Екс-командир прикарпатського Беркуту: «…Нас просто підставили, при чому, грубо»

 

 

Тепер вже колишній командир колишнього спецпідрозділу УМВС в Івано-Франківській області підполковник міліції Володимир Угринчук звільнився з правоохоронних органів 19 лютого. Загалом він прослужив 15 років, при чому, весь час в підрозділах спеціального призначення, що, по суті, давало йому право на пенсію. Прошу зауважити цей момент. Потім до нього ще повернемося. Наразі тільки зазначу, що ми зустрілися з Володимиром Васильовичем, в деякій мірі завдяки генералові Москалю, які розповсюдив в інтернеті інформацію про місця дислокації спецпідрозділів «Беркут» під час сумнозвісних подій у Києві і виходило, що прикарпатські бійці були ледь не в самому епіцентрі. Не хотілося вірити, що наші хлопці здатні на такі звірства, які творили «беркутівці» на Майдані. Зрештою цього й не було. А конкретніше ми говоримо про це з їх командиром.

 

– Володимире Васильовичу, ми тут, в Івано-Франківську дуже не хотіли, щоби наш «Беркут» брав участь в акціях проти майданівців. Постійно запитували керівництво управління міліції про ваше місце перебування. Та нам або брехали, або відмовчувалися. Зрештою, ми мали інформацію, що Ваш підрозділ все ж посилали до Києва. Та разом з тим, ходили чутки, що наші бійці не дуже бажали туди їхати.

– Почну з того, що ми люди військові і повинні виконувати накази. Отже, отримавши наказ від начальника УМВС в нашій області Василя Фелика, котрому безпосередньо підпорядкований, про виїзд частини підрозділу до Києва, мусів підкоритися. Вперше ми виїхали 1 грудня і пробули там два тижні. Наперед зауважу, що усі рази виїжджали вже після того, як в столиці відбувалися якісь серйозні події. Ми були без зброї і перебували в Адміністрації Президента. Завдання звучало так – охорона громадського порядку.

Повернулися 15 січня і через чотири дні знову отримали виїжджати. І ось кілька наступних днів по прибутті до Києва стали ключовими для прийняття рішення щодо повернення додому. Бо бачив, що ситуація загострюється і робиться щось не те. Наш підрозділ в жодних «зачистках» участі не брав, інакше б не привіз своїх бійців цілими і неушкодженими. Зрештою, ми усвідомлювали, що присягали на вірність українському народу, тим більше, що усі з Західної України. Тим часом, розуміли, що нас проти свого ж народу і намагаються використати. Це однозначно можна було вважати злочинними наказами, виконувати які наміру не мали. Крім того, я, як командир розумів, що треба зберегти як своїх людей, так і тих, хто стояв за барикадами. Отже, повернувшись 24 січня до Івано-Франківська, пішов на прийом до начальника управління з вимогою забрати наш «Беркут» додому, бо ні я особисто, ні мій підрозділ злочинних наказів виконувати не будемо. Не підемо проти своїх людей. Попереднє про це рішення підрозділу повідомив наших кураторів з Міністерства внутрішніх справ, ну і довелося звертатися за допомогою до мера Івано-Франківська Віктора Анушкевічуса, з проханням вплинути на Василя Фелика, котрий спершу не погоджувався на наші вимоги. Не знаю, які аргументи знайшов Віктор Андрюсович, але факт той, що вже 26 січня усі хлопці повернулися з Києва. Після нас так само, відмовилися перебувати в Києві закарпатський «Беркут», чернівецькій…

 

– Чув, що вашу дружину, так би мовити, «пресували», у зв’язку з тим, що Ви «беркутівець» і перебуваєте на «Майдані». Ну і всім відомо, що обписали різними образливими виразами будинок, в якому мешкає Ваш заступник. Це, мабуть, теж в деякій мірі могло вплинути на Ваше рішення.

– Зрозуміло, що коли погрожують сім’ї, це не може не тривожити. Навіть мені особисто погрожували. Ще раз нагадаю, що ми всі місцеві. У нас тут родини, друзі, іншими словами – усе, що маємо. І, звісно, усвідомлювали, що нам тут жити. Отож і хотілося спокійно дивитися людям в очі. Тим самим людям, для яких ми зробили чимало доброго, виконуючи свої прямі обов’язки тут, на місці. Ще раз повторюся, хоча нам багато чого не договорювали, замовчували, але, все ж, спілкуючись з родинами, знайомими, котрі залишилися в Івано-Франківську, колишніми працівниками нашого «Беркуту», які вже на пенсії, отримували певну інформацію, щоби зрозуміти реальний стан речей. Хоча в тих подіях було чимало політичних моментів, декотрі з яких й досі не розумію. Та, головне, що вловили суть того, що відбувається. І, коли вже усі мої хлопці були вдома, я, прийняв ще окреме рішення для себе – що не маю наміру далі працювати в тих правоохоронних органах, виконувати накази, явно злочинні того керівництва, тодішньої влади, тож поставив на стіл начальника УМВС в області рапорт на звільнення. Хочу підкреслити, що не у зв’язку з правом виходу на пенсію, не переводом в якийсь інший підрозділ, а саме на звільнення. І з 19 лютого вже не працюю в органах.

До речі, було домовлено, що про це все – і повернення івано-франківського «Беркуту» додому з подальшою відмовою брати будь-яку участь в акціях проти народу, і про моє звільнення мали б повідомити громадськість, зокрема, через прес-службу УМВС. Але цього чогось не зробили.

 

– Відчуваю, що на наступне питання, можливо, відповідати особливого бажання не матимете. Адже вчинок генерала Москаля, котрий, по суті, злив інформацію щодо «Беркуту», при чому, не повну, а так, здогадуйся, мовляв, хто, що робив, не зовсім вітається. Це треба було робити або у ті дні найбільшого загострення ситуації, а нині вже є відповідні структури, котрі розслідуються злочини, в тому числі, й силовиків на «Майдані». Та може все ж знаєте, хто ж скоював усі ті звірства?

– Почну з першого. На жаль, чомусь втрачаються офіцерські цінності. Є люди, котрі чи заради політичної кар’єри, чи з якихось меркантильних інтересів, усе роблять, аби досягнути тієї мети. Їх при цьому не цікавить, що може хтось неправомірно постраждати. Щодо основного питання, то, дійсно, нічого не можу сказати. Як вже зазначав, ми в зачистках участь не брали, в тих місцях не були, відповідно і нічого не бачили. Чули, звісно, засуджували такі дії, але я звик оперувати фактами, а не чутками. Щоправда, дивували, що серед осіб у формі «Беркута», було чимало незнайомих осіб…

 

– На жаль, у зв’язку з тими подіями, різко змінилося ставлення до цих підрозділів загалом. Хоча, якщо взяти наш, івано-франківський «Беркут»… Скільки ваші бійці ризикували якщо не життям, то, принаймні здоров’ям, затримуючи особливо небезпечних злочинців. Взяти, для прикладу, так званого «валентієвського» стрільця, затриманого торік. Адже можна було очікувати чого завгодно від особи, котра холоднокровно, без якихось серйозних причин вистрілила в голову дівчині…

– Затримань було стільки, що всі, мабуть, і не пригадаєш. Скажімо, чоловіка, котрий вбив одразу двох жінок. Свого часу він також пройшов підготовку у частиних спеціального призначення. Також було резонансне затримання розбійної групи в Коломиї. Це були дуже жорстокі особи. Вимагаючи гроші, можна сказати, по звірячому катували людей. Усі раніше судимі, при чому, неодноразово. Мали при собі зброю і таке інше. Ми їх брали на мості на виїзді в напрямку Городенки. А можна загадати і випадки, не пов’язані з боротьбою зі злочинністю. Наприклад, як рятували людей під час повені 2008 року. Туди, де не могла пройти техніка, добиралися вплав. Когось евакуйовували, комусь доставляли продукти харчування…

 

– А той випадок, коли на Дністрі серед ночі БРДМ ледь не потонув.

– Так, це була наша машина. В середину почала надходити вода і хлопці могли втопитися разом з технікою, тим не менше, врятувалися і самі і тих людей, котрі перебували на борту. Усіх їх доставили в безпечне місце.

 

– Отже, такі підрозділи як «Беркут» потрібні.

– Однозначно. Силовики у всьому світі є. І виникли вони, бо була потреба, в першу чергу, мати відповідно підготовлені підрозділи для боротьби зі злочинністю. Інша річ, що під час цих нас когось використали, когось намагалися використати не за призначенням, протиставивши народу. По суті, нас підставили, при чому, доволі грубо. Можна сказати, навіть зрадили.

 

– На мою думку, рішення про ліквідацію «Беркуту» в Україні є не тільки поспішним та необдуманим, але й небезпечним. Куди ж піти людям, котрі звикли жити на грані ризику. Я доволі давно веду кримінальну тематику і не раз зустрічався з випадками, коли колишні правоохоронці ставали членами злочинних угруповань.

– На жаль, подібна небезпека існує. Щоправда, відносно «Беркуту», то поки що він не розформований, хлопці залишаються на місці. Подивимося, що буде далі. Якщо держава їх просто викине на вулицю, то це буде велика помилка. Людям ж треба за щось жити, утримувати сім’ї. І коли хтось перейди на бік криміналу, то буде дуже важко їм протидіяти, адже вони знають специфіку правоохоронних органів, тактику нашої діяльності тощо.

 

– Які сприймають бійці події в Криму?

– Напередодні нашої зустрічі десять, що правда, вже колишніх працівників «Беркуту», самі зголосилися до військкоматів. Що стосується нинішнього складу, то усі готові стати на захист Батьківщини. Ще раз повторю – ми присягали служити українському народу і цю присягу виконаємо.

 

Ігор Никорович, Галичина


16.03.2014 1099 15
Коментарі (15)

Володимир К. 2014.03.16, 20:15
Ігоре!Добре,що зробив Ти це інтервю...Це ж не з героєм Хіміком.Хай би швидше приступав В.Сміх до керівництва УМВС в області-і повертав Угринчука до роботи...Дійсно наші Беркути нівчому не винуваті...
Василь 2014.03.16, 20:34
Володя, а ти впевнений що Сміх його поверне? Я не дуже, бо за Сміха виступили купка кар"єристів на чолі з старим калуським регіоналом Бойдуником (головою міліціейської проффспілки), яким точно ніяких змін не потрібно.
НИК 2014.03.16, 21:10
СПІВЧУВАЮ ВАМ п.ВОЛОДИМИР, бо всі думаючі люди розуміют, що головні хабарники МВС у віділах по наркоті, ДАІ, слідаки. Бо знают, що ППС і Беркути немают з кого що вимагати. А їх підставили, і хабаріки ще й насміхаютсі і хочут далі керувати умвс. І нічо не скажеш, бо вони вже давно "з народом. А такого пп-ка і мож поставити нач-м!!! п.Волод., розумійте, що се ще не револ-я. Се не зміна гнилої еліти на кращу, символом якої є ДІО Шлемко БЮТ- 2-секретар ОК КПбУ. І наступ Вови є для них вигідним, аби закріпитисі. І нас всіх радикалів і бандерів кинут на фронт проти кацапів, аби перемолоти. Постараймосі вижити і запастисі стволами, бо визвольна рев-я ще попереду, аби мінєти і продажну аппазіцію, яка десь за 1-2-3 роки дискредитуєсі. Зараз коли агерсі ззовні, се не на порі. І люди ще не все зрозуміли. Бог нам ще не раз поможе!!!
студент 2014.03.16, 21:45
Поверніть професіоналів на службу ! Україні потрібні мужні хлопці !!Якщо є гріхи нехай чесною службою докажуть що вони служать УКРАЇНІ !!
Всім 2014.03.17, 10:01
Наші беркута невинуваті ??? )) Я вас прошу - несмішіть , вони також продалися )) Таке невибачають .
Я 2014.03.17, 10:36
Зараз можна гарно говорити, а між 20 січня і 20 лютого був цілий місяць. Наші франківські беркутівці на чолі звати, Володимир, вибачте, счикуни. Ніякі ваші слова мене не переконають , що це не так. Якщо ви зараз підете зі зброєю в руках на схід Украіни, щоб захистити незалежність і цілісність Украіни, тоді лише я повірю, що ви вартуєте звання офіцера і поваги від народу, серед якого живете. У вас є вибір, жити далі, прикриваючись такими дітьми, як Роман Гурик, чи послужити дійсно своєму народу.
Снятин 2014.03.17, 16:25
Зрадник у “Батьківщині” Чому лідери демократичної партії від Снятинського округу народний депутат України Гладій В.І,депутати обласної ради,голова партії батьківщина у Снятинському районі Угрин І.М та новоспечений голова райдержадміністрації Дякур Д.Д не виключили із лав партії та не здали правоохоронцям ,а своїми діями покривають “перевертня” депутата районної ради від партії Батьківщина ГРИЦЮКА ДМИТРА Цей Хам збирав для прокурора злочинця Полежаєва О.М данину від нещасних підприємців і фермерів,які ледве виживають у цей час. Кожний фермер здавав за гектар землі 100 -400 гривень інші від обороту виробництва,без згоди мали фіксовані ставки. Банда із двох чоловік для власного збагачення створила мережу виконавців які таємно вели облік виробництва незаконного вивозу гравію і піску де кожний водій за одну ходку гравію платив 100 гривень. В разі непокори арешт майданчик був забезпечений, забирали навіть порожні машини які просто їхали по дорозі,без всяких пояснень, це і було сигналом,що Дмитру треба занести гроші. Цей злочинець прикривається ще рідним братом який працює в СБУ, не платить податків від діяльності, повідбирав чимало земель в інших фермерів ,продає в колибі підробну горілку ,не сплачує оренду плату земель які само позахоплював повикопував там ставки і вирощує рибу, ОТ ХТО ВХОДИТЬ В СНЯТИНІ В ПАРТІЮ БАТЬКІВЩИНА
2 2014.03.17, 16:37
Бойдуник це той що кришував на територіїї Калуського району незаконні рубки лісу, а на ці гроші разом з Французом парились на теплих островах
53 2014.03.17, 18:03
Беркут треба повернути на службу,використовувати за призначенням,як і всіх кваліфікованих працівників.Зараз потрібно підсилити ними армію,так як вони заточені на силові дії,інакше для чого я податки платила,шоб шмаркачі нас боронили?
54 2014.03.17, 18:17
ТИ вже написав на що вони заточені...
Юрий 2014.03.18, 16:04
Дыбилы вы все, чего добились?Пойдете воевать за Яценюка и его шестерок!Аони вам потом и спасибо не скажут.ЛОХИ
другий шанс 2014.03.18, 20:29
Якщо ви зараз підете зі зброєю в руках, щоб захистити незалежність і цілісність Украіни, тоді лише я повірю, що ви вартуєте звання офіцера і поваги від народу, серед якого живете.
Для Володимира і Ник 2014.03.17, 11:46
Співчувати Вам треба. Бо Угринчук гордився між знайомими, що він був у Києві. Він мав написати рапорт тоді, коли розігнали студентів, а не тепер плакатися що погрожують його сімї, бо ніхто не приїздив в с. Перерісль і як спокійно жив так і дальше живе. Треба визнати, що не тих захищав і вміти програвати.
я 2014.03.17, 12:18
На яку пенсію? Позбавити його пенсії і пільг, накази злочинні міг не виконувати, але думав, що приїде генералом. Віддати його і подібних під суд, щоб у майбутньому жоден поліціянт не вагався, чи вбивати людей за наказом чи ні. Він від 30 листопада до 19 лютого вагався. Через таких "правоохоронців" бандити так довго були при владі. Уже забули як наші доблесні "беркутівці" (не кримські) під Франківським нічним клубом побили 2 чоловіків та зламали жінці руку. НЕ ВІРЮ!!!
ТИ 2014.03.17, 12:26
А їх рівень підготовки показали події в Одесі, коли з 3 оточених злочинців - чеченців один навіть зміг втекти. А стріляли зі всього, що мали, лише танків не було. Звичайно - це не беззбройних студентів вбивати. ГАНЬБА ЇМ ПОВІК!!!
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10820 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1797
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1693
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2705
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4551
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3191

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

276

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1009

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1410

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1295
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1672
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1473
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1191
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

556
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

635
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1832
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1981 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20330
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

307
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

660 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

699
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1042