Чи був Іван Франко безбожником?

 

 

 

Чим не подобається нова митрополія львівському історикові

 

Як рішучий противник проголошеної нещодавно главою УГКЦ Святославом Шевчуком Івано-Франківської митрополії заявив про себе львівський історик Василь Расевич. Власне, не самої митрополії, а її назви. Іван Франко, на переконання історика, був відомим антиклерикалом і атеїстом, отож назва «Івано-Франківська» нічим не пристойніша, ніж, наприклад, «Дніпродзержинська» чи «Ворошиловградська». Краще б, пропонує науковець, назвали нову митрополію якось нейтрально, Прикарпатська чи що…

 

Щоб надати своїм словам більшої ваги, Расевич посилається на спогади Антона Крушельницького, видані в київському видавництві «Дніпро» 1981 року. Якщо вірити цим спогадам, хитрющі клерикали не давали спокою поетові навіть на ложі смерті, намагаючись за всяку ціну навернути його до Бога. Піп Галущинський, скажімо, умовляв Франка помиритися з Богом і церквою хоча б перед кончиною. «А що на те сказала б молодіж, котру я ціле життя вчив не вірити в Бога?» - начебто рішуче заперечив священикові поет. І так і помер невисповіданий, нерозкаяний. Як і личить «головному пропагаторові виразного атеїзму».

 

Це, повторюю, якщо вірити спогадам комуніста А. Крушельницького. Расевич їм охоче вірить. Але ж не всі такі легковірні, як львівський історик…

 

 

Як помирав поет

 

Греко-католицький священик Галущинський справді відвідував смертельно хворого поета. Однак, окрім спогадів А. Крушельницького, є куди достовірніші свідчення цих відвідин. Хоча б стаття Р. Луканя «Д-р Іван Франко і василіани», що вийшла у Львові ще до 1939-ого. У ній стверджується, що Франко «зажартував» собі з пропозиції о. Галущинського прийняти сповідь і «скоро перевів розмову на щось інше; час від часу тратив притомність…».

 

Жодних чи то заборон, чи якоїсь анафеми церква на поета не накладала, він удостоївся церковного похорону. І даремно зловтішається Расевич з того факту, що митрополит Андрей Шептицький не відвідав похорону. Митрополит, як відомо, перебував тоді далеко від Львова, в російському засланні. А щойно повернувся з Росії до стольного Києва, відслужив заупокійне богослужіння за душу спочилого Франка.

 

Не складні стосунки вмирущого з церковним кліром є тут, зрештою, основоположною річчю. А те, що відходив наш Каменяр в інший світ у крайній нужді, навіть одягнути не було в що покійного. Поляки, кажуть, мстиво рекомендували українцям: «Ідіть подивіться, в яких злиднях помирає ваш найбільший поет».

 

 

Радикали не проти релігії

 

Франко, як знаємо, перебував у радикальній партії, а радикалів любили пов’язувати з безбожниками. Та загляньмо хоча б у його статтю «Радикали і релігія». «Радикали ніколи не виступали і не виступають, - твердить її автор, - ані проти віри в Бога, ні проти жадної основи правдивої релігійності». У цій же статті дано чудове визначення релігії: «Релігією називається не тільки віра в якісь надземні вищі істоти… До релігії належить також чуття, любов до тої вищої сили і до інших людей, любов до добра і справедливості, а в кінці також добра воля, постанови жити й самому так, щоб наближувати себе й інших до тої вищої істоти».

 

Якщо виходити з цього визначення, то правдивих релігійних людей у нас набереться не так і багато. Віра ж без діла мертва, а далеко не кожен з нас дбає про те, щоб зміцнювати свою віру добрими справами, змагати до справедливості. Релігійність самого Франка під цим оглядом не підлягає сумніву. Цілком можливо, що в Галичині він був одним з небагатьох по-справжньому релігійних людей свого часу.

 

 

Ішов до Бога своєю дорогою

 

Поки що не доводилося читати нічого змістовнішого на тему «Іван Франко і релігія», ніж проповідь владики УГКЦ Ігоря Возьняка, проголошена з нагоди 150-их роковин поета. Дехто бачить тільки ті Франкові твори, непокоїться владика, в яких він вірив у соціалізм власного авторства і гадав, що наука буде провідником людей, а віра й релігія зникнуть як непотрібні. Інші стараються бачити тільки того Франка, який був приятелем священиків, співав з дяками в церкві.

 

Але Франко значно складніший, він не поміщається в жодні придумані рамки. Так, і «Мойсей», і «Страшний суд» важко назвати поемами класичного християнина. Масонський дух і символіку зауважують у «Каменярах», що можна зарахувати до помилок молодості. А прочитайте вірш «Хрест» - і ви легко зміните думку про масонську спрямованість автора. Бо хіба масони вірять у спасенну силу хреста? Хіба безбожники співають хвалу знакові спасіння?

 

Зрештою, згадаймо ще одні спомини про Франка, видані 1926 року у Львові о. Волянським. «При полемічній дебаті про віру, - пише отець, - Франко не забирав слова, а коли полеміка заходила до точки кипіння, тоді казав: «Лишім ми віру нашому народові, бо то є ще один амальґам, який його держить».

 

І буквально ще одна цитата. Як свідчить Франків небіж Василь, син Онуфрія, «в одній кімнаті Франкового дому висів образ Богоматері, обвішаний вишиваними рушниками, перед ним стояла лямпадка». От вам і безбожник!

 

В Івана Франка, який запевняв, що «молитва – слаба там підмога, де лиш розум і труд у пригоді стає», була своя дорога до Бога. Дорога терниста, звивиста, повна революційного пориву… Але назвати це вульгарним атеїзмом – дуже погрішити проти істини.

 

Дмитро КАРП’ЯК, коломияВЕБ


22.12.2011 Дмитро КАРП’ЯК 8215 6
Коментарі (6)

Бонд 2011.12.22, 20:18
Франко був масоном (як і Шевченко, Котляревський, Сковорада і багато інших). А масони зовсім не безбожники, а найсвітліші люди, які зберігають давню традицю Любові до Бога.
ХХХ 2011.12.22, 20:37
http://imhotep.if.ua/
Марія 2011.12.23, 12:19
В Україні немає жодного генія,якого б не пробували скинути з п,ядисталу .Шевченко-вурдалак і кровопивець, Мазепа - зрадник, навіть Володимир Великий гвалтував когось там "на глазах у почтенной публики".Як правило, роблять це чужинці. Цілі їх зрозумілі, але коли до цього долучаються і "патрійоти", то це вже перебор.Особливо, якщо факти непереконливі...
НИК 2011.12.23, 20:48
п.МАРІЇ -ПОВАГА. А ПО тов.РАСЄВІЧУ ВИ НЕ ПОМИЛИЛИСЬ. ВІН ПІВПОЛЯК. А ПО ВИХОВАНЮ ЧИСТИЙ ПОЛЯК. ЇГО ЧАСТО ДРУКУЄ ШОВІНІСТ. "КУРЄР ҐАЛІЦІЙСКИ" АБО ЇГО ЦИТУЄ. А ПРИКИДАЄСІ НАШИМ ЯК У ІФ- КАФАРСКИЙ.
Брама 2011.12.25, 21:50
Які в нас мудрегелики на місцевому рівні!Напівполяк,чистий поляк! Ось які мудрі оприділення.Я не поляк,але все,що побудовано в Станіславі,чим ми гордимося це поляками.А як ви розуміете нпівГуцул-немитий,або чистий Гуцул трошки помитий???Отже не шукайте ворогів,а мийтеся бо не можливо в автобус зайти.Гуцули мають жити своім розумом і переіменувати в місто Станіслав,тоді і метрополія буде називатися красиво Станіславська.Ми ще до сьогоднішнього дня не можемо вийти з під радянського напрямку,це дуже поважають продажні гуцули-лизуни у вазеліні.Всі нормальні громадяни переіменували своі міста і повернули історичні назви.А Івану Франку буде памятник в Станіславі -це дуже по-панськи.І Гуцулів не будуть називати НЕМИТИМИ!Думаймо і приймаем рішення,люди навіть гроші будуть здавати.Рушаймо паньство якщо хочете так називатися!!!
ПАН!!! 2011.12.25, 22:08
Іван Франко спочивае вічним сном у ЛЬВОВІ.Але чомусь ніхто і думки не мав переіменовувати місто.ЧОМУ?Та тому,що розум переміг і людська гідність.Я думаю,що львівяни і ліпше шану складають І.Франку!!!!!!!ДУМАЙМО............................,молодець Брама,
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1027
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2419
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2060
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2095
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6373 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2388 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

261

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1079

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1117

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1327
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

203
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

540
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1999
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26441
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

497
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10400 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7941
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

485
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

345
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

491
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

570
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1513