Битий піксель - як він виглядає і як його виправити?

Биті пікселі – це дуже поширена проблема, яка виникає на різних пристроях із екранами. Це проблема, яку, незважаючи на видимість, не так просто вирішити. Попри незначну шкоду, це впливає на зручність користування обладнанням. Дізнайтеся, що таке битий піксель і як його можна відновити!

Що таке битий піксель?

Це дуже поширена несправність екрана у різних пристроях. Битий піксель – це невелика частина дисплея – зазвичай чорна. Вона відрізняється тим, що просто не працює. Весь екран відображає кольори, в той час, як битий піксель залишається абсолютно чорним. Тут варто відзначити, що таких точок на екрані може бути як одна, так і багато. Тут немає жодного правила — биті пікселі часто безладно розкидані по екрану.

Така несправність завдає серйозних незручностей як у повсякденному стандартному використанні, так і на роботі. Найчастіше це результат виробничого дефекту, який залежить від користувача. Тим не менш, бувають ситуації, коли биті пікселі з'являються після того, як пристрій пропрацював деякий час. Не всі екрани схильні до таких збоїв. Мертві пікселі з'являються лише з певних типах дисплеїв.

Гарячий піксель – коли мертвий піксель не зовсім піксель?

Досить поширеною несправністю рідкокристалічних моніторів є гарячі пікселі. Це зворотний бік мертвої точки. Тут піксель не гасне надовго, а світиться постійно. Сама несправність залишається незмінною. Транзистор заблокований, але не так, що він залишається чорним, а весь час відображає певний колір.

Така несправність трапляється так само часто. Якщо ви знаєте як відновити мертвий піксель, то і в цьому випадку слід діяти аналогічним чином. Тим не менш, знайти гарячу точку на рідкокристалічному екрані набагато складніше. Піксель може відображати будь-який колір, а не лише чорний. Зазвичай такий збій помічають випадково, але варто протестувати екран, вивівши на нього світле і темне тло.

Коли на дисплеї з'явиться мертвий піксель?

Ця несправність торкається лише одного типу екрана. На рідкокристалічній матриці може з'явитися мертвий піксель. Це дуже характерно. Який вигляд має мертвий піксель? Це просто чорна пляма чи кілька. Але чому воно з'являється лише на РК-матрицях? На інших екранах такої проблеми немає. Тут важливо те, як працює рідкокристалічний дисплей.

Весь екран розділений на пікселі – найдрібніші частини зображення. У рідкокристалічної матриці їх тисячі. Тим не менш, із чого насправді складається піксель. Це кристал, занурений у рідину. Звідси походить і назва такої технології – LCD – це рідкокристалічний екран. Але звідки беруться кольори? Кристали пропускаються через спеціальні RGB-фільтри. Регулювання за допомогою транзисторів дозволяє досягти будь-якого кольору. Існує також чорний колір, і несправності такого кристала достатньо, щоб зробити його мертвим пікселем.

Тут слід зазначити, що такі несправності ніколи не з'являться з іншими типами екранів. Це тому, що кристали, які там обертаються, відсутні. Саме цей фізичний елемент іноді виявляється бракованим, як правило, на самому заводі.

Як перевірити, чи є битий піксель на екрані?

Не завжди можна помітити битий піксель. Найчастіше, звичайно, це просто збіг - достатньо того, що характерна точка з'являється на тлі одного кольору і залишається постійною весь час. Тим не менш, можна і самостійно перевірити наявність мертвого пікселя або кількох пікселів на екрані. Варто знати, що це справді просто та інтуїтивно зрозуміло.

Якщо ви вже знаєте, як виглядає мертвий піксель, вам достатньо вивести на екран зображення, на якому він добре видно. Така пляма зазвичай має чорний колір. Саме тому найкраще відображати світле тло на екрані — найкраще вибрати білий. Контраст тут дозволить вам практично відразу виявити всі биті пікселі, якщо такі є.

На додаток до описаного вище методу виявлення несправних точок можна також використовувати спеціальні додатки. Таких додатків досить багато, але принцип їхньої роботи не сильно відрізняється. Як правило, програма для виявлення мертвих пікселів просто відображає плату іншого кольору. Можна змінити такі параметри, як колір, частоту перемикання або розмір фону. Зазвичай, програми для виявлення мертвих пікселів абсолютно безкоштовні.

Як виправити битий піксель? Найпопулярніші, перевірені способи

Мертвий піксель зазвичай є виробничим дефектом - він також може з'явитися з часом. Проте варто знати, що така поломка може бути усунена. Для цього не завжди потрібно навіть відвідування авторизованого сервісного центру. Як виправити мертвий піксель? Познайомтеся із трьома найбільш популярними способами вирішення цієї проблеми!

• Використовуйте спеціалізовану програму для відновлення — можна знайти кілька таких програм. Це найпростіший спосіб виправити мертвий піксель. У більшості випадків потрібно просто запустити програму та вибрати відповідну опцію. Слід пам'ятати, що не всі програми визначають мертві пікселі автоматично. Слід також згадати про певний ризик. Однак відносно рідко відбувається повне пошкодження матриці в результаті використання програм, що відновлюють мертві пікселі. І тут обслуговування залишається останнім засобом.

• Вручну усуньте мертвий піксель – несправність можна усунути і вручну. Все, що потрібно зробити, це розблокувати зламаний транзистор, який блокує певні точки на екрані. Ремонт у разі ризикований, але часто дає бажаний ефект. Необхідно обережно натиснути на ті частини екрану, де є мертві пікселі. Попри те, що ви можете подумати, цей метод справді ефективний. Єдине, що слід пам'ятати, що якщо ви тиснете занадто сильно, ви можете вм'яти екран або повністю його пошкодити, що, на жаль, не підлягає ремонту.

• Відвідування авторизованого сервісного центру – це крайній захід, але таке рішення дає найкращі шанси на ремонт розбитого екрану. Мертві пікселі можуть бути видалені у випадку смартфонів, моніторів або телевізорів. Це особливо актуально для моделей, що знаходяться на гарантії, оскільки в цьому випадку такий ремонт зазвичай безкоштовний.

Ви знаєте, як виправити мертвий піксель. Це не завжди дає бажаний ефект, але є велика ймовірність, що один із методів усуне розбите місце на екрані. Однак, слід пам'ятати про можливість повністю пошкодити матрицю, намагаючись відновити один мертвий піксель.

Чи поширюється гарантія на битий піксель? Практична інформація про стандарти РК-екранів

Битий піксель зазвичай є виробничим дефектом. Тому він підпадає під гарантію виробника або додатково придбану страховку на пристрій, яку пропонують багато компаній. Однак тут є деякі правила. На мертвий піксель поширюється гарантія, але завжди. Важливими є стандарти ISO, політика виробника і навіть магазин, у якому було придбано обладнання.

РК-екрани допускають появу мертвих та гарячих пікселів. Існують спеціальні стандарти ISO. Вони визначають максимальну кількість мертвих та гарячих пікселів, які можуть виникнути протягом терміну служби обладнання. Стандартами для рідкокристалічних екранів є ISO 13406-2 та ISO 9241-307. Що варто знати про них?

ISO 13406-2 - рідкокристалічний дисплей не повинен мати дефектів (0 мертвих та гарячих пікселів). Однак у другому класі для цього стандарту може бути два мертві або два гарячі пікселі. Однак, це ще не все. Клас 2 також допускає трохи більше п'яти несправностей одночасно.

ISO 9241-307 - тут також існує поділ. Клас 0 означає відсутність мертвих чи гарячих пікселів. У класі 1, однак, їх може бути більше. У цьому випадку допускається один гарячий та один мертвий піксель.

Мертвий піксель, звичайно, підлягає гарантії. Проте стандарти ISO допускають певні винятки. Тут багато залежить безпосередньо від інтерпретації сервісного центру, виробника або магазину, де було придбано екран. Варто ознайомитись з умовами гарантії – там зазвичай можна знайти необхідну інформацію про те, коли ви можете пред'явити претензії до свого пристрою.

Гарантія на рідкокристалічний екран може бути визнана за наявності всього одного мертвого пікселя, але інший виробник може вирішити, що до чотирьох пошкоджених точок не підлягають безплатному ремонту. Багато залежить від індивідуально узгоджених умов.

Біті пікселі на РК-екрані — як позбутися їх за відсутності гарантії?

Якщо самостійний ремонт не допомагає, необхідно звернутися за допомогою до авторизованих спеціалістів з ремонту. Звичайно, гарантія вирішує проблему, але, коли вона закінчується, мертві пікселі все ще можуть з'являтися. Сервісні центри, що займаються ремонтом РК-екранів, усувають такі несправності без проблем. Видалення мертвих або гарячих пікселів займає максимум кілька хвилин. Проте такий ремонт може бути дорогим – особливо для дорогих телевізорів, моніторів чи смартфонів.

Для захисту обладнання варто придбати додаткову гарантію. Виробники часто пропонують спеціалізовані послуги для рідкокристалічних екранів. Біті пікселі дуже поширена несправність. Варто подбати про те, щоб ваше обладнання було захищене довше – особливо це стосується дорожчих висококласних пристроїв.

Партнерський матеріал


04.12.2022 6596
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1032
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2424
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2063
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2098
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6382 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2392 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

263

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1081

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1121

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1330
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

205
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

542
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2001
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26443
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

499
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10403 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7943
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

487
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

347
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

502
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

572
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1517