Економіка США може не допомогти виграти холодну війну з Китаєм

Американська система була не досяжною для Радянського Союзу. Ця ж перевага не має жодного значення для нового суперника.


Зростаюча кількість політичних діячів та експертів стверджує, що США прямують до нової холодної війни. В час, коли напруга між США та Китаєм зростає, можливість тривалої боротьби двох наддержав стає дуже реальною. Але майбутнім холодним воїнам 21 століття слід пам’ятати, як і чому США переважали у змаганні з Радянським Союзом протягом 20 століття. Це була сильна економіка та ефективні інституції, які дозволили США пережити свого могутнього ворога.
США і СРСР ніколи не воювали прямо. Вони брали участь у ряді проксі-конфліктів та втручань, але врешті-решт холодна війна не була вирішена на полі битви третього світу. Також, не допомогли шпигунські ігри в стилі Джеймса Бонда чи розширена пропаганда свобод. Простіше кажучи, США виграли холодну війну, оскільки їх економічна та політична система зробила можливим загальне процвітання, а система СРСР цього не змогла.
США завжди були заможнішими за СРСР. Як повідомляється, радянський лідер Нікіта Хрущов був вражений супермаркетом у Сан-Франциско в 1959 році, а президент Річард Ніксон в дебатах похвалився високим рівнем життя в США. Але до 1970-х років економіки двох країн почали кардинально різнитися. СРСР став склеротичним і залежним від нафти, із закритою системою торгівлі, неефективними фабриками та хронічним дефіцитом продуктів харчування і товарів щоденного вжитку. Але США, незважаючи на стагфляцію в 70-х і високе безробіття в 80-х, залишались заможнішими. На той час, коли президент Росії Борис Єльцин повторив хрущовський тур супермаркетами в 1990 році, не було сумнівів, яка система переважає.
Але розходження відбулося не просто тому, що радянський соціалізм зазнав невдачі; США повинні були довести, що вони здатні досягти успіху. Також не йшлося тільки про політику вільного ринку, т.з. невтручання у економіку, що породила той успіх. США вкладали величезні та важливі державні інвестиції на ранніх етапах "холодної війни", які окупилися на пізніх етапах.
Перша велика інвестиція була в інфраструктуру. Система міждержавних автомобільних доріг США та інші дорожні мережі, побудовані в середині 20 століття, були одним із великих досягнень громадських робіт усіх часів і принесли тривалі економічні вигоди. Дорожнє будівництво дозволило ефективніше переміщувати товари та людей по країні, а також дозволило містам зароджуватися та процвітати. Державні інвестиції доповнювали приватне будівництво.
Друга велика інвестиція була в науку. Радянська космічна програма та інші військові досягнення змусили США витрачати набагато більше грошей на науку. У своїй книзі «Оживляння Америки: як проривна наука зможе відновити економічний ріст та американську мрію» економісти Джонатан Грубер та Саймон Джонсон детально розповідають про історію того, як дослідницькі зусилля уряду США доповнювали приватний бізнес та призвели до витоків величезних та прибуткових галузей . Інтернет - найвідоміший приклад. США в ту епоху також посилили свою STEM освіту, щоб створити робочу силу з вчених та інженерів, які б утримували країну попереду в технологічних змаганнях.
Інфраструктура, дослідження та освіта, побудовані на фундаменті американської системи надійних правових інститутів, незалежного бізнесу та демократичної політики. Соціальні програми 1960-х та 1970-х років сприяли зменшенню бідності та зменшенню яскравих расових прогалин, які характеризували американську економіку у 50-х роках:
Рівень бідності серед чорного населення США
Джерело: Бюро перепису населення США 
На додаток до загального процвітання, уряд США також виявив компетентність у боротьбі з природними загрозами, включаючи інфекційні захворювання, усунення поліомієліту з країни та припинення епідемії грипу 1957 року. Це контрастує з невдачами СРСР в аварії на Чорнобильській АЕС.
Підсумовуючи, США виграли холодну війну, оскільки їхня система працювала на багатьох рівнях. Це дозволило США не просто перевершити витрати СРСР у військовому розумінні, а й перемогти нестабільні країни Європи, Азії та інших країн.
На жаль, сучасні США не виявили рішучості докласти подібних зусиль, щоб виграти нову холодну війну. Американська інфраструктура убога, завдяки високим витратам та періодичним скороченням бюджету. Державне фінансування наукових досліджень, як частка економіки, значно впало
Федеральні витрати на дослідження та розробки як частка валового внутрішнього продукту
 
Джерело: Американська асоціація просування науки 
Також в країні відстає і математична освіта. Нерівність зросла, що призводить багатьох до сумнівів чи не накопичується добробут країни в малої частки населення. Велика кількість американців веде ризикове, нестабільне життя. І відносні показники бідності залишаються вищими, ніж в інших розвинених країнах:
Американське лідерство у бідності
Частка населення з доходом нижче 50% від медіани у 2015 році
Джерело: Statista 
На додаток до всього, пандемія коронавірусу виявила очевидні слабкі сторони урядової компетенції США.
Якщо у США будуть сподіватися на перемогу в новій "холодній війні", вони не можуть просто спочивати на лаврах минулого століття. Доведеться довести, що їхня система найкраща - що вона здатна генерувати загальний добробут, захищаючи населення від природних загроз. Система США не повинна бути просто нормальною; вона повинна бути значно і помітно кращою, ніж китайська альтернатива авторитарного державного капіталізму. Але оскільки США зараз настільки глибоко окутані культурними війнами та партизанськими медіа, схоже, що країна навіть не дуже старається. 
Bloomberg, переклад Ігор Бартків


25.05.2020 993
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

675
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2275
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2002
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2025
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6079 54
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2310 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

184

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

997

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

996

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1255
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

51
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

477
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1938
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26368
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

428
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10341 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7886
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

436
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

279
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

443
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

515
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1449