Безкоштовна екскурсія Франківськом: погляд зсередини (ФОТО)

Як відкриваються таємниці третього міста Галичини

Жінка з бузком, патлатий хлопець у футболці АС/DC за руку з коханою, дитина у футболці «Майнкрафт», туристи, пенсіонери та дівчина з руденькою таксою... Понад сотня людей, яких не можна описати одним узагальненим словом, зібралися на безкоштовну екскурсію «Третє місто Галичини» від Богдана Семківа.

На ній охочі дізналися чому Івано-Франківськ – не Яйцевськ. Яку функцію виконував поліцейський на Бельведері та чому хлопчик на фасаді не пісяє. І  найголовніше: чому Івано-Франківськ таки третє місто Галичини.  


Це друга із 23 запланованих на 2021 рік безкоштовних екскурсій містом. Цьогоріч оплачують «банкет» Управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій Івано-Франківської облдержадміністрації та Департамент інвестиційної політики, проєктів, міжнародних зв’язків, туризму та промоцій міста виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради.

Це вже ІХ сезон безкоштовних екскурсій - проєкт триває з 2012 року (з перервою на пандемійний 2020-й).

Як це працює: приходиш, стаєш, слухаєш. Нецікаво – ідеш собі геть. Однак, натовп під ратушею зібрався вже за 15 хвилин до початку екскурсії. І супроводжував гіда до завершення, а це майже дві години під палючим обіднім сонцем.  

Професійний гід Богдан Семків «проїхався» по історії Івано-Франківська вздовж і впоперек.

  • Кожне місто має свої чесноти. Є міста, де народилися відомі люди, є міста, де є фортеці, є міста, які уславилися подіями. І ми намагаємося пригадати всі події, які відбувалися у нашому місті.

Впродовж екскурсії він встиг розповісти про місто ледь не все – починаючи від його заснування й завершуючи планами побудови 24-поверхового будинку на вулиці Бандери («втім, його ще не будують»). 

Звуки портативного мікрофона з динаміком перебивалися службою у соборах – спочатку Свято-Покровського ПЦУ, а по ходу руху - Архікатедрального і Митрополичого собору УГКЦ. Тому група мусила збиватися докупи, щоб краще чути гіда.

  • Дивись, всі без масок, і ще й в купі йдуть, – говорить молода дівчина своєму супутнику.
  • Нам то що, ми вакциновані, - відповідає він.

Гід вказує рукою на яйце перед ратушею:

  • Мала архітектурна форма «Яйце», як символ життя… Пам’ятаєте, у 2004 році студент Прикарпатського університету кинув яйцем у кандидата в президенти Януковича. Говорили, що якби тоді Янукович переміг, то місто на честь цієї події назвали б Яйцевськ.

Ми обходимо площу Ринок з другого боку і дивимося на фасад будинку. Намагаємося вгадати хто на ньому. Івана Франка угадали одразу. Однак його візаві виявилася невідомою ні для кого з екскурсійної групи.

  • Три перші кохання Івана Франка були пов’язані з Прикарпаттям. На зображенні - станіславська вчителька Юзефа Дзвонковська, третє кохання Каменяра.

В той час Іван Франко мав мрію купити землю, будинок та зробити там комуну.  Родина дівчини землю продавала, тож так вони й познайомились. Втім, ні з комуною, ні з коханням не склалося: Юзефа померла від туберкульозу. А Івана Франка з містом пов’язуватиме не лише кохання. Адже під час другого етапу з Коломиї в Нагуєвичі він, ймовірно, провів ніч у підземеллях Ратуші, де тоді була в’язниця.

Ці підземелля викликають жвавий інтерес у публіки. На питання про те, чи є там прохід, гід відповідає: підземні ходи завалені й відповісти точно важко. Але, є відомості, що від Ратуші до Палацу Потоцьких під землею могла проїхати карета.  

І ось ми вже на початку «стометрівки», дружно вглядаємося в обриси хлопчика на фасаді.

  • От символ Брюсселя – пісяючий хлопчик, – говорить екскурсовод. - А символ Івано-Франківська – хлопчик, який утримується. Як терплячий український народ…

А ще гід розповів про відомих людей, які жили в Івано-Франківську за весь час існування міста. Сім’я Пилипа Орлика, батько Івана Айвазовського, всесвітньовідомого художника-мариніста. А із сучасників – нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич (перед переїздом до Білорусі).

Розповідає і про єврейське гетто, головною вулицею якого була Бельведерська. Екскурсовод говорить, що після Першої світової війни тут стояв поліцейський. Його завданням було дивитися, щоб з того району не вибігала худоба і свині.  

  • То тільки тепер козли тут ходять! – сміються між собою дві старші жінки. Можливо, натякаючи на те, що тут люблять розпивати алкоголь та влаштовувати бійки.

Щоправда, невідомо, що робили свині у єврейському гетто.

А ще Богдан Семків ділиться інформацією про гігантську релігійну конкуренцію між євреями, вірменами та поляками. Вірменську («голубу») церкву, одну з найстаріших і найкрасивіших історичних будівель, виявляється, добудовували не вірмени.

  • Вірмени пішли далі в Європу, а завершувати цю споруду доручили євреям – їх злісним конкурентам. Майже 15 років євреї платили податок, щоб завершити цю будівлю. Колись казали, що коли до міста приїжджав один вірменин, то плакали два євреї й три поляки.

Після завершення екскурсії Богдана Семківа не відпускали ще хвилин 20. Кожен підходив, цікавився про щось своє. Чому на «голубій» церкві саме ця ікона? Що за технічний будиночок на території Палацу? Чи правда приїжджав Вольф Мессінг? (правда, проводив славнозвісні сеанси гіпнозу у готелі «Дністер»).  І тільки в самому кінці таємниця назви екскурсії була розкрита:

  • Колись Станіслав був дорожчий, ніж Берлін і Париж. На початок ХХ століття це було компактне містечко і лише потім, завдяки залізниці, Станіслав став третім містом в Галичині після Кракова та Львова.

Коли ж гід порівнював вік Галича (майже 900 років) та Івано-Франківська (350 років), з-під церкви пролунало:

  • Дев’ять! 359 років Івано-Франківську, а не 350!

Це перехожа бабуся вирішила вставити свої 5 копійок в історичну дискусію. І з відчуттям виконаного обов’язку пішла далі, дещо обурено помахуючи квітами в руці. Бо точність – це важливо.

Доєднатися до екскурсій може кожен охочий щонеділі впродовж травня-жовтня (а то й листопада). Наступна екскурсія присвячена «Романтичному Франківську» та проведе її Тетяна Воскобойнікова уже наступної неділі, 23 травня.    

Фотогалерея


Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

636
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1846 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1115 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

540
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6891 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11360 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

320

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1054

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1099

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1095
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

264
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1067
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

834
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

727
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2932
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4423
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18425
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

295
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

340
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

650
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

755