«Фіртка-Магус»: Політичне поле Галичини. Фрагментація

 

 

Одним із найефективніших засобів впливу на вороже політичне середовище є його цілеспрямована фрагментація. Тобто подрібнення даного середовища на межово локальні структури, які знаходяться поміж собою у стані перманентної послаблюючої ворожнечі. Аналіз останніх подій в Галичині приводить до висновку, що в політичному середовищі нашого краю відбуваються ініційовані ззовні процеси фрагментації. Вони посилюються і в найближчий час (кілька місяців, до року) вже будуть домінувати.

 

Експерти та політичні аналітики не мають поки що єдиної думки щодо перебігу механізму фрагментації у такому специфічному середовищі, як західноукраїнське. Єдине, у чому вони практично одностайні – в цьому процесі зацікавлена центральна влада у Києві. Чи ця влада є «кінцевим замовником» процесу фрагментації, чи лише проміжною ланкою та інструментом більш глобального «замовника» - питання до дискусії.

 

Аналітики виділяють два головні типи фрагментації політичного поля: інституціональний (вертикальний) і кластерний (горизонтальний). 

 

До інституціонального можемо віднести деструкцію в «місцевих парламентах» (наприклад, дворічний параліч Тернопільської обласної ради) та відмови у фінансуванні регіональних потреб і проектів центральним урядом (депутата Івано-Франківської міської ради з цього приводу навіть регулярно пікетують обласне Управління Держказначейства), до кластерного – розвал традиційних (звичних електоратові) політичних партій, створення «синтетичних» (коньюктурних) політичних брендів, спровоковані конфлікти між мерами і міськрадами, головами ОДА та облрадами тощо, розвал звичних традиційних трендів та правил в найрізноманітніших сферах – від культури та релігії і аж до ставлення до власності та соціальної проблематики.

 

Загальний аналіз цих процесів вимагає спеціальних досліджень і виходить за цільові межі даної статті. Зупинимося на деяких «свіжих» подіях, які дають нам уявлення про інструменти та механізми фрагментації.

 

До 2010 року в Галичині поступово складався цивілізований (подібний до європейського) «спектр» політичних сил, кожна з яких займала традиційну для європейської політики і зрозумілу для електорату нішу. Соціал-національна ВО «Свобода» разом з «Покликом» та реліктовим КУНом займали праву нішу, націонал-ліберальна НУНС та УНП – правоцентристську, НРУ центрував «спектр», а з лівого центру знаходилась соціал-популістська «Батьківщина». Партія регіонів в цьому розкладі участі не брала, залишаючись резидентальною, «штучно присутньою» партійною силою, яка частково (проте неорганічно) зайняла центристську нішу «Відродження». На крайньому лівому флангу до часу залишалась реліктова КПУ, але там, попри присутність пенсіонерів-ленінців, могли вільно формуватися місцеві молодіжні лівацькі політ проекти, інколи парадоксально організовуючись в незбагненну «форму» -- націонал-комунізму.

 

Власне, в Галичині вибудовувалась жива політична структура,  в якій могли б знайти свої ніші і «Собор», і «краєзнавчі» партійні проекти на кшталт Української галицької партії. Напевне, комусь така ситуація стала поперек горла. Адже при наявності адекватного політичного середовища жодні корпорації-зайди не можуть нав’язувати краю свою політику, зокрема ресурсну. Тому три роки тому під політичний «спектр» Галичини були закладені «структурні міни».

 

По перше, було зруйновано націонал-ліберальний правий центр, який був опорою місцевого політикуму. Для цього:

1)    Було дискредитовано Віктора Ющенка як найбільш харизматичного представника націонал-лібералізму;

2)    Було розгорнуто ідеологічний наступ на лібералізм і (під інформаційним сподом) на європейські цінності;

3)    Почалась невмотивовано загострена ідеологічна компанія навколо постаті Степана Бандери, яка працювала на зміцнення позицій крайнє правих націонал-радикалів. Націонал-ліберали в ній змушені були грати роль «другої скрипки», що відразу відчужило від них частину електорату;

4)    Було спровоковано розгул ксенофобії, базованої на найпримітивніших інстинктах населення;

5)    Націонал-лібералів (демократів) було позиціоновано як «жирних котів», буржуїв, гранітоїдів...

 

Наслідком руйнування правого центру став різкий «перекіс» політичного спектру в бік крайнього правого флангу. Відповідно, почалася «злоякісна» фрагментація правого центру, центру і лівого центру, які не змогли оперативно зреагувати на ситуацію. Замість чітко позиціонованих партійних ніш виник хаос, у якому «Наша Україна», НРУ, КУН, УНП та дрібніші проекти одночасно перетворилися на релікти і «суперрелікти» політичного поля.

 

Позиція «Батьківщини», яка повністю залежить від поточного стану харизми Юлії Тимошенко, стала межово невизначеною і невпевненою. «Батьківщина» почала виходити з тренду. Ця політична сила, лівоцентристська та солідаристська за своїми базовими та електоральними характеристиками, втратила в Галичині свою первинну оригінальність. Шлемко і Курпіль раптом заговорили не властивою їм мовою «радикальних націоналістів», а на виборах 2012 року «Батьківщина» раптом почала боротися з Олесем Донієм (якого підтримали Павличко і Шухевич), втрачаючи останні залишки зрозумілої електорату політичної позиції.

 

Об’єднання Яценюка, Кличка і Тягнибока в парламенті не зупинило процесу місцевої фрагментації. Навпаки, політичні партії (окрім ВО «Свободи», яка чітко декларувала свої дії як ситуативні) остаточно «втратили орієнтацію». Поки лідери націонал-лібералів та популістів у Києві демонструють незламну єдність з Тягнибоком, їхні галицькі підлеглі під тиском «свободівців» втрачають в Галичині одну владну позицію за іншою.

 

На рівні містечкової війни політичних кланів в Галичині відбувається справжня «повзуча революція». Націонал-ліберальні клани відступають по всьому «посадовому фронту». У Львові та Львівській області вони вже стали примарами політичної історії. Колись впливові на Івано-Франківщині  Ямницький, Яремчанський і Тисменицький клани, родина Шкутяків, Українська партія Насалика воленс-ноленс змушені «задкувати»  перед «свободівським бульдозером», двигун якого набирає обертів, або банально в нього інтегруватися, причому, - на другорядні ролі.

 

В той же час ВО «Свобода» не стає гарантом від фрагментації, тому що при своїй кадрово-організаційній слабкості аж ніяк не гарантує Галичині 15 або 20 років «ери Тягнибока». Адже не завжди їм допомагатиме фактор Табачника. Та й народ не можна десятиліттями тримати в стані «опору окупантам». Навіть патріотичні галичани рано чи пізно стомляться водити аркани та хороводи навколо щедро розмножених монументів і пам’ятників.  Особливо, якщо, не дай Боже, єдиним реальним наслідком хороводів стане тверда присутність в Галичині бізнесу Сім’ї та дочірніх компаній «Газпрому».

 

Галичина на початку 90-их вже пережила період фрагментації політичного поля. Тоді стрижневим трендом цієї фрагментації був розвал «Руху». Тоді декому також здавалося, що настає довготривала «ера КУНу». Але потім виявилося, що КУН був лише інструментом фрагментації, а не метою цього процесу. Так чи інакше, проте після розвалу «Руху» Галичина на ціле десятиліття випала з великої української політики.

 

Історія може повторитися, але з гіршими наслідками.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»

 


Коментарі (4)

Депутат 2013.03.27, 19:53
Абсолютно підтримую. Руками (і горлянками) своїх же хлопців - авантюристів від прибютів, свобод та інших нових красивих брендів (а, фактично, котів у мішку)національну демократію банально закатали у асфальт на її ж електоральному полі. Надто системно спланована акція, тому поділяю тезу щодо "глобального замовника".І що далі? Невже не прозріємо?
НИК 2013.03.27, 23:47
ГАЛИЧИНУ ВСЕ ПРОСТО ВИКОРИСТОВУЛИ КИЇВСКІ НАЦДЕМИ (НРУ, ПОТІМ НУ), ЯКИХ В СВОЮ ЧЕРГУ ВИКОРИСТОВУВАЛИ ЗАМОВНИКИ З НАТО. МИ СТАНЕМ У АВАНГАРДІ, КОЛИ БИ ПОЧАЛАСІ БУДОВА СИЛЬНОЇ УССД. НЕ ВИДЖУ ТАКОГО ЗАМОВНИКА, Є ПІДОЗРИ НА КИТАЙ. ПИШЕТЕ ІСТОРІЮ?! ПОПРАВЛЮ. ЧОРНОВІЛ З 1992р "НА ЗАМОВЛЕННЯ" ПОЧАВ ДУШИТИ СТИХІЙНИЙ НАЦ-М У ЛАВАХ НРУ. У 1994р ВІН ВИКОНАВ СЕ ЗАВДАНЯ, НЕ ВДАЛОСІ ЛИШ!!! У НАШІ ОБЛАСТИ, ТУТ КУН ПОСАДИВ НА ВЛАДУ ДемПУ, ТАК ЩО ЮНІ ПОЛІТОЛОГИ, РОЗВАЛ НРУ-1998 БУВ НЕ ВІД "ФАКТОРУ КУНу", А "НА ЗАМОВЛЕННЯ" АБИ СТВОРИТИ БАЗУ ПІД ЇХНОГО ЮЩА І НУНС, ЗА НЄНАДОБНОСТЬЮ НРУ! ЖАДНІСТЬ ФРАЄРА-НАТО -ЗГУБИЛА, ТОМУ НІШУ, ЗАКАТАНУ В АСВАЛЬТ, ЗАПОВНИЛА НЕКОНТРОЛЬОВАНА НИМИ СНПУ! Я СЕ КАЗАВ ЩЕ З 2008р, АЛЕ ДЛЯ ГРАНТОЇДІВ СЕ, ЯК І ВСЕ, САТЛО НЄСПОДЗЯНКОВ! ФУТУРЕ В ІНШИХ КОМЕНТАХ
Петро 2013.03.28, 08:03
Неконтрольвана СНПУ???? То зара і Свобода в них неконтрольована????? ржу аж впісююся))))) ВСІ проекти, які є в тиливізорі - актори на пів-ставки. А особливо ціннмй актор якраз Свобода - дуже вже правдоподібно кІна грає!!!! ))))) Націнніший актор в трупі - один з небагатьох на повній ставці...
Lv 2013.03.30, 02:23
Дуже цікавий аналіз. Єдине, що розвал демократичних партій можна пояснювати не лише "рукою Москви" чи "Сім'ї", але й крайньою корумпованістю і слабкістю цих партій. "Свобода" є набагато більш організована і має значно більше волонтерів, які готові безплатно на неї працювати. Демократичні ж партії ж займались дерибаном.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

980
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

795
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1912
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3265
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2563
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2555

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

256

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

742

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

699

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1626
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

372
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

709
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

627
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

362
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

393
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27053
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

852
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19687
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

440
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

405
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

740
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1366 4