Безкоштовна медицина у Калуші закінчилась?

 

Схоже, у Калуші безкоштовна медицина може припинитися, принаймні 50% ліків пацієнти змушені будуть купувати самі.

 

Щоправда, не з вини міського керівництва, усе — через постанови Кабінету Міністрів, котрі передбачають реєстрацію оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення, проте станом на нині ціни на ряд препаратів, котрі вкрай необхідні, більше того, внесені в генеральні специфікації угод, укладених внаслідок проведених тендерів, не зареєстровано.

 

Тому придбати їх за кошти місцевого бюджету — неможливо. Відтак у Калуську ЦРЛ постачається тільки половина від необхідних препаратів, інших є запасу до 22 травня. Щоб визначитися, як діяти далі, депутати міської ради звернулися за роз’ясненнями до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Міністерства охорони здоров’я.

 

Ні для кого не є таємницею, що задекларована в Україні безкоштовна медицина існує лише на папері, проте — не у Калуші. З 1 січня 2011 року медикаменти та лікування пацієнти отримують безкоштовно. Проте постанови Кабміну можуть поставити край безкоштовному медичному лікуванню, принаймні забезпеченню безоплатно деякими препаратами.

 

Постанова Кабінету Міністрів України №932 (із змінами, внесеними згідно Постанови КМУ від 11 січня 2012 року №74) “Про удосконалення державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення, що закуповуються за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів” від 8 серпня 2011 року передбачає реєстрацію оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення. В абзаці п’ятому підпункту 1 пункту 1 редакції Постанови КМУ №74 від 11.01.2012 р. вказано, що “заклади і установи охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів, закуповують лікарські засоби та вироби медичного призначення за цінами, які не перевищують рівень зареєстрованих оптово-відпускних цін з урахуванням мита, податку на додану вартість та граничних постачальницько-збутових та торговельних (роздрібних) надбавок, встановлених постановою КМУ №955 “Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення” від 17.10. 2008 р.

 

З 1 квітня вступив в дію пункт п’ятий підпункту 1 пункту 1 в редакції Постанови КМУ №74, відтак, якщо ціни на лікарські засоби та вироби медичного призначення не внесені до реєстру оптово-відпускних цін, ці препарати не можна закупити за кошти державного чи місцевого бюджетів. Станом на 6 травня 2012 року не зареєстровано оптово-відпускні ціни на ряд препаратів, котрі широко використовуються в медичній практиці. Так, відсутні дані в реєстрі про оптово-відпускну ціну на анальгін, лейкопластир тощо.

 

— Якщо проаналізувати ситуацію по лікарських засобах, які ми закуповуємо, — коментує заступник міського голови з медичних питань Василь Турчин, — близько 50% необхідних препаратів відсутні в реєстрі оптово-відпускних цін. Відтак ці неузгодженості не дозволяють забезпечити виконання регіональної програми безкоштовного медичного забезпечення в повному обсязі. Така ж ситуація склалася і щодо пільгових медикаментів. Уже зараз почалися скарги від пацієнтів-пільговиків, що влада не фінансує безкоштовні програми. Проте хочу запевнити, що річ не у фінансуванні, річ у тому, що ми не маємо права закуповувати препарати, яких нема в державному реєстрі.

 

Звісно, можна порушувати питання заміни препаратів. Проте тоді потрібно розривати угоду на поставку медичних препаратів, формувати список замінників, які пройшли реєстрацію, відтак знову проходити тендерну процедуру. Цей процес затягнеться на мінімум два місяці. До того ж, є препарати, на які нема і зареєстрованих аналогів, наприклад, звичайний лейкопластир.

 

На нині міська влада та медики проводять на складах повний аналіз, щоб визначити на скільки часу вистачить безкоштовних лікарських запасів, яких нема у реєстрі, за попередніми прогнозами їх вистачить до 22 травня.

 

— На сайті Кабміну є проект постанови, де вказано, що місяць квітень замінити місяцем липнем. Але постанова не підписана прем’єром, — прокоментував Василь Турчин. — Якщо б терміни продовжили до липня, ми б мали чітку картину, знали, які препарати внесені до реєстру оптово-відпускних цін, які — ні, вибрали б замінники, оголосили про проведення тендеру і до 1 липня урегулювали це питання. А зараз це зробити неможливо. Пройде 10-20 днів — запаси закінчиться, і будуть проблеми із забезпеченням хворих деякими препаратами.

 

Щоб цього не допустити, міський голова готовий, можливо, вдатися навіть до незаконних рішень, щоб врятувати безкоштовну медицину у Калуші.

 

— Ті 50 відсотків препаратів, що є в реєстрі, поставляються, надаються і надаватимуться пацієнтам безоплатно, — прокоментував міський голова Ігор Насалик. — Але ж хворі на інші 50 відсотків препаратів не можуть чекати невизначений час, аж доки вони з’являться у реєстрі. Тож або міністерства дадуть нам роз’яснення і дозволять закуповувати препарати, котрі не пройшли реєстрацію цін, або мені, як міському голові, доведеться давати доручення головному лікареві усупереч закону все ж закуповувати ті препарати, які не ввійшли в реєстрацію. Але ж ви розумієте, яка це відповідальність, — прокоментував на прес-конференції Ігор Насалик.

 

Тетяна Федьків, "ВК"


14.05.2012 2228 0
Коментарі (0)

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

863
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

935
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4754
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7082 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9877 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3942 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

277

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

963

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1726

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1861
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3285
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

436
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

717
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

363
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1501
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1478 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1409
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25439 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

474 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

906
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

609
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

526