"Дзеркало тижня" про комунальну реформу в Івано-Франківську: Реформа із скрипучими гальмами

 

 

 

Комунальна реформа, насамперед у частині утримання та обслуговування житла, в Івано-Франківську триває вже більше року. Часу минуло не так багато, щоб підводити підсумки. Але івано-франківський досвід вже сьогодні показує іншим містам і центральної влади, як не слід набивати синці і яких помилок можна уникнути на старті цієї реформи. Ризики, які передбачав автор цих рядків у своїй попередній статті "побудинкових тарифів: світовий досвід з українськими традиціями" в № 41 ZN.UA від 12.11.2011 р., майже повністю виправдалися.



Жителі Івано-Франківська поступово звикають до того, що саме вони, а не місто є власниками житла і саме від них залежить якість обслуговування багатоквартирних будинків. Споживачів уже складно позбавити права контролю - наприклад, права підписувати акти виконаних робіт з ремонту житла. Жителі уважно перевіряють, що зроблено, яка вартість матеріалів закладена в кошторисі, порівнюють її з цінами в магазині, на ринку і т. п. У цьому, напевно, перший позитив реформи.



Ринок послуг з обслуговування житла в Івано-Франківську, як і взагалі в Україні, тільки формується. Але вже є хороші сигнали: в минулому році деякі послуги в місті були виставлені на конкурс, і ряд приватних підприємств вирішили взяти в ньому участь. Наприклад, на кожен з 12 лотів "ремонт та обслуговування внутрішньобудинкових електричних мереж" надійшло не менше 2-3 пропозицій. Поза сумнівом, настане час, коли ринок утримання та обслуговування буде розвиненим та структурованим. Сюди поспішить не одна керуюча компанія. Ці фірми будуть конкурувати між собою, змагаючись за жителів, розгорнеться конкуренція і серед виконавців послуг. Але все це в майбутньому.



Ще один плюс івано-франківського нововведення - впровадження побудинкових тарифів. Жителі знають, за який обсяг і перелік послуг платять гроші, можуть відмовитися від першочергових та додаткових послуг. Але з наданням деяких обов'язкових, як, наприклад, прибирання прибудинкової території, стався казус. Він уже на початковому етапі показав всі прорахунки і слабкі місця.



Карти-схеми прибудинкових територій керуючої компанії та балансоутримувачу житла - "Єдиному розрахунковому центру" (ЄРЦ) - подавали житлово-експлуатаційні організації міста. Ці схеми були застарілими, здебільшого не враховували відомостей про нові будівлі і споруди. Тому площі прибудинкових територій виявилися завищеними. А послуги з прибирання прибудинкової території лягли в розрахунок тарифів, які вступили в силу з 2012 р. Жителі почали масово скаржитися на необгрунтовано високу плату за утримання будинків в обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету.



У березні минулого року міська рада, керуючись державними будівельними нормами для містобудування, санітарними правилами планування та забудови населених пунктів, затвердила рішення «Про порядок підготовки проектів розподілу територій мікрорайонів (кварталів) міста Івано-Франківська". Ці проекти, що передбачають визначення меж та площ прибудинкових територій, повинні були розробляти ліцензовані землевпорядні організації. Але міськвиконкому не вистачало коштів для оплати таких робіт, тому він не встановив граничні терміни уточнення всіх площ прибудинкових територій. Для багатьох будинків ці площі переміряли фахівці ЄРЦ.



У липні 2012 Івано-Франківський міськвиконком прийняв рішення, згідно з яким було знижено тарифи на послуги з утримання будинків, споруд та прибудинкових територій у зв'язку з уточненням площ прибудинкових територій для 360 будинків. І які ж наслідки такого «уточнення»? На початку листопада 2012 обласне територіальне відділення АКУ рекомендувало міській раді зобов'язати ЄРЦ провести перерахунок за послуги з прибирання прибудинкових територій, надані з 1 січня по 31 липня 2012 року. А 28 листопада міськвиконком таки зобов'язав керуючу компанію зробити це протягом місяця. Коли готувався цей матеріал, перерахунок наближався до завершення. Однак настільки складна процедура "вимела" з ЄРЦ коштів на суму понад 270 тис. грн. А оскільки Мінфіном були змінені коди класифікації бюджетних видатків, ЄРЦ не може отримати дотацію з міського бюджету, щоб поповнити статутний фонд.



Чи виправдала своє призначення одна велика управляюча компанія, яка взяла на свій баланс більше 1800 багатоквартирних житлових будинків, мешканці яких не створили ОСББ і не обслуговуються приватними ЖЕКами? Івано-Франківськ вже мав невеликий досвід створення керуючих компаній. А ЄРЦ можна вважати ще одним етапом на шляху до створення повноцінного ринку житлових послуг. Управитель діє більш-менш прозоро. Щомісяця він розміщує на сайті інформацію про те, скільки коштів отримав від споживачів, скільки витратив, на які потреби. Кожен житель має власний код, пароль, персональну сторінку, де вказано, які послуги були надані, на яку суму і т. п. Та й витрати на утримання ЄРЦ, за попередніми підрахунками, вп'ятеро нижчі, ніж на утримання всіх колишніх дев'яти ЖЕО міста. Але це лише частково розвантажує віз проблем, що накопичилися.



Не менш гострою темою реформи стало укладання договорів з мешканцями. Десятиліттями договори на послуги з утримання та обслуговування житла мали лише деякі ЖЕО. ЄРЦ, починаючи власну діяльність, теж майже не проводив договірну роботу. Текст договору про надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території керуюча компанія розмістила на своєму сайті. Мовляв, приєднуйтесь, споживачі. А вони не поспішали. Та й зміст цього договору не зовсім відповідав чинному законодавству. Недарма обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету зобов'язало ЄРЦ привести текст у відповідність з Типовим договором, затвердженим постановою Кабміну від 20.05.2009 р. № 529.



Тим не менше, більшість жителів досі не працюють з ЄРЦ на правовій основі. Серед них є й такі, хто свідомо не хоче платити за утримання будинку та прибудинкової території. Вони переконані, що без договору суди не змусять їх це зробити. Інші споживачі посилаються на те, що не отримали договір. В результаті на сьогоднішній день лише третина споживачів уклала договори з ЄРЦ. "У укладенні договору мають бути зацікавлені передусім самі жителі, оскільки в цьому випадку вони будуть знати структуру побудинкового тарифу і зможуть вимагати дотримання якості послуг та проведення перерахунку", - говорить директор ЄРЦ Вадим Войтик.



Але в місті могли піти більш раціональним шляхом. Міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус у свій час пропонував створити в різних мікрорайонах п'ять управляючих компаній і поступово переводити на них житловий фонд. Реформу можна було б апробувати з урахуванням усіх недоліків і ризиків на одній управляючійкомпанії, створюючи наступні. Але депутати міськради вирішили вдихнути життя в одну велику компанію - ЄРЦ.



Читачеві напевно хочеться дізнатися, чи активніше стали ремонтувати житловий фонд з впровадженням комунальної реформи в Івано-Франківську? У цьому є певні сумніви, хоча в місті вже тривалий час реалізується програма ремонту житла - і дахів, і підвальних розводок ... Чимало було зроблено в попередні роки відповідно до програми розвитку ООН по реновації будинків. Тоді вдалося залучити 15 млн грн. Половину коштів надав міський бюджет, 40% - програма, 10% - самі жителі. Є надія, що в наступні роки ця програма буде відновлена.



Міський голова Івано-Франківська Віктор АНУШКЕВИЧУС запевняє, що місто потрапило в прикру ситуацію саме в період проведення реформи:



- З міського бюджету були виділені кошти на фінансову підтримку ЄРЦ, який виконав ряд робіт на умовах співфінансування з мешканцями будинків. Але 2,9 млн грн в кінці минулого року "зависли", оскільки не були проведені розрахунки з боку Держказначейства. У цьому році до непроплачених коштів додалася ще одна проблема - зміна Міністерством фінансів кодів класифікації бюджетних видатків. Такі витрати, як фінансування статутного фонду комунального підприємства, бюджетом вже не передбачаються...



А зв'язок пробуксовувань комунальної реформи з відсутністю законодавчої бази для неї як ніхто краще показав заступник начальника департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку Івано-Франківського міськвиконкому Михайло СМУШАК:



- Такі реформи повинні проводитися зверху, щоб на місцях знали, що робити. Чому Верховна Рада досі не може ухвалити закони "Про зміст та обслуговуванні житлового фонду», «Про поточний та капітальний ремонт житла", де були б закладені норми про співфінансування з боку мешканців? Тоді правоохоронні органи не мали б до нас претензій. Чому досі не прийнятий новий Житловий кодекс, де все це було б чітко передбачено?



Ці питання все ще залишаються без відповіді.

 

Роман Якель

Дзеркало тижня. Україна


24.03.2013 Роман Якель 992 14
Коментарі (14)

а де Чирва? 2013.03.24, 17:01
Де це наш рятівник від свавілля ЄРЦ? Чекаю з нетерпінням розгромного "розслідування" яке було анонсовано раніше. І тут мусить бути коментар знаного спеціаліста. Дайте їм хапугам по заслугам п. Сергію, - на Вас одна надія в цілої України... Якщо Ви цю "пошесть" не розгоните ще в зародку - то ця реформа перекинеться і на ішші міста України, тому тільки Ви зможете спасти, разом з ГО нашу неньку Україну... Слава героям!
Таня 2013.03.24, 19:36
Я вже вкотре пишу про дерево яке впало напроїжджу частину по вулиці Вороного, люди воно там вже 3 дні може пан Войтик особисто прийме міри
Танюсі 2013.03.25, 08:49
На 1580 чи 750600 не пробувала дзвонити ? Кажуть, помагає.
Олєні 2013.03.25, 09:26
Фыртка! чому постійно видаляєти коментарі правдиві про Свободу? Купили вже і вас?????
ФІРТКА 2013.03.25, 09:32
Ми видаляємо коментарі: 1. Хамство, 2.Заклики до насильства, 3. Заклики до національної, расової, релігійної ненависті. 4. Звинувачення в кримінально карних діяннях без фактичного підтвердження. Шануймося:)!!! Фіртка сподівається, що всі її користувачі є толерантними та гармонійними особистостями, які не дозволяють собі нецензурного спілкування, агресії, хамства та суджень, які не хотіли б отримувати на свою адресу. Побажання щодо роботи Фіртки прохання надсилати на firtka.if.ua@i.ua
франківці 2013.03.25, 10:06
ЄРЦ - не роблять абсолютно нічого, жодна прилегла територія не чиститься, не посипається. Ходити стало просто неможливо, та ще й і небезпечно. Голий лід, коли тане - непрохідні озера бруду. Скільки б не говорили про погану роботу ЖЕКів, ну такого безладу ще небуло ніколи. Куди йдуть гроші, зібрані у вигляді квартплати і на що ? Тільки в кишеню ?
Оля 2013.03.25, 12:57
Може продамо наш мусор Швеції, там його не вистачає?
Таня 2013.03.27, 08:33
Це просто фініш, не місто а смітник, гроші крадуть, Сич швидко забув про місто яке його обрало НАРОДНИМ !!!!!!!!!!!!!!! Свободів банда голодранців котрі прийшли до влади щоб заробити гроші
Сергій Чирва 2013.03.28, 09:13
Хто шукав? А чи то не вуха панів з ЄРЦ стирчать з першого коментаря? Де був?- Птахів рятував. З прокурорами спілкувався щодо ЄРЦ. Шукав підрядників ЄРЦ для спілкування - втікають від розмови, або ховаються за "широкий зад" ЄРЦ. А само ЄРЦ може навіть УБОЗ міліцейський культурно "послати" та ще цим у фейсбуці хвалитися... А тепер по серьойзному: Чого це п.Войтик хоче уникнути підсумкового засідання антимонопольного комітету? Бо там мають оголосити рішення щодо повернення 270тис.грн.Чи може злякався, що я подав заявку участі у цьому засіданні як третя сторона і не дам перекрутити дишло закону? Шутка...Знаю що єрцоністи нічого не бояться: ні чотра, ні Бога, ні людського осуду...
lionij 2013.03.28, 19:04
Згадайте 2010 рік, коли ЄРЦ разом з депутатами сфабрикували гтак звані громадські слухання, на які були присутні як фон працівники ЖЕКів. Громадла в же заперечувала створення монополіста ЄРЦ, якого реанімували для того щоб контролювати не малі грошові потоки та готови до передачи житловий фонд у приватні руки.Я поцікавився з чого ЄРЦ сформу4вало тарифи на прибирання прибудинкової території зясувалося, що кожному двірникі на рік видають 17 віників,мутузку, мило, тачку, кіртки різні, відра, не кажучи про рукавиці і фатрук. Цікаво хоть один двірник отримав повний "фарш" двірника.Ці люди зароблене вчасно не отримують. Про які сайти говорить пан Войтик. Люди заклопотані іншим і ім ваші сайти нідочого. Перестаньте мрияти про інші країни ви живете в Україні, яку гробують всі кому не лень.Короче реформ ЖКГ по Франківськи провалилася і про це громада має спиьтати верхівку керівництва разом з виконавцями. Керівник ЄРЦ обклався рішеннями різного роду як щитами і пише дисертацію . як я обманув громаду і владу міста Івано-Франківська.пРОБАЧТЕ ЗА РІЗКІСТЬ НО ВЖЕ НЕ ВИТРИМУЮТЬ НАРВИ. щО Б НЕ ПЛАТИТИ єрц КОЖНИЙ МІСЯЦЬ СКЛАДАЙТЕ АКТ-АПРИТЕНЗІЯ ДЛЯ ПІДПИСАННЯ ЯКОГО ДОСТАТНЬО ДВІ ПІДПИСИ.
lionij 2013.03.28, 19:08
Сергій Чирва людина, яка цікавиться всебічним життям міста і є небайдужою до того що відбувається в ЖКГ міста. Треба йому помагати.
lionij 2013.03.28, 19:11
Сергій Чирва людина, яка цікавиться всебічним життям міста і є небайдужою до того що відбувається в ЖКГ міста. Треба йому помагати.
Сергій Чирва 2013.03.29, 09:49
Часто чую від краян, що не будуть платити ЄРЦ. Це помилка, бо нарахують та здеруть через суд та виконавців! Щоб не платити складайте Акти-претензії по кожній складовій тарифу. Ледве не написав КВАРТПЛАТИ... Нема такого слова. Ми вже давно власники своїх квартир. Ми їх не орендуємо... То як правильно назвати наші нески до казни єрцоністів?
З цього міста 2013.03.31, 16:25
До Сергія Чирви. Що кажуть прокурори про наших "святих" зі ЄРЦ? Щось довго мовчать. АМК давно висловився, навіть юристи МВК їм заперечують.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

971
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

789
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1903
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3260
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2559
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2549

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

253

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

738

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

696

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1621
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

367
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

703
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

621
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

358
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

387
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27046
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

848
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19685
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

437
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

403
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

737
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1353 4