Єпископ Івано-Франківський Володимир (Війтишин): «Особливістю нашої єпархії - це наші люди»

 

Що означає стати митрополитом та як вбачається розвиток Івано-Франківської митрополії, розповів сам майбутній митрополит.

 

-Преосвященний Владико, що для Вас означає стати митрополитом?

-Особисто для мене це - більше служіння, більше відповідальності, більше праці.

 

-Що саме Ви плануєте робити? Які завдання ставите перед собою?

-Утворення Івано-Франківської митрополії – це для нас найперше велика відповідальність і також велика радість. Минуло вже понад 125 років з того часу, як Станіславів став єпархіальним центром. Утворення митрополій – це великою мірою заслуга владик, які жертвенно працювали на теренах нашої Єпархії, піклуючись народом Божим, який їм був довірений, а особливо хочу наголосити на іменах Владик часу переслідування нашої Церкви: Софрона Дмитерка, Павла Василика, які провадили Єпархію в час підпілля, а після легалізації Церкви ініціювали створення на Івано-Франківщині другої, Коломийсько-Чернівецької єпархії. Не можу згадати плідну працю Владики Софрона Мудрого, який довший час був для нас голосом Ватиканського радіо, а в подальшому працював над розбудовою єпархіальних структур Івано-Франківської єпархії. Нас чекає багато праці, але найперше потрібно відповідно все юридично зареєструвати, а вже потім працювати в окремах ділянках.

 

-Якою буде особливість Вашої митрополії?

-Особливістю митрополії – є люди, які в ній проживають, вони мають свої особливі етнічні походження. В нас є власні звичаї, обряди, святкування, оздоба та розпис храмів. Особливо звертаємо увагу на нашу молодь, її кетехизацію та її особливу місію в церкві. Тому ще більше наполягатимемо, щоб у кожній парафії нашої митрополії проводились катехизації і різнобічна праця з молоддю та продовження розвитку і удосконалення катехитичних шкіл при парафіях. Наша особливість не у юридичних аспектах, а у всій красі нашого щоденного церковного та суспільного життя.

 

-Чи будуть в рамках митрополії утворюватись якісь нові єпархії ?

-Думаю, що так, ми маємо велику кількість наших вірних. Тільки у самій Івано-Франківській єпархії маємо: 603999 - вірних, 21 протопресвітеріат, 369 парафій, близько 450 священиків. У Коломийсько-Чернівецькій єпархії маємо: 239000 вірних, 20 протопресвітеріатів, 281 парафію, 236 священиків.

 

-Які у Вашій митрополії є потужні осередки , що можуть перерости у центри нових єпархій?

-Ми розвиваємося і будемо розвиватися. Від часу підпілля пройшло 20 років і структура нашої Церкви суттєво розвинулась. Рішення про утворення нових єпархій приймає цілий Синод єпископів нашої Церкви. Наша митрополія має розвиватися разом із тим як розвивається ціла наша Церква.

-Чи з’явиться у Вашій митрополії ще один єпископ?

А чому один? Ми, наприклад, шукаємо відповідних кандидатів, які могли б у цьому не легкому служінні посвятити себе Церкві для служіння Богові і людям. Єпископом стане той, за кого проголосує Синод Єпископів нашої Церкви.

 

-Розкажіть про нові можливості і труднощі пов’язані з утворенням митрополій.

-Зараз ми є на етапі встановлення. На це питання зможу відповісти тільки з відстані часу. Це подібно до того, коли хтось готується до весілля: він приготовляє свято, будівлю, себе, родину, скликає гостей, а вже через деякий час після свята він може сказати як проживає новостворена сім’ я. Сьогодні важко говорити про те над чим ще потрібно працювати.
Водночас, скажу, що наші вірні не завжди мали можливість бачити Главу нашої Церкви, але тепер вони частіше зможуть бачити митрополита, який має обов’язок служити для всієї митрополії та її розвитку.

 

Додамо, 13 грудня у Катедральному соборі Святого Воскресіння відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія з нагоди проголошення Івано-Франківської митрополії УГКЦ.

 

Тетяна Шпайхер, для видання "НАШ СОБОР".


12.12.2011 2262 0
Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

735
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2301
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2024
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2041
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6159 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2327 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

199

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1020

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1010

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1270
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

117
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

497
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1957
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26384
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

444
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10359 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7900
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

452
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

300
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

455
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

529
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1462