Covid-19: висновки розслідування ВООЗ в Китаї

Читаючи державні китайські засоби масової інформації, може виникнути думка, що розслідування Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо походження Covid-19 виключило Ухань, як потенційне джерело пандемії.

Напередодні чотиритижневого візиту до китайського міста, який завершився цього тижня, команда ВООЗ попереджала, що їх дослідження можуть не виявити нічого нового.

Вчені наголошували на тривалості часу з моменту розповсюдження інфекцій в Ухані та вказували на високий ступінь дезінфекції та стерилізації міста, оскільки мешканці терпіли тривалі карантинні обмеження і тільки тепер повернулися до відносної "нормальності".

І тому, не було дивним, що команда не викрила жодних серйозних "сюрпризів", представивши свої висновки у вівторок.

Найбільш чітко слідчі заперечили припущення, що вірус "вирвався" з китайської лабораторії, яка працювала над вивченням вірусних інфекцій. Що стосується більшості інших питань, експерти ВООЗ попереджали або визнавали, що чітких доказів не знайшли.

"Ми різко змінили картину, яку мали раніше? Я не думаю", - сказав Пітер Бен Ембарек, один зі слідчих ВООЗ, на пресконференції. "Ми додали деталей? Абсолютно".


Думка державних ЗМІ

Китайські державні ЗМІ використовували коментарі аполітичних вчених, щоб підтвердити гіпотезу, що вірус походить з-за меж Китаю.

Державна газета China Daily, орієнтована на міжнародних читачів, випустила заголовок "Команда ВООЗ: походження вірусу не повинно бути "географічно пов'язаним", тоді як національний таблоїд Global Times зробив крок далі, заявивши, що готовий "уважно вивчити Південно-Східну Азію" як потенційне походження вірусу.

Китайські експерти, які працювали разом із командою, пішли далі, ніж їхні колеги з ВООЗ, описуючи свої висновки, принаймні тоді, коли ці висновки можна було розкрити, щоб викреслити Ухань як потенційне джерело походження пандемії.

Лян Ванніан, провідний експерт Національної комісії охорони здоров'я Китаю (NHC), заявив журналістам, що досі незрозуміло, як вірус потрапив на ринок морепродуктів Хуанань, яке визначили місцем найпершого спалаху захворювання.

За словами вченого, вірус могли занести інфіковані люди, забруднені продукти, заморожені продукти або тварини.

Тварини розглядалися як найбільш вірогідні розповсюджувачі вірусу, перш ніж він перенісся на людей. Раніше висувалося припущення, що вірус еволюціонував усередині кажанів, які схильні до розповсюдження коронавірусу, а потім передавався людям, потенційно через третій вид.

"Наші первинні висновки свідчать про те, що інтродукція через посередницький вид-хазяїн є найбільш вірогідним шляхом і одним зі способів, який потребує додаткових досліджень та більш конкретних цільових досліджень", - сказав Бен Ембарек, додавши, що існує також можливість "прямого зоонозного поширення" або передача від точки до точки від вихідного виду - найімовірніше кажана - людині.

На пресконференції ВООЗ Бен Ембарек також нагадав про дві інші теорії: ймовірність витоку з лабораторії Уханя, що, на його думку, малоймовірне, або що він передався людям через заморожені продукти, що, за його словами, не виключено.


Альтернативні теорії походження

Протягом кількох місяців китайські експерти відстоювали теорію, згідно з якою розповсюдження відбулося через ланцюг постачання заморожених продуктів харчування з іншої країни, проте більшість міжнародних учених вважає цю можливість малоймовірною.

Наприкінці минулого року газета People's Daily, офіційний рупор компартії Китаю, стверджувала, що "всі наявні дані свідчать про те, що коронавірус походить не з Ухані центральної частини Китаю, а потрапив в Китай через імпортні заморожені харчові продукти та їх упаковку.

"Як ВООЗ, так і Американські центри з контролю та профілактики захворювань (CDC) раніше заявляли, що немає жодних доказів передачі вірусу через харчові продукти або харчову упаковку, навіть після того, як він досяг рівня пандемії і був набагато більш поширеним на складах і фабриках.

Члени команди ВООЗ усвідомлюють наскільки ретельно вони перебувають під контролем, як від світу, який відчайдушно розуміє, як почалася пандемія, так і від китайців, які шукають повного виправдання за свої ранні помилки в боротьбі з пандемією.

Саме ці початкові помилки - незаперечні та, в основному, не пов’язані з кінцевим походженням вірусу, - результати висновків групи ВООЗ ненавмисно це підтвердили.

Вже кілька місяців пропагандистський апарат Китаю намагається спростувати кампанію, що країна - першоджерело виникнення пандемії та у вівторок на пресконференції запропонували спростування.

Виступаючи перед китайськими ЗМІ після пресконференції ВООЗ, Цзенг Гуан, керівник Центрів з контролю за захворюваннями в країні, також підкреслив ще одну (безпідставну) теорію змови - про те, що вірус розпочався в американській лабораторії.

"Американські біолабораторії є по всьому світу. Для чого Америці стільки лабораторій? Яка мета?, - запитав він. "Багато в чому Сполучені Штати вимагають, щоб інші були відкритими та прозорими, лише щоб виявити, що найбільш непрозорі справи в самих Сполучених Штатах".

Дзен сказав, що ВООЗ повинна "прослідкувати джерело вірусу в глобальному масштабі", а США повинні бути в центрі уваги розслідування.

Припущення про те, що новий коронавірус міг еволюціонувати за межами Китаю або завезений в Ухань із замороженими продуктами, використовуються державними китайськими ЗМІ, щоб натякати на те, що країна була безпомічна зупинити вірус до того, як він став нестримним.


Помилкові дії при перших спалахах

Хоча китайських чиновників не можна звинувачувати в тому, що вони не визначили кілька випадків пневмонії як початок наступної великої пандемії, це не те, що у чому полягає звинувачення, коли мова заходить про спалах в Ухані.

Кричущою реакцією було не те, що уряд ігнорував докази потенційної пандемії, коли дивився чиновникам в обличчя.

Згідно з документами, що потрапили до CNN від викривачів, а також з інших повідомлень та загальнодоступною інформацією, Ухань та китайські чиновники применшили загрозу коронавірусу, навіть коли існували чіткі докази передачі від людини до людини.

Заходи не вживали, поки не стало занадто пізно, щоб зупинити широкомасштабну передачу вірусу під час місяця новорічних подорожей 2020 року, хоча чиновників попереджали, що "це, можливо, переросте у масштабну подію в галузі охорони здоров'я".

В Ухані уряд навіть влаштував масовий бенкет, намагаючись побити світовий рекорд.

За даними міської влади, перші випадки в Ухані зафіксовані між 12 та 29 грудня 2019 року. ВООЗ про випадки захворювання повідомили лише 31 грудня.

До того часу, як Ухань ввів карантин 23 січня 2020 року, вірус вже поширився в Японії, Південній Кореї, Таїланді та США.

"Очевидно, що вони робили помилки - і не лише помилки, які трапляються, коли ви маєте справу з новим вірусом, - також бюрократичні та політично вмотивовані помилки в тому, як вони з цим поводились", - прокоментував ситуацію Янчжун Хуан, старший науковий співробітник з питань глобальної охорони здоров'я в Раді з міжнародних відносин.

Минулого місяця швейцарська Незалежна група з питань готовності та реагування на пандемію заявила, що Пекін міг би більше застосовувати заходів щодо охорони здоров'я, коли вперше виявили випадки пневмоній в Ухані.

"Для комісії стало зрозумілим, що у січні 2020 р. місцевими та національними органами охорони здоров'я в Китаї заходи щодо охорони громадського здоров'я слід було застосовувати активніше", - йдеться у звіті комісії.

Зрештою, це політичні та історичні питання, а не наукові. Можливо, буде встановлено, що вірус еволюціонував за межами Китаю, можливо, навіть поширився в Ухані через заморожені продукти, як стверджували представники охорони здоров’я країни.

Але це не змінить того факту, що Ухань був місцем першого великого спалаху, або що чиновники там не змогли зупинити його розповсюдження.

Що стосується коронавірусу, то тут є багато звинувачень, і лідери інших країн, які повільно реагували, також повинні розділити ці звинувачення. Якщо китайські чиновники мали діяти швидше, маючи докази, якими вони володіли в січні 2020 року, то влада в інших країнах світу - включаючи США - яка проігнорувала ще більші докази початку пандемії через тижні та місяці?

Що стосується того, як сам вірус еволюціонував і вперше перейшов до людей, ці дослідження тривають.

Виступаючи перед CNN у вівторок, член групи ВООЗ Пітер Дашак сказав, що врешті-решт вчені "отримають справді чітке уявлення" про те, як виник вірус, але це може зайняти тижні, місяці або навіть "декілька років". "Попереду ще багато роботи", - сказав він.

за матеріалами CNN


10.02.2021 972
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

514
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10999 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1839
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1736
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2740
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4598

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

336

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1040

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1451

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1323
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1702
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1510
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1225
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

596
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

671
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1865
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2091 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20364
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

340
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

695 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

726
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1076