Бюджет, звіти, дороги і борги: підсумки 19 сесії Івано-Франківської обласної ради (фото)

У п’ятницю, 22 грудня продовжила свою роботу ХІХ сесія обласної ради.

 

На друге пленарне засідання було винесено 37 проектів рішень. По ходу сесії депутати додали ще кілька питань. В сесійній залі були присутні 68 народних обранців.

 

На початку сесії депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять відомого українського громадського діяча В'ячеслава Чорновола. Також члени НСОУ "Пласт" подарували депутатам Вифлиємський вогонь миру.

 

Фіртка підсумовує останню в цьому році сесію Івано-Франківської обласної ради.

 

Спортивний комплекс

На сесії обговорили конфліктну ситуацію, навколо стадіону "Юність", що на вул. Шухевичів. Голова облради Олександр Сич пояснив, що конфлікт криється у самовільному захопленні меж стадіону. Відтак нагадав, що президією облради було запропоновано на цій сесії це питання не розглядати.  Крім того, голова облради додав, що необхідно вивчати пропозиції, які на сьогодні поступили від Коломиї та від міського голови Івано-Франківська (три земельні ділянки в межах міста).

 

Нагадаємо, як повідомлялось депутат облради Микола Палійчук зазначав, що саме спорудження спортивного комплексу дуже потрібне і на сьогодні існують державні програми, які готові фінансувати від 30 до 50%. Проте з огляду на конфлікт, який на його думку є штучним, депутат просив перенести це питання та провести роз'яснювальну роботу. Голова облради запропонував депутатам перейти до голосування. Пропозицію підтримали 65 обранців. Відтак питання про спорудження спортивного комплексу (легкоатлетичного багатофункціонального манежу із підземною парковкою) зняли з розгляду.

 

Сотенний Кривоніс

Далі обранці розглянули питання про присвоєння почесного звання Героя України сотенному УПА Мирославу Симчичу. За словами депутата обласної ради Василя Поповича таку людину необхідно було вшанувати, мовляв він справжній боєць УПА, який за свої діяння, 32 роки провів у радянських таборах і тюрмах.

 

«Таких людей залишилося мало, тому ми маємо їх шанувати. Він розуміє, хто справжній ворог України», – наголосив Василь Попович. Підтримали звернення 67 депутатів.

 

Зарплата медикам

Як повідомив голова постійної комісії облради з питань охорони здоров’я і соціальної політики Манолій Піцуряк, вчора Кабмін виділив кошти і вже за кілька днів медики отримають зароблене. «Люди отримають зарплату, новий рік і Різдво будуть зустрічати з коштами», - каже депутат. У залі зауважили, що це питання вирішувалось довго, і проблема виникає не перший раз.

 

Голова ІФ ОДА Олег Гончарук погодився з цим та зауважив: «За те що дійсно ця затримка зарплати була, але повірте нам, що всі органи місцевої влади спрацювали. Але перед людьми ще раз хочу вибачитись».«Некоректно ставити жодні оцінки департаментам тому що область є заручником. Тут неправильний підхід держави у формуванні бюджету на чому я неодноразово наголошував. Усі районні і місцеві бюджети працювали у посиленому режимі щоб спрямувати перевиконання на виплати заборгованості. Буде заплачений аванс», - каже депутат від УКРОПу Микола Палійчук.

 

Депутат Олег Атаманюк звернув увагу на те, що  ми не маємо випрошувати зарплати у Кабміну для тих людей, які щодня рятують життя. «На сьогодні заборгованість в Косівському районі складає 9,5 млн.  Ми створюємо таку ситуацію, що не буде кому ні лікувати людей, ні вчити дітей», - відмітив Атаманюк.

 

Депутат Михайло Королик зауважив, що протягом року було зрозуміло, що складеться ситуація з заборгованістю. «Як на мене є незадовільною робота в цьому напрямку. Щоб таких ганебних явищ не було - вже сьогодні треба говорити про це. Сьогодні приймаються бюджети на наступний рік на місцевому рівні і вже сьогодні влада розуміє, що не вистачає коштів на виплати зарплат», - зазначив Королик.

 

Заступник голови облради Василь Гладій нагадав, що додаткового власного фінресурсу на 1 грудня на виплати зарплат не було. «Ми будемо зараз розглядати проект обласного бюджету на 2018 рік. В ньому за рахунок обласного бюджету додатково 320 млн гривень ми спрямовуємо на виконання повноважень держави. Тому я погоджуюсь з тим, що надавати позитивну оцінку стану виплат заробітних плат працівникам бюджетних установ ми не повинні. Краще взагалі ніяку не давати», - додав  Василь Гладій.

 

«Маючи в державі ресурс до останньої хвилини Кабмін не спрямовував його на виконання своїх повноважень. Держава повинна вчасно спрямовувати субвенцію. Але уряд цього не робив, штучно створював соціальну напругу. Уряд нічого не робив. Тому ми повинні апелювати й до наших народних депутатів», - зауважив голова облради Олександр Сич.

 

Крім того з проекту рішення зняли пункт про надання оцінки стану виплат зарплати працівникам бюджетних установ, зокрема закладів охорони здоров’я. Також пункт проекту пропонував рекомендувати головам РДА, райрад, міським головам та головам ОТГ спрямовувати всі вільні залишки та кошти від перевиконання в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, щоб не допускати виникнення простроченої небюджетної кредиторської заборгованості.

 

Втім голова облради запропонував уточнити, що це стосуватиметься тих бюджетних установ, які фінансуються місцевими бюджетами: «Ми не повинні витягати гроші з власної кишені, якщо Кабмін не дає субвенцію», - каже Сич. За рішення з правками проголосували 64 депутати.

 

Бюджет

Ключовим питанням другого пленарного засідання стане прийняття обласного бюджету на 2018 рік. Як відзначив голова обласної ради Олександр Сич, під час формування головного фінансового документа Прикарпаття в обласній раді проводилися бюджетні слухання із головними розпорядниками коштів. Опісля проект рішення розглядався на всіх постійних комісіях обласної ради.

 

За словами керівника департаменту фінансів ІФ ОДА Ірини Мацькевич, обласний бюджет на 2018 рік складе 9,5 млрд. гривень. Зокрема, на 2018 рік з держбюджету передбачено субвенцію соціального характеру 6 980,2 млн. грн., медсубвенцію 942,4 млн. грн., освітню 234,5 млн. грн., базова дотація складе 130,4 млн. грн.

 

Крім цього з державного бюджету передбачається субвенція на забезпечення будівництва, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах 278, 9 млн. грн.

 

Щодо видатків найбільше спрямовується:

- на охорону здоров'я 1 048, 1 млн. грн. (42%);

- освіту 776, 8 млн. грн. (31%);

- соцзахист та соцзабезпечення 122,9 млн. грн. (5%);

- культуру і мистецтво 96, 3 млн. грн. (4%);

- фізичну культуру і спорт 48, 4 млн. грн. (2%) та на інші видатки передбачили 373 млн. грн. (15%).

 

За рахунок коштів медсубвенції фінансуватимуть 42 заклади охорони здоров'я. 142,3 млн. грн. передбачається на цільові програми.

 

Сучасний біатлонний комплекс

В державному бюджеті на 2018 рік вже закладено 50 мільйонів гривень на будівництво комплексу. На сьогоднішній сесії Івано-Франківська обласна рада включила ці кошти до свого бюджету, а отже з наступного року розпочнеться будівництво. До слова, спорудити стадіон планують в туристичному комплексі "Буковель".

 

Снятинський дитячий будинок-інтернат

Івано-Франківська облрада припинила діяльність Снятинського дитячого будинку-інтернату. Таке рішення прийняли сьогодні на сесійному засіданні. Відтак обласна рада створила ліквідаційну комісію, пише Фіртка.

 

У департаменті соцполітики не задоволені станом інтернату та роботою його керівництва. За словами директора департаменту Віталія Яворського, саме в цьому закладі горіла дитина, а інша дитина викинулась через вікно.

 

Працівники Держспоживслужби під час перевірки виявили в закладі неякісно вимитий посуд, а також тарганів. Яворський додав, що на початку грудня приїхав туди без попередження і особисто виявив крупи із хробаками, безлад, відсутність працівника на робочому місці.

 

Очільник департаменту повідомив, що зараз у закладі перебувають 98 вихованців. Лише 13 із них діти, яких після ліквідації закладу планують перевести у Залучанський будинок-інтернат. Решта підопічних переводитимуть до інших інтернатних закладів у відповідності до медичних висновків, віку та стану здоров’я.

 

Щодо працівників дитбудинку, то рішення передбачає максимальне сприяння у працевлаштуванні до Снятинського психоневрологічного та Залучанського інтернатів. Майно закладу перейде на баланс Снятинського психоневрологічного інтернату. Департамент соцполітики підготував звернення до облради з проханням розірвати договір з теперішнім керівником Снятинського дитячого будинку-інтернату.

 

Крім того, депутати вважають, що правоохоронні органи мають перевірити використання коштів за останні роки та роботу керівника закладу.

 

Дороги

Депутати облради на сесії розглянули питання про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг Прикарпаття у 2017 році.  На початку виступу керівник Служби автомобільних доріг в області Василь Буджак наголосив на тому, що відомство вже другий рік виконує завдання, передбачені в стратегічній програмі відновлення доріг Карпатського регіону.

 

Реалізація програми розраховна на 5 років. Вироблена стратегія орієнтована на першочергове відновлення магістралей. З того часу минуло 2 будівельні сезони. Також вона зобов'язала завершити будівництво мосту між селами Богородчани та Старий Лисець.

 

У вересні цього року в селі Старий Лисець Івано-Франківської області відбулося відкриття мосту через річку Бистриця Солотвинська за участі Президента. «План є на 2018 рік, ми його вже погодили та захистили в Укравтодорі, щодо відновлення двох мостів через Дністер поблизу села Сівка Войнилівська , початок будівництва якого тягнеться з 90-х років. Та побудова нового моста через річку Рибниця через автодорогу Снятин-Косів-Старі Кути», - зазначив начальник САД в області Василь Буджак.

 

Також, за словами чиновника, дорожники ремонтуватимуть мости у Ланчині і Стовпчатові. Щодо доріг майже завершується ремонт транспортне сполучення  Н9 і Н10. У 2018 тому році вже погоджено ремонт дороги через Калуш-Долину. Таким чином дві головні магістралі будуть завершені. Тоді перейдуть до ремонтів доріг регіонального значення.

 

Василь Буджак відмітив, у плані на 2018 рік ремонт дороги Бурштин-Калуш, мовляв якщо буде відремонтовано міст зрозуміло, що потрібно, щоб там була відремонтована і дорога. У 2017 році поточним середнім ремонтом відремонтовано найпроблемніші ділянки автомобільних доріг Н-09 Мукачево-Львів на ділянці від межі Закарпатської області від Яремче-Надвірна-Івано-Франківськ, Н-10 Стрий-Мамалига на ділянках Боднарів-Івано-Франківськ-Коломия- межа Чернівецької області, Р-24 Татарів-Кам'янець-Подільський на ділянках Татарів–Ворохта, обїзна міста Косів, окремих ділянках Коломийського і Городенкіського районів, Р-62 Криворівня-Чернівці, Т-09-05 Делятин-Раківчик, Т-09-09 Снятин-Косів-Старі Кути.

 

В цьому році дрібним ремонтом охопили дороги місцевого значення. Зокрема поточним дрібним ремонтом відремонтовано окремі ділянки автодоріг Р-20 Снятин-Тязів, місцевих доріг загального користування: Кричка-Росяльня, Більшівці-Княгиничі, Залуква-Боднарів, Мала Кам'янка-П'ядики, Старий Гвіздець-Малий Гвіздець, Товмачик-Торговиця, Отинія- Середній Майдан, Лопушня-Медуха, Підкамінь-Княгиничі, Тулуків-Стецева,Тисмениця-Одаї, Хом’яківка-Погоня,Озеряни-Делева.

 

Василь Буджак додав, що з наступного року 100% доріг загального користування місцевого значення загальною протяжністю 3 117,5 км переходять у підпорядкування ОДА з відповідним держфінансуванням. Мова йде про 278 мільйонів, що становить 35% Державного дорожнього фонду. Тому першочергово обласні дорожники організовуватимуть процеси будівницва, ремонту та утримання доріг місцевого значення.

 

Новий директор Музею

На сесійному засіданні Івано-Франківської обласної ради депутати розглянули питання про звільнення директора Музею мистецтв Прикарпаття.

 

Проектом пропонувалося "звільнити Дейнегу Михайла Ярославовича з 2 січня 2018 року з посади директора Музею мистецтв Прикарпаття у зв’язку із закінченням терміну дії контракту".За даний проект рішення проголосувало 50 депутатів. Опісля Михайлу Дейнезі вручили подяку голови обласної ради.

 

ProZorro

На сьогоднішній сесії депутат Івано-Франківської обласної ради від фракції «ВОЛЯ», партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Ольга Федишина зачитала звернення з пропозицією зобов’язати всіх розпорядників коштів обласного бюджету застосовувати систему ProZorro для закупівель товарів і послуг починаючи з суми 20 тисяч гривень, а робіт – зі 100 тисяч гривень.

 

Проте таке звернення не отримало підтримки. «За» проголосували 16 депутатів, «Утрималось» - 4, «Не голосувало» - 45. «Мені не зрозуміла така їх позиція. Чиновники чомусь уникають закупівель через систему ProZorro. На жаль, Івано-Франківщина і так не на найвищих щаблях у рейтингу прозорості по використанню бюджетних коштів. А ми б хотіли, щоб наша область іншим показувала приклад», - каже Ольга Федишина.

 

Варто зауважити, що за законом, використання системи ProZorro не є обов'язковим для допорогових закупівель, де ціна товарів або послуг менша 200 тис. грн, а робіт – 1,5 млн грн. Тож для того, щоб зекономити кошти платників податків та запобігти корупційним ризикам, велика кількість рад в різних областях прийняли рішення проводити закупівлі в системі ProZorro і на допорогові закупівлі,проте цього досі не зробила Івано-Франківська обласна рада.

 

«Депутати від фракції «ВОЛЯ» подають пропозиції по впровадженню системи ProZorro ще з кінця 2015 року. Перший раз ми це просили передбачити у бюджеті на 2016 рік, потім – на 2017 рік. Кожного разу така пропозиція не отримувала необхідної кількості голосів на сесії облради. Якщо уважно проаналізувати більшість рішень обласної ради по розподілу бюджету, то більше 90% розподілу коштів йде на дотендерні суми. Це означає, що в ручному режимі визначаються підрядник, як наслідок - відсутня вільна конкуренція. Серед розпорядників коштів обласного бюджету є Івано-Франківська ОДА та її департаменти, які також не використовують систему ProZorro на до тендерні суми», - розповідає Ольга Федишина.

 

Повноваження

На сесії Івано-Франківської облради спробували припинити повноваження трьох депутатів. Мова про дострокові припинення повноважень депутатів Сергія Радиша ("Батьківщина"), Назарія Іваніва (фракція БПП "Солідарність") та Петра Книшука (фракція "Батьківщина"). Ці депутати стали очільниками ОТГ. Оскільки сумісництво заборонено законом, депутати написали заяви про припинення повноважень.

Варто зауважити, Петро Книшук написав заяву майже рік тому, втім, питання про складання ним повноважень у попередні рази не набирало необхідної кількості голосів. Але під час голосування жодне рішення не було прийняте. Лише 23 голоси «за» віддали депутати при голосуванні за припинення повноважень депутата Сергія Радиша, 13 голосів «за» віддали Назарію Іваніву та 16 голосів «за» Петру Книшуку.

 

Разом з цим, звіт про свою роботу перед депутатським корпусом представили постійна комісія обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

 

На розгляд депутатського корпусу також було запропоновано план роботи обласної ради на 2018 рік, який, зокрема, передбачає проведення двох тематичних сесій – з питань соціальної політики та реформування освіти.

Фотогалерея


22.12.2017 4999 1
Коментарі (1)

Дорожник 2017.12.26, 14:28

Дорожники так гарно звітують про зроблені роботи. А місцева влада хоча б в курсі що зарплату дорожникам не заплатили ще за серпень місяць.

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1084
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2452
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2079
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2123
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6425 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2409 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

284

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1103

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1135

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1345
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

224
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

555
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2016
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26460
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

515
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10417 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7955
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

500
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

362
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

513
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

585
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1533