Евакуація авто, нові штрафи, "листи щастя": як зміниться життя водіїв з 27 вересня

Незабаром почнуть діяти нові правила для водіїв, з'явиться фотовідеофіксація порушень ПДР та паркування. ЕП пояснює, як саме зміниться життя водіїв, чи зростуть штрафи, і в яких випадках авто буде забирати евакуатор.

27 вересня набуває чинності Закон України № 2262 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів".

Документ впроваджує фотовідеофіксацію порушень ПДР та паркування, а також інструментарій захисту прав водіїв та власників автомобілів, про який можна почитати тут.

Проте, щоб згаданий закон запрацював в повній мірі, на практиці необхідно реалізувати ще низку заходів. Півроку, саме стільки минуло часу з моменту ухвалення закону, виявилось замало для їх реалізації.

Хоча це пояснюється об'єктивними причинами. По-перше, для реалізації окремих заходів треба було внести зміни у деякі нормативні акти, які досі не ухвалені. Зараз вони вже розроблені та перебувають у стадії узгодження.

По-друге, лише після 27 вересня стає можливим витрачання бюджетних коштів на реалізацію закону.

Отже, які норми одразу починають працювати, які запрацюють пізніше і коли саме, що є міфами, і як правильно паркуватися, щоб водія не оштрафував інспектор з паркування. 

Як змінюються штрафи

Різні ЗМІ повідомляють про 20-ти кратне підвищення штрафів, що насправді є фейком. Єдина зміна стосується штрафу за порушення правил паркування. Усі інші штрафи за порушення правил дорожнього руху з 27 вересня лишаються без змін.

Штраф за неоплату паркування відтепер не буде прив'язаний до неоподатковуваного мінімуму, а рахуватиметься у 20-ти кратному розмірі вартості однієї години користування тим паркувальним майданчиком, на якому знаходиться "автомобіль-порушник".

Тож фактично штрафи у Києві насправді знизяться з 136-204 грн до 100-200 грн за одне порушення, а при фотофіксації порушень діятиме 50% знижка при оплаті у 10-денний строк.

Коли з'являться перші "листи щастя"

Матеріали фотовідеофіксації мають надходити до Реєстру адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху, який буде вести МВС.

Тож, виходить, що притягнення до відповідальності власника авто неможливе без створення цього реєстру. Так само ще необхідно врегулювати правові аспекти його роботи та здійснити організаційно-технічні заходи щодо фіксації правопорушень в автоматичному режимі та в режимі фотозйомки (відеозапису).

Це означає, що за найоптимістичними розрахунками, перші "листи щастя" можуть надійти на адреси порушників не раніше початку 2019 року.

До появи "листів щастя" інспектори з паркування зможуть штрафувати лише за неоплату паркування і лише водіїв-порушників шляхом перевірки посвідчення водія та винесення відповідної постанови прямо на місці правопорушення.

У яких випадках за автомобілем приїде евакуатор

Обставини, що призвели до евакуації, підлягатимуть обов’язковій фотовідеофіксації. Крім поліцейських, право евакуювати автівки отримають інспектори з паркування.

Але реалізувати це право на практиці інспектори зможуть лише після початку функціонування Реєстру адмінправопорушень МВС.

Справа у тім, що за українським  законодавством евакуація є заходом забезпечення провадження у справі, а не видом стягнення.

А для унеможливлення корупційних ризиків, що виникають при особистому контакті із правопорушником, закон дозволив місцевим інспекторам притягати до відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки лише власника авто. І тільки за умови фіксації обставин порушення у режимі фотозйомки (відеозапису).

Отже, без налагодження системи відправки "листів щастя" проведена інспекторами з паркування евакуація судом буде визнана незаконною.

Автолюбителям буде корисно ознайомитись із усіма 17 випадками, коли машину можуть забрати на спецмайданчик, а також пройти жартівливий тест ЕП на знання цих випадків.

Усі ці випадки запобігають створенню заторів, аварійних ситуацій, що загрожують життю і здоров’ю громадян, та порушенню прав осіб з особливими можливостями. Фактично, це випадки зухвалого ігнорування суспільних інтересів.

Забезпечити захист цих інтересів є не правом, а обов'язком поліцейських.

Тому прогнозоване намагання окремих "правозахисників" віднайти можливі технічні недосконалості в законі та поставити під сумнів правомірність протидії "героям парковок" не повинне мати судових перспектив.

Недопустимі також і махінації та намагання зробити бізнес на евакуаціях. Плата за транспортування і зберігання авто на спецмайданчику встановлена спільним наказом МВС, Мінфіну та Мінекономрозвитку і становить для авто вагою до 2 т — 720 грн за евакуацію, 144 грн за кожну добу у перший тиждень зберігання та 24 грн на добу починаючи з восьмої доби.

Слід пам'ятати, що коли водій з'являється на місці порушення і може усунути правопорушення (забрати авто), евакуація не проводиться.

Про способи оплати за паркування

З 27 вересня усі попередні способи оплати паркування, в тому числі через мобільне паркування, залишаються чинними.

Лише в процесі впровадження автоматизованої системи контролю оплати паркування, що відбуватиметься за рішеннями міської влади, можлива поява нових мобільних додатків, скасування паркувальних талонів та поява додаткових зручних для водіїв способів оплати.

В такому випадку довести до автомобілістів інформацію про усі подібні зміни є обов'язком місцевої влади.

Чому затримується реалізація фотовідеофіксації порушень ПДР

Найскладнішим є виконання норми про здійснення фотовідеофіксації згідно із законодавством про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах.

Народні депутати не погодились на фотофіксацію порушень поліцейськими та інспекторами на звичайні планшети (смартфони), як прийнято у Європі, а наполягли на забезпеченні захисту інформації від підробок та маніпуляцій.

Що вийшло у підсумку?

При оформленні ДТП із загиблими, за скоєння якого винній особі загрожує позбавлення волі, експерт має право використовувати звичайний фотоапарат, а інспектору та поліцейському для накладення на порушника звичайного грошового штрафу  буде замало підтвердити достовірність фотографії своїм електронним підписом.

Для цього треба мати ще й спеціально атестований пристрій та захищений канал зв'язку.

Тобто, щоб розгорнути системи фотовідеофіксації у найкоротші строки необхідне рішення про початок її дослідної експлуатації з подальшим проведенням експертиз та отриманням сертифікатів та атестатів відповідності.

Наостанок про штрафні бали

Уже очевидно, що потребує реформування українська система нарахування штрафних балів, яка з'явилась в українському законодавстві ще в 2015 році, але на практиці ще не застосовувалась.

Відповідно до цієї системи, у разі фіксації порушень ПДР в автоматичному режимі кожному громадянину, який має посвідчення водія, надається можливість три рази на рік порушити ПДР безкоштовно, тобто без застосування грошового штрафу.

Проте така модель суперечить діючим у ЄС, США та інших розвинутих країнах світу аналогам, де система штрафних балів спрямована на облік грубих порушень та виявлення водіїв з небезпечним стилем керування.

Це необхідно для застосування до них більш суворих стягнень та профілактичних засобів впливу: збільшення грошового штрафу, позбавлення водійських прав на визначений строк, відвідування спеціальних курсів щодо правил поведінки на автодорогах, повторні іспити на знання ПДР, арешт та навіть тюремне ув’язнення.

Тож, підвищити безпеку на дорогах України та зменшити кількість ДТП від впровадження стаціонарних камер фотовідеофіксації можна лише за умови законодавчих змін у підходах до системи застосування штрафних балів.

Павло Фролов, співавтор закону № 2262, Економічна правда


27.09.2018 3044 1
Коментарі (1)

Роман 2018.10.08, 11:16

Черговий спосіб ,,Намолотити грошей з водіїв ", безпринципний та замішаний на ідіотизмі. Де можливо реалізувати охоронну зону зупинки таксі довжиною більше 60м., чи охоронну зону банального виїзду - по 10м. в обидва боки ?

І кінець кінцем, якщо мова йде про безпеку руху,- має бути обовязок для місцевої влади щодо організації паркомісць, виходячи з кількості зареєстрованих автомобілів. Бо дивно виходить% дружно здираємо з водія 5% вартості кожного літра пального, та ще й евакуюємо його автомобіль, бо він , бачите, пропаркувався  в межах населеного пункту.

Варто під час виборів надати оцінку усім отаким ЗАКОНОТВОРЦЯМ .

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1926
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1840
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1840
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5430 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2134 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1493

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

714

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

966

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

991
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1748
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3658
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10231
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26117
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10164 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

149
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

236
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1259
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

858