Епоха, що відійшла: п'ять фактів про покійну королеву Єлизавету ІІ та королівську родину

 Фото: Andrew Matthews/WPA Pool/Getty Images


Восьмого вересня на 97-му році життя померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ.

У зв'язку з цим англійці оголосили десятиденний траур, а на Букінгемському палаці, біля воріт якого зібралися сотні людей, приспустили прапор.

Українське радіо вирішило пригадати найяскравіші факти з життя покійної королеви Єлизавети й журналістам Суспільного у цьому допомогла культурологиня, авторка та ведуча проєкту "Королі і капуста" Сніжана Старовицька.

Чи було в Єлизавети українське коріння?

Деякі історики стверджують, що краплинка крові однієї із дочок Ярослава Мудрого – Анни – теж є в крові британських королів. Разом з тим, в жилах Єлизавети ІІ текла кров багатьох королів та кількох народів. Думаю, її германська частина й дала їм витривалість, холоднокровність і холодність розуму, яка допомагає виживати в найскладніші періоди свого життя.

Єлизавета походила з родини принца Альберта, герцога Йоркського, і Єлизавети Боуз-Лайон – королеви-матері, яка не любила свого чоловіка. Їй подобався його рідний брат, тож Єлизавета зростала в специфічній атмосфері.

Хрещеними батьками майбутньої королеви був король Георг V та королева Мері. Свої імена вона отримала на честь матері — королеви Олександри – та бабусі – королеви Мері. Тому королева Єлизавета не просто Єлизавета, а Елізабет Олександра Мері.

Любила тварин та мала цілеспрямований характер

Майже до 95 року свого життя королева Єлизавета трималася у сідлі, що говорить не лише про витривалість та добре здоров’я, а й про стійкий психологічний стан. Адже кінь — це тварина, яка не допускає до себе людину нервову, неврівноважену та не в доброму гуморі.

Королева Єлизавета страшенно любила собак породи коргі. Й багато українських світських дам намагалися наслідувати Єлизавету ІІ, заводячи собі собак такої ж породи. Коргі – найдорожчі цуцики на українському ринку собак.

Королева з найдовшим терміном правління

Єлизавета ІІ зійшла на престол 6 лютого 1952 року.

Декалька дні тому королева Єлизавета призначила Ліз Трасс прем’єрою Великої Британії. Ліз Трасс, яка народилася у 1975 році, стала 15-ю прем’єркою за життя Єлизавети ІІ. Першим прем’єром був славнозвісний Вінстон Черчилль, який народився у 1874 році.

Це унікальний випадок у світовій історії та історії монархії загалом, коли людина за 70 років свого правління спостерігала, як пішли з політичної арени майже 15 прем’єр-міністрів, 16 американських президентів, 7 Пап Римських та більшість її ровесників-європейських королів та королев, які згодом поступилися троном своїм нащадкам.

Тому 70 років на троні – це унікальна здатність витримати нелюдське навантаження та глобальну одинокість, бо коли ти монарх, то весь світ дивиться на тебе і це грандіозна відповідальність.

Як Єлизавета знялася у кіно

Це була одна з дуже небагатьох монархів, яка знялася у кіно. Перед Олімпіадою 2012 року вона знялася разом із Джеймсом Бондом – Деніелом Крейгом — у сцені з гелікоптером.

Починається епоха королів

Сьогодні Чарльз став королем Великої Британії, а після нього трон успадкує його син – принц Вільям, а згодом – правнук королеви Єлизавети і старший син принца Вільяма.

Як будуть звати нового короля Великої Британії

Він може бути як Карлом ІІІ, так і Чарльзом ІІІ. Це абсолютно однакові імена, просто умовні традиції. Адже в королівській родині були і Георги, і Карли. Королі абсолютно неоригінальні, коли дають імена своїм нащадкам: зазвичай це імена дідусів, бабусь.

Наприклад, Меган Маркл, яка була герцогинею Сасекською, а потім була позбавлена королівських обов’язків, назвала свою донечку Лілібет. Теж тривали дискусії, коли народилася принцеса Шарлотта, чи не отримає вона ім’я Елізабет. в результаті вона стала Шарлоттою Елізабет Діаною.

Чарльза зватимуть Його Величністю королем Чарльзом ІІІ й додаткових імен тут бути не може. Хоча в паспорті він зветься Чарльз Філіп Артур Джордж.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

У Великій Британії померла королева Єлизавета II


12.09.2022 4577
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

608
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1792 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1103 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

531
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6878 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11334 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

309

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1045

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1092

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1084
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

254
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1057
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

824
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

710
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

648
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2920
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4417
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18415
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

284
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

331
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

641
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

743