.03.09, 13:28
В місті треба поставити пам’ятники "Червоній руті", Параджанову та "Станіславському феномену"
Беня 2011.03.09, 13:29
І ще необхідний пам'ятник ХРУЩУ.
Ігор 2011.03.09, 13:34
а що, Хрущ - теж тема
Автор 2011.03.09, 13:39
Щодо влади. Її функція - створювати сприятливе середовище, координувати, покращувати інфраструктуру та промотувати. Все інше - неординарні пам"ятники, заклади, творчі прояви та фести - то справа бізнесу. А активне громадянство - то рушійна та креативна сила. То тепер треба донести бізнесу, що креатив - то їх конкурентна перевага та забезпечення прибутковості. І підстава для власної гордості.
до автора 2011.03.09, 15:14
влада б слідкувала за порядком, аби не обкрадали і не грабували туристів, слідкувала би за дорогами і сполученням між містами, а створювати сприятливе середовище, координувати, покращувати інфраструктуру та промотувати вона ніколи не буде, якщо візьметься за цю справу, перепрошую, похерить...
автору 2011.03.09, 22:07
В інтернеті інформації про культові споруди та музеї Прикарпаття ніц нема інформації, де влада, де держава, шо за фіґня?
правдa 2011.03.10, 08:17
Місцеві правдолюби кажуть, що власного потенціалу цікавинок місто не має, а тим часом львів’яни створили найкращу кав’ярню "Галку" і тепер майстерню шоколаду.
до автора 2011.03.10, 10:52
нема історичної та архітектурної спадщини? А Крилос Галич поруч, а монастирі та "місця сили"?
Шо? 2011.03.10, 11:41
Смердюча забігайлівка "Галка" - найкраща кавярня???? Ви шо там обкурилися, пацани? Та туди без протигаза зайти не можна.
шо?2 2011.03.10, 12:41
шо? фу*й чєрез плєчё... найгірше в інтернеті — франківські рогулі. Написав хтось добре слово про "Оле-тур", за хвилину з’явилася "кака" зі своїми проблемами, а я там купив пару ікон, що мають художеню цінність. Те ж про "Галку". Кава там якісна, а не польська кортрафакта, тютюновий дим мене не дратує. Треба робити музей франківськіх рогулів і водити туда туристів
Шо? 2011.03.10, 12:52
До ШО?2: Сам ти рогуліна, якщо тебе не дратує димний сморід у "галці". Рогулькам пох чим дихати, лише б сьорбати пийло і понтуватися. І відвідувачі там відповідні, такі ж як і ти. Свій до свого
шанов- 2011.03.10, 13:26
ний шо? Є в тебе 2 варіанти: Зробити кращю кав’ярню, де все-рівно треба бути робити зал для курців, бо нарід ходить покурити при каві. Або стати директором музею рогулізму. Є ще інший варіант — запхати роги в стирту і не базікати. PS. Коли дозволяє погода, я п’ю каву на літньому майданчику в ....., там теж кава супер
Автор 2011.03.10, 13:29
Питання в тому, щоб знайти щось своє, чого нема поряд, свій стиль, фішку. Та ж "Галка" - то є у Львові теж, та й звідти родом. От Оле-Тур - то є тілько тут, в ІФ - то гарний приклад. Стосовно Галича та Крилоса - так, можна розробити одноденний маршрут на кшталт Княжого кільця - тут вже слово краєзнавцям. До речі, Галицький центр туризму проводить чудові краєзновчо-туристичні одноденні маршрути навколо Галича з елементами історії, мистецтва, геології та чудового відпочинку. Рекомендую!
автору 2011.03.10, 13:33
Навколо Галича-Крилоса вже розроблені і детально описані 20 туристичних маршрутів
Johannan 2011.03.10, 14:19
У Франківську є декілька цікавинок, кращих за брудну "Галку" і попсово-гламурно-ніякий "Оле-тур". Ми маємо цікаву колекцію ікон і в Художньому музеї і в Катехитичному центрі біля Катедри. Є унікальна Ратуша, є сотка з кафешками. Туристам подобають "Десятка", яку вони сприймають за правдивий "європідвальчик" і два панорамних кафе - "Легенда" і "Хрущ". Але до цього треба додати креативну складову, яка є у Львові (де, на відміну від Франека, вміють обігрувати космополітичне минуле міста). Наші митці це переважно самозакохані бончуки і перекліти які окрім себе нікого не бачать і бачити не хочуть. Цікава колись "Химера" повністю втратила креативний потенціал, перетворившись у рогульську "Мармуляду", де неприємно навіть знаходитись. Не кажучи вже про страви з зіпсованим майонезом. Занепав і "Бункер", ставши пересічною забігайлівкою, чого не скажеш прольвівську "Криївку". Більше креативу, панове!
п.муму 2011.03.10, 18:11
У нашого міста є один суттєвий прокол. Це невпорядкований ринок секс-послуг. Туристи їдуть туди, де їх якісно обслуговують, а в нас в тому плані дикість. Працю пролституток не поважають, система пошуку дівчаток випадкова і пропонують страховиськ та ще й з ризиком підхопити якусь гидоту, яка прогризає гумку.
Руслан 2011.03.12, 16:37
Турист все враховує. І ціни і дівчаток і транспортну мережу і сервіс в отелях. В нас все заточено на дві категорії туристів: на польську молодь, якій все одно де драп курити і на руських пичків яким покуй де пити горілку. Перші тусують по дешевим точкам в горах, а другі кидають бабло на буковелях. Але це все ніяк не стосується Станіслава. Місто в прольоті, тому що брудне, незручне і нецікаве. Красивих дівок на вулицях повно, а зняти - зась! Бо вони жлобихи і виховані на суміші ханжества і жадібності. "Мамки" в саморобних борделях пропонують своїх "курочок" до 300 євро. Обгізєлі. В той час коли на Кримській трасі мінєтроблять за 100 гривень класні молоді дєвахи. Станіслав - отстой.
Марія 2011.03.13, 14:06
Найбільше мені сподобався термін-АКТИВНЕ ГРОМАДСЬКЕ СЕРЕДОВИЩЕ.Відчувається, що автор не просто побував в США, але зрозумів суть цієї країни. Те що піднімається тема привабливості міста саме в такому контексті -це вже прорив у свідомості.Треба довбати мізки нашим українцям доти, поки вони не зрозуміють, що ніяка влада нічого за них не зробить.Хочете жити добре - працюйте і шукайте креатив , а не чекайте , що тось вам все подасть на тарілці.
Марії 2011.03.13, 17:57
Так ми давно вже, перепрошую, забили на владу, бо вона лише псує або заважає
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

651
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1895 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1124 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

547
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6899 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11380 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

327

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1064

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1107

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1102
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

271
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1073
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

843
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

738
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2944
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4432
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18435
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

307
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

346
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

658
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

764