В результаті всі щасливі: і Карпати побачили, і круті світлини привезли з поїздки, і, що головне, отримали практичні навички знімкування.

Денис Кривий. Фото з маршруту "Від Попа до Попа"

За цим і рушають у фототури — підтягти свої вміння (чи взагалі отримати їх), розвинутись як фотограф, провести час у компанії зі спільними інтересами та трохи побачити гори. Ми розповімо про явище фото-туризму у Карпатах: хто водить такі тури, куди можна ходити, скільки це коштуватиме і що потрібно вміти і мати з собою. А нижче приведемо в приклад куди і за чим рушають у самостійні фото-мандрівки. Сподіваємось, знадобиться!

Фототур Карпатами: FAQ

У фототури вирушають ті, хто або хоче навчитись фотографувати, бажає підтягти свої вміння, або ж компанійські особистості, яким би тільки тематична тусовка була і хоча би натяк на пригоди.

Важлива деталь: під час такої поїздки ви постійно вчитесь або навчаєте, і це, мабуть, найцікавіша та найкорисніша частина мандрівки. Гадаєте, ви вправний фотограф і вам подібні заходи ні до чого? Спробуйте простенький тур вихідного дня: а якщо виявиться, що є ще куди рости? У порівнянні з роботою інших завжди видно власні результати. Не нехтуйте такою можливістю, бо це завжди корисно — бачити свій реальний рівень і розвиватись. Денис Кривий. Фото з маршруту "Чорногірські озера"

Хто водить фототури? У випадку Карпат, аби організувати поїздку треба бути “людиною 3-в-1”: досвідченим туристом//знавцем гарних локацій//фотографом з головою та бажанням ділитись власним досвідом, а не просто привести 10 людей на гору і сказати: “Ну от, сюди стань, туди знімай!”. Де знайти таку людину-оркестр? Google it: Денис Кривий, Ігор Меліка, Юрій Шевченко — перші, хто спадає на думку.

Скільки може тривати така поїздка? І два дні, і два тижні. Найбільш поширені — дводенні маршрути. Вони зручні не тільки тому, що ними ходять без очікування додаткових вихідних після державних свят, а й тому, що можна бути впевненим у тому, що заряду акумулятору/об’єму карток пам’яті точно вистачить на півтора дні зйомки. Плюс, дводенки не надто виснажливі: адже вам, окрім як напружувати палець, натискаючи кнопку спуску затвору, ще й в гори треба підніматись. А це іноді важче, ніж здається.

Скільки коштує фототур Карпатами? Розцінки різні і залежать від тривалості/складності маршруту/організаторів. Можна знайти триденний маршрут трохи менше ніж за 1500 гривень з людини, а можна за ті ж три дні на інших локаціях чи з іншими гідами заплатити і по 150 доларів. Денис Кривий. Фото з маршруту "Свидовецькими озерами"

Що входить у вартість? Зазвичай, клієнт додатково платить тільки за трансфер до проміжного міста: наприклад, за квитки до Івано-Франківська чи Ужгороду. Далі, безпосередньо в гори до початку маршруту групу підвозить транспорт організаторів. Групи при цьому теж бувають різні — складатись можуть від 4 до 15-20 осіб. Об’єктивно, краще, коли учасників фототуру небагато: так у гіда буде нагода у разі потреби приділити достатньо часу кожному фотографу.

Харчування на маршруті, прокат туристичного спорядження, оплата вхідних квитків у заповідники та прохід до платних водоспадів/озер, проживання (якщо обрано не наметовий похід, а радіальні виходи на точки фотографування з готелю/гестхаузу) — все це може бути в загальному чеку і не потребувати додаткових витрат.

Фототехніку варто мати власну. В описі фототурів Карпатами завжди зазначають перелік необхідного спорядження (як туристичного, так і фото) — орієнтуйтесь на нього.

Деякі організатори пропонують навіть повчитись обробляти відзнятий матеріал — теж корисний бонус до поїздки.

Денис Кривий. Фото з маршруту "Свидовецькими озерами"

До базового списку фотоспорядження входять ширококутні, теле- та середнього діапазону фокусної відстані об’єктиви, світлофільтри (UV-фільтр, градієнтний та поляризаційний), штатив, запасні акумулятори та картки пам’яті, спусковий тросик, засоби для чистки оптики. Рекомендують мати сумку для фотообладнання — з нею зручніше і безпечніше.

Що знімати? Карпати — це не тільки гірські пейзажі, коли горби котяться за горизонт, а поміж ними стеляться хмари. Хоча і заради них однозначно варто проїхати пів-України.

Окрім того можна знімати гуцульський побут й самих гуцулів. Літо для цього — дуже вдала пора, бо з сіл горяни підіймаються на полонини, живуть там у дерев’яних будиночках — колибах, пасуть корів, овець, коней, там же ж роблять полонинський сир, виварюючи молоко у величезних чанах на відкритому вогні. До того ж, пастухи охочі до туристів: якщо чемно попросити, можна і портрети зняти, і про процес гуцульського сироваріння дізнатись, і насмакуватись бринзи на все життя наперед.

Беззаперечно, знімають флору і фауну. Поїздку, наприклад, можна прив’язати до конкретного періоду в році, найбільш вдалого для тематичної зйомки: так, на початку літа у Карпатах квітне рододендрон — явище магічне, чесне слово. На фотополюванні, якщо постаратись, вдається зняти птахів та звірів. А можна сфотографувати і зоряний тунель: за вдалої погоди немає кращої локації для фотографування зіркового неба, ніж високі гори.

Одним словом, аби тільки пам’яті і батареї стало, щоб зафіксувати все те красиве, що вас оточуватиме у Карпатах! Денис Кривий. Фото з маршруту "Свидовецькими озерами"

Фототур: маршрути для самостійної мандрівки

Вашій увазі чотири маршрути для фототуру Карпатами на різний смак/час/туристичну вправність від фото-гіда і просто відмінного карпатського фотографа Дениса Кривого. Ними можна вирушити у самостійну подорож з камерою: якщо вам потрібна не стільки фото-тусовка, скільки чіпкі краєвиди — ось підказка , куди краще прямувати.

Найвидовищніший: маршрут “Від Попа до Попа”

Пропонується пройти Мармароський та Чорногірський масиви, побачити “Гуцульські Альпи” та найвищу зведену споруду в Україні — кам’яну польську обсерваторію на горі Піп-Іван Чорногірський.

Нитка маршруту: село Ділове — полонина Лисича — г. Піп-Іван Мармароський — полонина Лечен (урочище Маслокрут) — урочище Межипотоки — г. Міка-Маре — г. Щауль — г. Юрческу-Мік — г. Стіг — г. Щавник — г. Вихід — г. Піп-Іван Чорногірський — г. Вухатий Камінь — полонина Смотрич — с. Дземброня.

Тривалість: 6-7 днів.

Денис Кривий. Фото з маршруту "Від Попа до Попа"

Що фотографувати: Цей маршрут — один з наймальовничіших та найрізноманітніших серед усього, чим тільки можна ходити у Карпатах. Мармароси знаходяться на кордоні з Румунією, і там гори відрізняються від україно-карпатських ландшафтом, структурою, флорою, кліматом — всім! Чорногора ж — найвищий хребет в Україні, а кам’яна обсерваторія — класичний об’єкт для зйомки.

Зауважте: Щоб пройти Мармароськими горами, потрібно заздалегідь отримати дозвіл на перебування туристичної групи у прикордонній зоні (датальніше про це ми писали отут).

Маршрут фототуру від Попа до Попа:

Водно-високогірний: маршрут “Чорногірські озера”

Пропонується пройти найвищим хребтом в Україні — Чорногорою, попутно взяти гори-двотисячники, що розташовані на хребті, а ще пофотографувати високогірні озера — Марічейку, Бребенескул та Несамовите.

Нитка маршруту: с. Зелене — озеро Марічейка — г. Піп-Іван Чорногірський — г. Дземброня — г. Бребенескул — озеро Бребенескул — г. Ребра — озеро Несамовите — траверс на т/б “Заросляк”.

Тривалість: 3-5 днів. Денис Кривий. Фото з маршруту "Чорногірські озера"

Що фотографувати: Перший пункт — озеро Марічейка. Знаходиться під вершиною Піп-Івану Чорногірського. На відміну від двох інших озер, оточене лісом, поросле осокою. Далі за планом — обсерваторія на горі Піп-Іван, зведена наприкінці 30-х років минулого сторіччя. Звідси видно майже весь Чорногірський хребет, та й всі Карпати як на долоні. Залишається тільки просуватись далі хребтовою стежиною, заходити на двотисячники для “галочки” і паралельно знімати озера. Якщо час не дозволяє, до них можна не спускатись — знімкувати тільки з хребта. Проте так губиться вся ідейність походу. За бажання, можна піднятись на г. Говерлу, а вже з неї спускатись на т/б “Заросляк”. Обираєте останній варіант? Не пропустіть зайти на водоспад Прут попід вершиною Говерли.

Маршрут фототуру “Чорногірські озера”:

Озера-2 або фототур “Свидовецькими озерами”

На Свидовці майже один за одним розташовані кілька озер. До них нескладно дістатись — від траси до Драгобрату можна винайняти транспорт, щоб не пхатись довго і нудно вгору пішки. Сам Свидовець влітку ніби оксамитовий: тут можна побачити всі відтінки зеленого, прозору озерну воду, урвисті схили, що ведуть від водойм до вершин хребта. А ще у лісах нижче хребта повно грибів та ягід.

Нитка маршруту: с. Ясіня — т/б “Драгобрат” — г. Стіг — хребет Апшинець — озеро Догяска — г. Догяска — г. Трояска — озеро Апшинець — хребет Апшинець — озеро Ворожеска — с. Чорна Тиса.

Тривалість: 3-5 днів. Денис Кривий. Фото з маршруту "Свидовецькими озерами"

Що фотографувати: Озеро Догяска (Герешаска) — величезна, як для гірського озера, водойма, разом з Апшинцем та Ворожеською вони — прекрасний об’єкт для зйомки. Окрім озер на Свидовецькому хребті і на полонинах під ним чимало маленьких річечок, що змійками в’ються з хребта вниз в долину. За сонячної погоди можна спіймати тонкий яскравий відблиск води на насичено-зеленому схилі (для цього знімку краще обрати телеоб’єктив). Денис Кривий. Фото з маршруту "Свидовецькими озерами"

Маршрут фототуру “Свидовецькмим озерами”

Просто і панорамно: маршрут “Полонина Хом’яків”

Хом’яки — найпростіший з кількаденних маршрутів для фотографування. Вдала локація не тільки тому, що йти недалеко і невисоко, а й тим, що звідси можна побачити чимало цікавого, як для себе, так і для фотооб’єктиву. Наприклад, сам Ґорґанський масив, у межах якого і знаходяться вершини Хом’як та Синяк — кам’янисті гори, вкриті лишайником, схили, густо порослі смерековими лісами, заплетені мохом камені та стежки, буковий ліс на початку маршруту. Шкода, що місцевий грибний запах, що стоїть у лісі, неможливо зазняти!

Нитка маршруту: дорога на с. Паляниця — полонина Хом’яків — г. Хом’як — полонина Хом’яків — г. Синяк — полонина Хом’яків — Женецький водоспад (Гук) — селище Татарів.

Тривалість: 2-4 дні. Денис Кривий. Фото з маршруту "Полонина Хом’яків"

Що фотографувати: Ґорґанські гори, ельфійський ліс, як у “Володарі перснів”, панорами на Чорногірський хребет та Свидовець. На полонині влітку є пастухи — можна знімати побут горян-гуцулів, сироваріння, коней, корів, що пасуться схилами довкола базового табору. Маршрут легкий хоча б тому, що з повним екіпуванням вам потрібно буде тільки зайти на полонину Хом’яків, там поставити намети, а на довколишні гори ходити радіально, тобто тільки з фотоапаратом, і надвечір повертатись у табір. Наостанок вас чекатиме красивий і дзвінкий водоспад Гук.

Маршрут фототуру “Полонина Хом’яків”

Корисний софт

Перелік програм, які однозначно стануть в нагоді під час фототуру. Майте при собі, щоб знімати краще і точніше розпланувати кожен день подорожі.

Exsate Golden Hour

Програма вираховує точне положення сонця/місяця в будь-який час відносно тієї чи іншої локації. Фотографу корисна, бо з нею можна дізнатись, де зійде/сяде сонце відносно свого положення. Схожа програма — The Photographer's Ephemeris.

Платформи: Android, iOS. Безкоштовна для всіх платформ.

Night Sky Tools

Програма має велику кількість інструментів для вивчення зоряного неба. “Зоряна мапа” — найкорисніший з них: інструмент слугує для визначення точного місця знаходження на зоряному небі тієї чи іншої планети, зірки чи інших небесних тіл. Використовують переважно для нічної зйомки: наприклад, щоб знайти Полярну зірку і зняти відцентровану зіркову спіраль. З аналогів — Star Chart (Android, iOS) та Sky Map (Android, iOS). Найкращий варіант — встановити декілька програм зі схожим функціоналом та обрати, яка вам більше до вподоби.

Платформи: Android (безкоштовно).

Варто також сказати про PlanIt! for Photographers (Android, iOS) — програма дозволяє знайти Молочний Шлях на зірковому небі та відповідно до його розташування обрати кращу точку для зйомки.

DslrDashboard

Програма дистанційного керування камерою з портативного пристрою. За її допомогою можна підключити смартфон/планшет, що підтримує USB-host і керувати камерою, не виходячи з намету, наприклад: фото-, відеозйомка, зйомка timelapse, перегляд знятого матеріалу, передача файлів в Інтернет тощо.

Платформи: Android, iOS. Вартість програми для iOS $9.99.

Більшість з перелічених вище програм дуже вимогливі щодо заряду батареї. Тому краще при собі мати портативний акумулятор, аби ваш смартфон/планшет передчасно не сів. Денис Кривий. Фото з маршруту "Полонина Хом’яків"

Наостанок

Під час самостійного планування фототуру потрібно враховувати час безпосередньо на фотографування, а не зважати тільки на взяття вершин чи вражаючий кілометраж. Тому якщо ви досвідчений турист, додайте кілька годин/днів на проходження маршрутів: інакше вам доведеться бігти від ночівлі до ночівлі, аби встигнути на ранкове/вечірнє світло, оптимальне для зйомки, або скорочувати дистанції, розраховані на подолання за день.

 

KARPATY.UA