Forbes: Глава Electrolux у Центральній і Східній Європі: Варіант із продажем заводу в Івано-Франківську ми не розглядаємо

 

СЕО Electrolux: Вариант с продажей завода в Ивано-Франковске мы не рассматриваем

Фото: Олександр Козаченко для «Forbes Україна»

 

Адам Ціх – про реалії та перспективи компанії в Україні, специфіку інвестиційного клімату та наслідки «панічних купівельних атак» для ринку
 

Адам Ціх (Adam Cich) почав свою кар'єру в Electrolux 1996 року на посаді менеджера з продажу. А 2010-го він уже був генеральним директором «Electrolux Польща». Із квітня минулого року Ціх як генеральний директор Electrolux у Східній і Центральній Європі став відповідальним за розроблення та реалізацію стратегії продажів компанії у 25 країнах, серед яких – і Україна. 2011 року компанія запустила виробництво на заводі в Івано-Франківську.

 

В інтерв'ю Forbes Адам Ціх розповів про те, як компанія почувається в Україні, чому менеджери Electrolux мають намір зберегти свою фабрику в Івано-Франківську і як Україні досягти результатів Польщі.

 

– Чому і з якою метою ви вирішили купити фабрику в Івано-Франківську?

– Ринок Східної Європи був для нас цікавим із самого початку, і Україна стала сполучною ланкою між Східною Європою та ринками СНД. І, звичайно, сама Україна – це великий ринок з 45 мільйонами споживачів.

– 2010 року компанія оцінювала український ринок як один із найперспективніших у Східній Європі. Чи змінилася оцінка сьогодні?

– Треба розуміти економічну ситуацію, в якій ми нині перебуваємо. Але водночас ми знаємо, що ця ситуація і умови, в яких сьогодні опинилася Україна, – тимчасові.

П'ять років тому продажі розподілялися так: 80% експортували в Росію, решту 20% – в інші країни. А тепер усе навпаки: 20% – у Росію, 40% – в Україну, 40% – зовнішні ринки

Україна залишається для нас великим ринком, але на заводі в Івано-Франківську ми виробляємо техніку для ринків Центральної та Західної Європи.

В Україні ми ведемо два види діяльності: продажі, де реалізовуємо техніку, яку виробляємо на зовнішніх ринках, і завод у Івано-Франківську. Тобто продажі в нас складаються з продуктів, вироблених в Україні, і продуктів, що імпортуються. Аналогічно частину техніки з Івано-Франківська поставляємо в Україну, а частина йде на експорт.

Ми очікуємо, що в Україні цього року в нас буде невеликий «плюс», трохи вищий за нуль. Ринок просів. І в таких умовах бути незбитковим – хороший результат. Незважаючи на те, що ринок побутової техніки знижується на 40%, нам удається продавати лише на 20% менше. І українська фабрика збільшує обсяги експорту.

– Як виглядає структура експорту продукції, виробленої в Україні?

– П'ять років тому продажі розподілялися так: 80% експортували в Росію, решту 20% – в інші країни. А тепер усе навпаки: 20% – у Росію, 40% – в Україну, 40% – зовнішні ринки.

– Диверсифікація експорту пов'язана з санкціями проти Росії?

– Так, але друга причина в тому, що російський ринок пішов вниз. Водночас ми бачимо, що досягаємо успіху на українському ринку. Наша ринкова частка в Україні щороку зростає, і цього місяця вона становить 17–18%. А починали ми з 5%. Зростання пов'язане з асортиментом і нашою активною позицією на ринку.

СЕО Electrolux: Вариант с продажей завода в Ивано-Франковске мы не рассматриваем
Фото: Олександр Козаченко для «Forbes Україна»
 

– Інвестуючи в Україну, ви говорили про п'ятирічну перспективу. Минуло вже чотири роки. Якою мірою вдалося повернути інвестиції?

– Протягом цих років ми і далі інвестували, змінювався напрямок діяльності та структура експорту. Усе це залишило свій слід, але ми не відходимо від п’ятирічного плану. Загальна ситуація трохи відсунула строки повернення інвестицій – до 7 років.

– Раніше ви говорили: не важливо, як далеко постачальник. Головне – конкурентоспроможність. Але потім ви запустили виробництво комплектувальних в Україні. Чим це зумовлено і скільки дало змогу заощадити?

На піку продажі збільшилися удвічі, але як тільки гривня дещо зміцнилася, продажі обвалилися у всіх гравців на 40–50%

– Це допомогло знизити транспортні витрати. Коли ми відкрили завод, багато комплектувальних поставляли з-за кордону. Але потім ми активно почали шукати українських постачальників, і у виробництві нашої продукції поступово зростала кількість українських комплектувальних. Цю стратегію ми застосовуємо у всіх країнах, де є наше виробництво. І якщо ми знаходимо постачальника, котрий пропонує якість і помірну ціну, то долучаємо його не тільки до заводу в Україні, а й до заводів на інших ринках.

– Чи відчуваєте ви на собі зарегульованість українського бізнесу? І що, на вашу думку, потрібно змінити в роботі українських органів контролю?

– Завжди можна знайти, на що поскаржитися, але в цілому ми задоволені бізнесом в Україні. Мінус у тому, що в Україні немає так званих [вільних] економічних зон, які б сприяли розвитку виробництва. Наразі ми цілком задоволені роботою місцевої влади в Івано-Франківську.

Водночас у таких країнах, як Польща, Румунія, Угорщина, існують економічні зони, куди ти можеш зайти як інвестор, – і інвестиційне бюро, наприклад, допомагає вивчити ринок, всіляко сприяючи твоїй роботі. Ти кажеш, що тобі потрібна інфраструктура, – і тебе всім забезпечують. У Польщі тобі кажуть, куди ти можеш вкласти свої інвестиції: вони просто беруть тебе за руку і проводять крізь весь інвестиційний процес. І тут [у відсутності такого механізму] негативна відмінність Україні. Є також проблеми в інфраструктурі. Це помітно, коли потрібно доправити продукцію з однієї частини країни в іншу.

СЕО Electrolux: Вариант с продажей завода в Ивано-Франковске мы не рассматриваем
Фото: Олександр Козаченко для «Forbes Україна»
 

– У зв'язку з девальвацією гривні взимку українці масово купували техніку. Ви відчули на собі цей процес? Як це позначилося на фінансових показниках?

– Так, це був купівельний бум. Але проблема була і з цінами, які «тікали» від споживачів. Ми збільшували ціни, але у фінансовому плані це був головний біль. Одна справа – отримати гривні, а інша – поміняти їх на євро. На піку продажі збільшилися удвічі, але як тільки гривня дещо зміцнилася, продажі обвалилися у всіх гравців на 40–50%.

– Чи змінилася ваша стратегія через війну на Сході?

Інвестора потрібно взяти за руку, провести по всьому процесу і сказати: ти тільки інвестуй, а ми для тебе всі двері відчинимо. І це має йти разом із вигідною фінансовою пропозицією: податкові канікули, навчальні курси для людей чи створення необхідної інфраструктури

– Як я говорив, у нас змінилася структура виробництва: Івано-Франківськ працює на Україну і Західну Європу. Але якщо відносини з Росією налагодяться, то я очікую, що продажі в Росії почнуть зростати. Варіант із продажем заводу ми не розглядаємо. Ми адаптувалися до ситуації і далі чекаємо на позитивний розвиток подій.

– Польща – європейський лідер із виробництва побутової техніки, 80% якої йде на експорт. Україну сьогодні часто порівнюють із Польщею. Що в Україні потрібно змінити для досягнення аналогічних результатів?

– Це багатогранне питання, розв’язувати яке потрібно спочатку зі створення, як я вже говорив, певного інвестиційного органу. Треба підготувати вигідну пропозицію для інвесторів і дати гарантії, що йому буде легко зайти в країну. Інвестора потрібно взяти за руку, провести по всьому процесу і сказати: ти тільки інвестуй, а ми для тебе всі двері відчинимо. І це має йти разом із вигідною фінансовою пропозицією: податкові канікули, навчальні курси для людей чи створення необхідної інфраструктури. Саме це певним чином і стало однією з причин успіху Польщі.

Також важлива наявність вільних економічних зон. Наприклад, у Польщі там, де багато безробітних, таку зону створюють, щоб «заманити» інвестора.

– Яким ви бачите український ринок у майбутньому? Чи заплановано інвестиції в розширення виробництва?

– Сьогодні можливі всі сценарії розвитку. Але це однозначно не закриття заводу чи зниження виробництва. Про це ми навіть не думаємо. Дивитимемося, як розвивається ринок. Ми перебуваємо в досить унікальній ситуації, адже люди не перестануть готувати і прати, і в якийсь момент ринок відновиться.

 

Forbes.ua


29.05.2015 1307 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

902
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11488 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

2013
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1894
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2894
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4820

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

556

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1184

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1694

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1443
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1832
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1663
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8898
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

735
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

813
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1998
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

994
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

478
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

466 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

828 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

864