Чи заслуговують “западенцы” та “бандеровцы” на окрему державу?

 

У середовищі галицької інтелігенції якраз і почастішали згадки про “галицьку автономію” або “галицький сепаратизм”. Галичанин ніколи не визнає пострадянський устрій, а українського, такого, як він хотів би бачити, немає. І ніяк не виходить. Останнім часом почастішали розмови про так звану “галицьку автономію” чи “галицький сепаратизм”. Що це таке і наскільки ця проблема є серйозною, спробуємо з’ясувати.

Минулого року Україна розміняла третій десяток своєї незалежності. Проте, за цей час не вдалося створити повноцінну українську ідентичність у повному розумінні цього слова. Зрозуміло, що з цього приводу у суспільстві є певні розчарування. І у першу чергу у тієї частин населення, яка покладала великі надії на формування української нації та держави. І ця частина, безумовно, – галичани.

 

Тому через неможливість реалізувати повною мірою свої націоцентричні почуття у середовищі галицької інтелігенції якраз і почастішали згадки про “галицьку автономію” або “галицький сепаратизм”. Галичанин ніколи не визнає пострадянський устрій, а українського, такого, як він хотів би бачити, немає. І ніяк не виходить.

 

Наприкінці вісімдесятих – на початку дев’яностих сформувалася так звана галичанська модель відродження України. Ця модель себе не виправдала, українська держава не стала на рівень Польщі, Чехії чи Словаччини – своїх найближчих сусідів котрим вдалося швидко розпрощатися із радянським способом життя. Це також сталося і тому, що було повною мірою (чи взагалі) не враховано прагнення українців східної та центральної України, котрі становлять більшіть мешканців України.

 

 

Відверто кажучи, національне відродження початку дев’яностих років минулого століття було “проектом меншості”, і його не сприйняла більша частина України, тому й він не приніс бажаних результатів.

Але для галичан цей проект є “рідним” і цілком “природнім” і змінювати його чи якось коригувати є не досить комфортно. Тому, у ситуації, коли реалізація проекту “держава України” по-галицьки не є можливим, деякі представники галицької інтелігенції вбачають за краще просто відгородитися від решти України і “замкнутися в собі”.

 

Хоча у цьому і є велика помилка: Україна – не Галичина здатна сприйняти і підтримати державотворчі та україноцентричні ідеї, продуковані галичанами. Тому що у Галичині краще збереглася національна свідомість і національно-патріотична думка – все ж таки Визвольна боротьба 1940-50-х років дали своє.

 

Патріотичні прагнення Великої України своєчасно були жорстоко придушені та стерті з історії. Проте “Галичанська модель” повинна увібрати політичні, соціальні та культурні реалії Східної, Центральної, Південної України. Інакше - приречена на невдачу.

 

 

Україна – неукраїнська

Сьогоднішнє українське суспільство є передусім споживачем російської культури. А столиця України – Київ, поряд з Москвою, перетворюється на авангард русифікації в Західній Україні.

 

 

І це найбільше дратує західняків, котрі починають протиставлятися саме Києву. Хоча насправді це ініціатива не наша. Київ сприймає прогресивний спосіб мислення і  у цьому випадку “сучаснішим” є якраз російський варіант. А це тільки тому, що українську ідею почали “нав’язувати” під гаслом захисту “рідної” української культури, яка за уявленнями пересічного росіянина завжди виступала як меншовартісна, “провінційна”, “націоналістична”.

Поділ на “своїх” – тих, “которые говорят на человеческом языке”, та “их” – “западенцев”, “бандеровцев” – є водночас одним з найпоширеніших проявів культурного відторгнення і неприйняття української культури в сучасній Україні. Це зрозуміли російські технологи і вирішили на цьому зіграти. Тому ставлення до галичан решти частини України є передусім продуктом російської пропаганди: для них це розплідник “украинского национализма”.

 

Як зазначає Тарас Возняк, ображає західняків України те, що влада у Києві не визнає героями ветеранів УПА та інших українських формацій, що воювали проти Червоної Армії. Спробу івано-франківських депутатів віддати данину пам'яті ветеранам дивізії "СС-Галичина" або незгоду львівських депутатів з відкриттям Кладовища Орлят потрібно також сприймати як вияв регіонами України позиції, відмінної від позиції офіційного Києва.


Стереотип західних українців як “українських націоналістів” і “бандерівців”, з подальшим ототожнення цих двох останніх образів присутній майже в усіх уявленнях східних українців про Галичину і актуалізується кожного разу в чергових суперечках по лінії Схід-Захід.

 

 

Спокуси окремішності

Галичина є яскравим носієм мовнокультурної українськості. І навіть незважачи на широку експансію всього російського, Галичина прагне підтримувати українську державніcть і це чітко контрастує з російсько-радянським характером решти України, включно з Києвом. І це є прямим шляхом до культурної та політичної окремішності Галичини у складі України. Однак саме ця окремішність сьогодні, усвідомлена як щось інше, цілком протилежне: інша мова, конфесійна приналежність, історична пам’ять. І це може стати головною підставою для подальших змін в національній ідентичності західних українців.

 

 

Концепція галицької окремішності сьогодні достатньо приваблива, і має великі шанси стати яскравою альтернативою для західноукраїнської інтелігенції та цілого Західного регіону загалом.

 

Цьому активно сприяє радянське минуле, з яким ми ніяк не можемо розпрощатися, суспільно-політичі негаразди та вади політичної системи. Все це залишає небагато підстав для оптимізму і змушує шукати якість радикальні рішення.

 

Можливо, саме сепаратизм і є тією “рятівною соломинкою” для збереження справжньої українськості, яку ще може запропонувати сьогодні галицька інтелігенція. Зрештою, Галичина, здається, залишилася й “українською останньою територією”, за яку таки варто спробувати поборотися.

 

Сьогодні галичани на боці “української України”. Проте за інших обставин можуть просто стати “хлопчиками для биття”. Тому “запасним” виходом за такої ситуації міг би стати статус автономії. Галицька автономія дала б нам можливість відмежуватися від “української України” як проекту неможливого і від ”російського світу”, як від проекту небажаного.

 

 “Камені спотикання”

Отже, основними “каменями спотикання” у відносинах “галичани – східні українці” можуть бути наступні:

-Переважання у масовій свідомості галичан таких понять як “соборність”, “державність” тощо сформувало дещо спотворені уявлення західних українців про те, чим є сьогодні Україна, і ким є вони самі в Україні. Притаманний Галичині “культ” Української держави, а також вдале маніпулювання національними почуттями деякими представниками київських еліт не дозволяють сьогодні галичанам розпізнати правжній характер цієї держави і усвідомити той простий факт, що саме українці є мовно-культурною меншиною.

 

-Друга світова війна. Офіційне трактування цих подій має за основу радянську концепцію “Отєчєствєнной войни” в якій західним українцям відведена роль виключно “зрадників Батьківщини” і “нацистських колаборантів”. Подібна практика стала обгрунтуванням політики русифікації: кожен, хто виступає за те, щоб у пресі чи на телебаченні транслювалася не лише російська мова, є націоналістом або принаймні “национально озабоченним”.

 

-В сучасній Україні спостерігається чіткий поділ на їхніх “бандер” і наших, що визначає критерії приналежности до “правильної спільноти”, допомагаючи російськомовній більшості чисто візуально розпізнати “своїх” та “чужих”.

 

Ці та інші приклади наділяють західних українців ознаками “інших”, залишають їх поза межами “української політичної нації”.

 

Дві України

Небезпека такого собі подвійного розуміння слів “Україна”, “український”, “українськість” полягає в тому, що дві частини населення – західняки і східняки розуміють ці поняття дуже по-різному. При цьому нормою стала практика, коли одна з них намагається нав’язати іншій власні уявлення про “справжню українськість”.

 

У випадку Галичини – це сприймання мешканців Східної України як носіїв “шкідливої” ідентичності, які мають бути навернені в ході “українізації”. У випадку сьогоднішнього офіційного Києва – це продовження “ненавмисної”, але послідовної русифікації інформаційного простору Західної України, руками проросійських мас-медіа.

 

Теперішня Галичина не в змозі конкурувати у такій боротьбі за власний культурний простір з переважаючими російськомовними медіа нашої столиці. А столиця не має змоги запропонувати культурну політику, прийнятну для різних регіонів. Київ має бути арбітром серед регіонів і демонструвати рівновіддаленість – це підвищуватиме його статус і важливе політичне значення як столиці.

 

Проте цілком очевидною є повна відсутність регіональної політики, що може бути ще одним свідченням глибокої кризи державницького мислення.

 

Націонал-демократи, що активно “працюють” на західноукраїнському електораті, відстоюють максимально унітаристську форму державного устрою, яка перетворюється на головний чинник окремішності як самих цих партій, так і Західної України загалом.

 

Тому дійсно, реальним шансом для західних українців вижити в цій державі є усвідомлення того, що вони не мають жодних шансів при сьогоднішній моделі влади.

 

Трагічність ситуації, однак, полягає у тому, що у сьогоднішньої галицької еліти, здається, не залишилося ані часу, ані інтелектуальних ресурсів, не кажучи вже про політичну волю, для того, щоб усвідомити необхідність цих змін та намагатися щось робити у відповідному напрямку.

 

 

Галицький проект

Чи не звучить занадто радикально ідея Галицької окремішності?

 

Звичайно, що задля реалізаії такого проекту потрібно створювати нову регіональну еліту, яка буде в стані напрацювати програму регіонального розвитку, незалежно від того, хто виконуватиме роль центральної влади, а також виробити перелік повноважень, якими має володіти автономія для забезпечення гармонійної життєдіяльності її мешканців. Необхідно паралельно до цього подбати і про майбутні управлінські кадри, щоб нам їх не присилали “з центру”.

 

 

Як вважає керівник Західної аналітичної групи Орест Друль, автономія Галичини дозволила б галичанам не розчинитись в Україні:

 

“Автономізація Галичини необхідна для того, щоб правила та традиції, які в нас є, могли діяти на повну силу, а не розчинялися в тій вертикальній системі, яка панує у всій країні. Через підпорядкованість Галичини українській конструкції наші норми співжиття та мислення є неефективними, що, у результаті, виливається у конкретний економічний програш.

Галичани істотно відрізняються від мешканців решти країни, й основа цієї відмінності лежить у цивілізаційному поділі Європа-Азія. Засаднича відмінність полягає в тому, що є приматом: примат колективного на особистим – чи примат людського, який визнає кожну людину цінністю. У Галичині домінує оця друга християнська засада, яка лежить в основі всієї європейської цивілізації. Інша справа – що за час перебування Галичини в складі України, яка сповідує азійський примат колективного – відбуваєтья вихолощення галицьких цінностей. Це дуже тривожить. Фактично це є навязування іншого світогляду. На Сході України найбільший прибуток дають вертикально побудовані монополії. Політика держави, яка зараз ведеться, – це монополізувати корупцію через побудовану вертикаль. Якби ще у свій час Вячеслав Чорновіл домігся автономії Галичини – тоді б і підприємства працювали, і енергія не тратилася на з'ясування стосунків всередині дуже різної країни”.


Симпатиків галицької автономії чимало, а тема стає дедалі популярнішою в різних осередках Західної України: у Львові, Івано-Франківську, Чернівцях, Тернополі, Дрогобичі. Цю ідею поділяють також представники західноукраїнської діаспори у Києві. В цих осередків є свої гуру. Програмним маніфестом вважається есе відомого письменника з Івано-Франківська Юрія Андруховича “Моя остання територія”.

 

Політолог Олексій Гарань добре пригадує часи, коли у 1991 р. створювалася Галицька асамблея: “на мій погляд вона насправді, створювалася не за географічним принципом, а за принципом домінування демократів в трьох областях Галичини. Тоді влада в Україні зберігалася в руках Компартії, а в тих областях при владі знаходилися націонал-демократичні сили. Напевно, саме цим і обумовлювалася поява Галицької асамблеї, і не думаю, що це можна трактувати як якісь ознаки сепаратизму. Ми пам’ятаємо, що ідея федералізації України на початку підтримувалася В’ячеславом Чорноволом, але він дуже швидко від неї відмовився, так само як не підтримали цю ідею й інші націонал-демократи, тому що зрозуміли, що вона несе в собі загрозу територіальної цілісності майбутньої незалежної України.


Що з цього вийде, невідомо, все залежатиме від розвитку ситуації в самій Україні. Якщо Київ здійснить помилки, то ідеї галицького сепаратизму можуть потрапити на сприятливий грунт, перейшовши з інтелігентсько-елітарної сфери до масово-суспільної. Такою помилкою може стати, наприклад, обширна інтеграція з Росією та Білорусією.

 

 

За даними досліджень громадської думки, при такому розвитку подій найбільша група галичан – 40 відсотків декларує готовність боротьби за відокремленність своєї малої вітчизнию, 11 процентів – за автономію, 29 процентів – за незалежну державу.

 

Тому пронозувати майбутній розвиток подій нелегко – дуже різні в ідейному, економічному і культурному плані регіони, що складають цю державу. Практично вже сьогодні Україна функціонує як федерація, тільки неформально. Розвинена сіра зона та корупція ведуть до того, що Схід, Захід, Південь і Центр насправді керуються та розвиваються за своїми власними, тільки там діючими принципами і правилами, підкуповуючи Київ відповідними подаяннями та забезпечуючи потрібні владі результати виборів.

 

 

Але чи буде це називатися соборністю і до якого часу? Будемо надіятися, що така негласна територіальна роздробленість України – тимчасова і розмови про автономність того чи іншого регіону, в тому числі і Галичини – явище неактуальне і державотворчі ідеї та прогнення стануть пріоритетними.

 

Версії


04.03.2013 2407 23
Коментарі (23)

газда 2013.03.04, 19:26
Стаття варта смітника. Показовим є підбір "експертів-аналітиків" і витягнуті з гебешних методичок схеми поділів України. Крячання вороння над живим чоловіком.
НИК 2013.03.04, 19:40
ТАКА ОЛІГАРХІЧНА РФ ЯК ЗАРА, НАВІТЬ БІЛОРУСЬ НЕ ПРИЄДНАЄ НА РІВНИХ ПРАВАХ, БО ЗА ІМПЕРІЮ ТРЕБА ПЛАТИТИ. ЮЛЬКУ ЄС ПРОВАЛИВ НА ВИБОРАХ, БО ВИДІВ- ОБМАНЕ І НЕ ДАСТЬ, ЯНИК ТАКОЖ НЕ ДАЄ РЕСУРСИ ГАМАТИ, НАВІТЬ ПРИ АҐЕНТІ ЮЩУ ЗЕМЛЮ НЕ ДАЛИ В РУКИ ЧУЖАКІВ. КРІМ ТОГО ВСІ "АНАЛІТИКИ" ПОЛЬСКОГО НАПРЯМУ, НЕ РАХУЮТ ДУМКУ КИТАЮ ПРО РОЛЬ УКРАЇНИ У СТРИМУВАНЮ РОСІЇ. ЇМ НЕ ПОТРІБНА СИЛЬНА РОСІЯ НАВІТЬ ДРУЖНА ДО ПЕКІНА. ТОМУ ПОВТОРЮЮ ЛЯХАМ -РОЗРИВАТИ НІМЦІ І МОСКАЛІ БУДУТ ПОЛЬЩУ, А УКРАЇНУ, ДРУЖНУ БРАТАМ РФ І КНР, БУДУТ ЗМІЦНЮВАТИ, ТОМУ ЯНИК ТАК СЕБЕ Й ВЕДЕ. ГРАНТОЇДИ НЕ ХОЧУТ ВИДІТИ: СТВОРЕННЯ БАНКУ РОЗВИТКУ І ЗАКАЧКА В ГОСПОДАРКУ 378млрд.грн!!!!! ЗА СИХ 2 РОКИ, ОЗНАЧАЄ ВІДХІД ЯНА ВІД ВАШИНҐТОН-КОНСЕНСУСУ. ЯКИЙ БИ ВОЙ ПІДНЄЛИ ВЛАСНИКИ ДОЛЯРОВОГО ВЕРСТАТА (ФРС)НА ВТРАТУ ТАКИХ КРЕДИТІВ, ЯКБИ ЗА ПЛЕЧИМА У ЯНА НЕ СТОЯВ НОВИЙ ПАПА. І СЕ НЕ РФ! СЛУЧИКИ, СЛУЖІТ НАРОДУ І ВІН ЗА ВАМИ ПОТЄГНЕСІ.
Jktu 2013.03.04, 23:01
а ене зацікавила, давно думав про цю проблему. зодного боку треба від єднуватись, з іншого - самі не протягнемо - про це й стаття!
А2 2013.03.05, 09:44
Галичани заслуговують на краще майбутнє, навіть, якщо воно пов’язане з необхідністю створення власної держави. А тим, хто каже "ПРОТИ", – ганьба! Галичани – справжні патріоти України, які завжди жертвували всім, що мали, заради блага Батьківщини. А якщо нас так принижують у незалежній Україні, то маємо право подумати й про свою Україну. Україна – поняття не лише територіальне, вона – в наших душах і серцях. І неважливо, по який бік Збруча. Слава Галичині!
2МП 2013.03.05, 17:23
Не федералізація, а відєднання. Досить годувати малоросів і янучарів. Проживемо без них. Хто не згоден - хай їде в мать вашу Одесу або на Донбас і там сторює Україну.
ворон 2013.03.05, 21:26
Підтримую автора!
газд 2013.03.05, 23:02
Не думаю, що західноукраїнський сепаратизм призведе до якихось реальних проблем для єдності України. Скоріше, навіть навпаки, східноукраїнська еліта на чолі з Януковичем змушена буде постійно задобрювати політикум Галичини, уникаючи крайнощів у вирішенні ключових питань для пересічного мешканця Галичини.
газда 2013.03.06, 00:52
Ні. Жоден сепаратизм не приніс добра унітарній державі, якою є і має бути Україна. Націоналісти всіх поколінь, від Хмельницького до Шухевича боролись саме за Велику Соборну Україну. Хто не згоден - допомагає ворогам, свідомо чи несвідомо.
Галина 2013.03.06, 08:21
Більш витонченого єзуїтського антиукраїнства рідко зустрінеш. Дугінці виглядають куди приємніше: або ви — частина іперії, або вас не буде. Принаймні чітко і зрозуміло. А от коли під захистом українства іде рубання під корінь… це складніше. Не тіште себе ілюзіями. НІКОЛИ НЕ БУДЕ НІЯКОЇ ЗАХІДНОУКРАЇНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ, просто тому, що Донцов і Міхновський — не з Галичини, просто тому, що Франко свого часу писав, що націоналізму напився з Шевченка і Драгоманова, просто тому, що без великої України вас розтягнуть Польща, Румунія, Венгрія за кілька секунд. Іде свідома, цілеспрямована робота по знищенню України ВЗАГАЛІ, України, як осердя спротиву Імперії.
Щукар 2013.03.06, 17:19
Це як,відділитися і жити собі в такому тепленькому заповіднику?І що буде робитися на Великій Україні нас не буде хвилювати? Не пройде!
Галичанин 2013.03.06, 20:55
Ящірка яка не хоче жертвувати хвостом здебільшого втрачає життя. Треба подумати. Подивимось що буде далі.
Lv 2013.03.08, 00:46
Тези, жи "без великої України вас розтягнуть Польща, Румунія, Венгрія за кілька секунд." є абсурдними. Звичайно, шо це є можливо, але ж існують якось Литва, Словаччина, Хорватія, Естонія і Латвія. Всі вони є меншими за сукупне населення трої галицьких областей, не кажучи вже про всю Західну Україну. "Націоналісти всіх поколінь, від Хмельницького до Шухевича боролись саме за Велику Соборну Україну." Не смішіт. Якби Хмельницький боровся за соборну Україну, не віддав би Галичину і Волинь на поталу полякам.
Lv 2013.03.08, 00:50
"Це як,відділитися і жити собі в такому тепленькому заповіднику?І що буде робитися на Великій Україні нас не буде хвилювати?" Ми хочемо грати ва-банк. Або вся Україна робиться українська (шанси -- мінімальні), або ми русифікуємось так само, як решта України (це вже ся відбуває повним ходом -- подивітси, яка музика в наших супермаркетах і маршрутках, та й навіть яким суржиком багато з нас балакає). Виджу, більшість галичан вибирає друге... Азартні ми.
газда 2013.03.08, 00:53
LV, хочете поговорити про історію, хто що віддав, що зміг і що хотів? Смішним є власне Ваше порівняння трьох етнічноукраїнських областей із, хай невеликими, віковічно окремішними європейськими націями.
газда 2013.03.08, 00:57
Галичавнин, Ви кажете "Ящірка яка не хоче жертвувати хвостом здебільшого втрачає життя." Але ж у випадку Галичини, при тому, що я люблю свій Івано-Франківськ понад усі міста Неньки, йдеться, скоріше про спроби хвоста позбутися ящірки. Зважте, будь-ласка.
відгомін 2013.03.09, 08:51
Якщо дати автономію західним українцям (не тільки Галичині) на рівні штату в США (свої закони, суди, поліція) - то за 20 років ситуація буде кардинально іншою. Ми нічим не гірші за поляків, чехів чи мадярів.
сепаратист 2013.03.08, 11:53
Я за поділ України на Захід і Схід і їх відділення. Не може бути єдиною Україна за такої влади. Схід ненавидить Захід і вважає його трутнем. Тому буде логічно відділитися. І я за це бо цей Схід тягне Україну назад до Совецького Союзу. до загибелі, до прірви
mik 2013.03.08, 12:26
Достатньо лиш подивитись на стан доріг та громадських вбиралень в Галичині, стає ясно - нічим таким особливим "галицький менталітет" не вирізняється. Ті ж самі крадії, брехуни, жополизи як і усюди, тільки ще з пихатим "патріотичним" забарвленням. Не тіштесі, панове, дурними надіями
газда 2013.03.08, 13:56
Та досить уже гундосити ригівські штампи, накшталт "Схід ненавидить Захід"! Ви або не вилазили з Галичини, або мали нагоду спілкуватись на Сході зі "слівкамі общєства" десь під гастрономом. Протріть оченята та подивіться хоч би результати останніх виборів до ВР, і побачите тотальну перемогу опозиційних кандидатів у всіх мажоритарних округах столиці і в десятках округів східних областей! Чи Ви припускаєте, що обираючи свободівця Ю.Бублика абсолютною більшістю голосів, його виборці продовжують ненавидіти галичан? Чи, може, полтавці, про яких йдеться, то для Вас недостатньо східняки? Від них теж відділятись хочете? Залишати Київ, Полтаву і решту славних міст і сіл сповзати в неосовєцьку ригівську багнюку бажаєте??? Не дозволю. Всіма силами, а буде треба, то й життям.
Сергій Чирва 2013.03.08, 21:26
Україна- незалежна, соборна і неділима! Все інше - від лукавого!
Роман 2013.03.09, 10:16
Стаття цікаво, но без практичного навантаження!! бо навіть за такі заклики автором можуть зацікавитись певні органи (якщо вже не зацікавились)))! Скажу одне дана проблема була ,є і буде.. ще багато років....поки не відбудеться серйозна зміна поколінь і свідомості "молодих Українців", які далеко по-іншому вже мислять не так як їхні батьки...!!! Прикро, що в нас збереглися традиції їздити з даниною до царя на поклін в Києв, прикро шо нам насаджують "ідею двох Україн і двох українців", насправді все простіше ..тільки треба свої думки формувати на на телебаченні і статтях..а спілкуючись з представниками Сходу...в живу!! тоді думки буудть обєктивнішими і висновки реальнішими!!! Щодо сепаратизму, автономії ..гарна річ..можна поговорити....і на тому крапка!! Як то кажуть не шукаймо ворогів поміж себе, бо їх і так ззовні є багато...!!
вуйко 2013.03.09, 11:16
Галичани - це не національність а регіональна ознака, як провансальці, бургундці і гасконці у Франції. Та й русини теж відносне поняття. Раніше в нинішній Галичині окрім інших жили білі (нехрещені) хорвати. Мали тут свою столицю, яка в кілька разів була більшою тодішнього Києва (так історики кажуть). Вони кажуть теж на початках прийняли владу Києва і стали називати себе русинами. Проте потім переселились на Балкани і русинами бути перестали.
дукля 2013.03.10, 15:46
я також підтримую ідею поділу України, ну ж вже давно усім ясно, припиніть тягнути ризину, ну різні ми, на сході немає українців, вони "рускі" і хочуть до Росії. Так нащо їх мучити хай собі їдуть... а ми тихенько повтішаємось
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

964
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

779
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1897
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3246
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2554
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2544

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

237

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

734

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

688

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1605
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

357
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

696
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

616
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

338
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

382
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27037
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

842
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19676
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

428
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

399
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

732
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1331 3