ДОНБАС. Відсоток етнічних українців, що вважають російську рідною зростає

В Криму етнічні росіяни - більшість (58,3%) населення. Через це регіону надано особливий статус, тут російська мова домінує. Логічно, що мова більшості повинна домінувати. Адже як відомо всі рішення, у тому числі і закони у Верховній Раді України, приймаються більшістю. За правилами, які встановлює більшість, живуть усі. Але якийсь дивний, цей «принцип домінування більшості», діє він якось вибірково, і тільки на користь російськомовних.


Візьмемо для розгляду Донецьку і Луганську області, відповідно етнічні українці складають – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Логічно, що тут мала б переважати українська мова, бо українці становлять більшість, причому приблизно таку ж як етнічні росіяни в Криму. Та реальне життя нам демонструє зовсім іншу картину, - українська в цих областях майже не вживається. Україномовні кажуть: «Так, нас багато, але «нас нібито немає», немає умов для проживання, навчання, роботи україномовної людини, немає україномовного середовища, ми вимушені пристосовуватися під російськомовних…»


Цікаво, що в Росії російська мова вживається всюди, навіть якщо етнічні росіяни в тій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці становлять 5-10%. Правда тамтешня влада, таких диспропорцій у співвідношенні етнічні росіяни – корінне населення старається не допускати, для цього проводиться відповідна міграційна політика. Наприклад, нині в Кремлі стурбовані зменшенням відсотку етнічних росіян у республіках Північного Кавказу і у Республіці Тива, де відсоток етнічних росіян впав за період з 1959 по 2002 рік з 40% до 20% від усього населення, а в Чеченській республіці і того більше.


Нам скажуть, що корінне населення, - 2,74 млн. етнічних українців Донецької та 1,47 млн. етнічних українців Луганської областей зрусифікували ще століття тому, і це до певної міри так. Але так само відомо, що серед етнічних українців Донбасу велику частку становлять переселенці, котрі за останні 60 років, з тих чи інших причин, прибули на шахти і підприємства цього краю. Частина з них, (сотні тисяч людей),- це україномовні переселенці з західних областей та вихідці з сільських (україномовних) районів центру і півночі України.


Чому не чути виступів політиків на захист мовно-культурних прав цих людей, хтось цікавився у них чому вони вживають українську у кращому випадку тільки в сім’ї? - Вони потрапили у маховик русифікаторської машини, їм не залишили шансів жити повнокровним українським життям, вони були «успішно» зрусифіковані системою. Але цього на владному олімпі «ніхто не помічає». І ми свідки того як ця «українська діаспора» незважаючи на те, що налічує у регіоні сотні тисяч осіб, є безпорадною перед цією русифікаторською машиною, кожен живе сам по собі, і мріє що хтось за нього подбає, хтось створить йому хоч невелике україномовне середовище…

А по-іншому і не буває при зіткненні чітко організованої, десятиліттями відпрацьованої системи з одного боку, і хаотичними, розрізненими спробами відстояти свої права і інтереси окремими індивідуумами з іншого боку … Отож, системі може протистояти тільки система.


Нині Донецька і Луганська область - суцільно зросійщені області, етнічні українці тут у культурно-мовній сфері мають трохи більше прав, ніж курди у Туреччині. А нам Донбас наводять, як приклад двомовності, гармонійного співжиття людей різної національності. Їх досвід хочуть поширити на всю Україну.


Взагалі-то, у порівнянні з іншими областями, у Донецькій і Луганській області етнічні українці становлять найнижчий відсоток, відповідно – 56,9% і - 58,0% від усього населення. Ці області найбільш урбанізовані, - це  переважно промислові райони, робітничі поселення, великі конгломерації міст з змішаним етнічним складом. Для довідки, міське населення Донецької області становить - 91%, Луганської області - 87%.


Та гадаю мало кому відомо, що на півночі цих областей компактно розташовуються райони в яких етнічні українці становлять абсолютну більшість, а саме в Луганській області в Новопсковському, Марківському, Білокуранському, Сватовському, Біловідському, Старобільському, Кременецькому районах українці становлять більше 80% відсотків. У Донецькій області більше 80% населення етнічні українці становлять в Олександрівському, Красноармійському, Словянському, Добропільському, Краснолиманському районах. Якщо б процеси у мовно-культурній сфері відбувалися природно, то ці райони мали б бути оазисами українського життя у цьому, як ми уже зазначали, в цілому російськомовному регіоні. У цих районах мали б функціонувати україномовні школи, видаватися україномовні газети, звучати україномовне радіо, українською мали б писатися цінники на товари в магазинах та вулична реклама і т.д. Але чому цього всього немає? Чому ці райони в абсолютній більшості населені етнічними українцями стали російськомовними, чому не чути їх україномовний голос? – Україномовні люди там є, але вони «в підпіллі», вони немовби опинилися і живуть за кордоном, вони пристосовуються до тих умов, які десятками років створює влада.

Хто дбає про забезпечення їхніх мовно-культурних прав? Чому влада турбується тільки про права російськомовного населення? Взагалі, як на мене, забезпечення мовно-культурних прав етнічних українців в так званих російськомовних регіонах, - велика державна проблема, але вона нікого не цікавить і ніде не піднімається.


Наприклад, у Донецькій області 1,13 млн. жителів визнали українську рідною, у Луганській 0,74 млн., але ви цього не відчуєте (не почуєте такої кількості україномовних) перебуваючи на Донбасі. Отож, українська мова в цих областях повністю витіснена російською на навіть не на другий, а на п’ятий план. Бути україномовним на Донбасі означає повстати проти системи, стати майже героєм. (На прохання говорити українською донецький губернатор послав хлопця до Івано-Франківська http://tsn.ua/ukrayina/na-prohannya-govoriti-ukrayinskoyu-doneckiy-gubernator-poslav-hlopcya-do-ivano-frankivska.html)

Чистої української немає, - переважає суржик. Хоча навіть ті етнічні українці, які вказали під час перепису українську як рідну мову, здебільшого вимушені послуговуватися російською мовою, бо їхні мовно-культурні потреби влада не враховує, наявність у цьому регіоні україномовних громадян просто не передбачається і таких за замовчуванням тут немає, і не повинно бути. (Мер Донецька не розмовляє українською, щоб його не вважали божевільним http://tsn.ua/ukrayina/mer-donecka-ne-rozmovlyaye-ukrayinskoyu-schob-yogo-ne-vvazhali-bozhevilnim.html)

І такий стан називається двомовністю. Експерти дивуються стійкості місцевих етнічних українців, але загально помітною є тенденція під час переписів населення, перше, - етнічні українці, що раніше себе називали етнічними українцями з рідною російською мовою, називають себе уже етнічними росіянами. І друге, - етнічні українці, що називали раніше рідною українську, але в силу обставин, русифікаторської політики, більшість часу використовують російську, вже визнають за рідну російську. Справді, якщо мовно-культурні права цих людей і надалі будуть ігноруватися, логічно, що все більша їх кількість буде визнавати російську мову рідною, а в майбутньому вони себе під час перепису назвуть етнічними росіянами, і тоді, з часом, у графі українець у Донецькій і Луганській області буде стояти «О» (нуль).


Дуже показова «двомовність» на офіційних сайтах ОДА, обласних рад і міських рад обласних центів даних областей.


Рекомендую зайти на офіційні сайти Донецької обласної державної адміністрації, обласної ради і Донецької міської ради.

http://www.donoda.gov.ua/  Сайт діє в укр., рос., англ. варіантах.

http://sovet.donbass.com/ Сайт працює винятково  російською, є значок укр., але не діє

На сайті міської ради http://www.lukyanchenko.donetsk.ua/ української немає.

Рекомендую зайти на офіційні сайти Луганської обласної державної адміністрації, обласної ради і Луганської міської ради.

http://www.loga.gov.ua/ сайт оформлений українською мовою, є значок укр., але він не діє.

http://oblrada.lg.ua/ http://www.gorod.lugansk.ua/ Сайт працює винятково російською.

На сайті міської ради http://www.gorod.lugansk.ua/ української немає.


Пригадується, що у постголодоморні, післявоєнні 50-80 роки ХХ століття етнічних українців, для їх швидшої русифікації, відправляли на будови століття, - освоєння цілини Казахстану, на нафтові і газові свердловини Сибіру і Середньої Азії, на освоєння Далекого Сходу. Навіть випускників ВУЗів, як і призовників, було прийнято розсилати по всьому СРСР, а в Україну на роботу і постійне проживання присилали етнічних росіян. Жив етнічний українець в Україні, у її західній «націоналістичній» частині, і вважався «західняком», «бандерівцем», а переселяли його у Сибір чи Казахстан і ставав він таким собі «русскоязычным населением»...


Радянський Союз розпався, а русифікація продовжується. За 20 років незалежності в Україні нічого не змінилось, - зросійщення йде повним ходом. Але нині національна меншина денаціоналізує титульну націю прямо в неї вдома, в Україні, навіть не потрібно нікого в Російську Федерацію відсилати. От сервіс! Ось деякі цифри взяті з даних Комітету Держстатистики України за 2001 рік, коли в Україні відбувався Всеукраїнський перепис населення.

 

Донецька область. Етнічні українці становлять – 56,9%, етнічні росіяни - 38,2% населення. Тільки 41,2% етнічних українців українську мову вважали рідною, або в цілому - це 24,1% населення Донецької області, що на 6,5% менше, ніж за даними перепису населення 1989 року. Навпаки, аж 98,6% етнічних росіян визначили російську мову як рідну, або від усього населення - 74,9%. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 7,2%.

 

Луганська область. Етнічні українці становлять – 58,0%, етнічні росіяни - 39,0% населення. Тільки 50,4%, етнічних українців вважали українську мову рідною, або 30,0% населення Луганської області, що на 4,9% менше, ніж за даними перепису 1989 року. Навпаки, аж 98,2%, етнічних росіян назвали російську мову як рідну або це 68,8% населення. У порівнянні з минулим переписом (між 1989 і 2001 рр.) населення кількість тих, що визначили російську мову як рідну збільшилася на 4,9%.


Все було б добре, нехай би хоч навіть 100% етнічних росіян визнали рідною мовою російську, але хіба це нормально такий низький відсоток визнання рідною мовою української в етнічних українців Донбасу  - 41,2% і 50,4%? Чому відсоток етнічних українців, що визнають рідною українську мову невпинно падає? Вражає… Яка мова замінила і продовжує заміняти українцям рідну? Не важко здогадатись, - російська. У Донецькій області – 58,7%, у Луганській - 49,4% етнічних українців вважають російську рідною, з кожним десятиліттям, з кожним переписом населення цей відсоток росте. Як бачимо станом на 2001 рік, у порівнянні з 1989 роком, незалежна Україна у проведенні русифікації зберігає «хорошу динаміку». А нас лякають повальною повзучою українізацією…

Стефанко С.Л.



18.10.2011 Сергій Стефанко 2153 6
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1616
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1703
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1689
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5000 39
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2000 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1388

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

264

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

581

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

752

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

871
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3507
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10077
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

716
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25960
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7580
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

771
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

943
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1273
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

225
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1103
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

716
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

948