Діди і діти

Нова українська еліта формується у слідчих ізоляторах. Влада прагне пропустити через в‘язниці найкращу частину української молоді. В тюремних камерах молоді ідеалісти позбавляються ілюзій стосовно держави і щодо нас із вами. Слабкі ламаються, сильні обережно роздмухують в собі мерехтливий вогник помсти.

 

Статусність забезпечується не лише успіхом (багатством, посадами), але й стражданнями, терпінням в ім‘я віри. Св. Франциск у своєму лахмітті вплинув на своє століття більше, аніж Фрідріх ІІ в імператорській короні, а на подальші століття й поготів. Найбільш статусний політик Чехії Вацлав Гавел набув свого статусу у в‘язниці. Іще дорожчий нам приклад – Янукович.

 

Днями Київський апеляційний суд відмовився змінити арешт на підписку про невиїзд для політв‘язня Ганни Сінькової (яка кілька місяців утримується під вартою за участь в "мистецькій акції" - смаження яєчні на Вічному вогні в Києві). Справу розглядали троє дуже успішних людей у суддівських мантіях. В середньому зміна міри запобіжного заходу в цьому суді коштує 20 тис. доларів. По 5 тисяч на кожного з трьох суддів і 5 тисяч «на гору», за кілька хвилин «роботи». Подібних справ за день вони розглядають, гадаю, до десяти. Не з кожної одержують гроші, але з деяких беруть значно більше за середню таксу. Сміливо можна стверджувати, що кожен із цих суддів має 30-50 тис. доларів за робочий день.

 

Прокурорша, дівчина років 25, наполягала на тому, щоб якнайдовше залишати 20-тирічну Ганну Сінькову у вонючій камері Лук‘янівського слідчого ізолятора. Прокурорша теж успішна молода жінка, її більш чесні і тому безталанні однолітки заробляють на окружній, вона ж служить у столиці, в прокуратурі центрового, Печерського району. Нині їй перепадають лише крихти з-під старших товаришів, натомість гарні перспективи кар‘єрного зросту.

 

Я дивився на це шановане зібрання улюбленців долі і думав: якби в мене була дочка, якої долі я хотів би для неї – прокурорші, тих суддів, чи ув‘язненої Ганни, яку не вдалося залякати операми і вертухаями, яка сидить без вини і весь державний апарат прагне зламати її життя?

 

У мене немає дочки, але є син, і було б непогано, щоб він мав багатство і славу, проте хай він краще буде політв‘язнем, аніж суддею, прокурором чи міліціонером, хай збереже свою душу.

 

Якщо ми мріємо, щоб наші діти були сміливими і праведними людьми, ми маємо згодитися на спокуси і небезпеки для них. Бо не буває сміливим той, хто не наражався на небезпеки, і праведника, який не долав спокус, не протистояв більшості.

 

Ганна Сінькова ризикує більше за інших політв‘язнів, адже виразила неповагу не тільки до влади, але і до забобонів більшості суспільства, а свої забобони суспільство любить більше, аніж свої прибутки. Свого часу Христа розіп‘яли за зневагу до «святинь» народу. І народ насолоджувався стратою.

 

 

 

Ганна демонстративно підсмажила яєчню на «вічному вогні» біля обеліску у київському парку «слави». Суть не в тому, що радянські окупанти – такі самі окупанти, як і німецькі, а в тому, що німецькі давно засуджені і повішені (і навіть у Німеччині свастика не прикрашає жоден есесівський цвинтар), натомість радянські весь час з нами і продовжують ненавидіти і знищувати все українське. Ваші діди воювали – кажуть вони, - тому ви маєте віддати Крим. Ваші діди воювали, тому в Донбасі треба закривати українські школи. Ваші діди воювали, тому ви не повинні без нашого дозволу трактувати свою історію. Ваші діди воювали, тому ваші діти будуть перебувати або в ув‘язненні, або на підписці про невиїзд. Ваші діди воювали за Сталіна, тому ви маєте ненавидіти тих ваших дідів, які воювали за свободу.

 

Я з розумінням ставлюся до наших братів-москвофілів, які стікаючи жовчю верещать «нашідідивоювали» й готові самі записатися вертухаями в тюрму до Ганни Сінькової, щоб мати щоденну можливість плювати в її тюремну баланду. Зрештою, завданий удар у саме серце їхнього поганського культу перемоги Колими над Бухенвальдом.

 

Проте, я не розумію наших пришелепуватих патріотів, які кажуть: «вчинок засуджую (могили, ветерани, не всі зрозуміють, неоднозначно трактують), але покарання занадто суворе (вистачило б, кажуть патріоти (!) 15 діб)».

 

Нещасні, ви прагнете вашою млявою «об‘єктивністю» сподобатися потворам, яких обурює сам об‘єктивний факт вашого існування. Вони не почують ваших мудрих аргументів, бо ненавидять мову, якою ви їх висловлюєте.

 

Друзі, ви знову прагнете національно-визвольну боротьбу звести до правозахисної діяльності.

 

Так от, національно-визвольна боротьба може мати успіх, а правозахисна діяльність – тільки успіх в одержанні ґрін-карти.

 

Війна завжди ведеться не за ресурси й території, але за символи і святині. Сталін поклав 300 тисяч ванюшек при штурмі Рейхстагу, який не функціонував із 1933 року, відтоді, як комуністи підпалили його.

 

300 000 життів за цегляну коробку – бо навіть Сталін розумів: це війна за символи і святині. Але цього не розумієте ви, мої одномірні малята. Беріть хоча б приклад з Табачника і Колєсніченка: жодної поваги до символів і святинь ворога!

 

Всі поганські церемоніали тісно пов‘язані з культом мертвих. Саме тому так легко було завжди трактувати і Нерону, і КПУ, і нашідідивоювателям неповагу до церемоніалу, як неповагу до мертвих. Але чому ви, братики патріотики, з таким задоволенням танцюєте під їхню дудку?

 

Кожен загиблий на війні червоноармієць мав двох вбивць: німця, який в нього влучив і свого командувача фронтом, єдиною тактикою і стратегією якого було завалити ворога трупами власних солдат.

 

Жуков обраховував втрати в одиницях техніки, чисельність загиблих його не цікавила.

 

Трупи зацікавили радянське керівництво в шістдесятих роках, коли воно заходилося створювати замполітські атракціони з обелісками і «вічними» вогнями.

 

Кожне таке капище оздоблювалося певною кількістю кісток під плитами з золотими літерами.

 

Кісток шкода, як шкода нам буває жертв авіакатастрофи, проте нікому не спадає на думку героїзувати загиблих пасажирів, стверджувати, що вони віддали життя в ім‘я розвитку вітчизняної авіаційної галузі. Вони загинули, бо їм не поталанило. Наші діди загинули, бо їх загребли по мобілізації, дали одну гвинтівку на п‘ятьох і кинули форсувати Дніпро. Вони воювали не за вітчизну, бо жодної вітчизни після війни вони не одержали, вони воювали за голод 1946 року, за насильницькі виселення, за репресії проти своїх рідних «які перебували на окупованих територіях», за колгоспне рабство, за залізну завісу, за радянську цензуру, за бідність і за страх. Проявляти радянський патріотизм – все одно, що курям бути патріотами птахофабрики. Втім, росіянам вдається на цих умовах вже кілька сотень років любити Москву. Але ж українці хоч трохи розумніші за курей!

 

Реакцією нормальної людини на шляхетний вчинок Ганни Сінькової може бути тільки беззаперечне схвалення, захват і підтримка, ненависть до ментів, зневага до поганських московських культів.

 

Амінь!

 

 

Дмитро Корчинський

Братство


Коментарі (11)

Корч 2011.04.18, 14:13
5
Кук 2011.04.18, 14:23
Щодо змісту - 1000%. Щодо стиллю - текст просто можна на цитати розбирати...
Шлях 2011.04.18, 17:36
Ну порівняйте глибину роздумів і висновків автора з риторикою наших місцевих ура-патріотів! Ідімо і здолаймо!
Я 2011.04.18, 19:29
За останній рік доведено, що ми не зможемо поборювати теперішню владну машину малими групками в локальних ситуаціях. Потерпати від антиукраїнської влади будуть усі по черзі. Вихід - готувати великий і об*єднаний протест, - один, але потужний і до кінця. І зносити цю владу.
Я 2011.04.18, 19:55
Давно не було в Україні серйозних заворушень. А сучасні "успішні" проходимці в мантіях і погонах втратили нюх і забули, що у випадку "великого шухеру" лють народу (який вони вже дістали) виллється саме на них. І не встигнуть за кордон втекти. Невже не опамятаються і доведуть народ до вил?
qe[t 2011.04.19, 12:04
фуйня. Дівчину жалко, бо вона юна, і тому тупа як валянок. Їй навішали вермішельок на вуха, такі триндоболи як Дімка (який, до речі, сам непогано заробляв на телебаченні в часи,коли мочив Ющенка разом з Джангіровим), які, окрім як базікати, нічого в житті не досягли. Якшо Дімон такий жорсткий протестант проти окупантів, то хай сам посмажить сосиски на вічному вогні. А ні, не дурний, тому краще буде гнівно обсирати владу, поки Ганя буде сидіти в тюрьмі. п.с. Сам вчинок засуджую- має ж бути якась межа т.зв "протестам" і людській тупості. Оштрафувати, півроку хай попрацює на громадських робота тай досить з неї.
Пес 2011.04.19, 14:01
Корчинський - найталановитіший есеїст в Україні. Багато читав, багато їздив, бюагато знає. Креативний, іронічний. Про Юща, падлюку, говорив ще занадто лагідно. Траба було жорсткіше раз в десять. А цей текст - просто шедевр. Щодо дівчини. Якщо думки qe[t і Ганни Сінькової (Дмитра Корчинського) не співпадають, то це не означає, що qe[t правий. Питання яєчні на вогні - питання світоглядне, а не кримінальне. І ніякого ув'язнення (затримання) тут не може бути.
qe[t 2011.04.19, 14:37
я не претендую на істину в останній інстанції. Однак теза-яку я хотів донести - Корчинський професійний підбурювач, далеко не романтичний революціонер, а прагматик,який теж любить гроші. І суть не в тому, як він там говорив про Юща, а в тому шо тодішній режим використовував його як проститутку, а він і радий старатись (за бабло). І свою роль він прекрасно усвідомлював, і нічого проти неї не мав, бо вона гарно оплачувалась. А такі дівчатка, яким добре байки про революційну хєрню втюхувати, потім сидять в тюрмі. п.С. І ніякий це вчинок не світоглядний, а позорно-щенячий. Бо попустять таких "революціонерів" зараз, то вони завтра найдуть радянських ветеранів і будуть їм плювати в обличчя чи давати підсрачників, а такі філософи як ви будуть писати "що це світоглядний вчинок".
Пес 2011.04.19, 14:50
Давайте по суті тексту, а не про те, хто більше любить гроші... "Хто без гріха, хай перший кине в Мене камінь".
qe[t 2011.04.19, 20:56
я і написав по суті. в останніх реченнях
Дід Мирон 2011.04.25, 22:49
А що тут дивного, теперішня влада лягла під москалика і виляє хвостом перед ним. В свій час по всій Україні гасили ці , так звані вічні вогні і за це нікого не наказували. Жаль дівчини, потерпіла ні за цапову душу.А банда перед москаликами встала на задні лапки і вислуговується. Питання:- А чи потрібна нам така влада? Гнати її потрібно в три шиї з УКРАЇНИ!
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

643
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1869 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1120 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

544
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6895 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11376 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

324

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1060

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1103

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1100
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

269
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1071
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

840
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

732
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

655
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2941
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4428
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18431
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

299
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

344
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

655
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

761