Через ремонт вулиця Шевченка у Франківську перетворилася у військовий полігон (фоторепортаж)

 

 

Вулиця Тараса Шевченка в центрі Івано-Франківська - одна із найдавніших і найкрасивіших вулиць міста, відома своєю архітектурою та історією. І разом із цим – одна із найпроблемніших. Вже давно тут назріло питання капітального ремонту.

 

Вік комунікацій і дорожнього полотна не витримував щорічного зростання автопотоку і кількості мешканців вулиці. А ще сотні студентів, які додають життя вулиці. Здавалося, що наближення ювілею - 350 річчя Івано-Франківська зможе цю проблему вирішити.

 

Саме до цієї дати можновладці обіцяли капітальний ремонт і реконструкцію вулиці, якою щоденно проходять тисячі городян і гостей. Не дивно - адже вона прямує до міського парку культури і відпочинку. Та й питання контролювалося самим Президентом України. Однак, з часу обіцянок пройшов вже майже рік. Обласний центр Прикарпаття незабаром святкуватиме чергову річницю. А питання вулиці і досі незакрите. Довгоочікуваного ремонту так і не сталося.

 

Частина коштів, виділених на ремонт як субвенція із державного бюджету, повернулася назад – неосилили освоїти. А тому, логічно, що із потеплінням прийшло загострення і самого питання. Його знову підняли депутати на сесії міської ради минулого тижня. Мовляв, ремонту нема, фінансування перекрите, а що далі? Поговорили і вирішили - виконкому і міському голові чергову догану. А також вказали градоначальнику на дорогу в Київ, куди він повинен, на думку депутатів, їхати врегульовувати питання і повертати кошти в місто.

 

Суть вуличного питання Планувалося, що на вулиці Шевченка будуть замінені усі підземні інженерні мережі та комунікаці­ї. Від вулиці Січових Стрільців до Гординсько­го буде викладена плитка, а це не мало, не багато – 3 тис. кв. метрів. Загалом ремонту зазнає 12 тис. кв. метрів дорожнього­ полотна. Уся ця ремонтна історія розпочалася ще у далекому 2010, коли керівництво держави натякнуло на можливість фінансування ювілею Івано-Франківська.

 

Тоді обіцяли на все 40 мільйонів. З часом сума скоротилася до 24, а згодом і взагалі до 10. ЇЇ вирішили повністю спрямувати як державну субвенцію на капітальний ремонт вулиці Шевченка. Відповідне положення затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 11 травня 2011 року. На місці депутати міської ради дали добро на роботи 29 травня 2012 року, добавивши до державних грошей із міського бюджету ще 2, 8 мільйони гривень. Отож, кошторисна вартість усіх робіт становила майже 13 млн. грн. На все у міської влади часу було до кінця 2012 року ,у протилежному випадку, невикористані кошти повертались державі. Здавалося, після паперових формальностей усе мало б піти як по-маслу – гроші, які не які, а таки будуть, залишилося визначити фірму-підрядника і того, хто цим усім заправлятиме. Однак, не так сталося як гадалося - все найцікавіше тільки починалося… Не вистачило часу? То не вистачило часу, чи його все ж таки було вдосталь? Головна складова питання.

 

Опоненти виконавчої влади, зокрема в особі Юрія Соловея, який на сесії і озвучив усі «фе» колег, стверджують, що причина незавершеного ремонту криється у бездіяльності, недбалості і затягуванні часу міською владою. І відразу ж називають чітко дати, коли субвенція поступила на рахунок розпорядника. Мовяляв, вже 20 серпня вся сума з держбюджету лежала на казначейському рахунку фінуправління. А ще говорять, що місто затягувало із визначенням того ж таки розпорядника коштів і проведенням тендеру на виконавця робіт.

 

«12 квітня, коли були прийняті зміни до Закону України Про державний бюджет, ми мали всі правові підстави розпочати дії, пов’язані з організацією ремонту вулиці Шевченка. Місто ж після 12 числа спромоглося 27 квітня внести зміни в бюджет Івано-Франківська, де передбачити розпорядником коштів управління капітального будівництва, а також було добавлено 2,8 мільйонів з міського бюджету, - говорить Юрій Соловей. - Але почалася тяганина - хто буде ділити цей бюджетний пиріг. І тільки 29 травня ми знову вносимо зміни, де визначаємо не УКБ, а Департамент житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку капітальним розпорядником коштів».

 

Втім чому так вийшло ніхто пояснити не може. Однак, апелюють, що часу на роботи було вдосталь. В той же час міський голова Віктор Анушкевичус, якому й адресувалися звинувачення, запевняє, що зробили усе можливе і не можливе. І розповідає, що він особисто 12 раз був у Києві, щоб врегулювати дане питання. Дійсно, очільник міста визнає, що із визначенням відповідального на місці була тяганина. Однак, пояснює її об’єктивними причинами. Мовляв, обсяг робіт, який мали провести на Шевченка був набагато більший за компетенцію Управління капітального будівництва.

 

Тому й була надана перевага профільному Департаменту. Щодо тендеру, який за словами опонентів, значно зятягувався, то мер запевняє, що діяли виключно в рамках чинного законодавства. Інакше ніяк. Тай допоки йшла вся паперова тяганина, фірма, яка виграла тендер вже працювала за власний кошт, без авансу. Дещо про тендер. 23 липня Департаментом житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку було оголошено тендер. І тільки через місяць 23 серпня відбулося розкриття конкурсних пропозицій. Тут організатори на свій власний вибір і скористалися часом по максимуму, бо переможця можна оголосити на другий же день, а можна і пізніше. Ще через місяць 5 жовтня був підписаний договір.

 

Такі зволікання у виконкомі пояснюють наче б то відмовою переможця проводити роботи. До речі, щодо підрядника, у місцевих обранців також були питання. Нагадаємо, що на тендері, який оголосив Департамент, було декілька учасників. Перемогу отримала Інвестиційна будівельна компанія «Ніка», яка запропонувала ціну робіт 12,8 млн. грн. Друге місце посіло приватне підприємство «Екстім» - його кошторисна вартість 14,7 млн.грн. Головний аргумент депутатів – це те, що фірма «Ніка» невідома і навряд чи має досвід робіт подібного характеру. Міський голова вбачає у таких закидах підтекст політичних і комерційних інтересів: «Всі, хто приймав участь у дискусії на сесії міськради прекрасно знали і чому вона розгорілася, і чому основним дискусійним чоловіком був Юрій Соловей. Тому що фірма його одно партійця Романа Тимківа «Естім» хотіла ремонтувати вулицю Шевченка, але вона програла в тендері. І я думаю, що це основний лейтмотив, чому піднялася ця тема», - говорить Віктор Анушкевичус. Винними ж у тому, що кошти повернулися у Київ, на думку міського голови є Кабмін і Державне казначейство.

 

Переший тому, що запізно перерахував кошти, а казначейство – тому, що все-таки вчасно не пропускало їх. «Якщо б ця субвенція з держбюджету надійшла в першому кварталі 2012 року, тоді всі претензії мали б мати підставу – дійсно звинувачути виконавчу владу. Але коли перший транш прийшов в сепні, то фізично не вистачило часу і плюс казначейство не пропускало кошти», - апелює Віктор Анушкевичус. Також говорить, що неодноразово мав розмови із багатьма фахівцями, які підтвердили йому неможливість за такий малий проміжок часу виконати обсяг робіт, який був на Шевченка. Далі буде?

 

Власне, стурбовані опоненти виконкому і мера нарікають на його бездіяльності стверджують, що градоначальник має їхати знову в Київ повертати кошти в місто. Сам же Віктор Анушкевичус, схоже із такою участю не цілком згідний. Так, визнає, що можливо у тому стані вулиці, який маємо на разі, частково винен Департамент комунального господарства транспорту і зв’язку, Однак, як вже писалося, розпорядник коштів не мав і чим розпоряджатися, бо Казначейство просто затримувало перерахунки коштів. «Загалом, якби казначейство пропускало всі кошти, то можливо ми освоїли б більшу частину коштів. В казначейство за моїм підписом ми подали платіжних доручень на суму 4,7 млн. грн. Казначейство провело, якщо говорити дуже точно, 2,966 млн. грн. і відповідно 7,33 млн. було повернуто державі», - стверджує міський голова.

 

Однак, вулицю Шевченка таки завершить і сподівається на справедливість зі сторони Мінстертва фінансів України. Мовляв, кошти, які місто із багаторічною історією заслужило до свого ювілею, не можуть бути просто так втрачені. Міський голова вже направив відповідні листи в Міністерство фінансів, в Міністерство регіонального розвитку і будівництва, до Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, а також окремим листом звернулися по допомогу до голови Івано-Франківської облдержадміністрації Михайла Вишиванюка. Головний аргумент – те, що кошти все-таки надійшли тільки у третьому кварталі на казначейські рахунки і згідно усіх термінів їх було неможливо вчасно освоїти і доцільно було б цьогоріч закласти у держбюджет невикористані Івано-Франківськом кошти.

 

«Також я маю інформацію, що доручення Президента, яке було дано в грудні 2010 року з контролю не знято, - говорить Віктор Анушкевичус. - І зараз на наші звернення в міністерства ми отримали відповідь».

 

Так, наскільки стало зрозуміло із розмови, вже є доручення Міністру фінансів Юрію Колобову і голові облдержадміністрації Михайлу Вишиванюку спільно із міською радою розглянути і внести узгоджені пропозиції в Кабінет міністрів. Тобто, надії, що гроші повернуться, все-таки є. Хоча й поки що доволі умовні. Якщо ж план мера не спрацює, то завершувати ремонт доведеться за кошти із міського бюджету. Як розповідає Анушкевичус, на разі на вулиці виконано 40% усіх необхідних робіт. Практично, залишилось перевірити комунікації і розпочинати формувати дорожнє корито, а опісля плитка. Тобто, вся чорнова робота позаду. Вулиця Шевченка – як вона є… Ну що ж, вислухавши позиції сторін, варто оглянути безпосередній об’єкт суперечки. Дійсно, ситуація вимагає бажати кращого. Втім, попри жахливий зовнішній вигляд, не найкращі погодні умови і, найголовніше, начебто відсутність фінансування, робота таки триває. За час мого годинного перебування на вулиці декілька машин вивозять залишки грунту від розкопок, робітники пораються біля мереж, а на частині вулиці вже насипано гравій.

 

Слова міського очільника про те, що ремонт вулиці таки буде завершений і загалом про стан робіт на даний час безпосередньо на місці підтверджує виконроб будівельної компанії «Ніка» Михайло Бойко. «

 

Нам ще треба кинути телефонні і електричні кабелі. І зробити декілька вводів водопроводу і газу. В даний час ми просто не можемо це робити, бо дуже сильно промерз грунт», - говорить будівельник і додає, що роботи не призупиняли практично усю зиму, тільки у випадку сильних морозів. А як тільки потепліє, вони повним ходом приступають до роботи.

 

Щодо терміну будівництва, то він, за словами пана Михайла, розрахований на увесь 2013 рік, адже обсяг робіт колосальний.

 

«Як тільки буде погода, ми робимо підстелаючий шар гравію і ставимо плитку, бо вся вулиця буде пішохідною, і дорога і тротуари будуть у плитці, - говорить пан Михайло, - Ви тільки вдумайтеся у цифру, нам потрібно 15 тисяч квадратних метрів бруківки поставити! А це і кошти, і робота».

 

Мовою цифр говорить і будівельник. Каже, що просто неможливо було освоїти кошти за такий проміжок часу: «Ті мільйони ми вчасно не освоїли, бо вони були проплачені у грудні місяці і просто фізично не можливо було виконати об’єми запланованих робіт». Глас народу: не такої вулиці ми хотіли Поки міські чиновники визначають винних, від «відремонтованої» вулиці страждають пересічні мешканці.

 

Саме їм щоденно потрібно долати метри розритого дорожнього полотна, або ж обходити звичний маршрут іншим шляхом. Тай особисто пройшовшись по вулиці, «задоволення» у мене було чимало. А під час «мандрівки» тільки і доводилось спостерігати як проворні студенти, які головним чином, і є жильцями вулиці маневрують між калюжами на розритих тротуарах, намагаючись хоч частково залишити взуття чистим. Не менш «привабливими» є і думки самих перехожих.

 

«Капітальний ремонт вулиці Шевченка безперечно є чудовою ідеєю. Вулиця хотіла оновитися давно. Але ми знову зіткнулися з проблемою, яка переслідує наших чиновників - втілити цей проект в життя немає кому, - говорить студентка Ліля, яка щоденно прямує по Шевченка на навчання у Прикарпатський національнйи університет. - У той час, як депутати та мер безперервно сперечаються у стінах міської ради, - люди змушені взимку ногами сніг розгрібати, а зараз болото місити».

 

Інша панянка Ольга, вікна помешкання якої виходять прямо на перехрестя вулиць Шевченка і Гординського, говорить, що варто було б подивитися як можновладці самі поводились би в ситуації, коли вже декілька місяців вулицею, на якій вони живуть, ні пройти, ні проїхати.

 

«Я впевнена в одному, що якщо б основна частина міської влади жила на вулиці Шевченка, то її реконструкція просувалася б зовсім іншими темпами», - припускає Ольга.

 

Розмірений уклад життя будівельники порушили і в мешканців сусідньої вулиці 100-річчя Червоного Хреста Пан Сергій розповідає, що кожного дня щоб пройти на роботу він повинен не тільки прокидатись раніше, але й сплановувати щораз новий маршрут: «Навколо суцільне болото, про спеціально облаштовані переходи у вигляді банальних дощечок не може бути й мови. Доводиться обходити десятою дорогою, через що вставати доводиться ще на пів години раніше». Окрім того, співрозмовник скаржиться, що мешканці сусідніх будинків вирішили, що якщо околиці перетворилися на болото, то і про культуру цивілізованого суспільства можна забути. З часу ремонту вулиці Шевченка, сусідню вулицю вони перетворили на смітник. «Одним словом, підсумовує Сергій, - картина, яку зараз можна спостерігати біля парку Шевченка і на всій вулиці Шевченка не надто втішна.

 

Суцільне болото і сміттєзвалище посеред нашої вулиці». Про численні скарги говорять і депутати, до якого начебто люди йду із вимогою допомогти вирішити проблему ремонту. Як бачимо, суперечки суперечками, а питання вирішувати потрібно. Місто – це, перш за все, господарка і добробут громади, а вже потім – політика і комерція. Тому, напевно, настав час нарешті припинити шукати крайнього та звинувачувати один одного. Адже, негоже, щоб місто із трьохсотлітньою історією мало на своїй мапі такі непривабливі місця, у які нині перетворилася одна із його найкрасивіших вулиць.

 

/data/blog/32803/1369ba99e4462af5ba395e98e560dc81.jpg

 

/data/blog/32803/b0ad9c5f73d1ff5b2a34576b461a6363.jpg

 

/data/blog/32803/37c8a4f5d6ee3c94707b252c9e8b12a7.jpg

 

 

вулиця Шеченка, ремонт, Івано-Франківськ

IMG_3605

IMG_3611

IMG_3615

IMG_3617

IMG_3618

IMG_3623

 

/data/blog/32803/f1e92fc78540d8044e47a0e914927f2c.jpg

 

/data/blog/32803/c332c56f6f350c0b21b06448ca793778.jpg


06.03.2013 2223 12
Коментарі (12)

Залізняк 2013.03.06, 13:49
В місті є багато значно проблемніших вулиць. Ця ще могла і почекати, як і міський парк, на який відмили мільйони бюджетних коштів так і не закінчивши так звану "реконструкцію". Спочатку крав Шкутяк з Ониськівим та наближеною братією, тепер дерибанять анусшкевичуси , свободівці та інша нваволоч, для якої набиття власних кишень бюджетними коштами- основна життєва ціль. БАНДИТАМ-ТЮРМИ! а містові чесних і порядних керівників.
Пішак 2013.03.06, 13:52
Хлопці, який ремонт? Це реконструкція, ви ж усю вулицю розколупали і робите її пішохідною, тобто змінюєте основний параметр об'кту. А це значить, що розцінки на виконані роботи мають бути нижчими, ніж для капітального ремонту - досить так нагло красти!
Тато 2013.03.06, 16:18
Таке враження, що все населення міста тільки і ходить по вулиці Шевченка. У нас немає більше проблемних вулиць? З того часу як Анушкевичус пообіцяв відремонтувати вулицю Дудаєва пройшло уже шість років. За цей час нічого не змінилося. Їхати по такій дорозі аварійнонебезпечно. Ходити теж. Сподіватися на те, що мер дотримає слова, принаймі рівнозначно, що вилікуватися від алкоголізму. Залишається одне - перейменувати вулицю на честь бездарного і брехливого мера і поставити йому пам'ятник, витисаний із смереки.
до Залізняка 2013.03.06, 16:49
А де їх взяти - чесних і порядних керівників ??? Всі вихідці з сіл, всі газди, всі готові вчити других. А от у самих нічого не виходить! А може нехочуть, бо любе питання особистого характеру вирішується, а це вже гірше як не можу!!! То може цю Україну віддати німцю, типу Гітлера, щоб щось навчив???
Залізняку 2013.03.06, 16:58
А ви нам факти в студію давайте,що там свободівці з вулиці Шевченка вкрали - більш конкретно,а не просто повітря струшуйте. Може то ви щось мали вкрасти,а не вийшло?
автобусник 2013.03.06, 17:00
На мою думку, що біда в тому, що кожна політична сила хоче тільки особисто, від себе нам добро принести, а от разом - це для них всіх непосильна наука. От і обсирають один - одного. А раньше находили спільну мову (компроміс) не дивлячись на політичні кольори. І дороги будували, і мости, і будинки, і заводи, і люди мали де працювати. Ну, що поробиш - зато тепер демократія і ринкові відносини
Залізняк 2013.03.06, 17:08
Хто би там ще відворкувався...як не новітні "рятівники" України- свободівці. Вам ще замало корупційних доказів ..? Вам ще замало відвертих афер ЄРЦ,,? Ритуальної служби і т.д...? Вам ще цього замало..? Совітсі у вас повний нуль.Зате наглості, нахабства хоч відбавляй. Впевнений, що в подальшому ці маски-шоу містом не керуватимуть.
Chieftl 2013.03.06, 18:21
"ставимо плитку, бо вся вулиця буде пішохідною, і дорога і тротуари будуть у плитці" - щось я не зрозумів, якщо вся вулиця буде пішохідною, то які дороги/тротуари? Хіба вулиця не має бути на одному рівні? Чи на складах завалялося багато бордюрних блоків і їх треба кудись спихнути? :)
А воры все! 2013.03.06, 18:21
Крали, крадуть і будуть красти шановні!!!!!!!!!!
мозок 2013.03.06, 20:59
Треба було мати трошки мозочку при виборах гоподаря міста.а не казанову.Тепер будете мати і вулицю шевченка і парк і памятник в парку.все як в людей ніби, тільки не по людськи,бо все виплило з голови і тому нема ,чим думати....ВИБЕРІТЬ!ще третій термін і будете продовжувати ремонт вулиці ШЕВЧЕНКА,а потім щераз ремонт тої самої вулиці і так.........................аж до самого Загвіздя.СМІХОТА-НУ ВІБІРІ МЄНЄ...МЄРОМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
до мозок 2013.03.06, 22:27
Шановний дописувач! Назвіть мера котрий був добрий??? І ВИ хотіли б його бачити за такі то досягнення! Я не бачу ні одного. За ''червоної сволоти'' як у нас казали - був такий Реус, котрий впорядкував набережну ім Стефаника правда завузьку но! І назовіть бізнесмена, підприємця - депетата, та і просту людину яка хотіла б добровільно заплатити гроші на реконструкцію міста??? У всіх є причина не платити. І кожен знає як обійти законодавство. Може не так??? І поставте мера хоч із золота без грошей він нічого не зробить. А як гроші з’являються, дуже вже їх всі люблять і тяжко розстаються коли вони мають йти на пряме призначення. Зразу завишаємо об’єми, зразу підставні фірми, відразу з’являються посередники іт.д. Може в мої 65, в мене криша їде, але це нажаль факт.
Тверезий 2013.03.07, 00:17
Що би ми не говорили про "ПАПЄРЄДНІКІВ", але такої безпорадної, безгосподарної, безталанної влади в нашому місті ми ще не мали. Не говоримо вже про жахливий стан доріг, але про елементарний порядок на вулицях, на тротуарах, в дворах можна подбати, чи може віників бракує? Панове чиновники, ви розписалися у власній безпорадності т.я. уже і двірниками керувати не можете, не те, що господаркою міста.
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1039
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2432
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2064
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2099
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6390 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2395 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

264

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1082

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1123

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1332
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

206
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

544
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2002
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26444
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

501
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10404 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7946
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

488
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

349
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

504
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

575
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1521