Богдан Томенчук: Скасувати ЗНО – це викликати ще одну революцію

 

/data/blog/53163/52dc7b648ba0ec78c82201c152dd30dc.jpg

 

Нині директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук переконаний, ЗНО немає альтернативи, а проти тестування виступають лише ті, хто з ним не стикався, або ж ті, хто не хоче вилікувати державу від корупції.

 

Докладно про це - в інтерв’ю з Богданом Томенчуком.

 

- Пане Богдане, скільки абітурієнтів на Прикарпатті цього року писатимуть тести?

На зовнішнє незалежне оцінювання цього року зареєструвалося 9 000 абітурієнтів.

- Порівнюючи з минулим 2013 роком, це більше чи менше?

Співмірно. 100-200 осіб у таких процесах ролі не відграють. Співмірно з минулим роком і співмірно з кількістю випускників. Якби це було на тисячу менше, то була б різниця, в даному випадку її нема.

- Чи змінилася система ЗНО?

В певній частині, тобто у процедурній система просто дійшла своєї межі удосконалення. А в загальному система зовнішнього оцінювання цього року змін не зазнала, якщо не враховувати обставини які впливають на всю українську спільноту. Але те, що вона зазнає змін до наступного року сумнівів не викликає. Якщо процедурна частина може ще пару років залишатися без змін, то змістова частина їх вже потребує. Система зовнішнього оцінювання утвердилася у громадянській спільноті та набула добрих відгуків. Зараз треба її розвивати дальше: робити різнорівневі та різнонаправлені тести і т.д. Удосконалювати їх так, щоб жоден мобільний телефон не допоміг їх вирішити. Треба задавати такі питання, які може розв’язати та людина перед якою вони стоять, без готових відповідей з інтернету. Це складна робота.

- Ми говоримо про правила ЗНО у той час, коли ведуться розмови про можливість його відміни. Чи не боїтеся ви, що незалежне оцінювання скасують і ми повернемось до іспитів?

Якщо у нас зараз рівень популярності і поваги приблизно такий як і до церкви, то я  можу задати вам питання: Чи не боїтеся ви, що церкву заборонять?

- Ні.

От і я не боюсь, що скасують ЗНО тому, що це утвердилося в середовищі випускників та їхніх батьків. Ми жартуємо, що у нас в червні буде інформації на 200 мільйонів доларів. У нашому центрі оцінювання якості освіти буде 200 тисяч робіт, якщо б одна робота коштувала  одну тисячу доларів, хоча це не зовсім так, бо ціна явно занижена, то у нас було б 200 мільйонів доларів. Я думаю, що скасувати зараз ЗНО – це викликати ще одну революцію.Вчителі, а подекуди й учні нарікають, що питання на ЗНО відрізняються від шкільної програми. Як ви це прокоментуєте?

Кажу вам з повною відповідальністю, що це неможливі і немислимі речі. Всі питання пов’язані зі шкільною програмою. Вони пишуться за програмами, які вивчаються учнями в школі. Тут навіть є підказка – якщо школи вивчають один предмет за двома-трьома різними програмами, то тести пишуться за спільною частиною тих програм. Якщо б, не дай Бог, було таке питання, то воно стосується усіх і нічиї знання та результат не спотворює. Безумовно, над чимось треба задуматися. Якщо когось вчили тільки «зубрити» то для нього все дуже складно, але коли людина навчилася з двох тверджень будувати третє, то труднощів не мало б виникати.

- Учасники ЗНО минулих років стикнулися з досить жорсткими правилами щодо прибуття на місце тестування, наявності документів. Чи не передбачається цього року полегшення в організаційних моментах?

Ніяких полегшень не буде. Якщо людина летить за кордон, літак на неї не чекає. ЗНО – це своєрідний, доброзичливий кордон між дитинством і дорослістю. Суспільство потребує досциплінованих і організованих тому, будь-яка процедура це дотримання певних правил і в цій точці ми будемо жорсткі. Чесно, я думаю, що не буде таких людей, які забудуть вдома паспорт чи якийсь інший документ, а якщо забудуть, то прийдуть наступного року. Світ вимагає конкуренції, а до якої конкуренції здатна людина котра забула? Та попри все ми однозначно доброзичливі до абітурієнтів. Легко сказати «Я забув паспорт», а потім виявиться, що прийшов студент одного з наших ВУЗів складати тестування за когось іншого.

- А як буде з мобільними телефонами?

Мобільні телефони на ЗНО – це давно забута казка. Проти них є металодетектор, а якщо буде потрібно, то задіємо одну програмно-апаратну хитрість. Яку саме, не буду зараз розповідати. Про мобільні телефони треба забути на час тестування, якщо хтось вирішить згадати – матиме час на роздуми до наступного року. До речі ми перші пішли в аудиторії з металодетектором. Навіщо витрачати час на переконування, коли можна розв’язати проблему «царським» методом. Всі знають, як Олександр Македонський прийшов і «розв’язав» мечем вузол, от це і є «меч металодетектор Олександра Македонського».

- Цього року винесли нові предмети винесли на ЗНО?

Нових предметів цього року не додають. Пам’ятаю, як колись Микола Азаров чхнув і запропонував ввести тестування з Всесвітньої історії, всі сказали, що це добре і погодилися. Але це безглуздя, перш за все тому, що воно нічого не додає крім зайвих фінансових витрат. Я підозрюю, що думка тоді полягала в тому, щоб через декілька років сказати, що історія України є частиною Всесвітньої історії – тож давайте «викинемо» з тестів історію України. Як на мене то достатньо перевірити знання людини з історії України, щоб зрозуміти чи може ця людина взагалі вивчати історію. Або ми говоримо, що рухаємося до ЗНО з цілого спектру атестата і видаємо атестат тільки після проведення тестування, або звести це знову до тестування з 5-6-ти предметів і не витрачати людські гроші.

-  Чи можливо відгадати відповіді і набрати більше ніж середній бал?

Не можливо. Людина відгадає максимум на 124 бали, ну хіба це особа, якій дуже щастить і вона умудриться відгадати на 130 балів.

-  А списати можна?

Це теж виключено. Списати не буде в кого, бо  в класі чи то аудиторії сидітимуть діти з іншими варіантами. Вчитель підказати теж не зможе, бо на українську мову, наприклад, прийде викладач з фізкультури. Щодо шпаргалок, то ми однозначно «воюємо» проти них, але в той же час іронічно ставимося до цього факту. Шпаргалка не так страшна з приводу результату, скільки з розмов на базарі. Бо ходитиме дитина по базару і казатиме, от я списав, але ніхто не подивиться, що списав на «нещасні» 124 бали. На «відмінно» списати нереально і навіть на 180 балів списати нереально. Якщо б дитина знала чітко які будуть питання, тоді можна говорити про списування, але ж питань ніхто не знає. Тому раджу не писати ніяких шпаргалок. Наголошую, що ми жорстокі з приводу телефонів і шпаргалок лише тому, щоб була гідна громадська думка.

- Я знаю, Ви починали трудову діяльність вчителем математики. Ви проглядали для себе тестування з цікавості, аби зрозуміти складність тестів?

Якщо взяти математику 70-хроків і математику тепер, то ці тести для трієчників. Я вважаю, що ми багато втратили у фундаментальних дисциплінах. Це сталося у середині 90-х років, коли гуманізацію освіти замінили на гуманітаризацію, а в результаті не вийшло ні першого, ні другого. Держава почала «штампувати» юристів та економістів. Математика колись була складна, але якщо з класу троє учнів знали математику, то область давала державі близько трьох тисяч дітей, які прекрасно знали цю науку. А зараз на превеликий жаль все по-іншому.

- На закінчення, порада для тих, хто цього року піде на тестування?

Головне, вірити в себе. Залишити свій розум у розкутому стані. Треба пам’ятати, що знання це те, що залишається після того, коли здається що ми все забули. Не було такого, щоб людина котра не заслуговує на високий бал його отримала. Ми  не шукаємо геніїв, а просто фотографуємо знання. І від нашої фотографії не треба чекати такого ефекту як від картини Рафаеля.

 

Версії


31.05.2014 694 2
Коментарі (2)

Вчитель 2014.06.01, 10:18
Зі всім погоджуюся, крім одного: тести з англійської мови НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ навчальним програмам.
гість 2014.06.01, 17:03
а чи не пора клан томенчуків попросити піти щоб по доброму ==партійний при вишиванюку займався провокаціями проти політнеугідних голосував за ХРКІВСЬКІ УГОДИ чому не міняють а ще інтересніше хто КРИШУЄ чому КАРАСЬ ЩЕ ПРАЦЮЄ ЧОМУ КОВАЛЬЧУК У ЮСТИЦІЇ ЧОМУ НЕ ПОКАРАНІ СУДДІ ЧЕРЕПІЙ І ГРИЦА ДЕ ТИ ЛЮСТРАТОР
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1397
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2665
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2189
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2261
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6804 60
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2539 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

434

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1260

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1365

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1516
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

377
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

242
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

648
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

141
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26607
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

616
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10541 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

146
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

168
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

486
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

629
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

694