Білий дім заборонить отримання "зелених карт"

Адміністрація Трампа поширює заборону на отримання візи для неімігрантів.


В понеділок Адміністрація Трампа продовжила заборону на отримання "зелених карток", випущених за межами США до кінця року, і заморозила тимчасові робочі візи, включаючи ті, які часто використовуються технологічними компаніями та транснаціональними корпораціями.

Адміністрація докладає такі зусилля як спосіб звільнити робочі місця в економіці, котра потерпає від коронавірусу. Вищий чиновник, який розмовляв з журналістами за умови анонімності, передбачив, що це відкриє для американців 525 000 робочих місць, що негайно оскаржили критики.

Заборона, хоча і є тимчасовою, означає скорочення легальної імміграції в масштабі, який ухилявся від адміністрації до пандемії. Також шукаються довгострокові зміни, які заважали б багатьом шукачам притулку отримати дозвіл на роботу і по-різному розподілятимуть високотехнологічні робочі візи.

Бізнес-групи наполегливо наполягали на обмеженні змін, але отримали мало того, що хотіли, відзначивши перемогу для імміграційних хардлайнерів, оскільки Трамп прагне ще більше зміцнити свою підтримку до виборів у листопаді.

Заборона на отримання нових віз, яка набирає чинності в середу, поширюється на візи H-1B, які широко використовуються великими американськими та індійськими технологічними компаніями, візи H-2B для сезонних працівників, окрім сільськогосподарських, візи J-1 для культурних обмінів та L-1 візи для керівників та інших ключових працівників багатонаціональних корпорацій.

Буде передбачено звільнення працівників харчової промисловості, які становлять близько 15% віз Н-2В, заявив чиновник. Медичні працівники, які надають допомогу в боротьбі з коронавірусом, і надалі будуть вільно отримувати "зелені картки", їх звільнення буде незначним.

"В управлінні системою імміграції нашої країни ми повинні пам’ятати про вплив іноземних робітників на ринок праці в США, особливо в умовах надзвичайного середовища високого внутрішнього безробіття та депресивного попиту на робочу силу", - написав Трамп у своєму президентському зверненні.

Трамп наклав 60-денну заборону на "зелені картки", видані за кордоном у квітні, термін дії яких закінчився в понеділок. Це оголошення, яке в основному було націлене на членів сім'ї, викликало напрочуд холодний прийом від імміграційних хардлайнерів, які сказали, що президент не пішов досить далеко.

Нові кроки щодо віз для неімігрантів зайняли багато часу стосовно розробки привабливості жорстких ліній.

"Це сміливий крок Адміністрації Трампа щодо захисту американських робочих місць", - сказав Марк Крикоріан, виконавчий директор Центру імміграційних досліджень, який виступає за обмеження. "Не всі пункти в нашому контрольному списку необхідних дій містяться в сьогоднішньому оголошенні, але корпоративні лобісти, які відчайдушно боролися за винятки, щоб захистити доступ своїх клієнтів до дешевої іноземної робочої сили, значною мірою зазнали відсіку".

Томас Дж. Доноуе, генеральний директор Торгово-промислової палати США, заявив, що заходи нанесуть шкоду американській економіці, а не допоможуть.

"Заяви, що "ми не раді інженерам, керівникам, ІТ-експертам, лікарям, медсестрам та іншим працівникам не допоможуть нашій країні, це стримує нас", - сказав він. "Обмежувальні зміни в системі імміграції нашої країни відштовхнуть інвестиції та економічну активність за кордон, це сповільнить зростання та зменшить створення нових робочих місць".

BSA, група, яка представляє великі компанії з розробки програмного забезпечення, закликала адміністрацію переглянути, зокрема зміни щодо програми H-1B, заявивши, що вони будуть перешкоджати економічному одужанню, ускладнюючи зайняття критичних позицій.

"Потреба у цих кадрах більша, ніж кількість працівників США, кваліфікованих для їх заповнення, це означає, що ці робочі місця можна зберегти в США", - сказала група. - Це дозволяє компаніям, що базуються в США, залишатися конкурентоздатними, що, своєю чергою, підвищує економіку США, створюючи робочі місця для мільйонів американців ".

Замороження віз, виданих за кордоном, має вступити в дію негайно. Інші зміни, включаючи обмеження дозволу на роботу для осіб, які шукають притулку, відбуватимуться через формальний процес прийняття норм, який займає місяці.

За словами адміністрації, пропонується новий спосіб видачі віз H-1B, присуджуючи їх за найвищою зарплатою замість лотереї.

Візи H-1B обмежуються 85 000 на рік для людей з "вузькоспеціалізованими знаннями" та мінімальним ступенем бакалавра, зазвичай в галузі науки, техніки, викладання та бухгалтерського обліку. Критики кажуть, що високотехнологічні компанії використовували візи, як інструмент для передачі робочих місць іноземцям, замінюючи американців.

Компанія Cognizant Technology Solutions Corp. була найбільшим роботодавцем H-1B у 2018 фінансовому році, за нею йдуть Tata Consultancy Services Ltd., Infosys Ltd., Deloitte Consulting LLP та Microsoft Corp. До інших основних роботодавців належать Amazon.com Inc., Apple Inc., Google та Facebook Inc.

Правило щодо осіб, які шукають притулку, яке набуде чинності з 25 серпня, значно ускладнить отримання дозволів на роботу, серед іншого, подовження терміну очікування на 150 днів збільшать до року та заборона заявникам, які перетинають кордон незаконно.

Положення на 328 сторінках, підписане Чадом Мізелле, чинним генеральним радником Департаменту внутрішньої безпеки, який вважається союзником радника Білого дому Стівена Міллера, говорить, що обмеження дозволів на роботу усуне головний стимул для приїзду до США для отримання притулку.

Це останній пункт у ряді довгих заходів, що ускладнюють отримання притулку — майже недосяжного тепер, на думку деяких пропагандистських груп.

"Це правило буде перешкоджати багатьом біженцям годувати, утримувати себе та сім'ї, — сказала Елеонора Асер, старший директор з захисту прав біженців. "Це правило зробить неможливим виживання для багатьох".

Мабуть, єдиною розрадою для бізнесу та академічних установ є збереження, принаймні поки що, програми факультативного практичного навчання, яка дозволяє випускникам коледжу перебувати в США до трьох років після закінчення навчання.

 За матеріалами The New York Times


23.06.2020 12222
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

638
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1862 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1118 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

542
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6893 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11374 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

322

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1058

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1101

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1097
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

267
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1069
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

837
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

730
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

653
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2939
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4426
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18428
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

297
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

342
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

653
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

758