Алкогольна битва. Хроніки протистояння: підприємці та влада

Терміново потрібно купити пляшку шампанського та шоколад. Якось незаплановано отримала запрошення на день народження, а з пустими руками ж не підеш. Знаходжуся практично на окраїні Львова – від центру маршрутним таксі їхати добрих двадцять хвилин.  Озираюся. Неподалік три кіоски. Підходжу до найближчого. Невдача – «Ревізія». Прямую до наступного.

–         У вас є шампанське?

–         Лише від завтрашнього ранку, – якось дратівливо відповідає жінка.

–         А вино? – незрозуміло перепитую.

–         Навіть якщо би було, то б не продала! – завершила продавчиня нашу розмову.

І тут я згадую, що на відміну від Коломиї, у Львові ще з жовтня минулого року діє заборона на продаж алкоголю в нічний час. Це ще більше розпалює мою журналістську цікавість: а чи всі сумлінно виконують рішення?

З розумними оченятами підходжу до ще одного магазинчика. Помітно, що продавець уже збирається зачиняти його. Чемно цікавлюся, чи є вино. Жінка якось розгублено глянула і сказала, що немає. Однак попросила почекати трішки. Буквально через лічені секунди до мене підходить чоловік.

–         Що потрібно?, – питає.

–         Шампанське. У вас є?

–         Яке вас цікавить?

–         Ну, давайте «Київське», – сказала першу назву, яка прийшла в голову.

–         Зараз, зачекайте. Ще щось купуватимете?

–         Так, мандарини і шоколад.

Чоловік стоїть поруч, а жінка чемно зважує фрукти, а потім називає сумую.

–         А де ж шампанське? – оглядаюся.

–         Тсс, дівчино, тихіше, зараз підійдете зі мною до машини. Пакет маєте?

–         Ні…

Мужчина сам виносить пакет, ставить туди шампанське і каже, щоб я швиденько йшла, а то не дай Бог хтось помітить. І я, цілком задоволена експериментом, іду…

 

Хроніки протистояння: підприємці та влада

Рішення про заборону продажу алкогольних напоїв після 22 вечора приймались у багатьох містах. З успіхом чи без успіху. Алкогольна війна триває дотепер. Звісно, підприємці втратять і втрачають чимало прибутків, однак закони здорового глузду підказують, що заборона необхідна. Звичайно, алкоголь можна купити заздалегідь. Однак спонтанно напитися не вдасться. Хоча,як показав мій експеримент, на десять відмов знайдеться хоча б одна згода…

Львів. Вересень  2010.

Виконавчий комітет Львівської міської ради приймає рішення, яким заборонено подавати алкоголь, в тому числі й пиво, з 22 години вчора до 10 ранку.  Виняток – заклади ресторанного господарства.  До речі, ще у 2008 році були прийняті схожі рішення про обмеження продажу алкоголю біля шкіл та навчальних корпусів Львівської політехніки, але  органи прокуратури їх скасували.

Київ. Грудень 2010.

Київрада ухвалює рішення, згідно з яким алкогольні, слабоалкогольні напої, столове вино, пиво, а також тютюнові вироби заборонено продавати в малих архітектурних формах площею менше 40 кв.м. з 31 березня поточного року. Та нещодавно прокуратура Києва опротестувала дане рішення Київради. У зв’язку з численними запитами ЗМІ та громадських організацій прокуратура Києва звернулася до Департаменту за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів ДПА України і в Антимонопольний комітет України щодо надання оцінки  даному рішенню Київради. Отримані висновки підтвердили наявність порушень у рішенні. Таким чином, згідно зі ст. 1 закону України Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв і тютюнових виробів для продажу тютюнових виробів площа приміщення не обмежена, а для продажу алкогольних напоїв вона повинна бути не менше 20 кв.м. Однак всупереч вимогам  зазначеного закону Київрада заборонила торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами у тимчасових спорудах загальною площею менше 40 кв.м.

Івано-Франківськ. Січень 2011.

Суд скасовує заборону на нічний продаж алкоголю в Івано-Франківську. Нагадаємо, міськрада заборонила продаж алкоголю в роздрібній мережі з 22:00 до 8:00 з 21 жовтня 2010 року. Прокуратура Івано–Франківська опротестувала це рішення, однак міськрада відхилила протест. Згодом  Івано-Франківський адміністративний суд визнає незаконним рішення міської ради.

Тернопіль. Квітень 2011.

14 квітня на сесії депутати прийняли рішення «Про впорядкування продажу пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у роздрібній торговельній мережі населених пунктів Тернопільської області», яким рекомендують заборонити продаж пива, слабоалкогольних та алкогольних напоїв у роздрібній торговельній мережі  з 22.00 до 8.00. Управлінню Департаменту контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів обласної Державної податкової адміністрації облрада рекомендує відстежувати прийняття місцевими радами відповідних заборон та анульовувати ліцензії тим суб’єктами господарювання, які порушуватимуть прийняті місцевими радами рішення. Ініціативу заборонити продаж алкоголю у вечірній час депутати мотивували намаганням попередити кількість бійок, крадіжок і ДТП, які відбуваються у нічний час за участю нетверезих осіб, а також щоб запобігти втягненню підлітків у пияцтво.

 

Паломник? Не пити!

 

 Тернопільсько-Зборівська єпархія УГКЦ також ввела своєрідну заборону на алкоголь для паломників. Щоправда, тимчасову. Владика Василій Семенюк запропонував на час прощі у Зарваниці, що відбудеться 16-17 липня, ввести мораторій на продаж алкогольних напоїв у селах, через які йтимуть паломники. Відповідне рішення уже прийняла сільська рада Зарваниці. Відтак, на території паломницького центру під час прощі не буде жодних алкогольних напоїв. Також владика звернувся до міліції з проханням проконтролювати дане питання


15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5199 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7959 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20292 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1168 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496