Як зробити закордонний паспорт за 170 гривень

 

До мене, як до депутата обласної ради звертаються громадяни з приводу проблем із виготовленням закордонного паспорта. Часто люди платять зайві гроші, не знаючи потрібної інформації, яка дозволяє їх не платити. Ми з юристами опрацювали законодавство та готові надати вичерпну інформацію за які послуги платять українці. І плата за які з них не є обов’язковою.

 

Ряд платежів, котрі «автоматично» приймають у паспортних столах, справляються з клієнта за його бажанням. Але у паспортній службі немає переліку необов’язкових платежів на жодному зі стендів.

 

Для виготовлення закордонного паспорта на практиці працівники паспортної служби вимагають сплатити державне мито – 170 гривень, за бланкову продукцію – 150 гривень, за послуги місцевого відділу Державного департаменту у справах громадянства, іміграції та реєстрації фізичних осіб - 87 гривень 15 копійок, за послуги виготовлення довідки про відсутність чи наявність судимості - 13 гривень 10 копійок, за страхування від 50 до 150 гривень та за послуги «Інформаційного центру», який виконує роль посередника - від 70 до 150 гривень. Таким чином вартість виготовлення закордонного паспорта - від 540 до 680 гривень.

 

Насправді, є кілька варіантів виготовлення документу. При чому не настільки вартісних.

 

Варіант перший - «комерційно-популярний». Можна мовчки оплатити все, що запропонують у паспортному столі. Це обійдеться, як ми вже казали, у 540-680 гривень за стандартне нетермінове оформлення документу.

 

Варіант другий - «компромісний». Довідку про наявність чи відсутність судимості можна виготовити самостійно в Інформаційному центрі УМВС. В Івано-Франківську він знаходиться за адресою вул. Коновальця, 42б. Коштуватиме ця послуга 13 гривень 10 копійок. Приходити слід уже з оплаченою квитанцією за послуги Інформаційного центру УМВС, прихопити паспорт та ідентифікаційний код. При здачі заповненої заяви і квитанції Вам буде призначено дату, коли можна буде забрати готову довідку. Для порівняння: виготовлення таких довідок ДП «Інформ-Ресурси», крім офіційних 13 гривень, ще додатково відбере у вас від 44 до 117 гривень, залежно від терміновості й призначення документу.

 

Після того, як довідка буде на руках, ідемо в паспортний стіл, там оплачуємо решту платежів. Це держмито, бланк паспорта та послуги ВГІРФО. Там можуть вимагати страхування і оплату послуг державних підприємств «Документ» та «Інформ-Ресурси» - від цього можна чемно відмовитися. Ясна річ, що у паспортних столах всім ввічливо вручають бланки таких заяв про співпрацю вже разом із актами виконаних робіт, після підписання котрих гаманець худне на кількасот гривень. Якщо співробітники МВС наполягатимуть або почнуть відмовляти на цій підставі у прийомі пакету документів, слід звернутися офіційно через канцелярію із заявою-скаргою про це, додавши при цьому копії своїх документів та копії оплачених квитанцій (оригінали зберігайте у себе аж до вирішення проблеми).

 

Потрібно вимагати, щоби прийняли пакет документів для оформлення закордонного паспорта. Вимагайте повідомити автора заяви у порядок і строки, передбачені чинним законодавством, про результати розгляду заяви і можливий час здачі пакету документів.

 

Цей варіант, як правило, нервовий і тривалий, але економить гроші.

 

Варіант третій - «принциповий», за 170 гривень. Якщо знати добре свої права та аргументовано вміти їх відстоювати, можна отримати послугу максимально дешево. Але будьте готові захищати своє право у суді.

 

В грудні 2013 року Верховний суд України прийняв постанову про незаконність усіх платежів за оформлення закордонного паспорта, що перевищують 170 гривень. Декретом «Про державне мито» передбачена плата за оформлення та видачу закордонного паспорта у розмірі 170 гривень. Це обов’язковий платіж. У свою чергу Переліком платних послуг, які надають підрозділи МВС та ДМС також передбачено плату за оформлення закордонного паспорта громадянина України в розмірі 87 гривень 15 копійок. У зв’язку з цим Верховний суд зазначає, що органи ДМС України не вправі вимагати повторної оплати тих самих дій на підставі іншого нормативно-правового акта. 
Відповідно до п. 4 «Порядку надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ та Державної міграційної служби платних послуг», затвердженого постановою КМУ, окремо повинна оплачуватися також вартість бланка – 120 гривень. Верховний суд України вважає вимоги зі сплати вартості бланка паспорта неправомірними, оскільки у вищезгаданому Порядку не встановлено розмір такого відшкодування, не передбачають його й Правила. При цьому надати докази, які б підтвердили вартість бланка паспорта, ДМС відмовився, пославшись на конфіденційність інформації.

 

Отже, вимоги органів Державної міграційної служби надати документи та сплатити платежі за оформлення та видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон, які не передбачені Законом України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» та «Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тримання та вилучення» є безпідставними і незаконними. Зокрема, платіжний документ з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про оплату вартості адміністративної послуги – 87 гривень 15 копійок та бланка паспорта – 120 гривень.

 

На жаль, працівники більшості даних органів продовжують вимагати незаконні платежі і відмовляються оформлювати закордонні паспорти, посилаючись на те, що норми чинного законодавства змінені не були, а рішення суду є обов’язковим лише у конкретній справі та для інших судів.

 

Спочатку варто озброїтися копією постанови Верховного суду, витягами з закону про її обов’язковість та кримінальну відповідальність за її невиконання і намагатися ввічливо, але наполегливо, пояснити це працівникам органів міграційної служби. Як показує практика, кількість «свідомих» відділень є дуже низькою, тому будьте готові до відмови.

 

На цьому етапі більшість громадян вирішує, що отримати паспорт важливіше і платить усі «зайві» платежі. Однак і після отримання паспорта Ви не втрачаєте можливості захистити своє порушене право та повернути гроші. Для цього потрібно подати позов до суду, аби той визнав неправомірними дії управління Державної міграційної служби України, і вимагати стягнення за зайво сплачені кошти в розмірі 207 гривень – 87 гривень 15 копійок та 120 гривень. Суд зазвичай задовольняє позов

 

/data/blog/200797/0eb2574966519bef66392b301e2bbddd.jpg


22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

796
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2352
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2040
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2062
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6258 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2355 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

226

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1047

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1028

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1297
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

146
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

512
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1975
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26402
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

461
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10380 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7919
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

466
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

319
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

469
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

543
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1486