Covid-19: програма вакцинації розкриває глибоку нерівність країн Близького Сходу

Перший громадянин Саудівської Аравії, який отримав вакцину проти коронавірусу Pfizer-BioNTech в Ер-Ріяді у грудні 2020 року.


По всьому світу розповсюдження вакцини яскраво висвітлило диспропорції у світовому доході.

Багаті країни беруть левову частку щеплень, а бідніші держави борються, щоб мати перспективу життя після коронавірусу. 
Близький Схід є мікросвітом цієї глобальної проблеми. У той час, як багаті нафтою арабські країни Перської затоки отримали вакцину серед перших у світі, такі країни, як Ємен та Сирія, повинні боротись із невизначеними термінами та складними планами розподілу, попри те, що вони найбільше постраждалими від вірусу.

Лідирують країни Перської затоки
Першими арабськими країнами, які розпочали вакцинацію своїх громадян та місцевих жителів, були найбагатші такі як: Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Катар, Кувейт, Бахрейн та Оман.
Особливо виділяються ОАЕ. Майже 10-мільйонна країна, яка має один з найвищих ВВП на душу населення у світі, також має один із найвищих показників вакцинації у світі. Понад 2 мільйони жителів та громадян вже вакциновані за допомогою Pfizer/BioNTech та китайською вакциниою Sinopharm.
Держава Перської затоки вже щепила більше людей, ніж Йорданія планує щепити на середньому рівні на першій фазі розгортання кампанії.
Ліван, який зараз переживає фінансовий крах, ще не доставив жодної вакцини.  
Зруйновані війною держави не мають конкретних планів щодо закупівлі та розповсюдження вакцин, навіть коли міжнародні організації втручаються із допомогою. Арно Бернаерт, керівник глобальної галузі охорони здоров'я на Всесвітньому економічному форумі (СЕФ), заявив, що світ не повинен бути "наївним" щодо цих несправедливостей.
"Країни з високим рівнем доходу мають політичну та юридичну надійність, що дозволяє їм організовувати найшвидші плани захисту свого населення", - сказав він. "Так буде завжди".
Директор з інфекційних хвороб у регіональному офісі Світового Середземноморського регіону Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) д-р Іван Гутін пояснив ситуацію так:
"Країни Арабської затоки мають менше населення, більший обсяг коштів та потужні системи охорони здоров'я, тому вони розпочали вакцинацію раніше, і це факт".

"Близький Схід просто характеризується суттєвою несправедливістю".
Для арабських держав, що не входять до Перської затоки, що страждають від злиднів, ендемічної корупції чи конфліктів, плани вакцинації ускладнюються не просто поганою адміністрацією, а глибокою недовірою до політичного керівництва.
"Ви повинні мати чітке бачення плану вакцинації населення, який вимагає чіткого управління та платоспроможності", - сказав Гутін CNN. "У більшості країн регіону їх немає".
У Лівані владна еліта, широко звинувачувана у корупції, протягом десятиліть марнувала ресурси країни, що завершилося фінансовою кризою минулого року. Медична система зазнала збитків, внаслідок чого виникла нестача лікарських засобів та відтік медичних працівників.
Вибух у порту Бейрута в серпні минулого року, який пошкодив деякі великі лікарні, посилив те, що президент країни назвав "надзвичайним станом для здоров'я".
Попри те, що в перші місяці пандемії кількість випадків захворювання в регіоні була однією з найнижчих, Ліван зараз очолює арабський світ у кількості хворих на мільйон населення.  
Очікується, що два мільйони доз вакцини Pfizer / BioNTech надійдуть на початку лютого, але вони охоплять лише близько 20% населення країни. На вулицях Лівану мало хто вірить, що розповсюдження неминуче або що воно буде проведене безпечно. Подібна історія в Іраці та Йорданії, країнах, що страждають від економічних потрясінь і де люди регулярно протестували з вимогою проведення політичних реформ.  
За словами представників охорони здоров'я, вже триває безкоштовна програма вакцинації Йорданії вакцинами Pfizer/BioNTech, але лише дуже невеликий відсоток населення погодився на її отримання, посилаючись на відсутність довіри. В Іраку для 40-мільйонного населення буде доступно лише 1,5 мільйона доз вакцини Pfizer/BioNTech, попри те, що країна стикалася з неодноразовими випадку масового інфікування коронавірусом протягом 2020 року.  

"Початок нової ери"
За словами Гутіна, ВООЗ звернулася до багатих країн, включаючи країни Перської затоки, щоб поділитися своїми дозами вакцини. Домовленості дотримуються, але це все ще у процесі.
Міністерство охорони здоров'я Абу-Дабі розпочало місцеву співпрацю під назвою "Консорціум Надії", яка має поставити 18 мільярдів доз вакцин до кінця 2021 року.
Заступник секретаря департаменту Джамал Мохамед Аль Каббі сказав CNN, що план являти собою повне рішення ланцюжка постачання для вирішення та полегшення доступності вакцин у всьому світі.
Попри затримку щеплень у країнах з низьким рівнем доходу, він більш оптимістичний, ніж був кілька місяців тому.
"Чи зможемо ми щепити всіх у 2021 році? Ні, я не думаю. Чи продовжуватиметься вакцинація у 2022 році, або навіть 2023 році? Так, я думаю. Так. Але те, що нам вдалося зробити поки що - це знак того, що ми можемо опинитися на початку нової ери ".
за матеріалами CNN


28.01.2021 642
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1248
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2546
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2124
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2179
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6573 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2465 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

354

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1160

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1296

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1418
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

291
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

594
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2074
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26525
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

561
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10475 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8022
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

549
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

414
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

555
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

631
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1600